Grand Slam * Stats & News
Updated: 4 maart 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Oud-coach, umpire, speler Teun van den Berg overleden
English

IN MEMORIAM


...Teun van den Berg...
(1924 - 2013)

HAARLEM - Voormalig softbal-coach Teun van den Berg, die ook honkbalde, umpire is geweest en een sterke voetbal-keeper was, is op zaterdag 2 maart op 88-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed.

Er is gelegenheid tot persoonlijk afscheid nemen op donderdag 7 maart van 18:30 tot 19:15 uur in het Yarden Uitvaartcentrum Kennemerland aan de Zijlweg 183 te Haarlem. De crematieplechtigheid vindt plaats op vrijdag 8 maart om 12:30 uur in het Yarden Crematorium aan de Vergierdeweg 271 te Haarlem.

Teunis (Teun) van den Berg (geboren op 2 april 1924 in Halfweg) is voor de meeste van ons binnen de softbalfamilie voornamelijk bekend vanwege zijn indrukwekkende en succesvolle loopbaan als coach van het damesteam van Terrasvogels. Maar Teun was vele jaren ook succesvol keeper in het voetbalteam van het Haarlemse EDO, honkbalde bij EDO en Schoten en was verscheidenen jaren honkbal-scheidsrechter.

Van den Berg leidde het team van Terrasvogels in veertien seizoenen in drie verschillende periodes over drie decennia. In zijn veertien jaar bij Terrasvogels loodste hij de ploeg naar vier kampioenstitels en won tweemaal de Europa Cup.


...Teun van den Berg met één van zijn...
...favoriete speelsters Ludy van Mourik bij een...
...wedstrijd tijdens het 50-jarig jubileum...
...van Terrasvogels in 2008...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Teun van den Berg was vele jaren de betrouwbare keeper in het voetbalteam van EDO, herkenbaar aan zijn karakteristieke bruine pet met lange klep. Hij werd lid van EDO op 31 maart 1940 en debuteerde in het eerste team op 20 februari 1944. Hij zou er ruim 300 wedstrijden spelen en stond er niet alleen bekend omdat hij een erg solide keeper was. Het kon niemand namelijk ontgaan dat Van den Berg in het doel stond, want hij maakte zeer actief deel uit van de wedstrijd, voornamelijk vanwege zijn (positieve) luidruchtige aanwezigheid, waarbij hij adviezen gaf en zijn teamgenoten aanmoedigde. Van den Berg was van 1950-1963 de keeper van EDO en werd er een legendarisch club-icoon. Met EDO speelde hij op het hoogste niveau tot de intrede van het betaalde voetbal. Hij speelde verschillende malen voor het Haarlems Elftal en had ook zitting in de commissie betaald voetbal. Van den Berg was Lid van Verdienste van EDO.

Een jaar nadat hij in het eerste voetbalteam van EDO debuteerde begon Van den Berg in 1945 bij dezelfde club zijn honkbal-loopbaan en ook dat deed hij op het hoogste niveau. In 1949 ging hij spelen voor het eveneens Haarlemse Schoten en stopte als speler in 1957, het jaar waarin Schoten landskampioen werd. Als honkballer was Van den Berg net zo aanwezig als op het voetbalveld. Niemand kon hem missen, want hij toonde hetzelfde enthousiasme met aanmoedingen van zijn teamgenoten, maar ook zijn beweeglijkheid als (snelle) honkloper.


...Teun van den Berg als keeper (rechts)...
(© Foto: Archief EDO)
Intussen was hij ook begonnen aan een carrière als honkbal-scheidsrechter, maar leidde in de jaren zeventig ook softbalwedstrijden. Hij werd één van de betere en meest gerespecteerde umpires in de jaren vijftig en zestig, ondermeer vanwege zijn kennis van de spelregels. Daardoor maakte hij in 1961 ook deel uit van de groep umpires die actief was tijdens de eerste Haarlemse Honkbal Week.

