Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 juni 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

Vier rookies in Nederlands Softbal Team voor Wereldkampioenschap
English

NIEUWEGEIN - Juni Francisca, Hoofd Coach van het Nederlands Vrouwen Softbal Team, heeft de namen bekend gemaakt van de speelsters die zijn geselecteerd voor de trip naar Japan waar in augustus het Wereldkampioenschap op de agenda staat. De ploeg vertrekt op 19 juli naar Japan en zal dan ter voorbereiding op de WK deelnemen aan het toernooi om de Toyota Cup. De speelsters werd donderdag over de selectie geïnformeerd tijdens de training. Het roster werd vrijdag (29 juni) officiëel bekend gemaakt.

Op het roster staan vier speelsters die zullen debuteren op een groot internationaal evenement, namelijk pitchers Lisa Hop en Marjolein Merkx, catcher Laura Wissink en outfielder Wies Ligtvoet. Het kwartet zal tevens hun interland-debuut maken.

Vier ervaren speelsters op het roster hebben inmiddels 100 of meer interlands achter hun naam staan. Dat zijn infieldster Britt Vonk (127 interlands), outfieldster Chantal Versluis (124), pitcher Rebecca Soumeru (117) en infieldster Virginie Anneveld (113).

Vonk begon dit seizoen in de Golden League als speelster van Terrasvogels, maar keerde vorige maand weer terug naar de USA om uit te komen in haar derde profseizoen bij Scrap Yard Dawgs in de National Pro Fastpitch. Op het roster staat nog een actieve profspeelsters, namelijk linkshandige pitcher Eva Voortman, die in het eerste deel van het jaar uitkwam voor Ogaki Minamo in de Japanse Softball League. Ze keerde onlangs weer terug naar Nederland en gooit nu weer voor FysioExpert Olympia Haarlem in de Golden League. Er staat nog een andere speelster op het roster met prof-ervaring. Dat is infieldster Virginie Anneveld, die in 2015 eveneens in de NPF speelde en toen uitkwam voor Pennsylvania Rebellion.

Helaas zijn ervaren speelsters Lindsey Meadows-Oosterveld (pitcher) en Karin Tuk (catcher) momenteel geblesseerd en ontbreken zodoende op het roster voor Japan.

Zeven speelsters op het roster spelen voor regerend landskampioen FysioExpert Olympia Haarlem, de huidige koploper in de Golden League.

Voor aanvang van het Wereldkampioenschap moet de coachingstaf nog één beslissing nemen. Op het moment staan er 18 speelsters op het roster van de ploeg die naar Japan zal afreizen. Echter, voor het WK moet de selectie worden teruggebracht naar 17.

Het Wereldkampioenschap zal plaatsvinden van 2 t/m 12 augustus in Chiba (bij Tokyo) in Japan. Twee jaar geleden schreef Nederland geschiedenis door op de vierde plaats te eindigen tijdens het Wereldkampioenschap in Canada. Dat was de hoogste klassering ooit voor een Nederlandse ploeg op een mondiaal evenement. Het doel dit keer is minstens deze positie te evenaren.

Tijdens het Wereldkampioenschap worden de wedstrijden in de Voorronde en de Troostronde op drie verschillende locaties gespeeld, NASPA Stadium (Narita City), Akitsu Stadium (Narashino City) en ZETT.A.Ball Park (Ichihara City). De Play-Offs en Finales worden gespeeld in het ZOZO Marine Stadium (capaciteit 30.000), de thuishaven van Chiba Lotte Marines, één van de teams in de Nippon Professional Baseball (NPB). In totaal worden er 73 wedstrijden gespeeld in tien dagen.

De ploeg die wereldkampioen wordt zal zich als eerste officiëel kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Gastland Japan is automatisch geplaatst. In totaal zullen zes landen deelnemen aan het Olympisch Softbal-toernooi.

In Chiba nemen zestien landen deel, verdeeld over twee poules van acht. In de voorronde komt Nederland, dat op achtste plaats staat van de wereldranglijst van de WBSC, uitkomen in Poule A. Oranje ontmoet daarin de USA (nr. 1), Chinese Taipei (5), Puerto Rico (6), Mexico (7), Nieuw-Zeeland (11), de Filippijnen (15) en Zuid-Afrika (35).

In Poule B wordt gespeeld door Japan (2), Canada (3), Australië (4), Italië (9), China (12), Groot-Brittannië (14), Venezuela (17) en Botswana (33).

Het evenement begint op 2 augustus met de wedstrijd tussen gastland Japan en Italië, volgend op de Openingsceremonie.

Op de volgende dag gaat het WK volledig van start met tien wedstrijden. Nederland opent dan tegen Puerto Rico in NASPA Stadium.

Drie Nederlandse wedstrijd-officials komen eveneens in actie tijdens het Wereldkampioenschap in Japan. Dat zijn Umpire Mariana Prins en Official Scorers Stefan Slinger en Marco Stoovelaar.

Het roster ziet er als volgt uit:

PItchers (6):
Ilona Andringa (FysioExpert Olympia Haarlem), Lisa Hop, Marjolein Merkx (beiden Roef!), Rebecca Soumeru, Ginger de Weert (beiden Sparks Haarlem) en Eva Voortman (FysioExpert Olympia Haarlem/Ogaki, Japan).

Catchers (2):
Dinet Oosting (FysioExpert Olympia Haarlem) en Laura Wissink (Tex Town Tigers).

Infielders (5):
Virginie Anneveld, Shareday Christina (beiden FysioExpert Olympia Haarlem), Maxime van Dalen (Sparks Haarlem), Suka Van Gurp (DSS) en Britt Vonk (Terrasvogels/Scrap Yard Dawgs, USA).

...De staf van het Nederlands Vrouwen Softbal Team...
...Emile Kool, Juni Francisca, Bart Hanegraaff, Marcel Schippers,...
...Karen Marr en Harumi Ueda...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Outfielders (4):
Jessie van Aalst, Brenda Beers (beiden FysioExpert Olympia Haarlem), Wies Ligtvoet (Roef!) en Chantal Versluis (Sparks Haarlem).

Utility Player (1):
Damishah Charles (Roef!).

Coaching Staff:
Juni Francisca (Hoofd Coach), Saskia Kosterink (Bench Coach), Marcel Schippers (Assistent Coach), Karen Marr (Pitching Coach), Bart Hanegraaff (Hitting Coach/Strenghth & Conditioning Coach).

Supporting Staff:
Emile Kool (Fysiotherapeut), Harumi Ueda (Team Manager).

(29 juni)


...Het Nederlands Softbal Team tijdens de Holland Tour 2018...
...Achter: Juni Francisca (Hoofd Coach), Harumi Ueda (Team Manager), Emile Kool (Fysiotherapeut),...
...Riangela Flanegin, Anne Blaauwgeers, Isa Los, Damishah Charles, Chantal Versluis, Virginie Anneveld,...
...Shareday Christina, Suka Van Gurp, Wies Ligtvoet, Rebecca Soumeru, Maxime van Dalen, Bart Hanegraaff...
...(Strength & Conditioning Coach), Marcel Schippers (Assistent Coach) en Karen Marr (Pitching Coach)...
...Voor: Jessie van Aalst, Ilona Andringa, Eva Voortman, Lisa Hop, Dinet Oosting, Brenda Beers,...
...Cindy van der Zanden, Ginger de Weert, Laura Wissink en Karin Tuk...
(© Foto: Marco Stoovelaar)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.