Grand Slam * Stats & News
Updated: 20 januari 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Marco Stoovelaar & Ben Goorts)

Frankrijk wint Indoor Cup
English
SCHIEDAM - Frankrijk heeft de 15e editie van het jaarlijkse internationale Indoor Cup Toernooi in Schiedam gewonnen. In de finale op zondagmiddag won de Franse ploeg met 3-1 van het Jong Oranje Team om de toernooiwinst te bezegelen. Het was de eerste keer dat een Franse ploeg deelnam aan het evenement.

Dat het team van Jong Oranje de finale bereikte was min of meer ook een verrassng, want de speelsters hebben nog niet samen als team getraind. Doordat de financiŽle ondersteuning van het Nederlands Olympische Comitť is verminderd was het (nog) niet mogelijk indoor-trainingen vast te stellen. In de voorgaande jaren begonnen de nationale softbalteams reeds ik oktober/november met de indoor-trainingen en speelde indoor-wedstrijden in januari/februari/maart, voornamelijk in Amsterdam. Als gevolg van de huidige situatie staan alle nationale softbalploegen momenteel zonder een coachingstaf en begeleiding, terwijl de rosters nog niet zijn samengesteld. Dit jaar zal het Nederlands Team de Europese titel verdedigen op het Europees Kampioenschap in Rosmalen. Nederland bleef ongeslagen in de voorgaande drie evenementen sinds 2009. Het Jong Oranje Rood Team heeft dit jaar het Wereldkampioenschap Junioren in Oklahoma City (USA) op het programma staan, terwijl de Cadetten (Jong Oranje Wit) zal deelnemen aan het Europees Cadetten Kampioenschap in Nuoro (SardiniŽ, ItaliŽ).

Tijdens het Indoor Cup-toernooi leidde Nederlands Team Hoofd Coach Craig Montvidas het Jong Oranje-team en werd geassisteerd door Nathalie Franssen en Sandra Catoen. Vorig jaar maakte Nathalie deel uit van de coachingstaf van Jong Oranje Rood, terwijl Sandra Jonge Oranje Wit leidde.
...Terrasvogels werd onttroond als Indoor Cup-kampioen...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Het drie dagen durende Indoor Cup-toernooi begon vrijdagavond met de deelname van 16 teams uit vijf verschillende landen. Naast de Franse ploeg maakte ItaliŽ een rentree op het toernooi en nam voor het eerst sinds 2008 weer deel. Saronno, dat ook deelnam in 2007 en 2008, tekende ook voor dit jaar voor de Italiaanse inbreng.

TsjechiŽ was eveneens weer vertegenwoordigd en nam deel met twee ploegen, Jong TsjechiŽ (Under-19) en Joudrs Praha.

Zes teams namen weer deel namens de USA. Voor het eerst in jaren waren de team-namen van de Amerikaanse ploegen gewijzigde en luisterden dit keer naar de strijdvaardige namen Arsenal United, Avengers United, Chaos United, Destroyers United, Impact United en Velocity United.

Zes teams namen ook deel namens het organiserende land, namelijk Jong Oranje, Euro Stars, Gryphons, Roef!, Terrasvogels en Twins.

Vorig jaar won Hotel Ambassador Haarlem Terrasvogels het evenement na een 1-0 zege in de finale tegen Jong TsjechiŽ. Dit jaar miste de ploeg tijdens het evenement vier speelsters, waaronder international MarisŤla de Wind en Jong Oranje-speelster Gabi Obia.

Op zaterdag werd Terrasvogels in de eerste ronde onttroond als titelverdediger. Na een 2-0 verlies in de openingswedstrijd in Poule D tegen Jong Oranje won Terrasvogels de volgende twee wedstrijden.

De ploeg, met Rob Walgien als nieuwe Hoofd Coach, won met 1-0 van Jong TsjechiŽ en sloot daarna de eerste ronde af met een 4-0 shutout-zege tegen Impact United. Tegen de Tsjechen werd het enige punt gescoord in de vierde inning toen Anouk van den Heuvel de plaat passeerde nadat een fout was gemaakt op een klap van Myrthe Smid. Tegen de Amerikaanse ploeg opende Terrasvogels de score met drie runs in de eerste inning, dankzij een honkslag van Lisa Waasdorp en een 2-run double van Jeske Meewisse.


