Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 juni 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

Sparks Haarlem gedwongen tot tie-break, maar winning streak verlengd naar 50 wedstrijden
English
SANTPOORT-ZUID - Koploper Oolders Omaco Sparks Haarlem voegde op zaterdag (6 juni) twee overwinningen toe en verlengde daarmee hun record-zettende winning streak naar 50 wedstrijden sinds de start van het seizoen 2014.

Maar de winning streak kwam bijna ten einde in de opener van de double-header van vandaag tegen Terrasvogels. Met 'veteranen' Nancy Lodder en Margot Mels, die de pitchingtaak deelden, leidde Sparks Haarlem met 4-1 in de tweede helft van de zevende inning, maar Terrasvogels kwam toen tot een rally van drie punten om een verlenging af te dwingen. Sparks Haarlem voorkwam daarna een nederlaag dankzij een 4-run rally in de achtste inning om met 8-4 te winnen.

De laatste keer dat Sparks Haarlem een tie-break moest spelen in de reguliere competitie was bijna precies drie jaar geleden. Op 10 juni 2012 was het eveneens Terrasvogels die een tie-break forceerde tegen Sparks Haarlem. Net als vandaag was de wedstrijd de eerste van een double-header en werd ook toen in Santpoort gespeeld. De wedstrijd bleef toen zeven innings puntloos, waarna ook een puntloze achtste inning volgde. Sparks Haarlem won toen uiteindelijk met 3-1 in negen innings.

Zoals vrijwel altijd zijn er in dit soort wedstrijden een aantal overeenkomsten. Drie jaar geleden en vandaag was Rob Veldkamp één van de umpires en was Leo van den Brun de official scorer. Wat de speelsters betreft had Sparks Haarlem vier speelsters in beiden wedstrijden, terwijl Terrasvogels er drie had.

In de tweede wedstrijd vandaag won Sparks Haarlem met 7-2 achter de pitching van Kirsten Scheele, die de eerste 10-game winner van het seizoen werd.

(6 juni)
Game 1

Met werpster Dagmar Bloeming en 3e honkvrouw Virginie Anneveld nu in de States en werpster Rebecca Soumeru en infielder Damishah Charles geblesseerd voegde Sparks Haarlem een week geleden vier oud-speelsters aan de ploeg toe. Pitchers Nancy Lodder en Margot Mels en infielders/outfielders Marloes Fellinger en Kim Kluijskens voegden zich bij het team voor de wedstrijden van vorig weekeinde. Met uitzondering van Nancy Lodder kwamen ze een week geleden al gelijk in actie. Vandaag maakte Nancy Lodder haar rentree in de Hoofdklasse. Ze gooide voor het laatst in de hoogste afdeling in 2003.


...'Veteraan' pitchers Nancy Lodder (links) en Margot Mels...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Nadat het kwartet was gestopt op het hoogste niveau bleven ze wel in een lager team spelen. In de afgelopen jaren speelden ze samen in het derde team van Sparks Haarlem, dat bestaat uit voormalige Hoofdklasse-speelsters. En dus kan Sparks Haarlem, indien nodig, altijd terugvallen op deze ervaren speelsters, die altijd beschikbaar zijn om in te vallen. Ook Terrasvogels heeft een aantal ervaren, voormalige speelsters op de ledenlijst staan, die altijd geactiveerd kunnen worden.

Sparks Haarlem opende de score in de eerste slagbeurt. Met één uit sloeg Nathalie Gosewehr een honkslag. Met twee uit scoorde ze toen Karin Tuk de bal het outfield in sloeg waar een vangkans leek te zijn, maar een puntscorende tweehonkslag werd.

Nancy Lodder maakte haar eerste start in de Hoofdklasse in ruim 11 jaar en moest duidelijk even de slagzone vinden. De rechtshander kreeg een lead-off single tegen van Kimberly Jones. Met één uit gooide ze vier wijd op Jessie van Aalst en Marisèla de Wind, zodat de honken vol kwamen te staan, maar Terrasvogels scoorde in deze situatie slechts eenmaal. Het punt werd gescoord toen Lizzie Clarijs werd geraakt door een worp. Maar daarna volgde een gedwongen nul op de plaat en werd de inning afgesloten met een vangbal.

Sparks Haarlem hernam de leiding in de tweede inning. Manoa Weijgertse begon met vier wijd, bereikte het derde honk na een fout en scoorde op een opofferingsstootslag van Kiki Draaijer.

Maar hierna gooide Terrasvogels-pitcher Malou van Dusschoten vier prima innings en hield Sparks Haarlem puntloos.

