Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 september 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Puntendeling Holland Series & Promotie/Degradatie!
English
HAARLEM / OOSTERHOUT - Het was een enerverende openingsdag in de twee series die beslissend zijn voor het landskampioenschap en de promotie naar of degradatie uit de Hoofdklasse. Op zaterdag eindigden beide reeksen in een puntdeling en dat betekent dat er in beide series in elk geval een vierde wedstrijd nodig is.

In Haarlem moest regerend landskampioen Oolders Omaco Sparks Haarlem alle zeilen bijzetten om in elk geval eenmaal te winnen tegen Alcmaria Victrix, dat vorige week de verrassende tweede finalist werd. In de opener van de Holland Series verzuimde Alcmaria een cruciaal derde punt te scoren, waarna het de voorsprong verspeelde en in acht innings met 3-2 verloor. In Game 2 wist Alcmaria de voorsprong wel vast te houden en won met 4-3 om de best-of-five finale in balans te brengen.

In Oosterhout had ook Twins, dat op de zevende plaats eindigde in de Hoofdklasse, een extra inning nodig om de opener te winnen van de best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off tegen Centrals, de nummer twee van de Overgangsklasse. In Game 2 won Centrals, dat vorig seizoen uit de Hoofdklasse degradeerde, met 5-2 om de reeks in evenwicht te brengen.Oolders Omaco Sparks Haarlem vs. Alcmaria Victrix

...Kym Turnell scoort het leidende punt voor Alcmaria...
...in de 6e inning van Game 1...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Kijkend naar de resultaten tijdens de reguliere competitie van zowel Sparks Haarlem als Alcmaria Victrix was de verwachting bij velen dat de Holland Series van dit jaar zou eindigen in een 3-game sweep. Ook al omdat Hotel Ambassador c.c. Terrasvogels, de enige ploeg die in de afgelopen twee seizoenen van Sparks Haarlem won, nu was uitgeschakeld. Het werd in elk geval gehoopt dat de wedstrijden niet zouden eindigen in 'walk-overs'. Die hoop werd na een paar uur meer dan realiteit, want er werden twee 'close games' gespeeld die eindigden in een overwinning voor beide ploegen. De dag had zelfs kunnen eindigen met twee overwinningen voor Alcmaria Victrix, dat ook een week geleden twee goede wedstrijden speelde tegen Terrasvogels om de Holland Series te bereiken. Sparks Haarlem had de handen vol aan de jonge Alkmaarse ploeg en had een extra inning nodig om vandaag in elk geval eenmaal te winnen. De Series wordt aanstaande zaterdag in Alkmaar voortgezet. Indien nodig volgt een vijfde duel zondag in Haarlem.

Dat Sparks Haarlem een niet zo makkelijke dag zou krijgen werd gelijk onderstreept in de eerste twee innings van het openingsduel. Anne Blaauwgeers begon de eerste inning met een honkslag op de vijfde worp van pitcher Dagmar Bloeming, maar ze strandde op het tweede honk. In de tweede beurt opende ook Jessie van Aalst met een honkslag, maar zij werd uitgeschakeld bij een steelpoging. Voor Sparks sloeg Areke Spel een honkslag met twee uit in de eerste en bleef achter, waarna er drie nullen op rij volgden in de tweede slagbeurt.

Maar het was Sparks dat de score opende in de derde inning toen Chantal Versluis een line drive homerun in het midveld sloeg. Een honkslag van Nathalie Gosewehr volgde nog, maar zij bleef achter.

Alcmaria kwam onmiddellijk langszij in de vierde inning. Maaike Blaauwgeers begon met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Kimberly Jones en een honkslag van Kym Turnell. Hierna sloeg ook Jessie van Aalst een honkslag om de gelijkmaker binnen te brengen. Maar hierna sloten twee grounders de slagbeurt af en bleven de twee loopsters achter.

