Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 februari 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen, Fred Versluis & Marco Stoovelaar)

Japan wint International Down Under Series
English

BLACKTOWN, Greater Westerm Sydney, New South Wales (AustraliŽ) - De Nationale Softbalploeg van Japan is de winnaar van de jaarlijkse International Down Under Series, die de afgelopen dagen plaatsvond in AustraliŽ. Op het Blacktown International Sportspark in Blacktown, bij Sydney, boekte Japan zondag (12 februari) een 4-0 shutout tegen AustraliŽ in de Finale om ongeslagen te blijven.

Het evenement, dat donderdag (9 februari) van start ging, had vier deelnemende teams. Naast de Nationale Team van Japan en AustraliŽ waren de andere de Nationale Ploeg van Nieuw-Zeeland en een All-Star Team uit AustraliŽ. Alle teams speelden in de voorronde tweemaal tegen elkaar, gevolgd door de wedstrijd om de derde plaats en de Finale.

...Eri Yamada won de titel met...
...Japan op het WK 2014...
(© Foto: Henk Seppen)
Japan staat op de eerste plaats op de Wereldranglijst van de World Baseball Softball Confederation (WBSC). Japan won het goud op de Olympische Spelen van 2008 in Peking (China) en veroverde de titel op het Wereldkampioenschap in 1970, 2012 en 2014. Vorig jaar won Japan het zilver op het Wereldkampioenschap in Canada, waar de USA de titel pakte. Onder de Japanse speelsters op dit toernooi waren de ervaren Eri Yamada en Yuka Ichiguchi, die ook deel uitmaakten van de ploeg die de Wereldtitel veroverde in 2014 toen het mondiale evenement plaatsvond in het Nederlandse Haarlem.

Japan kwam tot een aantal overtuigende overwinningen in het vier dagen durende evenement, waaronder 8-0 en 10-0 shutouts tegen de All-Stars en 8-1 en 11-0 zeges tegen Nieuw-Zeeland. De Aziatische ploeg had meer problemen met AustraliŽ, oftewel Aussie Spirit, zoals de bijnaam luidt van de Nationale Vrouwen Ploeg. Tegen AustraliŽ won Japan met slechts 1-0 en 2-0, voordat weer tegen de ploeg werd gespeeld in de Finale.

Behalve tegen Japan won AustraliŽ viermaal in de eerste ronde. De ploeg won met 7-0 en slechts 1-0 tegen de All-Stars en was met 7-1 en 6-1 te sterk voor Nieuw-Zeeland.

De All-Stars en Nieuw-Zeeland wonnen elk eenmaal van elkaar. De All-Stars won het eerste duel met een 7-0 stand, waarna Nieuw-Zeeland met 1-0 zegevierde in de volgende ontmoeting. In het duel om de derde en vierde plaats won Nieuw-Zeeland nipt met 3-2 van de All-Stars.

De All-Stars was samengesteld uit speelsters uit de Australische competitie, maar ook een aantal (oud)-internationals, waaronder Belinda White, Chelsea Robinson en Simone Freeman. Vorig jaar debuteerde Belinda White in de hoogste Nederlandse competitie toen ze in de Golden League uitkwam voor DSS.

...Katrina Nukunuku (toen Stockford) (links)...
...met Lindsey Meadows na winst...
...van de kampioenstitel in...
...2008 met Tex Town Tigers...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de Australische Nationale Ploeg kwamen bekende speelsters uit als Leigh Godfrey, Stacey Porter, Chelsea Forkin, Taylah Tsitsikronis, Erin Thras, Samanta Poole, Clare Warwick, Stacey McManus, Kaia Parnaby, Rachel Lack en Janice Blackman. In de Nieuw-Zeelandse formatie was Katrina Nukunuku ťťn van de speelsters. Leigh Godfrey en Katrina Nukunuku speelden beiden in het verleden in de Nederlandse Hoofdklasse. Godfrey speelde voor Sparks Haarlem in 2013, terwijl Nukunuku (toen Katrina Stockford) landskampioen werd met Tex Town Tigers in 2008.

Werpster Kaia Parnaby had een aantal sterke optredens voor Aussie Spirit. In de opener tegen Nieuw-Zeeland stond ze slechts ťťn honkslag toe in vier innings, voordat ze werd vervangen. De volgende dag gooide ze een 'complete game, 5-inning, one-hitter' tegen de All-Stars. 'Veteraan' Stacey Porter sloeg een driehonkslag, homerde, scoorde driemaal en sloeg drie punten binnen in deze wedstrijd.

