Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 januari 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Marco Stoovelaar & Henk Seppen)

Craig Montvidas Hoofd Coach van Pennsylvania Rebellion
English
WASHINGTON, Pennsylvania (USA) - Craig Montvidas is benoemd tot nieuwe Hoofd Coach van Pennsylvania Rebellion, ťťn van de teams in de professionele National Pro Fastpitch (NPF) van dit jaar. Hiermee maakt Montvidas zijn coachingdebuut in deze Amerikaanse professionele softbal-competitie.


...Craig Montvidas...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Sinds november 2008 was Craig Montvidas de Hoofd Coach van het Nederlands Dames Softbal Team, een positie die hij vervulde tot en met eind vorig jaar. In zijn zes volle seizoenen bij de nationale vrouwenploeg leidde Montvidas Oranje naar drie opeenvolgende Europese titels, waarbij de ploeg ongeslagen bleef op het Europees Kampioenschap van 2009 (Valencia, Spanje), 2011 (Ronchi Dei Legionari, ItaliŽ) en 2013 (Praag, TsjechiŽ). Naast het coachen van de nationale ploeg was Montvidas sinds oktober 2009 ook de supervisor over het gehele nationale softbalprogramma.

In deze periode klom het Nederlands Softbal Team van de twaalfde tot een gedeelde vijfde plaats op de wereldranglijst. In 2010 plaatste het Nederlands Team zich voor de Play-Offs tijdens het Wereldkampioenschap in Caracas (Venezuela) en eindigde op de achtste plaats. Twee jaar later, in 2012 (Whitehorse, Canada), kwalificeerde Oranje zich opnieuw voor de Play-Offs en sloot toen af met een zesde positie. Afgelopen jaar, spelend voor eigen publiek in Haarlem, bereikte het Nederlands Softbal Team voor de derde keer op rij de top-8. Het Nederlands Team versloeg topland China in de eerste wedstrijd van de Play-Offs, waarna AustraliŽ de tegenstander was in de volgende ontmoeting. Nederland verloor dat duel en eindigde daardoor op een gedeelde vijfde plaats met Taiwan. De International Softball Federation heeft geen wedstrijd op het WK-programma staan die beslist over de vijfde plaats, maar gebruikt in plaats daarvan een statistisch resultaat op tot een volgorde te komen. In de voorronde verloor Nederland in de verlenging van Taiwan en werd daardoor op de zesde plek geplaatst. Wanneer het Nederlands Team op een gedeelde plaats was geŽindigd met een team uit de andere groep had het op de vijfde plaats kunnen eindigen op basis van het 'overall record' in de voorronde. Maar omdat er geen officiŽle wedstrijd is om de vijfde plaats te bepalen eindidgden Nederland en Taipei simpelweg op een gedeelde vijfde plaats.

Het bereiken van de vijfde plaats was het criterium voor het Nederlands Olympisch Comitť voor de voortzetting van de financiŽle ondersteuning in de komende jaren. Maar omdat Nederland in de officiŽle eindstand op de zesde plaatst terechtkwam betekende dat het einde van deze subsidie. De Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) tekende om verschillende redenen beroep aan tegen de beslissing. Het beroep is momenteel nog steeds in behandeling.

Montvidas heeft een lange loopbaan in het coachen van softbal. Voordat hij werd aangesteld als Hoofd Coach van het Nederlands Softbal Team in 2008 was Montvidas eerder ook al coach geweest van de nationale ploeg. In 1987 maakte hij deel uit van de coachingstaf, die toen onder leiding stond van de Amerikaanse Hoofd Coach Diane Schumacher. Tien jaar later keerde Montvidas terug naar Oranje en was Hoofd Coach in 1997-1999.


...Craig Montvidas coachend tijdens het...
...Wereldkampioenschap vorig jaar...
...in Haarlem (Nederland)...
(© Foto: Henk Seppen)
Als clubcoach was Montvidas acht jaar (1981-1988) de Hoofd Coach van het softbalteam van HCAW. Hierna leidde hij ťťn seizoen (1989) het Italiaanse team van Bussolengo, waarna hij terugkeerde naar Nederland. In de hierna volgende vijf jaar was Montvidas de Hoofd Coach van Twins (1990-1994) en was vervolgens Technisch CoŲrdinator van de club in 1995.