In de tweede helft van de vierde inning schakelde Alcmaria-starter Femke van Dusschoten twee van de vier slagvrouwen die ze tegenover zich kreeg met drie slag uit, waarna Dagmar Bloeming twee van haar drie slagvrouwen uitschakelde in de eerste helft van de vijfde. Sparks Haarlem kreeg hierna een grote scoringskans om het duel open te breken in de eigen vijfde beurt, want het kreeg de honken vol met nul uit! Michelle van Driel begon met een tweehonkslag en Saskia Kosterink volgde met een pinch-hit stootslag-honkslag en stal daarna het tweede honk. Met loopsters op het tweede en derde honk kreeg Chantal Versluis opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop op te zetten. Hierna sloeg Nathalie Gosewehr een vangbal, waarna Femke van Dusschoten zowel Areke Spel als Debby Connor uitschakelde met drie slag om de inning af te sluiten en de honken vol achter te laten!

...Virginie Anneveld slaat haar 'walk-off single' in de 8e inning...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Dit deed de Alcmaria-aanval goed, want in de zesde werd een 2-1 voorsprong genomen, maar ook werd verzuimd een derde punt te scoren. Maaike Blaauwgeers begon met een honkslag en schoof op na een OSS van Kimberly Jones, waarna Kym Turnell vier wijd kreeg. De eerste ging vervolgens gedwongen uit op het derde honk na een grounder van Jessie van Aalst. Met loopsters op het eerste en derde honk sloeg Maxime van Dalen een honkslag door de rechterkant van het infield om Turnell binnen te brengen en Alcmaria op een 2-1 voorsprong te zetten. Jessie van Aalst bereikte het derde honk op de honkslag en probeerde even later te scoren na een wilde worp. Ze had een goede kans gehad te scoren met een sliding, maar dat gebeurde niet, waarna ze op de plaat werd uitgetikt door werpster Dagmar Bloeming en de inning ten einde kwam.

En dat was een situatie die weer een stimulans betekende voor Sparks Haarlem, want de stand werd gelijk weer in evenwicht gebracht, omdat de Alcmaria-verdediging een aantal missers maakte, net zoals bij de voorsprong een week geleden tegen Terrasvogels. Virginie Anneveld begon met een honkslag en schoof op na een foute aangooi, waarna ze de gelijkmaker scoorde toen Karin Tuk een honkslag in het midveld sloeg wat een mogelijke vangbal had kunnen zijn, maar in plaats daarvan viel de bal op de grond voor de midvelster. Met pinch-runner Celine van Roon op het eerste honk nam de Canadese Ashley Lanz de pitching over van Femke van Dusschoten (die negenmaal drie slag gooide), zag de loopster opschuiven na een OSS van Shannah van der Kaaij, maar volgde met drie slag voor Michelle van Driel. Saskia Kosterink sloeg hierna een grounder die het einde van de inning betekende.

Nadat beide ploegen op rij uitgingen in de zevende inning, waarna een verlenging volgde. In Alcmaria's achtste slagbeurt kreeg Anne Blaauwgeers drie slag met tie-break loopster Noëmie Brandjes op het tweede honk, die daarna opschoof na een OSS van Maaike Blaauwgeers. Maar daar bleef ze achter, omdat Kimberly Jones werd uitgevangen. In de tweede helft van de achtste inning schoof tie-break loopster Areke Spel op naar het derde honk na een doorgeschoten bal. Hierna kreeg powerhitter Debby Connor voor de vierde keer in dit duel drie slag, maar Virginie Anneveld volgde met een 'walk-off single', waardoor Spel het winnende punt kon scoren.

