Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 juni 2016
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2016
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2016 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Selectie Nederlands Softbal Team bekend voor WK
English

NIEUWGEIN - Op vrijdag (3 juni) is de selectie bekend gemaakt van het Nederlands Dames Softbal Team voor het komende Wereldkampioenschap, dat volgende maand zal plaatsvinden in Canada. In de aanloop naar dat evenement neemt Oranje voor de derde keer deel aan de World Cup of Softball in Oklahoma City (USA).

Het Nederlands Team zal uitkomen onder de naam Nederlands Koninkrijksteam, wat sinds een paar jaar ook de naam is van de nationale honkbalploeg wanneer het deelneemt aan grote mondiale evenementen. Het Nederlands Softbal Team neemt momenteel de zevende plaats in op de Wereld Ranglijst van de World Baseball Softball Confederation (WBSC).

Het Wereldkampioenschap zal plaatsvinden van 15-24 juli in Surrey (Canada), wat ook de locatie is van de jaarlijkse Canada Cup-toernooien. In de voorgaande drie Wereldkampioenschappen eindigde de Nederlandse ploeg elke keer in de top-8. In 2010 klom de ploeg van de twaalfde naar de achtste positie en bereikte de Play-Offs op het WK, wat toen plaatsvond in Caracas (Venezuela). In 2012 en 2014 eindigde Oranje op de zesde plaats toen het Wereldkampioenschap respectievelijk werd gehouden in Whitehorse (Canada) en Haarlem (Nederland).

Onlangs begon het Nederlands Team met de jaarlijkse Holland Tour, een reek oefenwedstrijden op verschillende locatie in het land. Tijdens de huidige serie wedstrijden zal worden gespeeld tegen mannensoftbalteams.

Nederland speelt de eerstvolgende wedstrijd aanstaande vrijdag (10 juni) in Voorschoten tegen de mannensoftballers van Adegeest, aanvang 20:30 uur. De reeks eindigt op 27 juni met een wedstrijd tegen de mannensoftbalploeg van Hoofddorp Pioniers in Hoofddorp.

Andere wedstrijden worden gespeeld op 13 juni (vs. Hoofddorp Pioniers in Hoofddorp), 15 juni (vs. Storks in Den Haag), 16 juni (vs. Spikes in Spijkenisse), 22 juni (vs. Quick in Amersfoort) en 23 juni (vs. Nederlands Heren Softbal Team in Zoetermeer).

Het team reist daarna af naar Oklahoma City in de USA om deel te nemen aan de World Cup of Softball, wat jaarlijks wordt georganiseerd om Team USA te voorzien van een toernooi met hoge kwaliteit ter voorbereiding op een komend evenement. Het Nederlands Team nam voor het eerst aan het evenement deel in 2009, waarna de tweede keer volgde in 2012. Tijdens de World Cup of Softball ontmoet Oranje Japan, USA, AustraliŽ en Canada in de voorronde.

In de voorronde van het Wereldkampioenschap ontmoet de Nederlandse ploeg Pakistan, TsjechiŽ en de Filippijnen.

De volgende 17 speelsters zijn geselecteerd voor de ploeg die zal deelnemen aan de World Cup of Softball en het Wereldkampioenschap.

Pitchers:
Ilona Andringa (UVV), Rebecca Soumeru, Ginger de Weert (beiden Oolders Omaco Sparks Haarlem), MariŽlle Vleugels en Eva Voortman (beiden FysioExpert Olympia Haarlem).

Catchers:
Anne Blaauwgeers, Karin Tuk (beiden Oolders Omaco Sparks Haarlem) en Dinet Oosting (FysioExpert Olympia Haarlem).

Infielders:
Virginie Anneveld, Damishah Charles, Maxime van Dalen (allen Oolders Omaco Sparks Haarlem), Shareday Christina (FysioExpert Olympia Haarlem), Suka Van Gurp (Terrasvogels) en Britt Vonk (Scrap Yard Dawgs, USA).

Outfielders:
Jessie van Aalst (Terrasvogels), Brenda Beers (FysioExpert Olympia Haarlem) en Chantal Versluis (Sestese, Italy).

Lizzie Clarijs (Terrasvogels), Leonella Elizabeth en Cindy van der Zanden (beiden Oolders Omaco Sparks Haarlem) zijn aangewezen als reserve-speelsters.

Brenda Beers zal haar officiŽle Nederlands Team-debuut maken.


...Hoofd Coach Juni Francisca...
(© Foto: Henk Seppen)
Zeven speelsters op het roster komen uit voor regerend landskampioen Oolders Omaco Sparks Haarlem, terwijl er vijf afkomstig zijn van FysioExpert Olympia Haarlem, dat vorig seizoen verliezend finalist was in de Holland Series. Twee speelsters spelen voor Terrasvogels en ťťn voor Silver League-team UVV. De overige twee speelsters zijn actief in buitenlandse competities. Britt Vonk speelt voor Scrap Yard Dawgs in de National Pro Fastpitch in de USA, terwijl Chantal Versluis is de Italian Softball League speelt voor Sestese. Beiden zijn ook gerechtigd uit te komen voor hun Nederlandse clubteams en dat zijn respectievelijk Terrasvogels en Sparks Haarlem.

De ploeg staat onder leiding van Hoofd Coach Juni Francisca. In 2015 werd Francisca de opvolger van Craig Montvidas als Hoofd Coach van de ploeg. Tijdens het Europees Kampioenschap vorig jaar in Rosmalen deelde Francisca de positie met de Amerikaanse Tracy Bunge. Montvidas debuteerde vorig jaar in de National Pro Fastpitch als Hoofd Coach van Pennsylvania Rebellion. Hij is momenteel bezig aan zijn tweede seizoen bij Pennsylvania met Tracy Bunge als zijn Assistent Coach.

Dit jaar is Francisca de enige Hoofd Coach. Hij wordt geassisteerd door liefst vijf coaches, namelijk Stanley Doney (Bench Coach), Karen Marr (Pitching Coach), Edward Franka, Harvey Gumbs en Marcel Schippers. Lars Looijen werd eerder dit jaar de nieuwe Team Manager als opvolger van Paul Boonstra. Doney is ook de Hoofd Coach van FysioExpert Olympia Haarlem.

(8 juni)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2016 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.