Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 maart 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Mastenbroek Toernooi afgelast wegens koud weer!
English
ENSCHEDE - De 31e editie van het jaarlijkse en internationale J.C.J. Mastenbroek Toernooi in Enschede is afgelast! De organiserende club Tex Town Tigers nam de beslissing donderdagmiddag, nadat een aantal van de (buitenlandse) softbalploegen zich terugtrok vanwege de huidige koude weersomstandigheden. De meeste van de Nederlandse ploegen die zouden deelnemen hebben nog niet buiten getraind of gespeeld vanwege de koude weerscondities, zodat het min of meer onverantwoordelijk was in het komende Paasweekeinde drie dagen in actie te komen.

Het is de eerste keer in de lange historie van het evenement, waarvan ook een honkbaltoernooi deel uitmaakt, wordt afgelast vanwege de weersomstandigheden, sinds het vanaf 1997 wordt gehouden op het huidige complex. In voorgaande jaren waren de temperaturen soms ook laag, maar de huidige koude oostenwind maakt de omstandigheden om te spelen zeer ongunstig.

En dus deed de webmaster van Grand Slam * Stats & News wat research. De laagste gemiddelde temperatuur in Twente op één van de wedstrijddagen van het toernooi sinds 1999 werd gemeten op 6 april 2008 (Dag 3) toen het slechts 3,7 graden Celsius was. Maar, zoals gezegd, toen was het niet zo koud zoals momenteel in ons land. De hoogste gemiddelde temperatuur was op 2 april 2011 (Dag 2) toen het 16,4 C graden was en dat was toen de hoogste temperatuur sinds 2 april 1999 (Dag 1) toen het 14,5 graden Celsius was. Sinds 1999 werden overigens slechts twee toernooien onder geheel droge weersomstandigheden gespeeld en dat was in 2005 en 2007. Tijdens alle overige toernooien in de laatste 14 jaar regende het (soms minimaal, soms hevig) op minimaal één van de speeldagen. Het toernooi heeft altijd plaatsgevonden in het laatste weekeinde van maart of het eerste van april of een combinatie van die data.

Het huidige koude weer zorgt bijna dagelijks voor records. Zo was 24 maart de koudste 24 maart ooit en brak het record uit 1916 (toen het 2,9 graden C was). In de afgelopen dagen werd een gevoelstemperatuur gemeten tussen de -10 en -16 graden Celsius. Sinds 1952 is het zo laat in maart niet zo koud geweest in Nederland als momenteel. Voor de komende vijf dagen wordt een gemiddelde temperatuur verwacht tussen de 0,6 en 0,9 graden C en dat zal het record breken uit 1922 (toen was het 1,2 graden C). In combinatie met de wind zal dat resulteren in een gevoelstemperatuur van -5 graden.

Aan het softbaltoernooi zou dit jaar worden deelgenomen door vier buitenlandse ploegen: SK Joudrs Praha, Eagles Praha (beide Tsjechië), Carrousel (Rusland) en de nationale ploeg van Duitsland. De overige vier ploegen waren de Hoofdklasse-formaties van Hotel Ambassador c.c. Terrasvogels, Oolders Omaco Sparks Haarlem, Olympia Haarlem en het organiserende Tex Town Tigers. Terrasvogels won de voorgaande twee edities en heeft het evenement negenmaal gewonnen sinds 1997 toen het voor het eerst plaatsvond op 'De Kroedkotten' (of 'Cottonfields'), het huidige complex van Tex Town Tigers. De Enschedese club organiseerde het evenement voor het eerst in 1982 op hun voormalige complex op Stadsveld-Noord.

Landskampioen Alcmaria Victrix en Gryphons zouden aanvankelijk ook deelnemen, maar trokken zich al begin februari terug.

De honkbalploegen van Storks, Double Stars, Blue Devils en gastheer Tex Town Tigers besloten allen naar Enschede af te reizen, zodat hun toernooi wel zal doorgaan. Maar Tex Town Tigers liet weten dat het nu om een clubtoernooi gaat en geen deel uitmaakt van het Mastenbroek Toernooi, dat een gecombineerd honkbal- en softbaltoernooi is.

Het evenement is vernoemd naar J.C.J. Mastenbroek, die in 1955 werd benoemd tot directeur van de gemeentelijke dienst 'Sport en Recreatie' in Enschede. De heer Mastenbroek nam het initiatief om honkbal en softbal (plus nog een aantal sporten) te introduceren op scholen in Enschede. Als gevolg ontstonden twee honkbal- en softbalverenigingen in Enschede, die uiteindelijk fuseerden en opgingen in Tex Town Tigers, waarvan de heer Mastenbroek Erelid is.

(28 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.