Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 oktober 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis)

Sparks Haarlem wint nipt van Terrasvogels en pakt titel!
English
SANTPOORT - Na de eerste twee wedstrijden overtuigend met 8-1 te hebben gewonnen won Oolders Omaco Sparks Haarlem vandaag (zaterdag 11 oktober) slechts met 1-0 om de best-of-five Holland Series te winnen en tegenstander Hotel Ambassador Haarlem Terrasvogels als landskampioen te onttronen.

In de derde wedstrijd van de Series vandaag keek Sparks Haarlem tegen een mogelijk eerste nederlaag van het seizoen aan toen het duel zes innings lang puntloos bleef. Maar in de eerste helft van de zevende inning kreeg Sparks Haarlem loopsters op alle honken en scoorde het enige punt van de wedstrijd via een opofferingsslag van Saskia Kosterink.


...Coaches Juni Francisca & Marcel Schippers namen afscheid...
(© Foto: Fred Versluis)
Met de winst van vandaag sloot Sparks Haarlem een uniek seizoen af, want de ploeg bleef van begin tot eind ongeslagen! In de reguliere competitie werden alle 30 wedstrijden gewonnen, waarna de eerste ronde van de Play-Offs eindigde in een 2-0 sweep op weg naar de Holland Series. Vandaag sloot het team het seizoen af met een 3-0 sweep om voor de negende keer landskampioen te worden (voorloopster HHC werd twaalf keer kampioen). Tijdens de internationale onderbreking van het seizoen stond de zes weken durende Summer League op de agenda. Sparks Haarlem was de enige Hoofdklasse-ploeg die niet deelnam aan deze competitie, omdat het simpelweg onvoldoende speelsters had. De meeste van hun speelsters maakten deel uit van de voorlopige en later definitieve selectie van het Nederlands Softbal Team, dat tijdens de Summer League in de USA verbleef, waarna een reeks in eigen land volgde ter voorbereiding op het Wereldkampioenschap.

De wedstrijd van vandaag maakte niet alleen een einde aan he seizoen, het was ook de laatste wedstrijd voor het coachduo Juni Francisca en Marcel Schippers. Na Sparks Haarlem sinds 2008 onder hun hoede hebben gehad kondigden de twee eerder al aan dat dit hun laatste seizoen bij de club zou zijn. Onlangs werd bekend gemaakt dat Peter van Dalen Francisca volgend seizoen opvolgt als Hoofd Coach.

Een jaar geleden was het Noordersportpark, het thuisveld van Sparks Haarlem, de locatie van een spectaculaire ontknoping van het seizoen. Hotel Ambassador Haarlem Terrasvogels kwam toen terug van een achterstand in Game 5 van de Holland Series om Sparks Haarlem te verslaan en kampioen te worden. In 2012 stond Sparks Haarlem eveneens met lege handen in Alkmaar en verloor de Series toen van Alcmaria Victrix. Beide keren waren teleurstellende afsluitingen voor Sparks Haarlem, wat doen eveneens domineerde in de reguliere competitie.

In de zeven seizoenen dat Sparks Haarlem werd geleid door Francisca en Schippers won de ploeg 217 van de 248 competitie-wedstrijden. Sinds 2010 won de ploeg 170 wedstrijden en verloor er slechts acht! Zes van deze nederlagen kwamen tegen Terrasvogels, wat de enige ploeg was die jaarlijks won van Sparks Haarlem, behalve dit jaar. De andere nederlagen werden toegediend door Twins (2010) en Olympia Haarlem (2013).

Onder leiding van Francisca en Schippers bereikte Sparks Haarlem elk jaar de Holland Series, behalve in 2009. Het verloor de finale in 2008 tegen Tex Town Tigers, maar pakte de titel in 2010 en 2011. Na de best-of-five te hebben verloren in 2012 en 2013 is Sparks Haarlem dit jaar weer de beste ploeg.

In september veroverde Sparks Haarlem ook de Europese Cup Winners Cup. De ploeg won eerder een Europese beker in 2008, 2010 en 2012 in de periode dat Francisca de ploeg leidde.Dagmar Bloeming (Sparks Haarlem) en Femke van Dusschoten (Terrasvogels) gooiden vandaag beiden de hele wedstrijd. Bloeming had de betere statistieken met zevenmaal drie slag en stond slechts één honkslag toe, terwijl Van Dusschoten zes hits tegen kreeg, vijfmaal drie slag gooide en vijf vrije lopen weggaf. Maar de wedstrijd ontwikkelde zich in een regelrechte thriller die zes innings langs puntloos bleef.


...Karin Tuk, Maxime van Dalen, Virginie Anneveld, Chantal Versluis,...
...Manoa Weijgertse en Nathalie Gosewehr vieren het kampioenschap...
(© Foto: Fred Versluis)
In de eerste helft van de eerste inning leek het er op dat Sparks Haarlem de score snel zou openen. Met één uit sloeg Areke Spel een tweehonkslag, waarna Debby Connor vier wijd kreeg met twee uit, maar beiden bleven achter.