In Game 2 kregen beide ploegen honkloopsters in de eerste drie slagbeurten en het was opnieuw Sparks Haarlem dat de score opende. De ploeg keek wederom later in het duel tegen een achterstand aan, maar dit keer wist de thuisploeg de wedstrijd niet in eigen voordeel om te draaien. Alcmaria, dat wederom de openingsslagvrouw vandaag regelmatig op de honken kreeg, liet een loopster achter in de tweede inning, waarna het een scoringskans kreeg in de derde slagbeurt. Suzanne Meiring begon met een honkslag en Noëmie Brandjes bereikte het honk na een fout op haar OSS, maar toen volgden een vangbal, gedwongen nul en nog een vangbal.

In de 2e3 nam Sparks Haarlem een 2-0 voorsprong en gedacht werd dat dit wel eens beslissend zou kunnen zijn, maar de situatie veranderde snel in de volgende innings. In de vierde kreeg Chantal Versluis vier wijd met één uit, waarna Nathalie Gosewehr een honkslag sloeg. De twee scoorden daarna op een tweehonkslag van Saskia Kosterink, die vangbaar leek, maar in plaats daarvan twee punten opleverde. Debby Connor volgde ook met een tweehonkslag, maar de twee loopsters bleven achter toen Virginie Anneveld uitgevangen werd en Karin Tuk drie slag kreeg.

...Alcmaria viert de winst na de 3e nul in Game 2...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Alcmaria pakte een punt terug in de vierde inning op een cruciale actie. Kym Turnell opende met een honkslag, waarna twee vangballen op fout gebied volgden. Hierna bracht Anne Vlietstra Turnell naar het tweede honk met een honkslag. Suzanne Meiring sloeg hierna een honkslag in het rechtsveld en hoewel de bal richting thuis werd gegooid voor een vrijwel zekere nul werd Turnell doorgestuurd. Daar was de Australische zeker uit geweest, want catcher Karin Tuk (die in contact was met de plaat zoals in een gedwongen loop-situatie) ontving de bal op tijd, maar vergat simpelweg te tikken en dat betekende dat Turnell scoorde. Een pop-fly sloot de inning af, waardoor twee loopsters achterbleven.

In de 2e4 sloeg Beau van Gelder een honkslag met twee uit, maar bleef achter, waarna Alcmaria toesloeg in de eerste helft van de vijfde inning met drie runs. Anne Blaauwgeers bereikte het honk na een fout en werd de vierde openingsslagvrouw op rij die het honk bereikte. Maaike Blaauwgeers volgde met een stootslag-honkslag, waarna de tweelingzussen opschoven na een opofferingsstootslag van Kimberly Jones. Met het eerste honk open kreeg Kym Turnell opzettelijk vier wijd om niet alleen een gedwongen loop op te zetten, maar ook om de knuppel uit de handen van de slagvaardige speelster te nemen. Maar met de honken vol sloeg Jessie van Aalst een tweehonkslag in het midveld om twee punten binnen te brengen en Alcmaria op een 3-2 voorsprong te zetten. Dit keer scoorde de Alkmaarse ploeg wel nog een extra 'insurance run', want Maxime van Dalen volgde met een honkslag die Turnell binnen bracht en voor een 4-2 stand zorgde. Rebecca Soumeru nam de pitching hierna over van Kirsten Scheele en kreeg een 'force play-grounder' en een gewone grounder om de inning af te sluiten.

Na een loopster te hebben achtergelaten in de vijfde inning wist Sparks Haarlem een punt terug te pakken in hun zesde beurt, maar liet ook twee loopsters achter. Karin Tuk begon met een tweehonkslag en werd vervangen door pinch-runner Silea Bos, waarna volgende slagvrouw Areke Spel vier wijd kreeg. Hierna werd Femke van Dusschoten ingebracht om het werpen over te nemen van Ashley Lanz en zij zag de loopsters opschuiven na een OSS van Michelle van Driel. Bos werd vervolgens uitgeschakeld in een rundown na een grounder van pinch-hitter Shannah van der Kaaij, maar een hierna volgende doorgeschoten bal stelde Spel in staat te scoren. Chantal Versluis kreeg nog vier wijd en stal het tweede honk, maar met loopsters op het tweede en derde honk kwam de inning ten einde toen Nathalie Gosewehr een grounder sloeg.

