Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 januari 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Anton Kops...
(1946 - 2020)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Langdurig softbal-bestuurder Anton Kops overleden
English

OOSTERHOUT - Anton Kops, die vele decennia in het softbal actief is geweest in verschillende functies, is op donderdag 2 januari overleden, drie dagen voor zijn 74e verjaardag.

Op woensdag 8 januari heeft een besloten afscheidsplechtigheid plaatsgevonden.

Anton Kops, die door velen ook Ton werd genoemd, werd geboren op 5 januari 1946. Na zijn studie aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag kwam Anton Kops terecht in Frankfurt-am-Main (in het toenmalige West-Duitsland). Daar maakte hij voor het eerst kennis met honkbal en softbal op de Amerikaanse Militaire Luchtmacht Basis in Frankfurt. Na een tijdje keerde Kops terug naar Nederland, maar hij bleef actie in zijn nieuw gevonden sportliefde. Zo was hij in 1973 de oprichter van honkbal- en softbalvereniging Bernisse in Heenvliet, dat ten zuidwesten van Rotterdam ligt.

Hoewel hij zelf niet in de sporten actief was werd Anton Kops wel scheidsrechter in zowel honkbal als softbal in de jaren tachtig. Hij leidde aanvankelijk wedstrijden in het toenmalige Rayon Zuidwest Nederland. In 1986-1989 was Kops landelijk honkbal-umpire. Daarna bleef hij nog enige jaren inzetbaar als scheidsrechter voor wedstrijden in het toenmalige Rayon Het Zuiden.

Na in 1985 te zijn verhuisd van Heenvliet naar Oosterhout werd Anton daar een actief lid bij de lokale honkbal- en softbalvereniging Twins. Daar begon zijn dochter Nynke Kops te softballen en bereikte de hoofdmacht van de club met wie ze tussen 1993 en 2003 in de Hoofdklasse uitkwam. Dankzij het enthousiasme van zijn dochter begon Anton Kops met het coachen van verschillende softbalteams. Bij Twins werd hij ook bestuurslid, maar had ook zitting in verschillende (technische) commissies en was er scheidsrechter bij zowel honkbal- als softbalwedstrijden. Hoewel hij in latere jaren ook betrokken raakte en functies vervulde bij andere verenigingen, bleef Kops ook actief voor Twins.

In 1997 is Anton Kops Hoofd Coach van het softbalteam van het Boxtelse Ducks, een andere club uit Noord-Brabant die in dat seizoen eveneens uitkwam in de hoogste afdeling. Bij Ducks wordt Kops geassisteerd door Hans Snel, die een lange loopbaan in de coaching van softbalteams heeft als zowel hoofdcoach als assistent coach. Later is Kops ook nog coach bij Sparta-Feyenoord (Rotterdam) en Gryphons (Rosmalen).

Het is bij Gryphons dat Anton Kops ook geruime tijd actief is als bestuurder. Hij is er ook lid van de technische commissie, leidt de vereniging verschillende jaren als voorzitter en is een zeer gerespecteerd lid van de club. Bij Gryphons is Kops ook vice-voorzitter en secretaris.

In 2007 organiseert Gryphons het Europees Kampioenschap Junioren Honkbal op hun complex in Rosmalen. Kops is voorzitter van het Organisatie-Comité en creëert een warme, sportieve en gastvrije sfeer. Italië wint de titel na een 4-2 zege tegen Rusland in de finale.

...Anton Kops met ESF-President André van Overbeek in 2009...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Op 2 april 2008 wordt Anton Kops gekozen in het Bondsbestuur van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) waar hij de functie overneemt voor Breedtesport. In die positie promoot hij door het hele land ondermeer het nieuwe Beeball. Een jaar later, op 28 maart 2009, verandert Kops van positie binnen het Bondsbestuur en neemt de portefeuille Top Softbal over van André van Overbeek, die President wordt van de European Softball Federation (ESF). Echter, vanwege ziekte kan Kops zijn nieuwe rol in maart 2009 nog niet overnemen. Zodoende blijft Van Overbeek voorlopig aan als interim-bestuurslid. Gelukkig, tegen het einde van augustus 2009, wordt bekend gemaakt Anton Kops volledig is hersteld en neemt de taken dan over. Maar een paar maanden later, op 4 november, stapt het gehele op dat moment uit vier personen bestaande Bondsbestuur op tijdens de Bondsvergadering na een conflict met de Commissie van Beroep. Naast Kops zijn de andere bestuursleden op dat moment Ruud van Zetten (voorzitter), Gerben Hardeveld (secretaris) en Reinoud Wieling (penningmeester). Tijdens de vergadering worden Leo Smallegange, Hans Zonneveld en Frits Mulder benoemd tot een drie-persoons-interim-bestuur om de lopende zaken te behartigen tot aan de volgende vergadering in het voorjaar van 2010.

