Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 maart 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

Umpire Mariana Atanasova aangewezen voor Wereldkampioenschap Junioren
English

...Mariana Atanasova...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
PLANT CITY, Florida (USA) - De Nederlands/Bulgaarse scheidsrechter Mariana Prins-Atanasova is ťťn van de 24 internationale umpires uit 15 verschillende landen die zijn aangesteld voor de elfde editie van het WBSC Wereldkampioenschap Junioren Softbal. De 24 umpires, die zijn aangesteld door WBSC Softball Director of Umpires Bob Stanton, werden vandaag (donderdag 12 maart) officiŽel bekend gemaakt. Het Wereldkampioenschap Junioren zal van 9-15 augustus plaatsvinden in Oklahoma City (USA).

De 24 umpires die actief zullen zijn op het evenement zijn afkomstig uit AustraliŽ, BraziliŽ, Bulgarije, Canada, China, Groot-BrittanniŽ, ItaliŽ, Japan, Mexico, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Puerto Rico, TsjechiŽ, Zuid-Korea en het gastland USA.

Mariana Atanasova zal tijdens he Wereldkampioenschap Bulgarije vertegenwoordigen, maar ze is al ruim tien jaar als umpire actief in de Nederlandse softbalcompetities, waaronder de Hoofdklasse. Ze is ťťn van de vijf Europese umpires die zijn aangesteld voor het mondiale evenement. Mariana Atanasova is in gezelschap van Bridget Cameron (Groot-BrittanniŽ), Sabrina Fabrizi (ItaliŽ), Beate Utzig (Oostenrijk) en Zdeněk Židek (TsjechiŽ).

Vorig jaar waren Mariana Atanasova en Sabrina Fabrizi beiden als umpire actief op het toernooi om de Europese Super Cup Softbal Mannen in Amstelveen. Beate Utzig en Zdeněk Židek waren vorig jaar beiden aangesteld voor het Europees Junioren Kampioenschap in Rosmalen. Utzig was vorig jaar ook scheidsrechter tijdens de Europese Cup Winners Cup Dames en Židek nam deel aan de Europese Premiere Cup, beide in ItaliŽ.

In 2013 maakten Sabrina Fabrizi en Zdeněk Židek beiden deel uit van de umpiring crew tijdens het Europees Kampioenschap in Praag (TsjechiŽ), waar het Nederlands Softbal Team voor de derde keer op rij ongeslagen de Europese titel veroverde. In dat jaar was Beate Utzig umpire op het Europees Cadetten Kampioenschap in Ostrava (TsjechiŽ).


...Zdeněk Židek & Sabrina Fabrizi...
...tijdens het Europees Softbal Kampioenschap 2013...
...in Praag (TsjechiŽ)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de voorgaande jaren kregen allen verschillende aanstellingen voor internationale evenementen, waaronder Europese Kampioenschappen of Europa Cup-toernooien.


...Beate Utzig...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
De vijf Europese umpires die zijn aangewezen voor het toernooi in Oklahoma City is de grootste groep namens Europa sinds er zijn waren aangesteld voor het Kampioenschap van 2007, wat toen plaatsvond in Enschede. Het wordt de eerste keer in de historie van het evenement dat umpires uit Bulgarije, Groot-BrittanniŽ en Oostenrijk zullen deelnemen.

In 1981 werd het Wereldkampioenschap Junioren voor het eerst georganiseerd met Edmonton (Canada) als speelstad. Destijds was er slechts ťťn umpire uit Europa die was aangesteld voor het evenement. Die umpire was de Nederlander Andrť Prins, die tegenwoordig bekender is als internationaal softbal-coach. Prins is getrouwd met Mariana Atanasova, die nu dus op haar beurt Europa zal vertegenwoordigen op het evenement.

Inclusief de vijf umpires die zijn aangesteld voor het WK van dit jaar werd Europa op het Wereldkampioenschap Junioren sinds 1981 vertegenwoordigd door 28 verschillende umpires uit elf verschillende landen. Acht van hen waren afkomstig uit Nederland, Sabrina Fabrizi wordt de vijfde Italiaanse umpire. Drie van deze umpires namen deel aan twee Junioren WK's, namelijk Giuseppe Laudani (ItaliŽ)(1995, 1999), Peter Vonk (Nederland)(2003, 2007) en Michal Židek (TsjechiŽ)(2011, 2013).

Onder de umpires die zijn aangesteld voor het toernooi in Oklahoma City is Munsook Jeon uit Zuid-Korea, die als scheidsrechter actief zal zijn in haar derde opeenvolgende Junioren WK. Ze wordt slechts de derde umpire in de geschiedenis die deelneemt aan minstens drie Junioren Wereldkampioenschappen. De anderen zijn Ken Culpitt (AustraliŽ) en Jun-Kee Min (Zuid-Korea). De laatste is recordhouder met vier toernooien.

De Canadees Bob Stanton zal voor de derde keer op rij de Umpire-in-Chief zijn tijdens een Junioren WK. In 2007 was hij de Assistant Umpire-of-Chief tijdens het WK in Enschede. In dat jaar was de Umpire-in-Chief de Amerikaan Merle Butler, die tussen 1985 en 2007 in zes van de zeven toernooien die positie innam. Merle Butler, die de ISF Director of Umpires was, overleed op 6 januari 2008. Stanton werd aangesteld als ISF Deputy Director of Umpires in december 2006, waarna hij Butler opvolgde in 2008.

Twee jaar geleden, in Brampton (Canada), pakte Japan de wereldtitel door de USA in de finale te verslaan. In dat duel, die vanwege regen slechts zes innings duurde, won Japan met 4-0. Daarmee heroverde Japan de titel, die ervoor door de USA was gewonen in 2007 en 2011.

Japan en de USA domineren door de jaren heen op het Wereldkampioenschap Junioren. Beide landen eindigden in de top-3 van elk van de voorgaande tien toernooien. Japan won de titel vijf keer, de USA viermaal. De resterende titel werd gepakt door China in 1985.

Europese Umpires op het Wereldkampioenschap Junioren Softbal
1981 - Edmonton (Canada).1999 - Taipei (Chinese Taipei).2011 - Kaapstad (Zuid-Afrika)
Andrť PrinsNederland.Giuseppe LaudaniItaliŽ.Rita CeuppensBelgiŽ
1985 - Fargo (USA).Pavel PracharTsjechiŽ.Alexander KaverinRusland
Co van de WateringenNederland.Carolien StadhoudersNederland.Raoul MachaletDuitsland
1987 - Oklahoma City (USA).2003 - Nanjing (China).Michal ŽidekTsjechiŽ
Bert BrebdeNederland.Miroslav DolejsTsjechiŽ.2013 - Brampton (Canada)
Michele DoddeItaliŽ.Peter VonkNederland.Bob MilosavljevicKroatiŽ
1991 - Adelaide (AustraliŽ).2007 - Enschede (Nederland).Galip SonmezDuitsland
Alfonso OlivieriItaliŽ.Bo-Frederick HagaZwitserland.Michal ŽidekTsjechiŽ
Pieter van der PloegNederland.Andrea MarconItaliŽ.2015 - Oklahoma City (USA)
1995 - Normal (USA).Niema MobascheriDuitsland.Mariana AtanasovaBulgarije
Giuseppe LaudaniItaliŽ.Oleg ShelpovRusland.Bridget CameronGroot-BrittanniŽ
Marlies StruyvťNederland.Rob VeldkampNederland.Sabrina FabriziItaliŽ
.Peter VonkNederland.Beate UtzigOostenrijk
..Zdeněk ŽidekTsjechiŽ

(12 maart)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.