Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 augustus 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Amsterdam Pirates gaat spelen voor Hoofdklasse-promotie
English
AMSTERDAM - Zaterdag was Amsterdam de plaats voor de laatste twee double-headers van het seizoen in de Overgangsklasse en die waren beslissend voor de eindrangschikking van de tweede en derde plaats. De ploeg die op de tweede plaats eindigt krijgt immers het recht deel te nemen aan de best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off tegen het één na laatste team uit de Hoofdklasse en dat is UVV.

Toen de dag begon stond het Brabantse Roef! op de tweede plaats met een voorsprong van slechts één punt op Amsterdam Pirates. Roef! moest een double-header spelen bij het op de vierde plaats staande Ban-Topa Future Stars, terwijl Amsterdam het moest opnemen tegen koploper DSS, dat twee weken geleden kampioen werd en promoveerde naar de Hoofdklasse.

Roef! en Amsterdam Pirates wonnen beide hun wedstrijd. Roef! won met 9-2, terwijl Amsterdam een 'come-from-behind' 9-6 zege boekte dankzij een 6-run rally in de zesde inning na in de derde inning al tegen een 5-0 achterstand te hebben aangekeken.

Amsterdam won daarna ook Game 2 en dat werd opnieuw een enerverend duel, die eindigde in een 9-4 zege. Dit keer stond Pirates in de derde slagbeurt met 2-0 achter en brak een 4-4 stand met een 5-run zesde sixth inning. De ploeg moest hierna wachten op het resultaat van Roef! tegen Ban-Topa. De spanning steeg toen een 4-4 stand werd bericht na een aanvankelijke voorsprong van Roef!, maar de feestvreugde kon beginnen toen werd bevestigd dat Roef! met 6-5 had verloren. Hierdoor eindigde Amsterdam één punt voor op Roef! om zich te plaatsen voor de beslissende reeks tegen UVV, die aanstaande zaterdag in Vleuten van start gaat.Game 1 Amsterdam Pirates vs. DSS
In Game One stond Amsterdam Pirates-pitcher Anne-Bé Bartels vijf runs toe in de eerste drie innings. Maar hierna herstelde ze zich en stond nog maar één extra punt toe.

DSS nam een 1-0 voorsprong in de eerste inning via een honkslag van Gabi Obia, waarna drie onverdiende punten volgden in de volgende inning via een doorgeschoten bal en twee fouten. Een honkslag van Madelon Paauwe in de derde inning bezorgde DSS een 5-0 voorsprong.

In de 2e3 pakte Pirates drie punten terug op werpster Quincey Catsburg. Suzanne Poelgeest en Jeske Meewisse begonnen met honkslagen, waarna een tweehonkslag van Lizzie Clarijs en een opofferingsslag van Rhowan Stuart, plus een 2-out single van Denice van Dijk voor de punten zorgden.

Hoewel de Pirates-verdediging twee fouten maakte in de vierde inning liet DSS de honken vol achter, omdat de nullen op de juiste momenten werden gemaakt. DSS voegde wel een punt toe in de zesde op een grounder van Gabi Obia.

Met een 6-3 achterstand kwam Pirates tot een sterke comeback in de tweede helft van de zesde inning via een 6-run rally. Het begon allemaal toen Kelly Koeman opende met vier wijd en opschoof na een wilde worp. Ze scoorde op een hierna volgende driehonkslag van Shanna van Vegten, die vervolgens zelf scoorde toen Suzanne Poelgeest een RBI-single toevoegde. Hierna sloeg Jeske Meewisse de bal het rechtsveld in waar aanvankelijk een fout werd gemaakt, maar de DSS-verdediging wist Poelgeest gedwongen uit te schakelen op het tweede honk. Met Meewisse op het eerste honk via velderskeus kreeg Lizzie Clarijs vier wijd. Hierna sloeg Rhowan Stuart de bal het midveld in voor een 2-run triple die Pirates op een 7-6 voorsprong zette. Even later scoorde Stuart op een tweehonkslag van Annemiek de Rover, die kort erna het zesde punt in de slagbeurt scoorde toen Naomi Andringa het honk bereikte na een fout.

In de 1e7 kreeg Anna-Bé Bartels twee honkslagen tegen, maar hield DSS puntloos om de winst te bezegelen.


...Lizzie Clarijs wordt begroet na te scoren in de 3e inning...
...Kort ervoor had ze een RBI-double geslagen...

...Winnende werpster Anna-Bé Bartels...
...Ze was ook winnende werpster in Game 2...

...Coach Johan Korpel begroet Shanna van Vegten na...
...haar RBI-triple in de zesde inning...

...Na het slaan van een RBI-single gaat Suzanne Poelgeest gedwongen...
...uit in de 6e inning; 2B Eva Halman krijgt de bal op tijd...

...Annemiek de Rover slaat een RBI-double in de 6e inning...


...Rhowan Stuart, die Pirates op voorsprong zet met een 2-run triple,...
...scoort op de double en wordt begroet door haar teamgenoten...

...Naomi Andringa brengt een punt binnen in de 6e inning...

...want Annemiek de Rover scoort op haar klap, die eindigt in een fout...
(© Foto's: Gerard Koeman)Game 2 Amsterdam Pirates vs. DSS
Game Two had een soortgelijk scoreverloop, want Pirates besliste het duel opnieuw met een grote rally in de zesde slagbeurt. Maar het was ook een wedstrijd, waarin een punt tweemaal werd toegekend, maar ook weer tweemaal werd teruggedraaid.

