Grand Slam * Stats & News
Updated: 1 oktober 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Sparks Haarlem neemt 2-0 voorsprong in Holland Series!
English
HAARLEM - Oolders Omaco Sparks Haarlem keek verschillende keren tegen een achterstand aan in beide wedstrijden van de openings double-header van de Holland Series vs. Iber Lengua Terrasvogels, maar wist beide keren terug te komen en nam een 2-0 voorsprong in de best-of-five finale.

De wedstrijden hadden heel goed de andere kant kunnen opgaan, want Terrasvogels stond in beide wedstrijden verschillende keren op voorsprong. In de opener leidde Terrasvogels met 2-0 en 4-2, maar verloor met 8-5. In Game 2 stond de ploeg met 1-0 en 2-1 voor en daarna met 6-4 in de achtste inning, maar stond opnieuw met lege handen, want Sparks Haarlem kwam terug en won met 7-6.


...De wedstrijden werden bezocht door zo'n 350 toeschouwers...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Sparks Haarlem domineerde dit seizoen en verloor slechts twee wedstrijden, beide tegen Terrasvogels. In de Holland Series-openers dreigde Terrasvogels de koploper en regerend landskampioen opnieuw een nederlaag te bezorgen, maar uiteindelijk verzuimde de ploeg de voorsprong vast te houden.

Het door blessures geplaagde Terrasvogels 'outhit' Sparks Haarlem in beide wedstrijden, 9-8 in de opener, 11-8 in de tweede wedstrijd.

Voor deze Series heeft Sparks Haarlem routinier Marloes Fellinger in de selectie opgenomen. Tijdens de Play-Offs maakte de oud-international ook al deel uit van de ploeg als invalster op het derde honk voor de geblesseerde Virginie Anneveld en leverde een aantal belangrijke honkslagen af. De ploeg voegde ook international-outfielder Saskia Kosterink weer toe. Dit seizoen speelde ze voor Bollate in de Italiaanse competitie. Maar vorig weekeinde werd haar ploeg uitgeschakeld in de Italiaanse Play-Offs, waardoor ze weer beschikbaar kwam uit te komen voor haar oude ploeg Sparks Haarlem.

Opnieuw duurde het enige tijd om de wedstrijden, die werden gespeeld onder een strakblauwe hemel en zo'n 26 graden, te completeren. De opener duurde twee uur en 34 minuten, de tweede wedstrijd nam een minuut meer in beslag en dus werd het opnieuw een lange dag. Maar de bijna 350 toeschouwers zagen in elk geval veel actie, waaronder een record-aantal van 26 punten in de eerste twee wedstrijden van een Holland Series. Het oude record was 25, gerealiseerd in 1998.

Slechts eenmaal in de geschiedenis wist een ploeg die een 2-0 achterstand had in een best-of-five finale terug te komen, de volgende drie wedstrijden te winnen en de titel te veroveren. Dat gebeurde in 2004 en dezelfde ploegen als nu waren ook bij die Series betrokken. Terrasvogels won toen de eerste twee wedstrijden, maar Sparks Haarlem won daarna de volgende drie. Of een comeback zoals toen ook nu weer zal plaatsvinden kan iedereen komend weekeinde zien. Op zaterdag 8 oktober worden de volgende twee wedstrijden gespeeld in Santpoort. Indien nodig volgt Game 5 dan een dag later in Haarlem.


...Een kijkje vanuit het outfield...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
...Debby Connor homerde...
...in de 1ste inning...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Game One
In de opener had Terrasvogels gelijk een goede start door tweemaal te scoren in de eerste inning op startende werpster Dagmar Bloeming.

...Safe of Uit? Chantal Versluis bereikt...
...het 3e honk in de eerste inning...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Meike Witteveen opende met een honkslag, schoof op na een opofferingsstootslag van Marisèla de Wind en een grounder van Solange Starrenburg en scoorde vervolgens na een tweehonkslag (die vangbaar leek) in het linksveld van Kate Gentile. De laatste bereikte daarna het derde honk toen Anouk van den Heuvel een honkslag sloeg en scoorde na een wilde worp.

In de tweede helft van de eerste inning kwam Sparks Haarlem langszij en scoorde twee runs met twee uit. Chantal Versluis opende met een tweehonkslag. Hierna ging Saskia Kosterink uit na een grounder. Versluis vertrok op deze klap richting derde honk, waar korte stop Mariëlle Vleugels de bal ontving vanaf het eerste honk en tikte, resulterend in een close play. Versluis werd safe gegeven en nadat Areke Spel drie slag had gekregen haalde powerhitter Debby Connor vol uit op een worp van startende werpster Kate Vanderham en sloeg de bal over de midveldomheining voor een 2-run homerun, waardoor de stand in evenwicht kwam, 2-2.

