Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 oktober 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


ISF wijst organisatie Wereldkampioenschap 2014 toe aan Nederland!
English
OKLAHOMA CITY, Oklahoma (USA) - Zondag 30 oktober 2011 is een memorabele dag geworden in de historie van het Nederlands softbal, want vandaag heeft de International Softball Federation (ISF) de organisatie van het Wereldkampioenschap Dames 2014 toegewezen aan Nederland!

Na een succesvolle presentatie op vrijdag voor de ISF Competitions Committee bekrachtigden de 72 aanwezige bonden op het ISF Congres in Oklahoma City (USA) vandaag de keuze unaniem om het evenement in Nederland te laten plaatsvinden. Het Wereldkampioenschap 2014 zal plaatsvinden in Haarlem van 13-24 augustus en wordt de eerste keer dat het evenement in Europes zal worden gehouden. Het wordt het veertiende Wereldkampioenschap in de geschiedenis sinds het eerste werd georganiseerd in Melbourne (AustraliŽ) in 1965.

Het Organisatie-Comitť van het Wereldkampioenschap 2014 werd in Oklahoma City vertegenwoordigd door Peter van der Aart, Johan Kluijskens en Gerrit Ligtenberg. Eerder dit jaar meldde Nederland zich aan voor de organisatie van het WK 2014, maar op vrijdag 28 oktober verzorgde het trio een succesvolle presentatie bij de indiening van het officŽle bid bij de ISF Competitions Committee. Nederland was de enige kandidaat voor de organisatie, maar hoewel de Competitions Committee positief reageerde, moest de uiteindelijke bevestiging komen van de aangesloten bonden van de ISF. Op zondag, de slotdag van het ISF Congres in Oklahoma City, effecteerde een unanieme stemming de toewijzing van de organisatie aan Nederland.

Het 14e Wereldkampioenschap zal plaatsvinden op het Nol Houtkamp Sportpark in Haarlem. Het complex is de thuishaven van Hoofdklasser Olympia Haarlem, dat zich dit seizoen plaatste voor de Play-Offs om het landskampioenschap. Het sportpark is vernoemd naar Nol Houtkamp, die tussen 1969 tot en met 1983 Hoofd Coach was van het Nederlands Softbal Team, een periode van 15 jaar dat nog altijd een record is.

Vorig jaar organiseerde Olympia Haarlem succesvol tegelijkertijd de toernooien om de Europa Cup en de Europese Cup Winners Cup op hetzelfde complex, een combinatie die voor het eerst plaatsvond in de Europa Cup-geschiedenis. ISF-President Don Porter woonde het evenement bij en sprak het publiek toe tijdens de Openingsceremonie. Het was tijdens dit evenement dat Peter van der Aart en Johan Kluijskens het idee opperde om het Wereldkampioenschap naar Haarlem te halen. Hierna kwam alles in een stroomversnelling. Er werd een Organisatie-Comitť samengesteld, een logo ontworpen en een promotie-campagne in werking gezet. Van der Aart en Kluijskens reisden deze zomer naar het Europees Kampioenschap in ItaliŽ, vergezeld van Organisatie-lid Johan Snoeks, om hun bid te promoten en ontvingen louter positieve reacties.

Toen het agendapunt van het Wereldkampioenschap 2014 op de slotdag van het Congres in Oklahoma City aan bod kwam waren er geen verdere vragen of punten, omdat de presentatie van twee dagen eerder zeer duidelijk was geweest. Nadat het Wereldkampioenschap officiŽel en unaniem was toegewezen aan Haarlem op zondag 30 oktober reageerden de aanwezigen enthousiast, resulterend in veel felicitaties voor de drie organisatieleden.

Het Wereldkampioenschap 2014 zal van start gaan op woensdag 13 augustus en worden afgesloten met de finale op zaterdag 23 augustus.

Het wordt de eerste keer dat het Wereldkampioenschap zal plaatsvinden in Europa. Sinds 1965 werd het Wereldkampioenschap viermaal gehouden in Noord-Amerika (Canada 2, USA 2), viermaal in AziŽ (Japan 2, China 1, Taiwan 1), tweemaal in OceaniŽ (AustraliŽ, Nieuw-Zeeland) en eenmaal in Midden-Amerika (El Salvador) en Zuid-Amerika (Venezuela). Volgend jaar zal de 13e editie plaatsvinden in Canada, dat dan voor een record zorgt door voor de derde keer het organiserende land te zijn.

Nadat bekend was dat de organisatie was toegewezen aan Nederland reageerde Nederlands Softbal Team Hoofd Coach Craig Montvidas: ,,Dit zal zeker voor extra aandacht voor het softbal zorgen in Nederland, de aandacht die de speelsters en de softbalsport verdienen. In veel delen van de wereld is softbal een grote sport. Wij zijn het gewend altijd naar het buitenland te reizen en ons aan te passen aan een andere cultuur, het reizen, het eten, enzovoorts. Spelen voor eigen publiek zal een groot voordeel zijn en zeker een stimulans voor onze speelsters. Ik complimenteer de mensen uit Haarlem om hun nek hiervoor uit te steken en het Wereldkampioenschap naar Nederland te halen. Zij verdienen in 2014 een grote opkomst''.

Op de agenda tijdens het 25ste ISF Congres stond ook de strategie voor de terugkeer van softbal op de Olympische Spelen met ingang van 2020. Nederland had een motie ingediend, waarin het ISF-bestuur werd geadviseerd om hechter samen te werken met de International BAseball Federation (IBAF) om samen een Olympisch bid te ontwikkelen om ťťn sport aan te bieden met twee unieke identiteiten met als doel het terughalen van de Olympische status. Hierin blijven de ISF en IBAF aparte organen, maar werken samen om terug te keren naar de Olympische Spelen. De motie leidde tot de nodige discussies, maar uiteindelijk waren en 89 stemmen in het voordeel van de samenwerking tussen de twee wereldbonden, terwijl er 52 tegenstemmen waren en drie onthoudingen.

(30 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.