Terrasvogels kreeg de kans langszij te komen in de vierde slagbeurt. Anouk van den Heuvel begon met vier wijd en schoof op na een opofferingsstootslag van Jeske Meewisse, waarna de honken vol kwamen te staan toen ook Jessica Waasdorp en Myrthe Smid vier wijd kregen. Dat leidde tot een werpsterswissel en de ene routinier verving de andere, want Margot Mels nam het over. De rechtshander begon met een strikeout, waarna de inning ten einde kwam na een pop-fly, zodat drie loopsters achterbleven.

Sparks Haarlem liet loopsters op het tweede en derde honk achter in de vijfde nadat Karin Tuk vier wijd had gekregen en Areke Spel een honkslag had geslagen met twee uit. De inning eindigde vervolgens met een schitterende diving catch van Marisèla de Wind in het midveld.

Maar in de 1e7 voegde Sparks Haarlem twee onverdiende punten toe om wat meer afstand te nemen. Chantal Versluis begon met vier wijd en schoof op na een opofferingsstootslag van Nathalie Gosewehr. Met twee uit eindigde een klap in het outfield in een fout, resulterend in een punt. Hierna bracht Areke Spel met een driehonkslag het volgende punt binnen en verhoogde de stand naar 4-1.

Het verschil van drie punten leek beslissend, maar toen kwam Terrasvogels tot een rally van drie punten om langszij te komen. En dat had het einde kunnen betekenen van de winning streak van Sparks Haarlem wanneer Terrasvogels foutloos zou hebben gespeeld. De rally begon met een mooie stootslag-honkslag van pinch-hitter Ella Krommendijk, waarna Kimberly Jones een honkslag sloeg. Een punt werd hierna gescoord toen een 'force play-grounder' van Lisa Waasdorp eindigde in een foute aangooi en ook voor loopsters op het tweede en derde honk zorgde. Het volgende punt werd gescoord na een opofferingsslag van Jessie van Aalst en de stand kwam in balans via een fraaie squeeze opofferingsstootslag van Marisèla de Wind. Hierna kreeg Lizzie Clarijs nog vier wijd, maar kwam de inning ten einde toen Anouk van den Heuvel werd uitgevangen.

En dus kreeg de wedstrijd een verlenging!

In hun eerste tie-break in drie jaar kwam Sparks Haarlem tot een rally van vier punten in de 1e8 om een beslissende voorsprong te nemen. Tie-break loopster Manoa Weijgertse scoorde toen een opofferingsstootslag van Anne Blaauwgeers een fout opleverde. Pinch-hitter Marloes Fellinger bereikte vervolgens het honk via een opmerkelijke honkslag. Ze sloeg een pop-fly richting kort, waar korte stop Lizzie Clarijs de bal kwijtraakte in de zon en het speeltuig op haar hoofd landde (gelukkig geen blessures). En zo kreeg Fellinger een infield-hit op haar naam en werd op het eerste honk vervangen door pinch-runner Cindy van der Zanden (via re-entry). Met één uit zorgde Chantal Versluis met een honkslag voor het volgende punt, waarna Nathalie Gosewehr een RBI-double langs de rechtsveld-lijn afleverde. Een hierna volgende opofferingsslag van Maxime van Dalen leverde het vierde punt op en verhoogde de stand naar 8-4.

In de 2e8 nam reguliere werpster Kirsten Scheele het over van Margot Mels om de voorsprong veilig te stellen. Met Anouk van den Heuvel als tie-break loopster kreeg ze drie nullen op rij om de wedstrijd af te sluiten.

Margot Mels was de winnende werpster en won haar eerste Hoofdklasse-wedstrijd sinds 2008!Terrasvogels - Oolders Omaco Sparks Haarlem 4-8 (8 inn.)(Game 1)
RHE
Oolders Omaco Sparks Haarlem11000024-891
Terrasvogels10000030-443
pitchers Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Nancy Lodder3.115211
Margot Mels, W (1-0)3.21123-
Kirsten Scheele11----
pitcher Terrasvogelsinn.SOBBHRER
Malou van Dusschoten, L (5-5)874982
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Rob Veldkamp, 1B-Arjan de Wever.
Official Scorer-Leo van den Brun.
Play-by-Play Scorer-Jeanette van Drunen.
Public Address Announcer-Wouter Hoos.
Speeltijd-2:07 uur.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 16,2° C, westelijke wind 24 kmu, luchtvochtigheid 44%.
...Nancy Lodder startte voor Sparks Haarlem...

