Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

Olympia Haarlem wint eenmaal op lange en natte dag in Enschede
English

ENSCHEDE - FysioExpert Olympia Haarlem won met 14-11 in de openingswedstrijd van hun double-header tegen Tex Town Tigers op zaterdag (4 mei). De tweede wedstrijd werd in de tweede inning gestaakt wegens regen.

De eerste ontmoeting werd verschillende keren onderbroken voor regen en hagel. In totaal was er drie uur en 40 minuten voor nodig om de wedstrijd te spelen, waaronder vier onderbrekingen die samen 24 minuten in beslag namen. De speeltijd van drie uur en 16 minuten is vrijwel zeker het langste ooit voor een wedstrijd van zeven innings in de hoogste afdeling.

Toen de eerste wedstrijd werd afgesloten hadden Sparks Haarlem en DSS hun double-header 42 minuten eerder al afgesloten! De double-header tussen Roef! en Terrasvogels eindigde 13 minuten na afloop van de TTT-Olympia opener. Toen het tweede duel in Enschede begon werd de laatste nul gemaakt in de tweede wedstrijd van de double-header tussen Hoofddorp Pioniers en Twins Oosterhout.

Het was een koude dag met een gemiddelde temperatuur van 7,8 graden Celsius toen de eerste wedstrijden van start gingen, maar met een gevoelstemperatuur van 4,2 graden. Bovendien stond er een stevige wind.

De wedstrijden die om 12 uur begonnen in Haarlem en Moergestel startten met temperaturen van 8,5 en 8,6 graden Celsius. Het was echter een stuk kouder in Enschede. Toen daar de eerste wedstrijd van start ging was het slechts 5,6 graden met een gevoelstemperatuur van maar 2,2 graden Celsius.

Vandaag was het Nationale Herdenkingsdag. Op 4 mei zijn er op vele plaatsen in het land herdenkingen. Om 20:00 uur is de Nationale Herdenking bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.

Wanneer 4 mei een dag in het weekeinde is beginnen de wedstrijden op een eerder tijdstip. Meestal om 12 uur, net zoals dat vandaag het geval was. Niet alleen om op tijd de wedstrijd te kunnen afsluiten, maar ook om diegenen in de gelegenheid te stellen die herdenkingen bij willen wonen.

(4 mei)

Programma, Standen & Uitslagen

Game 1

In de eerste wedstrijd scoorden de twee teams samen 25 punten en sloegen samen 26 honkslagen. Er waren zeven werpsters, die samen 23 keer vier wijd gooiden! De zeven gooiden 373 pitches, die allemaal moesten worden beoordeeld door Home Plate Umpire Wout van der Horst.

Vier Tex Town Tigers-pitchers gaven 13 keer vier wijd weg. Dit is het hoogste aantal in één wedstrijd sinds 2013. In dat seizoen gooiden twee pitchers van Terrasvogels 13 keer vier wijd op 18 mei en vier werpsters van Olympia Haarlem deden hetzelfde op 20 juli. In beide wedstrijden was Sparks Haarlem de tegenstander.

De 23 keer vier wijd samen zijn de meeste sinds 16 mei 2016. Op die dag gooiden twee pitchers (één voor elk team) samen 17 keer vier wijd in een 10-inning wedstrijd tussen Terrasvogels en Olympia Haarlem.

Het scoreverloop ging over en weer. Olympia Haarlem stond halverwege de derde inning met 5-0 voor, maar Tex Town Tigers kwam langszij. In de vijfde inning stond Olympia op een 8-5 voorsprong, maar gaf die opnieuw uit handen, want TTT kwam voor de tweede keer op gelijke hoogte. In de zesde nam Olympia voor de derde keer de leiding. Hoewel TTT ook bleef scoren bleef Olympia dit keer op voorsprong staan.

