Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar

(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

Hevige regen stopt 'sleutelduel' tussen Terrasvogels en Sparks Haarlem
English

SANTPOORT-ZUID - De eerste van twee doordeweekse wedstrijden tussen Terrasvogels en Oolders Omaco Sparks Haarlem op dinsdagavond (6 juni) werd gestaakt in de tweede helft van de vijfde inning vanwege hevige regen. Doordat de thuisploeg met 1-0 achterstond was het duel ongeldig en zal in zijn geheel moeten worden overgespeeld. De wedstrijd is opnieuw vastgesteld voor zaterdag 17 juni. De tweede ontmoeting staat op het programma voor donderdagavond. De twee wedstrijden zouden oorspronkelijk als double-header worden gespeeld in augustus, maar werden naar voren geschoven, omdat zowel Terrasvogels als Sparks Haarlem dan deelnemen aan het toernooi om European Premiere Cup in Haarlem.

Dinsdag was een zeer stormachtige dag wat zeldzaam is voor de maand juni. Aan de kust was de windkracht 9 Bft op sommige momenten. Daarnaast was er ook regen, soms hevig.

Zodoende was het maar zeer de vraag of er vandaag wel of niet kon worden gespeeld. Bericht werd echter dat de regen in de loop van de ochtend was gestopt op het complex van Terrasvogels en dat het veld in prima conditie was. En zo zou de wedstrijd volgens schema om 20:00 uur van start gaan.

Tijdens de voorbereidingen op de wedstrijd werd het echter donkerder en donkerder en vormden zich onweersbuien. Hoewel regen en onweer was voorspeld was er echter een kans dat de wedstrijd gewoon kon worden gespeeld. Maar het bleef wel een gok of er wel of niet een complete wedstrijd kon worden gespeeld.

Een ander probleem ontstond tijdens de voorbereidingen op het duel. Een week geleden was er ingebroken op het complex van Terrasvogels. Eén van de ontvreemde voorwerpen was de sleutel van de scheidsrechters-kleedkamer. Afgelopen zaterdag, tijdens de thuiswedstrijden tegen FysioExpert Olympia Haarlem, gebruikten de umpires een andere kleedkamer. Doorhet het het Pinksterweekeinde was kon niet iedereen worden bereikt op Eerste en Tweede Pinksterdag. Hierdoor bleek het niet mogelijk een reserve-sleutel op tijd op het veld te krijgen voor het duel van vanavond. Die sleutel werd tijdens de batting practice opgehaald en arriveerde kort voor 20:00 uur op het veld. Besloten werd daarna de aanvangstijd van de wedstrijd vast te stellen voor 20:30 uur.

Toen de wedstrijd van start ging werd het snel donkerder en dat resulteerde in twee vroege onderbrekingen.

In de eerste inning kwamen beide teams in scoringspositie. Met één uit in de eerste helft van de eerste inning sloeg Anne Blaauwgeers een honkslag voor Sparks Haarlem, stal het tweede honk en bereikte het derde na een wilde worp. Met twee uit kreeg Karin Tuk vier wijd, maar de twee bleven achter. In de tweede helft van de eerste inning, met twee uit, sloeg Lizzie Clarijs een twehonkslag en kreeg Suka Van Gurp vier wijd, maar ook zij strandden.

Maaike Blaauwgeers opende de 1e2 met een stootslag-honkslag. Hierna stuurden de umpires iedereen van het veld, omdat bliksem was geconstateerd. Het duel werd na acht minuten hervat en Sparks Haarlem kreeg een tweede loopster toen Jenny Kinburn het honk bereikte via velderskeus. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Onaisha Franka, maar Terrasvogels-starter Dani Bonnet gooide ook tweemaal drie slag.

Toen de 2e2 op punt van beginnen stond volgde een nieuwe onderbreking, opnieuw vanwege bliksem. Intussen was het ook begonnen te regenen en dus was het heel onzeker of de wedstrijd wel of niet kon worden hervat.

Maar de wedstrijd werd vervolgd en Sparks Haarlem opende de score in de 1e3. Anne Blaauwgeers begon met een driehonkslag, waarna Maxime van Dalen vier wijd kreeg en het tweede honk stal. Een nieuwe onderbreking volgde, dit keer maar kort vanwege regen. Met één uit scoorde Blaauwgeers vervolgens op een honkslag van Virginie Anneveld, die zelf op het tweede honk achterbleef. Sparks Haarlem werd op rij uitgeschakeld in de vierde inning.

In de 2e3 bereikte Dervisa Mutic het honk voor Terrasvogels met één uit via drie slag-wilde worp. De inning eindigde toen een line drive van Kimberly Jones werd gevangen door Ginger de Weert, die hierna een dubbelspel maakte.

In de 1e5, op nieuwe pitcher Micaela Whitney, kwam Sparks Haarlem weer in scoringspositie. Ze kreeg een lead-off single tegen van Anne Blaauwgeers (die 3-uit-3 sloeg), wat werd gevolgd door een fout. Nadat Blaauwgeers het derde honk had gestolen probeerde ze te scoren op een grounder van Maxime van Dalen, maar werd op de plaat uitgeschakeld in een dubbelspel.

In de 2e5 opende Jessica Waasdorp voor Terrasvogels met een honkslag. De wedstrijd werd hierna voor een vierde keer onderbroken, opnieuw vanwege regen. Deze 'delay' duurde slechts twee minuten, maar toen zette een hevige regenbui (in gezelschap van bliksem) het veld onder water en dat resulteerde in het definitief staken van de wedstrijd.

Er waren slechts drie nullen nodig om er een geldige wedstrijd van te maken. De ontmoeting zou ook geldig zijn geweest wanneer Terrasvogels op voorsprong had gestaan om langszij was gekomen.

Maar hevige regen maakte uiteindelijk een einde aan deze 'sleutel'-wedstrijd.

(6 juni)

Compleet Speelschema

...Onweersbuien naderen het veld tijdens batting practice...

...De wedstrijd werd viermaal onderbroken en uiteindelijk gestaakt in de 2e5 vanwege hevige regen...
(© Alle Foto's: Marco Stoovelaar)

Terrasvogels - Oolders Omaco Sparks Haarlem gestaakt (game 1)
RHE
Oolders Omaco Sparks Haarlem00100 -150
Terrasvogels00000 -021
(wedstrijd gestaakt in 2e5 vanwege hevige regen; wedstrijd ongeldig)