Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 oktober 2014
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2014
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2014 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Albert Roozenburg)

Succesvolle Slowpitch-demonstratie in Almere
English
ALMERE - Op vrijdag 17 oktober vond een succesvolle slowpitch softbal-demonstratie plaats op het complex van Almere '90 in Almere. Het Nederlands Mannen Slowpitch Team speelde toen een 11-inning wedstrijd tegen een ploeg van het organiserende Almere '90. De wedstrijd werd gespeeld op het Fanny Blankers-Koen Sportpark in Almere, wat is vernoemd naar de internationaal zeer bekende Nederlandse atlete Fanny Blankers-Koen (1918-2004) (bijgenaamd 'De Vliegende huisvrouw'), die vier Gouden Medailles won tijdens de Olympische Spelen van 1948 in Londen (Groot-Brittannië). In Londen won ze het goud op de 100m, 200m, 80m horden en 4x100m estafette.

Oranje won het duel met 24-6. De Nederlandse ploeg sloeg liefst 37 (!) honkslagen, waaronder zes van lead-off hitter Etiënne Meijer, die driemaal homerde, viermaal scoorde en vijf binnengeslagen punten had. Erwin Visser en Mark Visser sloegen beiden vijf hits. De laatste liet tweemaal een tweehonkslag noteren en homerde om totaal zes punten binnen te slaan. Michel Groenhart sloeg drie doubles. Alle elf spelers in de Nederlandse slagvolgorde scoorden minimaal één punt. Slechts één van hen, Tom Groot, wist geen honkslag te slaan, terwijl Pim Winkel de enige speler zonder RBI was.


...Het Nederlands Mannen Slowpitch Team...

...De ploeg van gastheer Almere '90...
(© Foto's: Albert Roozenburg)
Almere '90 sloeg 15 honkslagenb, waaronder drie van Kenny Berkenbosch, die een driehonkslag sloeg en met een homerun voor drie punten zorgde. Robin Jansen en Joey Berkenbosch homerden ook voor de thuisploeg.

Van de zeven homeruns die in dit duel werden geslagen verdween de bal slechts eenmaal daadwerkelijk over de omheining en dat was een 3-run shot van Kenny Berkenbosch. De overige waren allemaal inside-the-park-homeruns.

Het Nederlands Team werd gecoached door Erwin Visser, terwijl de Almere-ploeg onder leiding stond van Guus de Vriend en Hans Jansen de Vries.

Slowpitch Softbal is één van de sporten die de afgelopen jaren wordt gepromoot door de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB). In 2012 werd het eerste Nederlands Coed Slowpitch Team samengesteld en die speelde drie interlandwedstrijden tegen regerend Europees Kampioen Groot-Brittannië. Deze wedstrijden werden gespeeld in Haarlem, Rosmalen en Zeist.

Vorig jaar was er een groot slowpitchp-toernooi tijdens het World Port Tournament (honkbal) in Rotterdam met deelname van club-teams.

Dit jaar, in juli, organiseerde Almere '90 de Windmill Classic Slowpitch Tournament en dat was een groot succes. Tijdens dat evenement nam het Nederlands Mannen Slowpitch Team ook deel.

In 1998 werd er voor het eerst een Europees Coed Slowpitch Kampioenschap georganiseerd met deelname van teams met een gemengde samenstelling, dus mannen en vrouwen. Sindsdien veroverde de Britse ploeg negen opeenvolgende Europese titels. Volgend jaar, van 28 juli t/m 1 augustus, zal het tiende European Coed Championship plaatsvinden in Dupnitsa (Bulgarije).

In de demonstratiewedstrijd in Almere was een aantal fraaie defensieve acties te bewonderen. Hoewel het Nederlands Team ruim won werd bericht dat de beste verdedigende actie toch echt werden gemaakt door Almere '90, waaronder spectaculaire vangballen van Joey Berkenbosch, Merlijn Brink (line drive) en Daan de Vries.

In het team van Almere '90 speelden voormalig Nederlands Honkbal Team-internationals René Rijst en Kenny Berkenbosch. Rijst speelde ruim 25 jaar in de Hoofdklasse voor verschillende teams. Berkenbosch speelde twee weken geleden Holland Series met L&D Amsterdam Pirates. Rijst was overigens de enige Almere-speler zonder honkslag in dit duel.

In het Nederlands Team speelde Tim Verbrugge, die dit seizoen deel uitmaakte van het Nederlands Heren Softbal Team. Ook voor de ploeg speelden voormalig Oranje-softballers Michel Groenhart, Pim Winkel en Etiënne Meijer.