Na zijn tijd bij twins begon Montvidas aan zijn eerste periode als Hoofd Coach van het Nederlands Team. Hierna trainde en coachte hij bij de nationale ploeg van Griekenland in 2000 en 2001 ter voorbereiding van het team op de Olympische Spelen van 2004 in Athene (Griekenland). Hij vervolgde zijn internationale coaching-loopbaan in Engeland en was in 2003 de Pitching Coach en Assistent Coach van de nationale ploeg van Groot-BrittanniŽ. Hierna was hij Hoofd Coach van de Britse ploeg in 2004-2007, waarna hij voor de tweede keer Hoofd Coach werd van Oranje in november 2008.

Aanvankelijk honkbalde Montvidas in het team van de University of Hartford in de USA, waarna hij voor ťťn jaar naar Nederland kwam om te spelen voor Hoofdklasser Giants Diemen in 1975. Het was het begin van een lang verblijf in Nederland. Nadat Giants degradeerde speelde hij voor Kinheim in 1976, maar keerde terug naar Giants Diemen toen die ploeg een rentree maakte in de Hoofdklasse in 1977. Montvidas speelde voor de Diemense ploeg tot en met 1979, waarna hij speelde voor HCAW in Bussum in 1980-1984.

Bij HCAW, als speler, werd Montvidas ook de Hoofd Coach van de honkbalploeg in 1980, waarna hij in 1981 ook het softbalteam ging coachen van de Bussumse club. Nog steeds zelf actief honkballer voor HCAW bleef hij ook daarna de softbalploeg coachen. In 1983, 1984 en 1985 was hij wederom Hoofd Coach van het honkbalteam en in deze drie jaar combineerde hij het coachen van zowel de honkbal- als de softbalploeg.

Na besloten te hebben in Nederland te blijven was de in Amerika geboren en opgegroeide Montvidas werkzaam als producer bij het NOS Journaal. In de jaren tachtig organiseerde Montvidas succesvolle honkbal- en softbalkampen voor de jeugd met Pro-Motion en organiseerde een indoor-competitie in Amsterdam. Hij verzorgde ook clinics in China, Japan, ItaliŽ, TsjechiŽ en Botswana.

Dit seizoen is Pennsylvania Rebellion ťťn van de vijf teams in de professionele National Pro Fastpitch (NPF). De andere vier zijn Akron Racers (Akron, Ohio), Chicago Bandits (Rosemont, Illinois), Dallas Charge (Dallas, Texas) en USSSA Pride (Kissimmee, Florida) Akron Racers is de oudste ploeg in de league en speelt sinds 1999 in de NPF, terwijl Dallas Charge dit seizoen debuteert. Vorig jaar veroverde USSSA Pride de tweede opeenvolgende kampioenstitel. De ploeg kwam tot een sweep tegen Akron Racers in twee wedstrijden en won daardoor de Cowles Cup. Penssylvania eindigde op de vierde en laatste plaats met een 9-39 'record'.

Pennsylvania Rebellion speelt de thuiswedstrijden in Consol Energy Park in Washington (voorstad van Pittsburgh). Het multifunctionele complex wordt ook gebruikt door de honkbalteams van Washington Wild Things (professionele independent Frontier League), California University of Pennsylvania en Trinity High School.

Pennsylvania Rebellion maakte de komst van Montvidas bekend op 16 januari. In een reactie stelde Montvidas: ,,Ik beschouw het als een prestigieuze eer dat de Rebellion mij heeft gevraagd dit seizoen coach van hun team te zijn. De afgelopen twee zomers ben ik de gelegenheid geweest verschillende NPF-wedstrijden te zien. Het talent-niveau is zeer hoog en de speelsters zijn zeer gedreven zowel op als buiten het veld. De eigenaars van de Rebellion toonden hun professionalisme al in de vele gesprekkken die we hebben gehad. Ik ben erg onder de indruk en wil graag van start gaan.''

General Manager Steven Zavacky voegde hieraan toe: ,,We zijn 'thrilled' om Craig als hoofd coach te hebben van de Pennsylvania Rebellion. We geloven dat de internationale ervaring die Montvidas meeneemt van hem de perfect kandidaat maakt. Hij heeft bewezen tegenwoordig ťťn van de top internationale coaches wereldwijd te zijn en we weten dat hij dit team elke dag tot de best mogelijke tegenstander zal leiden.''

Pennsylvania Rebellion opent het uit 48 wedstrijden bestaande reguliere seizoen op vrijdag 29 mei op eigen veld vs. Chicago Bandits. De vijf teams ontmoeten elkaar in het seizoen 12 keer. Na de competitie wordt de NPF Championship Series gespeeld in Hoover (Alabama) van 14-18 augustus. National Pro Fastpitch is de voormalige Women's Pro Softball League, die werd opgericht in 1997. Sinds november 2002 is de league bekend als de NPF.

(19 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.