Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 juni 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis)

Sparks Haarlem wint opnieuw; drie veteranen maken rentree
English
HAARLEM - Koploper Oolders Omaco Sparks Haarlem won zaterdag (30 mei) tweemaal vs. FysioExpert Olympia Haarlem om ongeslagen te blijven en hun winning streak te verlengen naar 18 wedstrijden. Sparks Haarlem opende de double-header met een klein 5-3 zege, maar won ruimer in Game 2 met 9-1, dankzij ondermeer vier homeruns.

In de double-header van vandaag maakten drie 'veteraan'-speelsters hun rentree in de Hoofdklasse, waaronder twee voormalige speelsters van de Haarlemse ploeg.

In de opener speelde Kim Kluijskens op haar bekende positie als eerste honkvrouw. In de tweede wedstrijd was Marloes Fellinger de designated player, terwijl Margot Mels de laatste inning gooide van de 6-inning wedstrijd.

Kim Kluijskens stopte na afloop van het seizoen 2010, maar speelde daarna nog in vijf competitiewedstrijden van Sparks Haarlem in 2013. Marloes Fellinger was na afloop van he seizoen 2009 gestopt, maar maakte drie comebacks in de daaropvolgende jaren in de ploeg van Sparks Haarlem en nam deel aan wedstrijden in 2010, 2012 en 2013.

Margot Mels speelde haar laatste volle seizoen in de Hoofdklasse in 1996 toen ze uitkwam voor HCAW. Hierna speelde ze nog in een aantal wedstrijden voor HCAW in de seizoenen 1997 en 2002. De werpster kwam vervolgens in drie wedstrijd uit voor DSC '74 in 2007 en nog eens acht voor Olympia Haarlem (de nieuwe naam van DSC '74 na de fusie met TYBB) in 2008. En dus speelde de 46-jarige Mels vandaag in haar eerste wedstrijd op het hoogste niveau in zeven jaar!

(30 mei)
Game 1

In de opener keek Sparks Haarlem in de eerste inning tegen een 1-0 achterstand aan. Eva Voortman begon de wedstrijd voor Olympia Haarlem met een driehonkslag op Kirsten Scheele, waarna ze scoorde op een grounder van Dinet Oosting. Stephanie Tofft sloeg daarna nog een tweehonkslag, maar bleef achter.

In de tweede helft van de eerste inning kreeg Sparks Haarlem twee honkloopsters op Eva Voortman. Met één uit kreeg Nathalie Gosewehr vier wijd, waarna Kim Kluijskens een honkslag sloeg in haar eerste competitie-slagbeurt sinds 3 augustus 2013. Maar de twee loopsters strandden.

Sparks Haarlem sloeg vervolgens toe in de tweede inning en scoorde vijfmaal met twee uit. Manoa Weijgertse begon met een driehonkslag, waarna de volgende twee slagvrouwen werden uitgeschakeld. Maar toen bracht Kiki Draaijer de gelijkmaker binnen met een honkslag. De honken kwamen vol te staan toen Chantal Versluis ook een honkslag sloeg en Nathalie Gosewehr werd geraakt door een worp. Hierna kwam Kim Kluijskens aan slag voor haar tweede slagbeurt in het duel en dit keer sloeg ze een 2-run double. Een hierna volgende honkslag van Karin Tuk leverde de volgende twee punten op en verhoogde de stand naar 5-1.

In het restant van de wedstrijd werd Sparks Haarlem puntloos gehouden door Mariëlle Vleugels, die de pitching overnam in de derde inning. In de vierde liet de thuisploeg twee loopsters achter. In de zesde kreeg Sparks Haarlem de honken weer vol. Met twee uit sloeg Kim Kluijskens haar derde honkslag in het duel, waarna Karin Tuk vier wijd kreeg en Areke Spel na een fout op het honk kwam, maar een gedwongen nul sloot de slagbeurt af.

