Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 september 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Terrasvogels, Sparks Haarlem delen Holland Series-openers
English
HAARLEM - Hotel Ambassador Haarlem Terasvogels opende de best-of-five Holland Series tegen Oolders Omaco Sparks Haarlem zaterdag (28 september) met een 6-5 'come-from-behind' overwinning. In Game 2 antwoordde Sparks Haarlem met een 11-0 shutout-winst om de Series in balans te brengen. De Holland Series wordt aanstaande zaterdag voortgezet met een double-header in Santpoort. Indien nodig volgt zondag een vijfde duel op het Noordersportpark.

Het was toepasselijk dat de openings double-header eindigde in een puntendeling. De twee ploegen hebben beide een rijke historie in de Hoofdklasse en staan nu voor de elfde keer tegenover elkaar in een Holland Series. Beide wonnen er daarvan vijf wat bevestigd dat de twee zeker gelijkwaardig aan elkaar zijn.

In de afgelopen drie seizoenen domineerde Sparks Haarlem in de reguliere competitie, maar was Terrasvogels de enige ploeg die hen een aantal nederlagen toediende.

Op 31 augustus, in de laatste ontmoetingen van de reguliere competitie, leidde Terrasvogels tweemaal, maar won Sparks Haarlem beide keren. In de eerste ronde van de Play-offs, twee weken geleden, won Sparks Haarlem het eerste duel met slechts 1-0, waarna ook toen de volgende wedstrijd ruim werd gewonnen, 10-0.

Vandaag hield Terrasvogels de voorsprong in de eerste wedstrijd vast en won met 6-5. ,,Dit was echt een hele goede wedstrijd'', stelde Sparks Haarlem Hoofd Coach Juni Francisca na afloop. ,,Ik hou van deze wedstrijden, met spanning voor beide ploegen, maar ook voor de toeschouwers, veel meer dan de tweede wedstrijd die we vandaag speelden''.Game One
In de opener nam Sparks Haarlem aanvankelijk een 3-0 voorsprong in de eerste inning.

Chantal Versluis opende met een honkslag. De gestolen honk-koploopster van de reguliere competitie stal vervolgens het tweede honk, maar kon niet opschuiven op een one-out infield-hit van Leigh Godfrey. Hierna voerden Versluis en Godfrey een double-steal uit. Versluis werd uitgetikt voordat ze slidend het derde honk bereikte (wat werd bevestigd door Sparks Haarlem), maar vanwege de hoek waarin hij stond kon de 3B umpire de tik niet zien. Hierna gooide werpster Monica Perry drie slag op powerhitter Karin Tuk, die de competitie aanvoerde in homeruns en binnengeslagen punten. Dit had de derde nul kunnen zijn, maar in plaats daarvan waren er twee met loopsters op het tweede en derde honk. Even later scoorde Versluis na een doorgeschoten bal. Virginie Anneveld kreeg daarna vier wijd en stal het tweede honk, waardoor Godfrey het tweede punt kon scoren. Een honkslag van Debby Connor bracht Anneveld binnen en dat zette Sparks Haarlem op een 3-0 voorsprong, waarna Perry opnieuw een strikeout gooide.

Terrasvogels herstelde zich sterk en pakte twee runs terug in een productieve tweede slagbeurt. Robyn Draper opende met een honkslag, waarna ze opschoof toen een opofferingsstootslag van Kate Gentile eindigde in een fout. Yonina Sint Jago volgde met een honkslag door het midden, waardoor Draper scoorde, terwijl Gentile opschoof naar het derde honk. Hierna plaatste Anouk van den Heuvel een perfecte squeeze-bunt op een hoge worp en bracht daarmee Gentile binnen om de achterstand te verkleinen naar 3-2 met nog altijd nul uit. Maar hierna kwam de inning ten einde toen een strikeout, gedwongen nul en vangbal volgden.

In de derde inning maakte Terrasvogels er een nieuwe wedstrijd van toen Robyn Draper homerde met twee uit. De wedstrijd was naar de kant van Terrasvogels gekanteld en dat werd onderstreept in de volgende twee slagbeurten.

In de vierde opende Yonina Sint Jago met een honkslag, schoof op na een grounder en scoorde op een honkslag van Lisa Waasdorp om Terrasvogels op een 4-3 voorsprong te zetten. Hierna werd Marije Schoenmaker geraakt door een worp en dat leidde tot iets wat Sparks Haarlem dit seizoen nog niet had meegemaakt, een werpsterwissel. Dagmar Bloeming werd ingebracht als opvolgster van starter Kirsten Scheele. Het was de eerste keer dat Hoofd Coach Juni Francisca dit seizoen een werpsterwissel toepaste. In de reguliere competitie maakte hij geen wissels, want werpsters Kirsten Scheele en Rebecca Soumeru gooiden beiden een complete wedstrijd in al hun starts, respectievelijk 23 en 21. Beiden voegden een complete wedstrijd toe in de eerste ronde van de Play-Offs. De laatste keer dat Francisca een werpsterwissel toepaste was op 7 oktober vorig jaar tijdens de vierde wedstrijde van de Holland Series tegen Alcmaria Victrix. In dat duel verving Scheele Bloeming. Sparks Haarlem verloor die wedstrijd met 4-3, resulterend in het landskampioenschap voor Alcmaria Victrix.

Dagmar Bloeming maakte haar eerste optreden van het seizoen voor Sparks Haarlem, want zij gooide dit jaar voor Caserta in de Italian Softball League. Haar eerste worp eindigde in een wilde worp, waardoor de twee loopsters in scoringspositie kwamen. Maar hierna leidde een mislukte stootslag tot een run-down, gevolgd door een grounder die de inning afsloot.