DSS opende opnieuw de score. In de tweede inning zorgde een honkslag van Jacqueline Wesselink voor 1-0, maar de ploeg liet ook twee loopsters achter. In de derde beurt bracht een honkslag van Maiken Rooker Quincey Catsburg binnen om de stand te verdubbelen.

Amsterdam liet twee loopsters in scoringspositie achter in de eerste inning, strandde een andere loopster in de tweede, maar scoorde daarna driemaal in de derde slagbeurt. De honken kwamen vol te staan met nul uit toen Lizzie Clarijs begon met een honkslag en zowel Rhowan Stuart als Annemiek de Rover werden geraakt door een worp. Een opofferingsslag van Denice van Dijk, een wilde worp en een 2-out single van Kelly Koeman bezorgden Pirates hierna een 3-2 voorsprong.

In de vierde inning kwam DSS langszij op startende werpster Monique Faul. Eva Halman begon met een honkslag, schoof op na een honkslag van Jacqueline Wesselink en een grounder van Denise Goedhart, waarna ze scoorde op een wilde worp.

De tweede helft van de vierde inning werd gekenmerkt door een cruciale situatie, waarin een toegekend punt werd teruggedraaid.
Wat gebeurde er?
Jeske Meewisse opende met een honkslag, waarna twee vangballen volgden. Annemiek de Rover sloeg hierna een honkslag, waarna de honken vol kwamen te staan via vier wijd voor Denice van Dijk. Een hierna volgende vrije loop voor Naomi Andringa zette Pirates vervolgens op een 4-3 voorsprong. Tot zover ging alles goed.

Maar hierna, met twee uit en de honken vol, sloeg slagvrouw Kelly Koeman een foutbal op haar voet, waarna de bal langs de foutlijn richting derde honk sprong. De umpires constateerden niet dat de bal op de voet van de slagvrouw werd geslagen en dus werd de bal 'goed' gegeven. Intussen zat Koeman op de grond, omdat ze niet in staat was richting eerste honk te rennen, vanwege de geslagen bal op haar tenen. Maar omdat de bal 'goed' was gegeven gingen de loopsters uiteraard rennen. DSS derde honkvrouw Gabi Obia fielde de bal en gooide die naar catcher Madelon Paauwe, maar De Rover scoorde. Terwijl Koeman nog altijd op de grond zat gooide de catcher de bal naar het eerste honk, waar ze werd uitgegeven, maar het punt werd toegekend. Dat leidde tot een discussie van DSS' Hoofd Coach Werner Angermann. De umpires bespraken de situatie en draaiden het punt terug en dat leidde weer tot een discussie met Amsterdam-coach Rob Korpel, waarna het punt toch weer werd toegekend. Hierna kondigde Angermann aan dat DSS het restant van het duel onder protest verder zou spelen. Er volgde weer overleg tussen de umpires en voor de tweede keer werd het punt (terecht) weer ongedaan gemaakt. Hierna trok DSS het protest weer in. Omdat Koeman als slagvrouw nooit het eerste honk had bereikt werd ze officiëel van 5-2-3 uitgeschakeld voor de derde nul, zodat het niet mogelijk was punten te scoren (Regel 5.07 b.1).

En zo vervolgde de wedstrijd met een 4-3 voorsprong voor Pirates. In de zesde inning bracht DSS de stand weer in balans op Anna-Bé Bartels, die de pitching de inning ervoor had overgenomen. Met twee uit sloeg Jacqueline Wesselink een honkslag en scoorde op een driehonkslag van Denise Goedhart.

In de 2e6 had Pirates wederom een productieve slagbeurt en scoorde vijf punten met twee uit. Met één uit sloegen Annemiek de Rover en Denice van Dijk back-to-back doubles, waardoor er loopsters op het tweede en derde honk kwamen te staan. Een strikeout volgde, maar hierna bracht Kelly Koeman met een tweehonkslag beide loopsters binnen en bracht de stand op 6-4. Vervolgens sloeg ook Ella Krommendijk een RBI-double. Fouten op grounders van Michelle van Waveren en Jeske Meewisse leverden daarna nog eens twee punten op en verhoogden de stand naar 9-6. Anna-Bé Bartels zorgde hierna voor drie nullen op rij in de zevende inning om het duel af te sluiten.

En hierna begon het wachten op het resultaat van de tweede wedstrijd van Roef!.


...Monique Faul start het duel voor Pirates...


...Annemiek de Rover sloeg 3-uit-3 en bereikte 4x het honk...
...Ze scoorde drie, eh, twee punten...

...Kelly Koeman is geblesseerd na een foutbal op haar voet in de...
...4e inning en dat leidt tot een cruciale situatie en een protest...

...Catcher Jeske Meewisse en pitcher Anna-Bé Bartels wachten op de...
...beslissing als een punt wordt toegekend en teruggedraaid...

...Amsterdam-coaches Johan en Rob Korpel in discussie met umpire...
...Arie Nokkert in de 4e inning nadat een punt wordt teruggedraaid...

...Kelly Koeman zet Amsterdam op 6-4 met een 2-run double...
...in de zesde inning...

...Ella Krommendijk krijgt high-fives nadat ze het achtste punt scoort...
...Kort ervoor sloeg ze het 7e punt binnen met een double...

...Michelle van Waveren scoort het negende punt na een fout...
...Home Plate Umpire Louis Rohan maakt duidelijk dat ze safe is...

...Suzanne Poelgeest en Kelly Koeman vieren na afloop feest...

...Amsterdam-speelsters vieren de Play-Off kwalificatie...
(© Foto's: Gerard Koeman)

(21 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.