Alcmaria ging vervolgens op rij uit in de eerste helft van de zevende inning. In de 2e7 opende Saskia Kosterink met een stootslag, maar werd uitgeschakeld door werpster Femke van Dusschoten, die hierna een grounder kreeg van Debby Connor en Virginie Anneveld (die ook de laatste slagvrouw was in het eerste duel) werd uitgevangen om een einde aan het duel te maken. En zo won Alcmaria met 4-3 om de Holland Series in evenwicht te brengen en een vierde duel af te dwingen.

Tijdens de reguliere competitie van 2011 en 2012 werd Alcmaria Victrix beide keren 'gesweept' door Sparks Haarlem en verloor totaal 12 wedstrijden van de landskampioen. In de laatste drie seizoenen verloor Sparks Haarlem slechts zeven wedstrijden, waaronder zes tegen Terrasvogels, de enige ploeg die van de Haarlemse ploeg wist te winnen in de laatste twee seizoenen, tot vandaag. En zo werd Alcmaria de eerste ploeg, anders dan Terrasvogels, die van Sparks Haarlem won sinds 10 juli 2010 toen Sparks met 2-1 verloor van Twins. Sinds 10 april 2010 tekende Terrasvogels voor de andere overwinningen en versloeg Sparks Haarlem met 1-0, 8-1, 4-3, 7-6, 10-1 en 5-0.

GAME ONE

...Jessie van Aalst maakt contact in de 6e inning...

...en wordt later uitgetikt door Dagmar Bloeming...

...Noëmie Brandjes en Kimberly Jones vieren...
...een nul in de 6e inning...

...Umpires Albert Tolen, Arjan de Wever en...
...Bob Gieskens bespreken een situatie in de 6e...

...Alcmaria-coaches Gonny Farley en...
...Frans van Dusschoten kijken toe...

...Saskia Kosterink terug bij Sparks Haarlem...
...na afloop van haar Italiaanse seizoen...

...Het was een mooie dag om te softballen...

...Game 1 had een extra inning nodig...

...Suzanne Meiring is klaar voor contact...

...Sparks' Hoofd Coach Juny Francisca in gesprek...
...met zijn speelsters in de achtste inning...

...Virginie Anneveld (17) wordt begroet door Areke Spel...
...na haar 'game-winning single'...
GAME TWO

...Saskia Kosterink slaat een 2-run-double...
...in de vierde inning van Game 2...

...Nathalie Gosewehr (10) en Chantal Versluis (23)...
...scoren op Saskia's double...

...Winnende werpster Ashley Lanz...

...Nathalie Gosewehr slaat een grounder in de 6e...
(© Alle Foto's: Marco Stoovelaar)
EN NOG EEN PAAR FOTO'S

...De speelsters van Sparks Haarlem worden voorgesteld...

...Chantal Versluis wordt begroet na haar homerun...

...Rechtsveldster Areke Spel maakt een fraaie vangbal...

...Sparks-pitchers Dagmar Bloeming & Rebecca Soumeru...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)Twins vs. Centrals

De openingswedstrijd was een pitchingduel tussen Lindsey VanderLugt (Centrals) en Megan Brown (Twins). De eerste kwam tot 18 (!) strikeouts en stond slechts vier hits toe, de laatste had 13 strikeouts en stond vijf honkslagen toe.

Centrals was productief in de eerste drie innings. De ploeg had een goede start met twee hits in de eerste inning, maar liet twee loopsters achter. Met één uit sloeg Eva Voortman een honkslag en Andrea Lindgren volgde met een stootslag-honkslag, die werd gevolgd door een foute aangooi van Brown, die hierna tweemaal drie slag gooide. Voor Twins opende Sandy Lauwers met een honkslag en stal het tweede honk, maar VanderLugt gooide driemaal drie slag.