...Ella Krommendijk had een 6-game hitting streak...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Hierdoor eindigde Terrasvogels op gelijke hoogte met Jong Oranje en de Tsjechen. In de toernooi-regels stond geen tie-breaker genoemd in geval van een gelijke stand tussen drie ploegen, maar besloten werd het runsaldo van alle gespeelde wedstrijden van de drie ploegen te nemen om tot een volgorde te komen. Dat resulteerde in een eerste plaats voor de Tsjechen, terwijl Jong Oranje en Terrasvogels opnieuw gelijk eindigden, omdat hun runsaldo drie was. Maar omdat Jong Oranje het onderlinge duel had gewonnen betekende dat de tweede plaats. Hierdoor eindigde Terrasvogels op de derde plaats en werd daardoor uitgeschakeld voor de top-8 en dus onttroond als toernooi-kampioen. De top-2 van de vier poules vormden twee nieuwe groepen, waaronder finalisten kwamen.

In de tweede ronde bleef Terrasvogels ongeslagen. Op zaterdagmiddag werd een 4-0 shutout geboekt tegen Saronno. Myrthe Smid zorgde voor twee runs met een tweehonkslag in de eerste inning. Twee punten werden toegevoegd in de tweede slagbeurt. Terrasvogels won vervolgens met 2-0 van Avengers United. De score werd geopend in de derde inning via een tweehonkslag van Ella Krommendijk, waarna Anna-Bť Bartels het tweede punt scoorde in de vierde inning na een wilde worp.

Op zondag won Terrasvogels met 2-1 van Gryphons om op de tiende plaats te eindigen. Met een 1-0 achterstand scoorde Terrasvogels tweemaal in de derde inning. Kimberly Jones kreeg vier wijd en scoorde na een doorgeschoten bal, waarna Ella Krommendijk het winnende punt scoorde na een honkslag van Jessie van Aalst.

Overigens was Ella Krommendijk tijdens dit evenement ťťn van de slechts twee speelsters die tot een 6-game hitting streak kwam. De andere speelster die een honkslag sloeg in alle wedstrijden die ze speelde was Tori Ward van Chaos United.In Poule A bleef Arsenal United ongeslagen, won driemaal en plaatste zich voor de kampioensronde. Ze kregen gezelschap van Chaos United, dat op de tweede plaats eindigde.

In Poule B eindigden ook Roef!, Euro Stars en Destroyers United op een gedeelde eerste plaats. De tie-break regel was in het voordeel van Roef!, dat dus eerste werd en zich plaatste voor de top-8 samen met Euro Stars. In Poule C kreeg groepswinnaar Frankrijk gezelschap van Twins.

Frankrijk bleef in Poule C ongeslagen. De Franse ploeg opende vrijdagavond met een 4-3 winst tegen Avengers United. Met een 3-0 achterstand scoorde Frankrijk tweemaal in de derde inning. In de volgende slagbeurt won Frankrijk, dankzij een one-out, walk-off, 2-run single van Pauline Prade.

Frankrijk won hierna op zaterdag met 7-2 van Velocity United. Dit keer stond Frankrijk met 2-1 achterstand, maar scoorde zesmaal in de vierde op zes hits. Frankrijk kwam tot 11 honkslagen, waaronder drie van Mťlissa Mayeux. Frankrijk volgde met een 7-0 shutout-winst tegen Twins en pakte zo de eerste plaats in deze poule.

Frankrijk opende vervolgens de tweede ronde met een 4-1 winst tegen Chaos United, waarna op zondag met 3-1 werd verloren van Euro Stars. In deze laatste wedstrijd stond Frankrijk met 3-1 achter, maar kwam langszij in de vierde, echter deze twee runs werden weer van het totaal afgehaald, omdat ze werden gescoord in een niet-complete inning. Volgens het toernooi-reglement tellen voor de eindstand alleen de punten mee die in complete innings worden gescoord, tenzij de thuisploeg de leiding neemt in de tweede helft van een niet-complete slagbeurt. Frankrijk volgde met een 1-0 winst tegen Jong TsjechiŽ. Het enige punt werd gescoord in de derde inning op een tweehonkslag van Mťlissa Mayeux. Winnende werpster Laurence Cornaille stond slechts ťťn honkslag toe.

Met deze laatste zege veroverde Frankrijk een plek in de finale, terwijl het Tsjechische team de tweede finalist van vorig jaar was die werd uitgeschakeld.