In het begin van de jaren zestig kwam Teun van den Berg in aanraking met softbal. In 1966 werd hij Hoofd Coach van Terrasvogels, dat destijds al één van de leidende softbalclubs begon te worden. In zijn eerste jaar werd Terrasvogels kampioen van District West I, bleef ongeslagen (15-0 met een gelijkspel) en promoveerde naar de een jaar eerder ingestelde Hoofdklasse. Sindsdien speelt de club in de hoogste afdeling. In pas het derde jaar op het hoogste niveau veroverde Terrasvogels de eerste landstitel. Van den Berg zou de ploeg onder zijn hoede hebben tot en met het seizoen 1972, waarna hij stopte. Echter, na een jaar keerde hij terug bij de ploeg en was de Hoofd Coach voor nog eens zes seizoenen. In die 13 jaar werd Terrasvogels landskampioen in 1969, 1971, 1975 en 1979 en won de Europa Cup in 1978. Van den Berg, die als coach zeer werd gerespecteerd, stopte na afloop van het seizoen 1979, maar in 1986 keerde hij nog eenmaal terug als coach van Terrasvogels, won de Europa Cup en zette er toen definitief een punt achter. In zijn coachloopbaan bij Terrasvogels leidde Van den Berg de ploeg in 324 wedstrijden, waarvan er 245 werden gewonnen.


...Teun van den Berg als coach van Terrasvogels...
(© Foto: Archief Ludy van Mourik)
Als coach veranderde Van den Berg niets aan zijn enthousiaste houding en karakter en was zeer betrokken bij alle activiteiten van zijn team op en buiten het veld. Teun was een coach die speelsters kon stimuleren door zijn eigen enthousiasme, maar kon ook de leiding nemen. Indien nodig ging hij in discussie met umpires, maar kon, als oud-umpire, ook met ze lachen. En ook nu droeg hij overigens altijd een pet, wat hij sinds zijn debuut als voetbalkeeper deed. En hij bleef ook na zijn coachperiode altijd een pet dragen.

Als coach van Terrasvogels speelde een aantal van de beste softbalsters voor hem, waaronder zijn dochter Renée van den Berg, Ludy van Mourik, Gerda Treuren, Elly Zweers, Hanneke van der Werf, Jet Jonker, Ineke Akkerman, Ria Disselköter, Ria Duijn, Wil Dortmundt, Christianne Oudendijk, Els Koks, Marit Kreischer en Marjan de Vries. Dat hij succesvol was als coach onderstreept het feit dat de meeste van deze speelsters ook werden geselecteerd voor het Nederlands Softbal Team. In zijn laatste coachjaar in 1986 speelden internationals Diana Verhoef, Marinka Stuvel, Willy Rietman, Francis Handgraaf, Ingeborg Cleeren en Linda Landwehr voor Terrasvogels. In 2000 werd hij benoemd tot Lid van Verdienste van Terrasvogels.

Na zijn afscheid als coach bleef Teun van den Berg een regelmatige bezoeker van Terrasvogels-wedstrijden. Hij kwam naar het speelveld altijd op de fiets en dat deed hij tot op hoge leeftijd tot aan het begin van vorig seizoen.

Teun van den Berg was een zeer geliefde persoonlijkheid en zal zeker worden gemist door zijn vele vrienden in het softbal, voetbal en honkbal. Of hij nou zijn enthousiaste zelf was of de kordate coach, hij deed het altijd met een lach op zijn gezicht. Die lach was net zo karakteristiek als zijn enthousiasme. Hij was een voetbal-icoon bij EDO, maar was zeker een softbal-icoon bij Terrasvogels.

Langs deze weg condoleert de webmaster van Grand Slam * Stats & News Teun's familie en wenst hen heel veel sterkte toe.

(4 maart)


...Het eerste kampioensteam in 1969...
...Teun van den Berg staat aan de rechterkant...
...links staat zijn assistent Hans Janssen...

...Het vierde kampioensteam in 1979...
...Teun van den Berg staat op deze foto links...
...rechts staat Bram van der Werf, vele jaren zijn assistent...
(© Beide Foto's: Archief Ludy van Mourik)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.