Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 september 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Desiree van Alebeek, Rein Merkx & Marco Stoovelaar)

Twins neemt 2-0 voorsprong in Promotie Series vs. Alcmaria
English
ROSMALEN - Twins heeft zaterdag (19 september) een 2-0 voorsprong genomen in de best-of-five Promotie/Degradatie Series vs. Alcmaria Victrix door met 9-2 en 11-4 te winnen.

De double-header van vandaag, beide thuiswedstrijden voor Alcmaria Victrix, werd gespeeld op het complex van Gryphons in Rosmalen, als onderdeel van de nieuwe opzet ter afsluiting van het softbalseizoen. De reeks wordt zaterdag vervolgd op het complex van Hoofddorp Pioniers in Hoofddorp.

De teams die op de tweede, derde en vierde plaats eindigden in de Golden League en daarmee een plek in de Play-Offs veroverden, ontmoetten elkaar in het Play-Off Weekend, dat plaatsvond op het veld van Almere '90 in Almere. De eindstand van deze ronde is bepalend voor de invulling van de wedstrijden van het Holland Series Weekend, dat komend weekend zal plaatsvinden op het veld van Hoofddorp Pioniers in Hoofddorp. Als winnaar van de regulier competitie plaatste Oolders Omaco Sparks Haarlem zich automatisch voor het finale-weekend.

In de nieuwe opzet worden al deze 'postseason'-wedstrijden op een neutrale locatie gespeeld. Behalve het Play-Off Weekend in Almere en het Holland Series Weekend in Hoofddorp werden er vandaag ook twee Promotie/Degradatie Series gespeeld in Rosmalen. Alcmaria Victrix, dat op de laatste plek eindigde in de Golden League, ontmoet Silver League-kampioen Twins in de reeks die zal bepalen wie van deze twee teams volgend seizoen in de hoogste afdeling uitkomt. Zijn alle Play-Off wedstrijden, plus de Holland Series, beperkt tot een best-of-one tijdens het Holland Series Weekend, de reeks tussen Alcmaria en Twins is een best-of-five.

De andere serie vandaag in Rosmalen was de Promotie/Degradatie Series die bepalend voor twee plekken in de Silver League van 2016. Ban-Topa Future Stars en Almere '90, die de laatste twee posities innamen in de Silver League Degradatie-poule, ontmoeten Hoofddorp Pioniers en Birds, de twee beste teams uit de Eerste Klasse.

De ontknoping van beide Promotie/Degradatie Series vind komend weekeinde eveneens in Hoofddorp plaats.

Op zaterdag, vanaf 13:00 uur, ontmoeten Alcmaria Victrix en Twins elkaar in Game 3 gevolgd door een eventuele vierde wedstrijd. Game 5, indien nodig, wordt gespeeld op zondag.

De Silver League/Eerste Klasse Series wordt zondag met drie wedstrijden afgesloten.

Programma

(19 september)
Game One


...Manon van Alebeek...
...2 runs, 2 hits, 2 RBI's...
(© F: Desiree van Alebeek)
Twins had een prima start van de wedstrijd en scoorde drie punten in de eerste helft van de eerste inning op starter Nienke Verhofstad. Met één uit homerde Minke Blok. Hierna kregen Sandy Lauwers en Sophie Bugter beiden vier wijd. Lauwers werd vervolgens op het derde honk uitgeschakeld bij een steelpoging, maar volgende slagvrouw Manon van Alebeek kwam na een fout op het, zodat er loopsters op het eerste en derde honk stonden. In een hierna volgende double steal-situatie bereikte Van Alebeek het tweede honk, terwijl Bugter kon scoren. Een nieuwe één-drie-situatie ontstond toen Noor Godefroy ook na een fout op het honk kwam. Dat leidde tot een nieuwe double steal-situatie. Godefroy vertrok van het eerste honk, werd uitgeschakeld in een rundown, maar dat stelde wel Van Alebeek in staat te scoren voordat de derde nul werd gemaakt.

Twins voegde nog eens drie runs toe in de derde slagbeurt. Met één uit kregen Minke Blok en Sandy Lauwers vier wijd en schoven op na een wilde worp. Om een gedwongen loop op te zetten werd een opzettelijke vrije loop uitgedeeld aan Sophie Bugter om de honken vol te zetten. Maar hierna sloeg Manon van Alebeek twee punten binnen met een honkslag en later voegde Noor Godefroy een opofferingsslag toe om de stand op te voeren naar 6-0.