In de eerste helft van de eerste inning scoorde Olympia Haarlem tweemaal op de Amerikaanse rechtshander Brandy Marlett, die haar debuut maakte voor Tex Town Tigers. Ze gooide vier wijd op lead-off hitter Eva Voortman, die daarna het tweede en het derde honk stal, waarna ze scoorde toen Jessie van Aalst volgde met een tweehonkslag. Daar probeerde ze een driehonkslag van te maken, maar werd uitgeschakeld bij het derde honk. Hierna kreeg Virginie Anneveld vier wijd in haar eerste slagbeurt van het seizoen, nadat ze had moeten toekijken met een blessure. Ze bereikte het tweede honk op een velderkeus-grounder van Mariëlle Vleugels. Met loopsters op het eerste en tweede honk werd de wedstrijd voor het eerst onderbroken vanwege de weersomstandigheden. Na een onderbreking van zeven minuten vanwege hagel werd het duel hervat, maar de honken kwamen daarna vol te staan toen Rosanne de Vries vier wijd kreeg. Anneveld scoorde daarna op een grounder van Stephanie Pearce. De honken kwamen vol te staan toen ook Rachel van Veen vier wijd kreeg, maar de drie loopsters bleven achter, want Marlett sloot af met een strikeout.

In de tweede helft van de eerste inning kreeg Tex Town Tigers hun eerste loopster in scoringspositie op starter Ilona Andringa. Merel Oosterveld begon met vier wijd en met één uit bereikte ze het tweede honk via een opofferingsstootslag van Laura Wissink. Dat werd gevolgd door een regen-onderbreking van drie minuten en een inning-afsluitende strikeout.

In de eerste helft van de tweede inning voegde Olympia Haarlem drie punten toe. Met één uit sloeg Eva Voortman een honkslag en schoof op na een grounder. Nadat ze het derde honk had gestolen kreeg Virginie Anneveld vier wijd, waarna beiden scoorden toen Mariëlle Vleugels een homerun sloeg. Hiermee stond Olympia op een 5-0 voorsprong in de tweede inning en leek af te stevenen op een 'mercy'-regel overwinning. Maar de westrijd was verre van afgelopen!

...Mariëlle Vleugels...
...winnende pitcher, 3 gescoorde punten, 4 RBI's...
(© Foto: Henk Seppen)
Nadat Olympia op rij was uitgeschakeld in de 1e3 kwam TTT tot een rally van vijf punten in de 2e3 om langszij te komen! Eloïse Tribolet begon met vier wijd en dat werd gevolgd door de derde weer-onderbreking, dit keer weer voor regen. Het duel werd vervolgd na zes minuten, waarna Eva Voortman de pitching overnam, maar de linkshander kwam in de problemen. Ze begon met vier wijd voor Merel Oosterveld. Met één uit kwam Laura Wissink op het honk met een infield-hit, die werd gevolgd door een fout, resulterend in een punt. Met loopsters op het tweede en derde honk en één uit kwamen de honken vol te staan na vier wijd voor Dinet Oosting. Voortman gooide daarna ook vier wijd op Cheyenne Scheffer en kreeg daarna een 2-run double tegen van Shaneequa Kock. Hierna kwam Myrthe Smid op het honk met een infield-hit en dat stelde Scheffer in staat de gelijkmaker te scoren.

Olympia Haarlem hernam onmiddellijk de leiding in de 1e4. Brenda Beers opende met een driehonkslag en scoorde op een opofferingsslag van Eva Voortman. Jessie van Aalst bereikte daarna het honk met een infield-hit en stal het tweede honk. Nadat Virginie Anneveld voor de derde keer vier wijd had gekregen stal Van Aalst het derde honk, waarna ze scoorde op een 'force play-grounder' van Mariëlle Vleugels. Nu met twee uit kwam Julia van der Meer in de wedstrijd als pinch-runner voor Vleugels. Volgende slagvrouw Rosanne de Vries kreeg vier wijd en dat bracht nieuwe pitcher Zoe Gillis naar de plaat. Ze kreeg de honken vol toen Stephanie Pearce vier wijd kreeg en het volgende punt werd gescoord toen ook Rachel van Veen vier wijd kreeg. Drie loopsters bleven achter toen Gillis afsloot met een strikeout.

In de 2e4 was het Tex Town Tigers dat drie loopsters achterliet. Nadine Marinus en Laura Wissink begonnen met honkslagen en schoven op na een wilde worp. De honken kwamen vol te staan toen Lisa Marie Kovačevič-Köllner werd geraakt door een worp. Echter, ze strandden alledrie, want de volgende twee slagvrouwen kregen drie slag en een grounder maakte een einde aan de inning.

In de 1e5 sloeg Jessie van Aalst een driehonkslag voor Olympia, maar bleef achter.