Met een 5-1 achterstand verkleinde Olympia Haarlem de achterstand door tweemaal te scoren in de vijfde inning. Na twee gedwongen nullen en met Eva Voortman op het eerste honk sloeg Dinet Oosting een honkslag. Een double steal volgde, waarna Stephanie Tofft opzettelijk vier wijd kreeg om een gedwongen loop te creëren. Maar hierna volgde Mariëlle Vleugels met een honkslag en bracht twee loopsters binnen. Desiree Adriaansz verving Vleugels als pinch-runner, maar ging even later uit bij een steelpoging.

In de zesde en zevende inning liet Olympia Haarlem een loopster op het eerste honk achter en stond dus met lege handen.O.O. Sparks Haarlem - F.E. Olympia Haarlem 5-3 (Game 1)
RHE
FysioExpert Olympia Haarlem1000200-392
Oolders Omaco Sparks Haarlem050000X-5100
pitchers Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Eva Voortman, L (5-4)222655
Mariëlle Vleugels4-14--
pitcher Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Kirsten Scheele, W (8-0)741933
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Rob Veldkamp, 1B-Martin Lemstra.
Official Scorer-Alex van den Berg.
Play-by-Play Scorer-Hans Vleugels (Olympia Haarlem).
Public Address Announcer-Wouter Hoos.
Speeltijd-1:41 uur.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 12° C, westelijke wind 32 kmu, luchtvochtigheid 66%.
...Kirsten Scheele startte vandaag beide wedstrijden...

...Kim Kluijskens sloeg drie honkslagen in dit duel...

...Manoa Weijgertse als loopster op het 3e honk...

...Nathalie Gosewehr met Hoofd Coach Peter van Dalen...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)Game 2

In de tweede wedstrijd nam Olympia Haarlem opnieuw een 1-0 voorsprong in de eerste slagbeurt. Eva Voortman begon met een stootslag-honkslag op Kirsten Scheele, die ook het eerste duel gooide. Ze gooide in beide wedstrijden, want Dagmar Bloeming was vandaag niet bij de ploeg en Rebecca Soumeru is herstellende van een blessure. Bloeming zal binnenkort haar profloopbaan beginnen in de National Pro Fastpitch (NPF), net als infielder Virginie Anneveld, die vandaag ook niet bij de ploeg was. Voortman schoof op na een opofferingsstootslag van Dinet Oosting en scoorde even later op een 2-out double van Mariëlle Vleugels.

Sparks Haarlem antwoordde onmiddellijk met twee punten in hun eerste slagbeurt op Rosanne de Vries, die recentelijk haar college-seizoen afsloot in de USA. Met één uit kreeg de linkshander een homerun tegen van Nathalie Gosewehr. Hierna was Marloes Fellinger de volgende slagvrouw. Net als Kim Kluijskens speelde ze ook voor het laatst in een competitiewedstrijd voor Sparks Haarlem tijdens het seizoen 2013. Sloeg Kluijskens een honkslag in haar eerste slagbeurt in Game One, Fellinger sloeg een tweehonkslag in haar eerste Hoofdklasse-slagbeurt sinds 31 augustus 2013. Met twee uit scoorde Fellinger het leidende punt na een honkslag van Maxime van Dalen.

Sparks Haarlem voegde twee runs toe in de tweede inning. Cindy van der Zanden begon met een honkslag, waarna Chantal Versluis haar derde homerun van het seizoen sloeg om er een 4-1 stand van te maken.

Het volgende punt werd gescoord in de derde inning op nieuwe werpster Eva Voortman toen Karin Tuk opende met een homerun op haar eerste worp.

Na gescoord te hebben in de eerste inning liet Olympia Haarlem drie loopsters in scoringspositie achter in de volgende drie slagbeurten. In de tweede sloeg Rosanne de Vries een tweehonkslag en schoof op na een grounder. In de derde sloeg Dinet Oosting een driehonkslag met één uit en strandde. En in de vierde sloeg De Vries opnieuw een tweehonkslag, dit keer met twee uit, en bleef achter op het tweede honk.