...Margot Mels was de winnende werpster...

...Kimberly Jones maakt contact voor Terrasvogels...

...Malou van Dusschoten gooide voor Terrasvogels...
(© Alle Foto's: Marco Stoovelaar)Game 2

In de tweede wedstrijden begonnen twee routiniers 'op de hoeken' voor Sparks Haarlem, want Kim Kluijskens was de eerste honkvrouw en Marloes Fellinger de derde honkvrouw. Kirsten Scheele gooide het hele duel voor de koploper en won haar tiende wedstrijd van het seizoen.

Sparks Haarlem kwam tot een rally van vier punten op vijf hits in de tweede inning op starter Anna-Bè Bartels. De honken kwamen vol te staan toen Marloes Fellinger, Anne Blaauwgeers en Cindy van der Zanden allen de slagbeurt begonnen met een honkslag. Een opofferingsslag van Kiki Draaijer opende daarna de score, gevolgd door een puntscorende honkslag van Chantal Versluis. Nadat een gedwongen actie de tweede nul had opgeleverd zorgde Kim Kluijskens met een 2-run double voor een 4-0 stand.

Drie punten werden toegevoegd in de derde inning. Areke Spel begon met een honkslag, waarna Anne Blaauwgeers met één uit het honk bereikte via een stootslag-honkslag. Een hierna volgende honkslag van Cindy van der Zanden zorgde vervolgens weer voor volle honken. Dit keer werden twee punten gescoord toen Kiki Draaijer en Chantal Versluis beiden vier wijd kregen. Dat leidde tot een werpsterswissel en Malou van Dusschoten nam het over. Nadat een binnenhoog voor de tweede nul had gezorgde volgde een puntscorende vrije loop voor Kim Kluijskens. Maar hiern sloot Van Dusschoten de inning af met drie slag voor powerhitter Karin Tuk, zodat er drie loopsters achterbleven.

Malou van Dusschoten had een prima optreden. Ze hield Sparks Haarlem niet alleen puntloos in het restant van de wedstrijd, ze stond ook niemand meer tot de honken toe. Vanaf de strikeout schakelde ze de laatste 13 slagvrouwen op rij uit. Na de drie slag voor Karin Tuk die een einde maakte aan de derde inning gooide Van Dusschoten drie slag op Areke Spel, Marloes Fellinger en Anne Blaauwgeers in de vierde inning. Malou van Dusschoten gooide het hele duel in de opener en 4 2/3 inning in deze wedstrijd, omdat de andere starter Ginger de Weert momenteel is geblesseerd.

Met een 7-0 achterstand pakte Terrasvogels twee punten terug in de 2e3. Jessica Waasdorp begon met een honkslag, waarna Kimberly Jones werd geraakt door een worp met één uit. Met twee uit bracht Jessie van Aalst beide loopsters binnen met een tweehonkslag.

In de volgende vier innings bereikte Terrasvogels verschillende keren de honken, maar liet vijf loopsters achter, waarvan drie in scoringspositie. In de vijfde en zesde inning draaide Sparks Haarlem een dubbelspel.

En zo boekte Sparks Haarlem de 50e opeenvolgende overwinning in de reguliere competitie sinds Opening Day 2014!Terrasvogels - Oolders Omaco Sparks Haarlem 2-7 (Game 2)
RHE
Oolders Omaco Sparks Haarlem0430000-790
Terrasvogels0020000-291
pitcher Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Kirsten Scheele, W (10-0)741922
pitchers Terrasvogelsinn.SOBBHRER
Anna-Bè Bartels, L (0-2)2.113977
Malou van Dusschoten4.261---
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Arjan de Wever, 1B-Rob Veldkamp.
Official Scorer-Leo van den Brun.
Play-by-Play Scorer-Jeanette van Drunen.
Public Address Announcer-Wouter Hoos.
Speeltijd-1:51 uur.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 16° C, westelijke wind 31 kmu, luchtvochtigheid 54%.
...Terrasvogels Hoofd Coach Rob Walgien praat met...
...zijn speelsters voor de wedstrijd...

...Kirsten Scheele won haar 10e duel van het seizoen...


...Marloes Fellinger was de 3e honkvrouw voor Sparks Haarlem...

...En Kim Kluijskens stond op haar vertrouwde 1e honk...

...Anna-Bè Bartels startte voor Terrasvogels...


...1B Anouk van den Heuvel kan net niet bij deze...
...line drive; Marloes Fellinger is de loopster...
(© Alle Foto's: Marco Stoovelaar)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.