Terrasvogels had ook een goede opening, want Marisèla de Wind begon met een honkslag. Maar hierna sloeg Kimberly Jones in een dubbelspel, waarna een strikeout de slagbeurt afsloot.

Vanaf dat moment domineerde Dagmar Bloeming. De lead-off single in de eerste inning was de enige die ze zou moeten incasseren in de wedstrijd. Na de honkslag bereikten slechts drie van de volgende 21 slagvrouwen van Terrasvogels het honk. Lisa Waasdorp kwam tweemaal op het honk, want zij begon de derde en zesde inning met vier wijd. In de derde werd ze echter uitgegeven omdat ze te vroeg vertrok van het eerste honk. In de zesde ging ze gedwongen uit op een grounder van pinch-hitter Gabi Obia, die daarmee de laatste honkloopster werd voor de thuisploeg.

Maar hoewel Terrasvogels niet in staat was het tweede honk te bereiken kwam Sparks Haarlem wel regelmatig op de honken, maar wist niet tot scoren te komen. Na twee loopsters te hebben achtergelaten in de eerste inning, strandde er weer een andere in de tweede slagbeurt. Met éen uit kreeg Maxime van Dalen vier wijd, schoof op na een opofferingsstootslag van Michelle van Driel, maar strandde.

In de derde inning was het Saskia Kosterink die een honkslag sloeg met twee uit, maar uitging bij een steelpoging. In de vierde opende Debby Connor met een honkslag, maar ging uit in een dubbelspel. Karin Tuk sloeg hierna een honkslag, maar bleef ook achter.

Een nieuwe scoringskans kwam in de vijfde inning. Met twee uit sloeg Chantal Versluis een tweehonkslag en kreeg Areke Spel vier wijd, maar hierna voorkwam de Terrasvogels-verdediging opnieuw dat Sparks Haarlem tot scoren kon komen.

In de zesde werd Karin Tuk geraakt door een worp met twee uit, waarna de inning eindigde met een strikeout.

En zo ging de zevende inning van start. In de voorgaande zes slagbeurten liet Sparks Haarlem zeven loopsters achter, waaronder drie in scoringspositie. De zevende inning was de slagbeurt waarin Sparks Haarlem toesloeg. Michelle van Driel begon met vier wijd en Manoa Weijgertse bereikte het honk via een stootslag-honkslag. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Chantal Versluis en dus stonden de twee loopsters nu beiden in scoringspositie en was Sparks Haarlem wel heel dicht bij de opening van de score. Om een gedwongen loop te creëren kreeg volgende slagvrouw Areke Spel opzettelijk vier wijd, maar hierna volgde Saskia Kosterink met een uithaal naar het midveld. De bal werd gevangen, maar dat stelde Van Driel wel in de gelegenheid te scoren en dat bezorgde Kosterink dus een opofferingsslag. En dit zou het enige punt blijven in de enerverende wedstrijd, want de inning eindigde toen volgende slagvrouw Debby Connor's line drive werd gevangen.

In de tweede helft van de zevende inning kreeg Dagmar Bloeming drie nullen op rij. Na een strikeout en groundout kwam de wedstrijdm ten einde toen Anouk van den Heuvel de bal omhoog sloeg, waarna die werd gevangen door tweede honkvrouw Manoa Weijgertse.

Chantal Versluis werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster van de Holland Series.


...De wedstrijd was goed bezocht...

...Dagmar Bloeming stond slechts één honkslag toe...

...De verdediging van Sparks Haarlem draait een dubbelspel in de 2e helft van de 1e inning...

...Saskia Kosterink slaat een hit...

...maar gaat uit bij stelen, getikt door Lizzie Clarijs...

...Outfielders Michelle van Driel, Saskia Kosterink...
...en Areke Spel staan in de regen...

...1B Maxime van Dalen laat zien...
...wat zij van het weer denkt...

...Debby Connor opent de 4e inning met een single...
...maar gaat uit in een dubbelspel...

...Chantal Versluis slaat een double in de 5e...
...maar blijft achter...

...Juni Francisca bespreekt de strategie in de 7e...
...met Michelle van Driel, Manoa Weijgertse,...
...Chantal Versluis en Areke Spel...

...Even later volgt Saskia Kosterink...
...met een opofferingsslag......Michelle van Driel scoort het enige punt...
...Links staat catcher Courtney Hiatt...

...Areke Spel kijkt vanaf het 1e honk...
...Rechts staat Jessica Waaldorp...

...Dagmar Bloeming sluit het duel af...


...Manoa Weijgertse maakt de laatste nul...

...Eindstand: Sparks Haarlem wint met 1-0...

...Celebration Time...

...Rebecca Soumeru ontkurkt de champagne...

...Terrasvogels feliciteert Sparks Haarlem...

...Oud-teamgenoten Virginie Anneveld & Meike Witteveen...

...Juni Francisca ontvangt zijn kampioensmedaille...

...Shannah van der Kaaij en Debby Connor...
...met de Kampioensbeker...

...Winnende coach Juni Francisca met...
...Holland Series-MVP Chantal Versluis...

...Landskampioen 2014 - Oolders Omaco Sparks Haarlem...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)

(11 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.