Terrasvogels herstelde zich snel en hernam de leiding in de tweede slagbeurt. Kate Vanderham en Eva de Bruin openden met honkslagen en brachten zo loopsters op het eerste en derde honk. Hierna sloeg Meike Witteveen een foutbal het linksveld in, maar die werd gevangen, zodat het een opofferingsslag werd en Vanderham kon scoren. Een stootslag-honkslag van Marisèla de Wind bracht De Bruin vervolgens naar het derde honk en die scoorde even later na een honkslag van Solange Starrenburg. Hierna nam Rebecca Soumeru de pitching over van Dagmar Bloeming. Ze begon met drie slag voor Kate Gentile en ving vervolgens een harde line drive van Anouk van den Heuvel, die zeker een punt had opgeleverd, maar nu de inning afsloot.


...Solange Starrenburg's honkslag in de 2e inning...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Terrasvogels was opnieuw dreigend in de derde inning toen Dana Horeman (met één uit) en Eva de Bruin (met twee uit) een honkslag sloegen, maar beiden bleven achter. In de tweede helft van de derde inning draaide Sparks Haarlem het duel in eigen voordeel om en profiteerde van controleproblemen bij de Terrasvogels-pitching. Eerst bereikte lead-off hitter Chantal Versluis het honk na een fout, waarna Saskia Kosterink werd geraakt door een worp. Terrasvogels leek hierna ongeschonden uit de inning te komen toen een binnenhoog en strikeout volgden, maar een vrije loop voor Marloes Fellinger zorgde voor volle honken. Vervolgens werd Julie Owen geraakt door een worp, resulterend in een punt. Virginie Anneveld kreeg hierna vier wijd en dat bracht de stand weer in evenwicht. Ginger de Weert nam de pitching daarna over van Kate Vanderham, maar begon met vier wijd voor Michelle van Driel en dat leverde Sparks Haarlem een voorsprong op. Een honkslag van Celine van Roon maakte er daarna 6-4 van, voordat een gedwongen nul een einde aan de inning maakte.

Sparks Haarlem voegde twee runs toe in de vierde inning om de stand op te voeren naar 8-4. Saskia Kosterink begon met een stootslag-honkslag, Areke Spel bereikte het honk na een fout (OSS) en Debby Connor zorgde met vier wijd voor volle honken. Een klap van Marloes Fellinger in het midveld resulteerde weliswaar in een gedwongen nul op het tweede honk, maar ook in een punt. Een stootslag-honkslag van Julie Owen leverde hierna een volgend punt op, voordat de inning werd afgesloten met een strikeout en flyout.

In de zesde inning wist Terrasvogels nog een punt terug te pakken. Met twee uit bereikte Solange Starrenburg het honk na een fout en kreeg Kate Gentile vier wijd. Een honkslag van Anouk van den Heuvel maakte er toen 8-5 van, maar daar bleef het bij.

...Links: Virginie Anneveld keerde weer terug op het derde honk...
...Rechts: Marloes Fellinger slaat raak in de 4e inning...
(© Foto's: Henk Seppen)
...Meike Witteveen wacht op een worp, net als catcher Celine van Roon,...
...HP Umpire Rob Veldkamp en korte stop Chantal Versluis...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Game Two
In de tweede wedstrijd van de double-header nam Terrasvogels opnieuw de leiding, deze keer driemaal, maar stond wederom met lege handen.

In de eerste inning, met twee uit, sloeg Solange Starrenburg een honkslag, stal het tweede honk en schoof op na een foute aangooi, waarna ze scoorde toen Kate Gentile het honk bereikte op een nieuwe fout. Er volgde nog een derde fout, maar daarna sloot een grounder de slagbeurt af. In de tweede helft van de eerste inning kwam Sparks Haarlem langszij. Chantal Versluis begon met een vrije loop en stal het tweede honk. Areke Spel sloeg hierna een honkslag, waarop Versluis werd doorgestuurd. Een aangooi van midveldster Solange Starrenburg naar catcher Kate Gentile leek hierna in tijd voor de uitschakeling van Versluis, maar die kreeg de thuisplaat na obstructie en dus was de stand gelijk.

Net als in de eerste wedstrijd hernam Terrasvogels de leiding weer in de volgende slagbeurt. Met één uit kreeg Floor Roest vier wijd en scoorde toen Eva de Bruin volgde met een tweehonkslag.

