Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 december 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

UVV voegt Rudy Dirksen toe aan coachingstaf
English
VLEUTEN - UVV heeft Rudy Dirksen toegevoegd aan de coachingstaf van het softbalteam voor volgend seizoen, zo maakte de club vandaag (2 december) bekend. Dirksen zal dan de Assistent Coach zijn van Hubert Bomba, die de ploeg de afgelopen twee seizoenen onder zijn hoede had.


...Rudy Dirksen...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Rudy Dirksen is een ervaren coach. Hij wordt nu weer herenigd met Hubert Bomba, want de twee coachten samen het Hoofdklasse-honkbalteam van Mr. Cocker HCAW in 2012. In september 2011 werd Dirksen benoemd tot nieuwe Hoofd Coach van de Bussumse ploeg voor het seizoen 2012. In dat jaar weer hij geassisteerd door Bomba. In de reguliere competitie eindigde HCAW op de zesde plaatse met een 8-34 'record'. In de hierna volgende Play-Downs deed de ploeg het beter en eindigde met een 6-3 'record' op een gedeelde eerste plaats met UVV. Omdat HCAW twee van de drie onderlinge wedstrijden tegen UVV had gewonnen eindigde de ploeg op de eerste plaats en stelde de plek in de Hoofdklasse veilig. Echter, in september, na afloop van het seizoen, kwam het tot een breuk tussen HCAW met zowel Dirksen als Bomba.

Bomba werd hierna de Hoofd Coach van het in de Hoofdklasse spelende softbalteam van UVV. Vorig jaar, in zijn eerste seizoen in Vleuten, eindigde UVV op de zevende plaats, zodat gespeeld moest worden in de Promotie/Degradatie Play-Off. In die best-of-five kwam UVV tot een 3-0 sweep tegen Amsterdam Pirates om zich te handhaven in de Hoofdklasse.

Dit jaar had UVV een prima seizoen, wat echter teleurstellend eindigde door een vreemde constructie in de opzet van de competitie. Net zoals in de voorgaande jaren kwalificeerde de top-4 zich voor de Play-Offs. UVV eindigde op de vierde plek en plaatste zich voor het eerst voor de Play-Offs. Echter, alleen de uiteindelijke top-3 zou zich verzekeren van een plek in de Golden League, wat volgend jaar de nieuwe hoogste afdeling is in de nieuw te vormen Dutch National Softball League. De Golden League zal dan uit slechts zes ploegen bestaan met de mogelijke aanvulling van Jong Oranje (Holland Talent Team) als zevende ploeg. Dat betekende dus dat de ploeg die de eerste ronde van de Play-Offs tussen de nummer 1 en 4 van de competitie zou verliezen, zichzelf moest zien te handhaven via een Plaatsingsronde. En dus, na uitschakeling in de Play-Offs moest UVV verder spelen in deze ronde. In de aanvankelijke opzet zou het Holland Talent Team de zesde ploeg zijn in de Golden League, samen met de top-3 van dit seizoen en twee teams uit de Plaatsingsronde. Echter, die opzet werd tijdens een overleg verworpen. En dus zouden drie ploegen uit de Plaatsingsronde zich verzekeren van een plek in de Golden League. Het Talent Team zou dan een eventuele aanvullende ploeg zijn, net zoals dat in de Hoofdklasse de laatste vijf jaar het geval is geweest. In de Plaatsingsronde eindigden DSS en Alcmaria Victrix op respectievelijk de eerste en tweede plaats om hun plek in de Hoofdklasse veilig te stellen. UVV eindigde op een gedeelde derde plaats met Tex Town Tigers, wat tweede was geworden in de Overgangsklasse. Twins, de kampioen van de Overgangsklasse, werd vijfde. Gryphons, dat in de Hoofdklasse achtste was geworden, werd laatste in deze groep en dat betekende dat het team degradeerde en nu zal uitkomen in de Silver League, de nieuwe tweede hoogste afdeling.

