Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 november 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Kitty Dirksen)

Euro Stars bouwt aan de toekomst; Martijn Teuben nieuwe coach
English
CAPELLE a/d IJSSEL - Het vrouwen softbalteam van Euro Stars heeft de ploeg gereed voor het nieuwe seizoen. In de transferperiode, die officiëel wordt afgesloten op 1 december, werden zes nieuwe speelsters aan het roster toegevoegd. Alle zes zijn jonge en talentvolle speelsters, met wie de ploeg gaat bouwen aan de toekomst, nadat een aantal van de 'oudere' speelsters zijn gestopt. De ploeg kondigde onlangs hun transfers aan en presenteerde de nieuwe samenstelling voor het seizoen 2016.

Dit seizoen eindigde Euro Stars op de zevende plaats in de eerste helft van de competitie in de Silver League, slechts twee punten achter de zesde plek. Daardoor moest de ploeg in het tweede deel van de competitie uitkomen in de Degradatie-poule van de Silver League. In die poule eindigde Euro Stars op de tweede plaats, net achter Gryphons, om de plek voor volgend jaar in de Silver League veilig te stellen.

In het komende seizoen zal Euro Stars wederom kandidaat zijn voor de Promotie-poule van de Silver League, waarna de ploeg in volgende jaren kan uitgroeien tot een kandidaat voor één van de top-posities. Uiteraard, in de toekomst, is het ultieme doel om weer terug te keren naar de hoogste afdeling, waarin Euro Stars voor het laatst speelde in 2010.
...Martijn Teuben...
...nieuwe Hoofd Coach Euro Stars...
(© Foto: Kitty Dirksen)
Martijn Teuben is in 2016 de nieuwe Hoofd Coach van Euro Stars. Hij is de opvolger van Willy van der Lee, die de ploeg dit jaar leidde tot kort voor het einde van de competitie.

Teuben is geen vreemde wat betreft het coachen van softbalteams. In 2005 coachte Teuben het team van Spikes, waarna hij Hoofd Coach was Zwijndrecht in 2007-2012. Tussendoor coachte hij het pupillen-honkbalteam van Spikes. Bij Zwijndrecht was hij zeer succesvol, want hij bracht de ploeg terug van de Vierde Klasse naar de Eerste Klasse. Voordat hij coach werd bij het damesteam van Spikes had Teuben al sinds zijn 15e zo'n zes jaar verschillende jeugteams gecoached bij The Hawks.

Teuben honkbalde zelf 19 jaar bij The Hawks, waarna hij tot en met 2010 uitkwam voor de hoofdmacht van Zwijndrecht. Na een operatie aan zijn gooi-arm speelde hij in 2013 op een lager niveau bij Zwijndrecht, waarna hij een jaar later in de Eerste Klasse uitkwam voor Braves. Maar tegelijkertijd bleef hij geïnteresseerd in coachen, stopte uiteindelijk als speler en richtte zich weer op het coachen.

Sinds 2013 is Teuben actief als technisch coördinator bij de Stichting Topsoftbal Zuid-Holland, na daarvoor te zijn gevraagd door André Prins, de grote man achter deze Stichting. De softbalteams van deze Stichting nemen aan verschillende competities deel onder de naam Blue Angels. Daar coachte hij in 2013 en 2014 het Zuid-Holland Senior League Team. In beide jaren leidde hij de ploeg naar het landskampioenschap. Op het daaropvolgende Little (Senior) League Europees Kampioenschap eindigde de ploeg op de derde plaats in 2013, waarna in 2014 de finale werd verloren. Dit jaar was hij de Hoofd Coach van de Blue Angels Gators (U18), met wie hij het kampioenschap veroverde. Hij blijft komend jaar ook actief als technisch coördinator bij Zuid-Holland.


...De eerste teamfoto...
...Achter: Martijn Teuben, Anthony Granger, Joyce Collewijn, Ingrid Ooms...
...Chantal Fehling, Shomayra Franka, Kim van der Valk, Eliza van 't Zelfde,...
...Lotte Pennings, Davinia de Kwant, Edward Franka & Wouter Rouss...
...Voor: Amy Gielen, Anna Prins, Renske Jansen, Michelle Lucardie,...
...Tanisha van Krevel, Onaisha Franka, Manon Hogenes & Britt Amersfoort...
(© Foto: Kitty Dirksen)
Teuben wordt volgend seizoen geassisteerd door Anthony Granger, terwijl Joyce Collewijn terugkeert als Team Manager. Ingrid Ooms is natuurlijk weer de Team Scorer. Tijdens de trainingen wordt de coachingstaf geassisteerd door Edward Franka, terwijl Wouter Rouss de strength & conditioning voor zijn rekening neemt.