In de 8-1 winst tegen Nieuw-Zeeland sloeg de Japanse linksveldster Mikiko Eguchi 3-uit-3, scoorde drie punten en sloeg er twee binnen.

Op zaterdag opende Japan met een 11-0 shutout-winst tegen Nieuw-Zeeland. Pitchers Kanna Kaifu (3 innings) en Ayaka Izumi (2 innings) stonden niet alleen geen punten toe, ze gooiden ook een 'combined' No-Hitter. Catcher Nayu Kiyohara sloeg 3-uit-3.

AustraliŽ won hun eerste wedstrijd tegen de All-Stars met 7-0, maar de tweede eindigde slechts in 1-0. AustraliŽ sloeg maar drie honkslage en scoorde het enige punt in de derde inning. Met de honken vol en ťťn uit leverde een grounder van Chelsea Forkin het enige punt op. Kaia Parnaby gooide een 2-hitter.

Nieuw-Zeeland won hun tweede duel tegen de All-Stars eveneens maar met 1-0. In de vierde inning opende Aaria Tawha met een honklsag en bereikte het derde honk toen daar een fout in het outfield op volgde. Met twee uit scoorde ze op een wilde worp. Verliezende pitcher Amelia Cudicio gooide elfmaal drie slag en stond slechts ťťn honkslag toe.

...MVP Stacey Porter...
...Op de foto poseert ze met de...
...Bronzen Trofee die AustraliŽ won...
...op het Wereldkampioenschap 2014...
...in Haarlem ((Nederland)...
(© Foto: Fred Versluis)
De wedstrijden tussen Japan en AustraliŽ zorgden voor spanning. In de eerste wedstrijd won Japan slechts met 1-0 en scoorde het enige punt in de tweede inning op Ellen Roberts, die slechts drie hits toestond. Drie Japanse pitchers kregen maar twee honkslagen tegen. Het enige punt werd gescoord door Natsuko Sugama, die opende met een honkslag en daarna helemaal vanaf het eerste honk scoorde toen een opofferingsstootslag van Hitomi Kawabata eindigde in een foute aangooi.

In de tweede wedstrijd won Japan met 2-0 en scoorde twee onverdiende punten in de vierde inning op drie fouten met twee uit. Met twee uit kwam Nozomi Nagasaki na een fout op het honk, waarna een nieuwe fout volgde op een 'force play-grounder' van Hitomi Kawabata. Hierna leverde Minami Sato een puntscorende honkslag af, maar toen daar een fout in het outfield op volgde kon nog een punt worden toegevoegd. AustraliŽ 'outhitte' Japan met 8-3.

In het duel om de derde plaats stond Nieuw-Zeeland met 2-1 achter, maar scoorde tweemaal in 1e7 om met 3-2 te winnen. Een honkslag van Stefanie Smith zette Nieuw-Zeeland op een 1-0 voorsprong in de derde inning. De All-Stars antwoordden met twee runs in de vijfde, dankzij een 2-run single met twee uit van Belinda White. Nieuw-Zeeland draaide het duel weer in eigen voordeel om in de zevende. De honken kwamen vol te staan toen Kingsley Avery vier wijd kreeg, Ancelle Van Molendorff via een stootslag-honkslag het honk bereikte en Aaria Tawha werd geraakt door een worp. Een fout op een 'force play-grounder' van Stefanie Smith zorgde vervolgens voor het gelijkmakende punt en een wilde worp maakte er 3-2 van voor de Nieuw-Zeelandse ploeg.

In de Finale opende Japen de score in de derde inning op starter Kaia Parnaby. Haruka Agatsuma begon toen met een honkslag en scoorde later na een wilde worp. In de vierde verdubbelde Japan de voorsprong na een honkslag van Minami Sato en in de vijfde werden nog eens twee punten toegevoegd. Honkslagen van Eri Yamada en Mana Atsumi zorgden voor de twee punten. Yukari Hamamura gooide het hele duel voor Japan, had zes strikeouts en stond slechts drie honkslagen toe. Ze werd uitgeroepen tot Player of the Final.

Stacey Porter (AustraliŽ) werd gekozen tot Meest Waardevolle Speelster van het evenement en Ayaka Izumi (Japan) was de Beste Pitcher. Chelsea Forkin (AustraliŽ) was de Beste Slagvrouw van de Down Under Series.

(12 februari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.