Omdat UVV op een gedeelde derde plaats stond volgde een beslissingswedstrijd tegen Tex Town Tigers. UVV verloor dat duel met 8-5. En dat betekent dus dat UVV ondanks het bereiken van de Play-Offs degradeerde en in 2015 in de Silver League uitkomt. Deze constructie had zelfs nog vreemder kunnen worden. Niet alleen kon een ploeg die de Play-Offs had bereikt degraderen (zoals nu het geval is), zelfs een ploeg die zich had geplaatst voor deelname aan een Europa Cup-toernooi had in deze opzet kunnen degraderen! Hoe dan? Nou, de winnaar van de Summer League had het recht een best-of-three te spelen tegen de verliezer van de Holland Series. De winnaar van die reeks had zich dan geplaatst voor de Europa Cup.


...Rudy Dirksen als coach van HCAW in 2012...
(© Foto: Henk Seppen)
Om het nog opmerkelijker te maken, kijk eens naar dit scenario. Team A wint de Summer League en plaatst zich vervolgens in de competitie voor de Play-Offs. In de Play-Offs wordt het team uitgeschakeld in de eerste ronde. Hierna eindigt de ploeg niet in de top-3 in de Golden League Plaatsingsronde, dus degradeert. Maar hierna wint datzelfde team (als winnaar van de Summer League) de best-of-three van de Holland Series-verliezer en plaatst zich voor de Europa Cup. In dit geval zou dus een ploeg die zich zowel kwalificeert voor de Plays-Offs als de Europa Cup kunnen degraderen via de Golden League Plaatsingsronde. Kunt het het nog volgen?

Dit had allemaal kunnen gebeuren, maar dat deed het niet. Hotel Ambassador Haarlem Terrasvogels won de Summer League en bereikte ook de Holland Series om een Europese plek veilig te stellen en dat betekende dat de extra best-of-three niet nodig was. Maar het blijft natuurlijk vreemd dat een ploeg die de Play-Offs bereikt uiteindelijk een stap terug moet doen en een jaar later in een lagere afdeling speelt.

OK, terug naar Rudy Dirksen, want daar gaat dit artikel tenslotte over. Nadat hij naar Nederland kwam vanaf Aruba honkbalde hij voor het Amsterdamse OVVO. In 1988 ging Dirksen softballen bij Hilversum, wat in die jaren één van de beste herensoftbalteams in het land was met spelers als Lloyd Todman, Jesper Panduro, Henk van Zijtveld en Arie van Zijtveld. Toen een Hoofdklasse werd opgezet werd Dirksen met Hilversum landskampioen. In 1990 was Hilversum de eerste Nederlandse club die een Europa Cup won in het herensoftbal. Hierna volgden nog een bronzen en zilveren medaille.

Dirksen ging hierna een jeugdhonkbalteam coachen bij Hilversum. Hij vormde een ploeg met twaalf jongens, die hij twee jaar trainde en naar de landskampioenschap bij de adspiranten leidde. UVV is ook geen vreemde plek voor Dirksen. Samen met Tony Rombley coachte Dirksen teams van UVV/EBS. Dit was een gecombineerd team aangesloten bij de European Baseball School, wat onder leiding stond van Rombley. In dit team speelden toekomstige Hoofdklassers als Sedley Karel, Timo van Ancum en Jasper Keijzer.

In 2010, samen met Edwin van Scharenburg, was hij één van de coaches van het honkbalteam van UVV, wat toen kampioen werd in de Overgangsklasse om zich te plaatsen voor de best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off tegen Almere Magpies. UVV verloor drie wedstrijden op rij, maar kort erna trok Almere zich om financiële redenen terug uit de Hoofdklasse. UVV werd gevraagd de vrijgekomen plek over te nemen en dat deed de vereniging.

In 2011 ging Dirksen naar HCAW, omdat hij voor dat seizoen was gevraagd als Hoofd Coach van het Rookie Team van de club. In september van dat jaar werd hij benoemd tot Hoofd Coach van het Hoofdklasse-team wat hij in 2012 onder zijn hoede had. Na de breuk in september 2012 was Dirksen de afgelopen twee jaar niet actief, maar hij keert nu in 2015 weer terug op de speelvelden.

(2 december)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.