Twins verhoogde de stand naar 8-0 in de vijfde inning. Met één uit sloeg Manon van Alebeek een honkslag en scoorde op een hierna volgende driehonkslag van Noor Godefroy. Hierna nam Lisa Meyering de pitching over, maar met twee uit, kreeg ze een puntscorende honkslag tegen van Tammie Lijbers die er 8-0 van maakte.


...Alyssa Dronenburg...
...2 hits, double...
(© F: Marco Stoovelaar)
De Amerikaanse rechtshander Kaitlyn Medlam, die vier seizoenen gooide voor Georgia State University, gooide het hele duel voor Twins. Ze kwam tot zes strikeouts en stond slechts vijf honkslagen toe. Na de eerste zeven slagvrouwen op rij te hebben uitgeschakeld gooide Medlam vier wijd op Teddy van Beijsterveld in de derde inning, maar die ging gedwongen uit.

In de vierde inning eindigde Medlam's No-Hitter toen Alyssa Dronenburg een tweehonkslag sloeg met twee uit, maar zij bleef daarna achter. De shutout eindigde in de volgende slagbeurt toen Alcmaria Victrix tweemaal scoorde. Lead-off hitter Carolien Veenstra kwam na een fout op het honk, waarna de honken vol kwamen te staan toen Quita Borst en Teddy van Beijsterveld beiden een honkslag sloegen. De punten werden vervolgens gescoord op hierna volgende grounders van Robin van Beijsterveld en Lisanne Spoor.

In de zesde inning scoorde Twins het laatste punt. Femke Duffhues begon met vier wijd en scoorde later op een grounder van Sandy Lauwers om er 9-2 van te maken.

In de 2e6 sloegen Alyssa Dronenburg en Arwen Ravenhorst een honkslag met één uit voor Alcmaria. Maar een strikeout en 'force out' volgden, zodat twee loopster achterbleven. En daarmee kwam er een einde aan de wedstrijd via de 7-punten verschil mercy-rule.Alcmaria Victrix - Twins 2-9 (6 inn.)
RHE
Twins303021 -971
Alcmaria Victrix000020 -253
pitcher Twinsinn.SOBBHRER
Kaitlyn Medlam, W (1-0)66152-
pitchers Alcmaria Victrixinn.SOBBHRER
Nienke Verhofstad, L (0-1)4.1-5685
Lisa Meyering1.213111
Homerun: Twins: Minke Blok (1)(1e,solo,op Verhofstad).
Box Score
Play-by-Play
Eindstand GL
Eindstand SL
Stand Prom./Deg. PO
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Peter Vonk, 1B-Bianca Dweelaard.
Official Scorer-Leo van den Brun.
Play-by-Play Scorer-Feiko Drost.
Public Address Announcer-Wout Isbouts.
Speeltijd-1:48 uur.

Game Notes:
Game One best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off Golden League/SilverLeague.
Twins leidt Series 1-0.
Wedstrijd gespeeld op het veld van Gryphons in Rosmalen.
Wedstrijd begon 30 minuten later vanwege onderhoud aan het veld naar aanleiding van regen.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 14,9° C, noordelijke wind 9 kmu, windkracht 2 Bft, luchtvochtigheid 89%.
Game Two

...Lieke Duffhues (links) en Sandy Lauwers beiden 3 hits...
(© Foto's: Desiree van Alebeek (links) & Rein Merkx)
Twins sloeg slechts drie honkslagen meer dan Alcmaria Victrix in dit duel en maakte één fout meer dan de ploeg uit Alkmaar, maar scoorde zeven punten meer om met 11-4 te winnen en het duel opnieuw via de mercy-rule af te sluiten. Lieke Duffhues en Sandy Lauwers sloeg beiden drie honkslagen voor Twins. Malou Smit, Puck Verbrugge en Alyssa Dronenburg hadden allen twee honkslagen voor Alcmaria.

Alcmaria Victrix stond kort met 2-1 voor na de eerste inning, maar hierna kwam Twins tot een rally van acht punten in de tweede slagbeurt om het duel tegen de jonge ploeg te beslissen. Alcmaria kreeg nog verschillende scoringskansen, maar liet tien loopsters achter.

Twins nam een 1-0 voorsprong in de eerste helft van de eerste inning op starter Lisa Meyering. Lieke Duffhues opende de wedstrijd met een tweehonkslag, waarna ze scoorde op een one-out single van Sandy Lauwers.