Het Nederlands Team beleefde gelijk een goede start door vier punten te scoren in de eerste inning en scoorde daarna in vrijwel elke slagbeurt. De enige innings zonder punten waren de tweede en achtste slagbeurt. Met een 15-6 voorsprong kwam de ploeg tot een rally van negen punten in de eerste helft van de elfde inning om er een ruime uitslag van te maken.

In de eerste inning opende Etiënne Meijer de wedstrijd met een homerun op Robin Jansen, die het hele duel gooide voor Almere '90. Volgende slagman Michel Groenhart bereikte daarna het honk via een fout en scoorde op een honkslag van Arjan Havekotte. 'Force play-grounders' van Tim Verbrugge en Erwin Visser volgden. Een tweehonkslag van Pim Winkel bracht de laatste naar het derde honk, waarna beiden scoorden op een tweehonkslag van Mark Visser.

Het Nederlands Team voegde een punt toe in de derde, waarna Almere '90 het eerste punt scoorde in de 2e3. Met één uit sloeg Kenny Berkenbosch een honkslag en ging scoren op een 2-out single van Daan de Vries.

Van de vierde tot en met zesde inning voegde Oranje zes punten toe. In de vierde homerde Meijer opnieuw en sloeg vervolgens een 2-run homerun in de zesde. In de vijfde werd driemaal gescoord. Tim Verbrugge begon toen met een tweehonkslag en Erwin Visser volgde met een driehonkslag om de rally te beginnen.

Een lead-off homerun van Mark Visser en opofferingsslag (die leidde tot een 'inning-ending double play') van René Veen leverden weer twee runs op in de zevende, waarna een opofferingsslag van Tom Groot voor een punt zorgde in de negende.

Intussen was Almere '90 ook weer tweemaal tot scoren gekomen. In de zevende opende Robin Jansen met een homerun en Joey Berkenbosch deed hetzelfde in de volgende slagbeurt.

In de tiende inning verhoogde een tweehonkslag van Michel Groenhart de stand naar 15-3, waarna Almere antwoordde met drie runs in de 2e10. Met één uit sloegen Cor Nansink en Edwin Pieneman een honkslag. Daarna, met twee uit, tekende Kenny Berkenbosch voor de grote klap van de avond, een 3-run homerun die daadwerkelijk over de omheining verdween.

In de elfde inning kwam Nederland tot een rally van nog eens negen punten, maar alleen het eerste was verdiend. Tim Verbrugge en Erwin Visser begonnen de rally met ee honkslag, waarna de eerste met één uit scoorde via een opofferingsslag van Mark Visser. Een vangfout op een uithaal van Tom Groot zou de derde nul hebben opgeleverd, maar leidde in plaats daarvan tot een nieuwe honkloper. Hierna werden nog eens acht punten gescoord. Etiënne Meijer (single), Michel Groenhart (double) en Tim Verbrugge (single) sloegen 2-run basehits in deze inning. Verbrugge sloeg tweemaal een honkslag in deze slagbeurt.

Na afloop van de demonstratiewedstrijd, die een prima promotie was voor het Slowpitch Softbal, sloot een barbecue de avond af.

Box Score

(28 oktober)


...Tim Verbrugge bereikt het eerst honk...
...1B is René Rijst, Umpire is Eric van Wordragen

...Daan de Vries aan slag voor Almere '90...
...Links staan Catcher Arjan Havekotte & Umpire Jimmy Martin...

...Een overzicht van het speelveld...

...De toeschouwers bekijken de wedstrijd...

...Pitchers Erwin Visser (links) en Robin Jansen...

...Almere's 1B René Rijst maakte een fraaie actie en tikt slagman Arjan Havekotte uit...

...En hier maakt Almere's SS Joey Berkenbosch een spectaculaire vangbal na een line drive; links staat 3B Merlijn Brink...

...Michel Groenhart aan slag voor het Nederlands Team...
...Umpire Jimmy Martin & Catcher Cor Nansink kijken toe...

...Kenny Berkenbosch (onder) slaat een 3-run homerun...
...voor Almere in de 10e inning...

...Tim Verbrugge scoort in de 11e inning...
...Cor Nansink is de catcher...

...Een barbecue sloot de avond af...


...De twee teams, umpires en organisatoren samen op de foto...
(© Alle Foto's: Albert Roozenburg)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2014 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.