In de tweede inning liet Centrals opnieuw twee honkslagen noteren, maar scoorde weer niet. Met één uit sloegen Eliza Rikkelman en Stephanie Ruiter een honkslag, maar hierna sloeg VanderLugt met een line drive in een dubbelspel dat de slagbeurt afsloot.

Centrals liet een looopster op het derde honk achter in de derde inning, maar na een 'lead-off walk' schakelde Megan Brown 13 slagvrouwen op rij uit. Na de openingshonkslag in de eerste inning schakelde Lindsey VanderLugt 19 slagvrouwen op rij uit.

...Twins-pitcher Megan Brown...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de zevende inning kwamen beide ploegen weer op het honk. Voor Centrals sloeg Jasmin Carlson een honkslag met één uit, maar hierna kreeg Rikkelman drie slag en ging Carlson uit bij stelen om een dubbelspel te completeren. In de 2e7 kreeg Twins de honken vol. Lieke Duffhues sloeg een honkslag met één uit en bereikte het derde honk na een 2-out single van Megan Brown. Maar nadat Evelien Vonk met vier wijd voor volle honken zorgde kwam de inning ten einde na een strikeout.

Nadat Centrals hun tie-break loopster achterliet inde eerste helft van de achtste inning scoorde Twins even later het winnende punt. Met tie-break loopster Shauni Thys op het tweede honk schakelde Lindsey VanderLugt Imane Issa Allou en Femke Duffhues met drie slag uit. Maar de laatste bereikte het honk, omdat de derde slagbal eindigde in een doorgeschoten bal. De honken kwamen vol te staan toen Sandy Lauwers opzettelijk vier wijd kreeg. VanderLugt volgde met drie slag voor Kirsten Molle, maar kreeg toen een 'walk-off single' tegen van Lieke Duffhues die Twins de winst bezorgde.

In Game 2 was Centrals meer succesvol in de eerste slagbeurten en scoorde tweemaal om een vroege voorsprong te nemen. Lindsey VanderLugt en Megan Brown gooiden beiden opnieuw het hele duel voor de twee ploegen die spelen om één plek in de Hoofdklasse van volgend jaar.

In de eerste inning bereikte openingsslagvrouw Petya Sokolova het honk na een gemiste vangbal en bereikte hierdoor ook het tweede honk. Nadat een stootslag in een nul eindigde stelde een foute aangooi op een grounder van Andrea Lindgren Sokolova in de gelegenheid het eerste punt te scoren.

Centrals voegde een punt toe in de derde inning. Met één uit sloeg Sokolova een honkslag en stal, met twee uit, het tweede honk, waarna ze opschoof na een fout. Even later scoorde ze ook het tweede punt toen Lindgren volgde met een tweehonkslag.

Twins pakte een punt terug in de 2e3. Met één uit sloeg Sandy Lauwers een tweehonkslag, bereikte het derde honk na een grounder en scoorde op een infield-hit van Lieke Duffhues.

Centrals nam hierna meer afstand door tweemaal te scoren in de zesde inning. Eva Voortman bereikte het tweede honk na een foute aangooi, waarna Andrea Lindgren vier wijd kreeg. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Sarah Van Der Meiren. Een honkslag van Stephanie Ruiter en een OSS-squeeze van Jasmin Carlson zorgden hierna voor de punten en brachten de stand op 4-1.

Centrals verhoogde de voorsprong in de 1e7 naar 5-1. Nadia Bron begon met een honkslag waarna haar pinch-runner Ashley Spanjer opschoof na een honkslag van Lindsey VanderLugt. De twee schoven op na een grounder, waarna Spanje scoorde op een 2-out single van Lindgren om er 5-1 van te maken.

Twins wist hier nog één punt tegenover te zetten in de eigen zevende beurt toen Michelle Haen het tweede honk bereikte na een fout en scoorde op een grounder van Rachel van Veen, maar stond dit keer met lege handen.

(29 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.