Halverwege de vijfde inning werd de wedstrijd voor de vierde en laatste keer onderbroken. Na een 'delay' van acht minuten vanwege hagel werd de wedstrijd weer voortgezet met Mariëlle Vleugels als nieuwe pitcher voor Olympia. Maar ook zij kwam in de problemen, want TTT kwam weer langszij. Ze kreeg drie onverdiende punten tegen, want de Olympia-verdediging maakte twee fouten. Met één uit kreeg Eloïse Tribolet drie slag, maar kwam op het honk na een doorgeschoten bal. Volgende slagvrouw Merel Oosterveld bereikte het honk via een fout, waarna twee punten werden gescoord op een tweehonkslag van Nadine Marinus. Hierna kreeg Laura Wissink opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop op te zetten. Even later werd Wissink geraakt door de geslagen bal van Lisa Marie Kovačevič-Köllner en werd uitgegeven. Kovačevič kreeg hierdoor een infield-hit op haar naam. Nu met loopsters op het eerste en tweede honk werd een fout gemaakt op een grounder van Marije Oosting-ten Thij en dat Marinus in staat de gelijkmaker te scoren. De twee loopsters stalen even later het tweede en derde honk, maar bleven achter. Maar de stand was nu wel 8-8.

...Rachel van Veen...
...double, 3 RBI's...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de 1e6 nam Olympia Haarlem voor de derde keer de leiding. Mariëlle Vleugels begon met een honkslag en scoorde het leidende punt op een tweehonkslag van Rosanne de Vries. Met één uit sloeg ook Rachel van Veen een tweehonkslag en bracht De Vries binnen. Er volgde weer een werpsterswissel, want Cheyenne Scheffer nam het over van Zoe Gillis. Zij kreeg een honkslag tegen van Amber Krijgsman, waarna ze een punt gescoord zag worden op een opofferingsslag van Brenda Beers.

Olympia stond nu met 11-8 voor en dit keer wist de ploeg de leiding vast te houden, hoewel TTT de achterstand eerst weer terugbracht naar slechts 11-10 in de 2e6. Met één uit en Myrthe Smid (velderskeus) op het eerste honk sloeg Eloïse Tribolet een honkslag. Merel Oosterveld sloeg hierna een puntscorende honkslag. Toen dat werd gevolgd door een outfield-fout kreeg TTT loopsters op het tweede en derde honk. Het volgende punt werd daarna gescoord op een grounder van Nadine Marinus. Een opzettelijke vrije loop volgde daarna voor powerhitter Laura Wissink, maar de inning eindigde met een grounder.

Olympia Haarlem voegde drie 'insurance runs' toe in de 1e7. Virginie Anneveld opende met een honkslag, waarna haar pinch-runner Emma Wójcik het tweede honk stal. Volgende slagvrouw Mariëlle Vleugels kreeg opzettelijk vier wijd, maar Rosanne de Vries volgde met haar tweede RBI-double. Hierna werd wederom een werpsterswissel gemaakt, want Brandy Marlett keerde terug. Met één uit kreeg ze een puntscorende honkslag tegen van Rachel van Veen. Even later scoorde De Vries toen er een foute aangooi volgde op een gestolen honk van Van Veen. Olympia kreeg de honken vol toen Amber Krijgsman en (met twee uit) Eva Voortman vier wijd kregen. Maar de drie bleven achter toen een vangbal het einde van de inning betekende.

Tex Town Tigers wist nog eenmaal tot scoren te komen in hun zevende inning. Marije Oosting-ten Thij begon met een honkslag, schoof op na een honkslag van Shaneequa Kock met één uit en scoorde later op een honkslag van Myrthe Smid. Een line out en een vangbal maakten daarna een einde aan wat vrijwel zeker de langste 7-inning wedstrijd in de historie was.

Olympia Haarlem kwam in dit duel tot 14 honkslagen. Drie daarvan werden geslagen door Jessie van Aalst, waaronder een tweehonkslag en driehonkslag. Mariëlle Vleugels scoorde driemaal en sloeg vier punten binnen, terwijl ze ook de winnender werpster was. Rachel van Veen sloeg drie punten binnen en Rosanne de Vries produceerde twee puntscorende tweehonkslagen en scoorde tweemaal.

Tex Town Tigers sloeg 12 honkslagen. Nadine Marinus sloeg drie punten binnen.