In de laatste wedstrijd van Poule C eindigde het duel tussen Velocity United en Avengers United in een puntloos gelijkspel. Dit was de enige puntloze wedstrijd dit jaar. Vorig jaar eindigden vier wedstrijden in 0-0, terwijl er drie een puntloze stand kenden in 2013.
...Jong Oranje bereikte dit jaar de finale...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Zoals gezegd opende Jong Oranje in Poule D met winst tegen Terrasvogels. De junioren scoorden tweemaal in de eerste inning en dat bleek beslissend. Met Wies Ligtvoet en Brenda Beers op de honken leidde een double-steal tot het eerste punt, waarna een grounder van Laura Wissink er 2-0 van maakte. In de vijfde scoorde Jong Oranje nog viermaal met als hoogtepunten een RBI-single van Isa Los, een 2-run double van Lizzie Clarijs en nog een puntscorende honkslag van Rachel van Veen. Echter, deze punten vervielen, omdat ze werden gescoord in een niet-complete inning. In de 2e5 waren twee nullen, maar toen kreeg Jessie van Aalst vier wijd en kwam de wedstrijd ten einde. Winnende werpster Lisa Hop stond slechts ťťn honkslag toe, een hit van Ella Krommendijk, die dit seizoen zal debuteren in de Hoofdklasse.

Na deze openingswinst op zaterdagochtend won Jong Oranje vervolgens met 7-3 vs. Impact United. De ploeg besliste het duel met een 6-run rally in de tweede inning op slechts twee hits, terwijl zes slagvrouwen deze beurt vier wijd kregen. Hierna stond Jong Oranje met lege handen tegen Jong TsjechiŽ en verloor met 4-1. Na de tweede plaats te hebben gekregen via de tie-break beslissing kwam Jong Oranje zaterdagmiddag tot een 4-4 gelijkspel tegen Roef! in de opener van de tweede ronde en verzuimde toen een 4-2 voorsprong vast te houden in de laatste inning. Jong Oranje kwam hierna tot een 10-0 shutout-winst tegen Arsenal United op zondagochtend en kwam tot acht honkslagen, waaronder drie van Lizzie Clarijs. Lisa Hop stond in deze wedstrijd wederom maar ťťn honkslag toe.

Jong Oranje sloot daarna af met een 8-1 winst tegen Twins. In deze wedstrijd had de ploeg een 6-run rally in de vierde inning en kwam tot 11 honkslagen. Lizzie Clarijs en Damishah Charles droegen bij met drie binnengeslagen punten. Roos-Marijn Kramer stond slechts drie hits toe.

Met de winst eindigde Jong Oranje op een gedeelde eerste plaats met Roef! Omdat het onderlinge duel een gelijkspel was, moest het runsaldo van alle gespeelde wedstrijden in deze poule weerd de beslissing opleveren. En net zoals in de eerste ronde had Jong Oranje voldoende punten gescoord, waarn hun saldo was 17 (22 gescoord, 5 tegen), tegenover negen van Roef! (14-5). En dat betekende dat Jong Oranje de tweede finalist was.


...Lisa Hop gooide twee 'one-hitters'...

...Een overzicht van het duel tussen Jong Oranje en Roef!...

...Eva van Knegsel aan slag voor Roef!...

...Wies Ligtvoet aan slag voor Jong Oranje...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)In de aantrekkelijke finale bleef de score vier innings puntloos. In de 1e5 gooide de Franse werpster Sarah Benchali vier wijd op lead-off hitter Rachel van Veen, die opschoof via een opofferingsstootslag van Laura Wissink, maar toen op het derde honk werd uitgeschakeld bij een steelpoging. Een vangbal sloot de slagbeurt af. In de 2e5 scoorde Frankrijk tweemaal op starter Lisa Hop. De rechtshander had vijfmaal drie slag gegooid en maar ťťn hit toegestaan in de voorgaande vier innings. In de vijfde raakte ze lead-off hitter Margaux Magnťe met een worp en volgde met vier wijd voor Pauline Prade. De twee schoven op in een velderskeus-situatie en dat stelde eerste in staat het eerste punt te scoren. Na een groundout en strikeout kreeg Manon Marie opzettelijk vier wijd, waarna de honken vol kwamen toen Aurťlie Behr een 'gewone' vrije loop kreeg. DaniŽlle ten Donkelaar werd ingebracht als nieuwe werpster, maar werd begroet met een puntscorende honkslag van Laurence Cornaille, waardoor de stand op 2-0 kwam in Frans voordeel.