Onder de zes nieuwe speelsters die naar Euro Stars komen is er één die dit seizoen ook al in de Silver League speelde. Dat is de 23-jarige werpster Chantal Fehling, die de afgelopen twee seizoenen uitkwam voor Zwijndrecht. Naast pitching kan ze ook worden ingezet op het derde honk en in het outfield.

De 17-jarige Britt Amersfoort, een pitcher en eerste honkvrouw, komt over van Birds. Met dat team speelde ze dit seizoen in de Eerste Klasse. Tijdens de Promotie/Degradatie Series na afloop van het seizoen promoveerde Birds in september naar de Silver League.

Michelle Lucardie en Amy Gielen, beiden ook 17 jaar, speelden dit seizoen in het juniorenteam van Gophers en zijn op verschillende posities inzetbaar. Michele Lucardie kan op alle infield-posities spelen, terwijl Amy Gielen inzetbaar is op het eerste en het tweede honk, maar ook in het outfield kan spelen.

Dit seizoen speelden Britt Amersfoort, Michelle Lucardie en Amy Gielen allen ook voor Blue Angels Gators, het team dat werd gecoached door Martijn Teuben. In dat team speelden ook Tanisha van Krevel en Renske Jansen, die al voor Euro Stars uitkwamen en in het nieuwe seizoen daar dus ook hun teamgenoot worden. De Blue Angels Gators werden kampioen in de Topklasse Onder 18.

De vijfde nieuwkomer is de 23-jarige linkshandige werpster en outfielder Lotte Pennings, die speelde voor Starlights, met wie ze dit jaar uitkwam in de Derde Klasse.

In januari neemt Euro Stars weer deel aan het jaarlijkse Internationale Indoor Cup Toernooi in Schiedam. Daar krijgt het team gezelschap van de 23-jarige Aleksandra 'Olka' Grzeszcak, die mogelijk ook tijdens de competitie voor de ploeg zal uitkomen. De Poolse werpster speelde voor de Nationale Ploeg van Polen tijdens het Europees Kampioenschap van dit jaar in Rosmalen. Tijdens dat evenement was ze de winnende werpster in twee wedstrijden en dat waren de enige twee zeges voor Polen. Haar eerste winst was tegen Kroatië en toen gooide ze een 4-inning No-Hitter. Haar tweede zege kwam tegen Slowakije. Ze gooide toen een complete wedstrijd en kreeg zes hits tegen in zeven innings. Door deze winst eindigde Polen op de 15e plaats. Dit seizoen speelde ze voor Delfiny Skarbimierz in de hoogste Poolse competitie. In 2009 nam ze met haar ploeg deel aan de Little (Big) League World Series in de USA.


...Nieuwkomers Britt Amersfoort, Chantal Fehling, Amy Gielen, Michelle Lucardie & Lotte Pennings zijn er klaar voor...
(© Foto's: Kitty Dirksen; Foto-montage: Marco Stoovelaar)

Negen speelsters uit de ploeg van dit jaar keren volgend jaar terug.
Dat zijn pitcher Shomayra Franka, catchers/infielders Tanisha van Krevel en Anna Prins, infielders Onaisha Franka en Kim van der Valk, outfielders Manon Hogenes, Renske Jansen en Eliza van 't Zelfde en utility player Davinia de Kwant. De laatste is de meest ervaren speelster van het team, want zij speelde ook zeven seizoenen in de Hoofdklasse met Euro Stars in 2004-2010.

Zes speelsters keren niet terug.
Outfielder Kimberly van der Lee verhuisde naar Ban-Topa Future Stars, dat zich in september in de Promotie/Degradatie Series handhaafde in de Silver League.
Pitcher/infielder Merel Cramer, pitcher/infielder Wendy van der Hoeven, infielders Kirsten Molle en Rachel Schouten en outfielder Kimberly Matulessy zijn allen na het seizoen gestopt.

Vooruitkijkend zegt Martijn Teuben: ,,Het is voor Euro Stars na het stoppen van het grootste gedeelte van de 'oude garde' een nieuwe start en de visie is niet alleen op 2016 gericht. De regio dient, samen met ondermeer Birds, door te groeien binnen de topsport de komende seizoenen. We hebben in 2016 een gebalanceerd team met de lage gemiddelde leeftijd van 20 jaar. De enorme drive die in de selectie heerst om hard te werken en beter te worden zonder het plezier te verliezen, geeft mij veel vertrouwen voor de komende seizoenen. Ik heb nog geen totaalbeeld van de overige Silver League-selecties, maar bij het behalen van een plek in de promotiepoule is afgelopen seizoen overtroffen. Daarmee worden de meiden beloond met het harde werken waar ze nu (met thuistrainingen) al mee bezig zijn. Ik gun ze dat van harte!''

(18 november)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.