(*) - Scheffer gooide op drie slagvrouwen in de zevende inning

Homerun: Olympia: Mariëlle Vleugels (1)(2e,3-run,2 uit,op Marlett).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Wout van der Horst, 1B-Arjan Mens.
Official Scorer-Linda Steijger.
Play-by-Play Scorer-Ingrid Oosterveld (Tex Town Tigers).
Public Address Announcers-Jesse Maduro, Aafje van Baal.
Scoreboard Operator-.
Aanvangstijd-12:00 uur.
Speeltijd-3:16 uur.
Locatie-Sportpark 'De Kroedkotten', Enschede.

Game Notes:
7-minuten onderbreking wegens hagel in 1e1 met loopsters op 1e en 2e honk, één uit en een 1-0 voorsprong voor Olympia Haarlem.
3-minuten onderbreking wegens regen in 2e1 met loopster op 2e honk, twee uit en een 2-0 voorsprong voor Olympia Haarlem.
6-minuten onderbreking wegens regen in 2e3 met loopster op 1e honk, nul uit en een 5-0 voorsprong voor Olympia Haarlem.
8-minuten onderbreking wegens hagel halverwege de vijfde inning met een 8-5 voorsprong voor Olympia Haarlem.
Brandy Marlett (Tex Town Tigers) maakt haar debuut in de Golden League.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 5,6° C; windrichting noordwest;
windsnelheid 23 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 69%.

Game 2

De tweede wedstrijd begon om 16:15 uur. Op dat moment waren de overige drie double-headers in de Golden League inmiddels allemaal afgesloten. De tweede wedstrijd in Enschede leek wederom een marathon te worden, want er was een regen-onderbreking van 22 minuten in de eerste inning. Echter, het duel werd niet uitgespeeld, want toen er wederom een regenbui kwam in de tweede slagbeurt werd de wedstrijd gestaakt.

Olympia Haarlem opende de score in de eerste helft van de eerste inning op starter Shaneequa Kock. Eva Voortman begon met een infield-hit, stal het tweede honk en scoorde op een hiernavolgende tweehonkslag van Jessie van Aalst.

Halverwege de eerste inning onderbraken de umpires de wedstrijd toen het wederom begon te regenen. Dit keer duurde de onderbreking 22 minuten en toen werd ook gelijk afgesproken dat wanneer er opnieuw een regenbui zou volgen dat dat het definitieve einde van de wedstrijd zou betekenen.

Toen het duel werd hervat kreeg Tex Town Tigers twee honkloopsters met één uit. Nadine Marinus werd geraakt door een worp en Laura Wissink kreeg vier wijd. Lisa Marie Kovačevič-Köllner volgde met een honkslag. Dat zorgde bijna voor de gelijkmaker, maar Marinus werd uitgeschakeld op de plaat. Een 'double-steal' zorgde voor loopsters op het tweede en derde honk, maar zij bleven achter.

In de 1e2 voegde Olympia twee punten toe. Met één uit sloeg Emma Wójcik een honkslag, waarna Brenda Beers een inside-the-park-homerun sloeg. Hierna nam Brandy Marlett de pitching over. Zij gooide vier wijd op Eva Voortman, maar toen zorgde een nieuwe regenbui voor de volgende onderbreking. En dit keer zorgde dat voor de afgelasting van het duel.

Tex Town Tigers - FysioExpert Olympia Haarlem gestaakt, regen
RHE
FysioExpert Olympia Haarlem12XXXXX-350
Tex Town Tigers0XXXXXX-010
(Wedstrijd gestaakt, daarna afgelast wegens regen in 1e2 met loopster op 1e honk en één uit)
pitcher Olympiainn.SOBBHRER
Eva Voortman1111--

Shaneequa Kock1.1--533

Brandy Marlett- (*)-1---
(*) - Marlett gooide op één slagvrouw in de tweede inning

Homerun: Olympia: Brenda Beers (2e,2-run,inside-the-park,1 uit,op Kock).
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Arjan Mens, 1B-Wout van der Horst.
Aanvangstijd-16:15 uur.
Speeltijd-0:28 uur.

Game Notes:
22-minuten onderbreking wegens regen halverwege de 1e inning met een 1-0 voorsprong voor Olympia Haarlem.
Wedstrijd definitief gestaakt na tweede regen-onderbreking in 1e2 met loopster op 1e honk, één uit en een 3-0 voorsprong voor Olympia Haarlem.
Wedstrijd opnieuw vastgesteld voor zondag 12 mei om 15:00 uur in Enschede.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 5,9° C; windrichting west-noordwest;
windsnelheid 16 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 74%.

Bedankt voor het bezoeken van deze site.