In de zesde inning voegde Frankrijk nog een punt toe. Margaux Magnťe opende met een honkslag en schoof op toen Pauline Prade het honk bereikte na een fout. Raina Hunter (die in 2013 in de Hoofdklasse speelde voor Alcmaria Victrix) bracht de loopsters een honk verder met een opofferingsstootslag en een hierna volgende honkslag van Mťlissa Mayeux verhoogde de stand naar 3-0. Roos-Marijn Kramer nam de pitching vervolgens over en stond geen extra punten meer toe, nadat ze de inning afsloot met een strikeout.

In de eerste helft van de zevende inning scoorde Jong Oranje het enige punt. Met ťťn uit sloeg Damishah Charles een honkslag en stal het tweede honk. Na een honkslag van Rachel van Veen werd het punt gescoord op een velderskeus-grounder van Laura Wissink.


...Een overzicht van Hal 1 tijdens de finale tussen Frankrijk en Jong Oranje...
(© Foto's: Ben Goorts)Pitching highlights

In het toernooi van dit jaa werden acht No-Hitters geregistreerd.

Aarron Ward gooide een No-Hitter voor Arsenal United tegen Gryphons in een 5-0 shutout op zaterdag ter afsluiting van de eerste ronde. Een andere No-Hitter werd in de eerste ronde gegooid door Merel Cramer van Euro Stars in een 2-1 zege tegen Saronno. Femke Duffhues gooide een No-Hitter voor Twins in de eerste ronde in een 4-2 winst vs. Avengers United. Voor Jong TsjechiŽ gooiden Veronika Peckova en Tereza Krbcova een gecombineerde No-Hitter tegen Impact United in Poule D van de eerste ronde.

In de tweede ronde gooide Emily Johnson een No-Hitter voor Destroyers United vs. Joudrs Praha en won met 1-0. Ginger de Weert gooide een No-Hitter voor Terrasvogels in een 2-0 winst tegen Avengers United in de tweede ronde. In de volgende wedstrijd van de Avengers gooide Kristen Golic een No-Hitter voor de Amerikaanse ploeg tegen Saronno. Ze gooide twaalfmaal drie slag in de 7-0 winst. Kristen Golic gooide hierna opnieuw een No-Hitter in de volgende wedstrijd toen de Avengers tot een 12-0 shutout kwamen tegen Gryphons.

Drie werpsters gooiden 10 of meer strikeouts in een wedstrijd. Veronika Peckova gooide 14 keer drie slag en geen vrije lopen in een 2-hitter tegen Euro Stars in een 2-0 winst van Jong TsjechiŽ in de tweede ronde. Ginger de Weert kwam tot 13 strikeouts, gaf geen vrije loop weg en stond maar ťťn hit toe in de 4-0 winst van Terrasvogels tegen Impact United in de slotwedstrijd van Poule D. Laurence Cornaille gooide twaalfmaal drie slag in de 1-0 winst van Frankrijk tegen Jong TsjechiŽ in de tweede ronde.Eindstand
#Team.#Team.#Team.#Team
1Frankrijk.5Euro Stars.9Destroyers United.13Velocity United
2Jong Oranje.6Arsenal United.10Terrasvogels.14Saronno
3Roef!.7Twins.11Avengers United.15Impact United
4Jong TsjechiŽ.8Chaos United.12Joudrs Praha.16Gryphons

Individuele Prijzen
Meest Waardevolle Speelster.Beste Slagvrouw.Beste Pitcher
Lizzie Clarijs.Helena Novotna.Veronika Pechkova
(Jong Oranje).Joudrs Praha.Jong TsjechiŽ

Vorige Toernooi-winnaars
2001 .2006Terrasvogels (Ned.).2011Czech Stars (TsjechiŽ)
2002Red Stars (USA).2007Carrousel (Rusland).2012Gryphons (Ned.)
2003Terrasvogels (Ned.).2008Gryphons (Ned.).2013Gryphons (Ned.)
2004Extreme (USA).2009Czech Stars (TsjechiŽ).2014Terrasvogels (Ned.)
2005Terrasvogels (Ned.).2010Nederland 'Blue Team' (Ned.).2015Frankrijk

(19 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.