In de vijfde inning verhoogde Terrasvogels de voorsprong naar 6-3. Petra van Heijst begon met vier wijd, waarna een foute aangooi volgde op een opofferingsstootslag van Solange Starrenburg, waardoor er loopsters op het tweede en derde honk kwamen te staan. De honken werden vol gezet toen Robyn Draper opzettelijk vier wijd kreeg om een gedwongen loop te creëren. Maar hierna scoorde Van Heijst op een doorgeschoten bal en scoorde Starrenburg het volgende punt na een opofferingsslag met één uit van Yonina Sint Jago.

Terrasvogels liet hierna een loopster achter op het derde honk in de zesde en zevende inning, waarna een spannende tweede helft van de zevende slagbeurt volgde. Monica Perry kreeg twee snelle nullen, maar hierna sloeg Nathalie Gosewehr een driehonkslag en scoorde op een hierna volgende honkslag van Leigh Godfrey. Twee fouten werden vervolgens gemaakt op een grounder van Karin Tuk, waarna Virginie Anneveld een honkslag sloeg en Godfrey binnenbracht om de stand op 6-5 te brengen. Maar met loopsters op het eerste en tweede honk schakelde Perry Celine van Roon met drie slag (haar 10e strikeout) uit om de wedstrijd af te sluiten en de winst veilig te stellen.


...Umpires Arjan de Wever, Peter Vonk & Patrick Reus...

...Terrasvogels-pitcher Monica Perry...

...Anouk van den Heuvel plaatst een squeeze-bunt in de 2e inning...

...Robyn Draper wordt begroet na haar 3e inning homerun...

...Dagmar Bloeming maakt haar eerste optreden voor Sparks Haarlem...

...Solange Starrenburg scoort het 6e punt voor Terrasvogels...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)Game Two
De tweede wedstrijd was een heel ander verhaal en kende geheel geen spanning. Een solo-homerun van Chantal Versluis en een 2-run, walk-off homerun van Karin Tuk vormden de hoogtepunten in het eenzijdige duel.

Aanvankelijk begon Terrasvogels met honkslagen van Marisèla de Wind en Petra van Heijst op Rebecca Soumeru, maar hierna volgden drie nullen. In de tweede helft van de eerste inning liet Sparks Haarlem de honken vol achter op Ginger de Weert. Chantal Versluis begon met een honkslag en stal het tweede honk, waarna Nathalie Gosewehr vier wijd kreeg. Een gedwongen nul volgde hierna op een grounder van Leigh Godfrey en de honken kwamen vol te staan toen Virginie Anneveld vier wijd kreeg met twee uit. De loopsters bleven achter toen midveldster Marisèla de Wind een uithaal van Debby Connor ving.

Terrasvogels liet twee loopsters achter in de tweede inning. Anouk van den Heuvel kreeg vier wijd met één uit en Lisa Waasdorp volgde met een honkslag, maar daarna kwamen twee nullen.

Sparks Haarlem besliste het duel hierna toen vier onverdiende punten werden gescoord in de 2e2 toen de Terrasvogels-verdediging twee fouten maakte. Shannah van der Kaaij opende met een tweehonkslag. Nadat ze was opgeschoven via een doorgeschoten bal scoorde ze op een honkslag van Michelle van Driel. Een OSS van Beau van Gelder bracht de loopster naar het tweede honk. Hierna werd een fout gemaakt op een grounder van Chantal Versluis (die het tweede honk stal), gevolgd door een strikeout en dat had de inning kunnen afsluiten zonder dat er gescoord werd. Maar in plaats daarvan waren er twee uit en stonden er loopsters op het tweede en derde honk, waarna beiden scoorden toen er weer een fout volgde op een grounder van Leigh Godfrey. Hierna kwamen de honken vol te staan toen Karin Tuk en Virginie Anneveld beiden vier wijd kregen. Een poging een gedwongen nul te maken op een grounder van Debby Connor leverde geen nul op, maar wel een punt die de stand op 4-0 bracht.

Sparks Haarlem voegde twee runs toe in de derde inning. Met twee uit homerde Chantal Versluis in het midveld. Nathalie Gosewehr kreeg hierna vier wijd en scoorde toen Leigh Godfrey een driehonkslag sloeg. Hierna werd Malou van Dusschoten ingebracht als nieuwe werpster. Zij gooide tweemaal vier wijd, maar Sparks Haarlem liet de honken vol achter.

De twee runs in de derde inning waren de enige verdiende punten die Sparks Haarlem scoorde, want nog eens vijf onverdiende punten volgden in de vierde slagbeurt. Lead-off hitter Shannah van der Kaaij bereikte het honk na een fout, maar gedwongen uit op een grounder van Michelle van Driel, die de tweede nul geweest zou zijn. Een hierna volgende vangbal had dan de derde nul opgeleverd, maar nu ging de inning verder en Sparks Haarlem sloeg nog eens drie hits en kwam tot een 5-run rally. Eerst kreeg Chantal Versluis vier wijd, waarna Nathalie Gosewehr een RBI-single sloeg, gevolgd door een 2-run double van Leigh Godfrey. Hierna sloeg Karin Tuk een 2-run, walk-off homerun om de stand op te voeren naar 11-0 en het duel via de mercy-rule af te sluiten.


...Winnende werpster Rebecca Soumeru...

...Achter het rechtsveld stond een felle zon...

...Chantal Versluis homert in de 3e inning...


...Yonina Sint Jago (voorgrond) verlaat het veld, terwijl...
...Karin Tuk wordt begroet na haar walk-off homerun...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)

(28 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.