In de tweede helft van de eerste inning scoorde Alcmaria twee punten op Femke Duffhues. De honken kwamen vol toen Malou Smit, Kim Buizer en Puck Verbrugge de slagbeurt allen begonnen met een honkslag. Hierna leverde Alyssa Dronenburg de vierde opeenvolgende honkslag af en bracht het gelijkmakende punt binnen. Een gedwongen nul op thuis volgde op een 'comeback-grounder' van Arwen Ravenhorst, maar hield de honken vol. Vervolgens kreeg Carolien Veenstra vier wijd en dat resulteerde in een 2-1 voorsprong voor Alcmaria. Met de honken nog altijd vol werd Dronenburg uitgeschakeld in een rundown na een pick-off op het derde honk, waarna en strikeout de inning afsloot.

...Malou Smit (links) en Puck Verbrugge...
...beiden sloegen 2 hits in dit duel...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)
Met een 2-1 achterstand kwam Twins tot een rally van acht punten in de eerste helft van de tweede inning op vijf honkslagen. De honken kwamen vol te staan toen Manon van Alebeek, Noor Godefroy en Femke Duffhues allen vier wijd kregen. Tijdens deze slagbeurten was een aantal loopsters al opgeschoven via twee wilde worpen, maar met de honken vol leidde een derde wilde worp tot het gelijkmakende punt. Hierna bracht Shauni Thys met een honkslag het leidende punt binnen en dat leidde tot een werpsterswissel. Nienke Verhofstad nam het over en gooide vier wijd op Tammie Lijbers, zodat de honken wederom volkwamen. Lieke Duffhues volgde daarna met een 2-run single. Met twee uit en tussendoor een honkslag van Sandy Lauwers, waren de honken wederom vol toen Manon van Alebeek aan slag kwam voor haar tweede slagbeurt in deze inning. Ze leverde een 2-run single af en daarna volgde Noor Godefroy nog met een 2-run triple om de stand op te voeren naar 9-1.

Na twee loopsters te hebben achtergelaten in de derde inning pakte Alcmaria twee runs terug in de tweede helft van de vierde inning. Teddy en Robin van Beijsterveld begonnen de inning met vier wijd. Met twee uit scoorden de twee zusjes toen een foute aangooi volgde op een infield-hit van Puck Verbrugge.

Na een puntloze vijfde inning scoorde Twins weer tweemaal in de zesde. Lieke Duffhues begon met vier wijd, waarna ze scoorde toen er een fout in het outfield volgde op een honkslag van Minke Blok. De laatste wist het derde honk te bereiken op de fout en scoorde even later op een honkslag van Sandy Lauwers om de voorsprong op te voeren naar 11-4.

In de 2e6 leek Alcmaria een nieuwe mercy-rule nederlaag te voorkomen. Met een verschil van zeven punten kreeg de Alkmaars ploeg de honken vol met twee uit. Met één uit kwam Malou Smit met een stootslag-honkslag op het honk. Met twee uit kreeg Puck Verbrugge vier wijd en werd Alyssa Dronenburg geraakt door een worp zodat de honken vol kwamen te staan. Maar hierna sloot reliever Sheila van der Tang, die het werpen in de voorgaande inning had overgenomen, de inning en de wedstrijd af met een strikeout.Alcmaria Victrix - Twins 4-11 (6 inn.)
RHE
Twins180002 -11112
Alcmaria Victrix200200 -481
pitchers Twinsinn.SOBBHRER
Femke Duffhues, W (1-0)4.124742
Sheila van der Tang1.2111--
pitchers Alcmaria Victrixinn.SOBBHRER
Lisa Meyering, L (0-1)1 (*)13355
Nienke Verhofstad5-2865
(*) - Meyering gooide op vier slagvrouwen in de tweede inning
Box Score
Play-by-Play
Eindstand GL
Eindstand SL
Stand Prom./Deg. PO
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Bianca Dweelaard, 1B-Peter Vonk.
Official Scorer-Leo van den Brun.
Play-by-Play Scorer-Feiko Drost.
Public Address Announcer-Wout Isbouts.
Speeltijd-1:57 uur.

Game Notes:
Game Two best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off Golden League/SilverLeague.
Twins leidt Series 2-0.
Wedstrijd gespeeld op het veld van Gryphons in Rosmalen.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 17,1° C, noordelijke wind 11 kmu, windkracht 2,3 Bft, luchtvochtigheid 68%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.