Sparks Haarlem kreeg loopsters op het tweede en derde honk in hun tweede inning, maar kwam daarna langszij in de derde. Areke Spel opende met een driehonkslag en scoorde op een one-out single van Marloes Fellinger. Later in deze beurt liet de thuisploeg opnieuw loopsters op het tweede en derde honk achter.

In de vijfde inning scoorde Sparks Haarlem tweemaal op Mariëlle Vleugels. Areke Spel begon met een honkslag en stal het tweede honk, waarna ze opschoof naar het derde honk toen ook Debby Connor een honkslag sloeg. Nadat de laatste was vervangen door pinch-runner Michelle van Driel volgden twee nullen, maar toen sloeg Shannah van der Kaaij een tweehonkslag en bracht beide loopsters binnen om de stand op 4-2 te brengen.

Terrasvogels pakte een punt terug in de zesde. Kate Gentile begon met een honkslag en werd vervangen door pinch-runner Lisa Waasdorp, die hierna opschoof na een OSS van Anouk van den Heuvel en een honkslag van Kate Vanderham. Rebecca Duindam werd ingebracht als pinch-runner voor Vanderham, maar ging gedwongen uit op een grounder van Dana Horeman, maar die stelde wel Waasdorp in de gelegenheid te scoren en de achterstand te verkleinen naar 4-3.


...Areke Spel slide richting derde honk in de 5e inning...
...en voorkomt de tik van Dana Horeman...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de zevende inning bracht Terrasvogels de stand weer in balans, maar verzuimde ook de leiding te hernemen, want er bleven drie loopsters achter. Eva de Bruin begon met een honkslag en schoof op na een one-out single van Marisèla de Wind. Dit leidde tot een werpsterswissel en Dagmar Bloeming nam het over van Kirsten Scheele. Nadat de twee loopsters opschoven na een doorgeschoten bal bracht Solange Starrenburg De Bruin binnen met een honkslag, maar De Wind werd op het derde honk gestopt. Kate Gentile kreeg vervolgens opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop te creëren. Dat werkte, want De Wind ging gedwongen uit op thuis op een grounder van Anouk van den Heuvel, waarna een vangbal de inning afsloot en er drie loopsters achterbleven.

Omdat Sparks Haarlem puntloos werd gehouden in de 2e7 volgde een verlenging. Terrasvogels scoorde tweemaal in de eerste helft van de achte om opnieuw de leiding te nemen. Tie-break loopster Kate Vanderham bereikte veilig het derde honk toen er een aangooi volgde op een OSS van Dana Horeman, die zelf het eerste honk bereikte. Floor Roest plaatste vervolgens ook een opofferingsstootslag, waarop Vanderham niet kon scoren, maar Horeman wel het tweede honk kon bereiken. Maar toen leidde een opofferingsslag van Eva de Bruin tot een punt en stelde een doorgeschoten bal Horeman in staat te scoren en de stand op 6-4 te brengen.

Tijdens haar head-first sliding bij het scoren van het punt blesseerde Dana Horeman haar linkerknie en moest het duel verlaten toen de tweede helft van de achtste inning begon. En toen ging het ineens mis bij de Terasvogels-verdediging, want drie fouten leidden tot drie onverdiende punten en een nederlaag. Met tie-break loopster Ardine Schemmekes (pinch-runner voor Marloes Fellinger) op het tweede honk werd Julie Owen geraakt door een worp van Kate Vanderham, die de pitching in de zesde inning had overgenomen. Hierna werd een fout gemaakt op een opofferingsstootslag van Shannah van der Kaaij en kwamen de honken vol te staan. Virginie Anneveld (herstellende van een beenblessure, maar wel weer spelend op het derde honk in de eerste wedstrijd) werd vervolgens ingezet als pinch-hitter. Haar OSS werd ook verkeerd verwerkt en dat leidde tot twee punten, een gelijke stand en loopsters op het tweede en derde honk. Hierna leverde een foute aangooi op een grounder van Beau van Gelder het derde punt op en dat bezorgde Sparks Haarlem een 7-6 zege en een 2-0 voorsprong in de best-of-five Holland Series.

(1 oktober)

Standen & Programma's

...Links: Men in Blue, voormalige en huidige umpires - Rob Wurtz (beoordelaar), Albert Tolen (umpire),...
...Bert Loggen (umpire commissioner), Anne de Bruijne (beoordelaar) en Hans Hornstra (umpire)...
...Rechts: Ervaren umpires Peter Vonk en Carolien Stadhouders kijken toe tijdens een werpsterwissel in Game 2...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.