In de 2e4 scoorde Sparks Haarlem het volgende punt. Cindy van der Zanden en Kiki Draaijer begonnen met honkslagen en schoven op na een opofferingsstootslag van Chantal Versluis. De honken kwamen vol te staan toen Nathalie Gosewehr vier wijd kreeg, waarna een punt werd gescoord op een grounder van Marloes Fellinger.

In de vijfde inning liet Olympia Haarlem opnieuw een loopster in scoringspositie achter, waarna de honken volkwamen in de zesde slagbeurt. Mariëlle Vleugels opende met een honkslag en dat leidde tot een werpsterswissel, want Margot Mels nam het als reliever over van Kirsten Scheele. De ervaren rechtshander raakte pinch-hitter Desiree Adriaansz met een worp. Na een binnenhoog kwamen de honken vol te staan toen Rosanne de Vries een honkslag sloeg, maar de drie loopsters bleven achter toen een foul-out de slagbeurt afsloot.

In de 2e6 werd Mariëlle Vleugels de derde werpster voor Olympia Haarlem. Met één uit kreeg ze een tweehonkslag tegen van Chantal Versluis, die vervolgens scoorde op een 2-out single van Marloes Fellinger. Hierna kwam de wedstrijd ten einde toen Karin Tuk een walk-off, 2-run homerun sloeg die de stand op 9-1 bracht. Dit was haar tweede homerun in de wedstrijd en vierde van het seizoen.

Toen Margot Mels in de zesde inning in het duel kwam betekende dat haar eerste Hoofdklasse-optreden sinds 2008. Met haar optreden vandaag heeft Margot Mels nu in vier verschillende decennia gespeeld. Ze maakte haar Hoofdklasse-debuut in 1989 toen haar huidige teamgenoten Maxime van Dalen, Kiki Draaijer, Manoa Weijgertse en Cindy van der Zanden nog niet eens waren geboren. Van de andere speelsters met wie ze vandaag speelde was de oudste zeven jaar in 1989. Toen Margot Mels debuteerde was Chantal Versluis net één jaar oud en was Karin Tuk net zeven maanden.

Oh, nog een feitje, Margot Mels gooide vandaag tegen het team voor wie ze het laatst in de Hoofdklasse gooide in 2008.O.O. Sparks Haarlem - F.E. Olympia Haarlem 9-1 (6 inn.) (Game 2)
RHE
FysioExpert Olympia Haarlem100000 -170
Oolders Omaco Sparks Haarlem221103 -9131
(twee uit toen een verschil van zeven punten werd bereikt in de 6e inning)
pitchers Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Rosanne de Vries, L (0-1)2-1544
Eva Voortman312522
Mariëlle Vleugels0.21-333
pitchers Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Kirsten Scheele, W (9-0)5 (*)2-611
Margot Mels1--1--
(*) - Scheele gooide op één slagvrouw in de 6e inning
Homeruns: Sparks Haarlem: Nathalie Gosewehr (1)(1e,solo,op De Vries), Chantal Versluis (3)(2e,2-run,op De Vries),
Karin Tuk 2 (4)(3e,solo,op Voortman; 6e,2-run,op Vleugels).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Martin Lemstra, 1B-Rob Veldkamp.
Official Scorer-Alex van den Berg.
Play-by-Play Scorer-Hans Vleugels (Olympia Haarlem).
Public Address Announcer-Wouter Hoos.
Speeltijd-1:35 uur.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 12° C, westelijke wind 27 kmu, luchtvochtigheid 65%.
...Oud-speelster Debby Connor...
...keek toe als toeschouwer...

...Marloes Fellinger sloeg een double...
...in haar eerste slagbeurt...

...Chantal Versluis scoort na haar homerun...


...Cindy van der Zanden & Kiki Draaijer...

...Margot Mels maakte haar rentree...

...Karin Tuk sloeg een walk-off homerun...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.