In zijn functie als KNBSB-bestuurslid Top Softbal is Anton Kops verantwoordelijk voor de gehele top softbal-afdeling en overziet niet alleen de landelijke competitie, maar ook alle activiteiten met betrekking tot de Nationale Softbal Teams voor zowel vrouwen als mannen. In deze rol voert Kops gesprekken en maakt afspraken met coaches en stafleden van de Nationale Vrouwenploeg (senioren/jeugd) en Natioanel Mannenploeg. Ook vergadert hij met en praat met vertegenwoordigers van verschillende (internationale) organisaties en bestuursleden van de softbalverenigingen in ons land. In het enige jaar dat Kops de Top Softbal-afdeling van de KNBSB leidt (2009) is Craig Montvidas bezig aan zijn eerste jaar als Hoofd Coach van het Nederlands Vrouwen Softbal Team. In Valencia (Spanje) verovert Oranje de titel op het Europees Softbal Kampioenschap door in de finale met 4-0 te winnen van Groot-Brittannië tegen wie Dagmar Bloeming een 'complete game shutout' gooit. Saskia Kosterink, Virginie Anneveld en Nathalie Timmermans slaan drie van de vier punten binnen. Voor Nederland is dit de eerste Europese titel sinds 1990 en het begin van een succesvolle periode onder leiding van Montvidas, die de ploeg naar drie opeenvolgende ongeslagen Europese kampioenstitels loodst. Tijdens zijn coaching-periode klimt de ploeg ook op de ranglijst van het Wereldkampioenschap en de Wereld Ranglijst van de World Baseball Softball Confederation (WBSC). Montvidas was ook een succesvolle coach van het vrouwenteam van Twins toen Anton Kops daar actief was in de jaren negentig.

...Anton Kops toont het waarderingskado van de ESF...
...uitgereikt aan het Organisatie-Comité tijdens de...
...sluitingsceremonie in 2014 van het EK Junioren...
...Softbal in Rosmalen...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Een paar jaar later keert Anton Kops terug in zijn rol van organisator en bestuurder en zal dat daarna nog verschillende keren doen. In 2012 en 2014 organiseert Gryphons het Europees Kampioenschap Junioren Softbal op haar thuiscomplex in Rosmalen, Sportpark 'De Groote Wielen'. Dit keer maakt Kops deel uit van het Organisatie-Comité en hoewel hij geen voorzitter is van de toernooileiding is hij zeer nauw betrokken bij alle activiteiten voor, rondom en tijdens het evenement. Drie jaar later, in 2015, heeft Kops opnieuw zitting in het Organisatie-Comité als Gryphons het Europees Kampioenschap Softbal organiseert. In 2012 verovert Nederland de Europese titel via een 7-0 shutout tegen Duitsland in de finale, waarin Ilona Andringa een No-Hitter gooit. In 2014 wint Tsjechié de Europese Junioren-titel na winst in de finale tegen Italië met 5-3. In 2015 is het Italië dat de Kampioenstitel wint, een nipte 2-1 zege tegen Nederland in de finale.

Anton Kops is ook zeer actief in het bedrijfsleven en het publieke leven. Na een loopbaan van 25 jaar als uitvoerend bestuurder voor een Europese Direct Marketing-organisatie begint hij in 1992 zijn eigen bedrijf en leidt als directeur een advertentie- en marketing-onderneming.

Door de jaren heen was Anton Kops ook actief voor de European Softball Federation (ESF). Hij was er vele jaren promoter van Beeball en hielp de Europese Bond ook met softbal-promotie via zijn marketing-bedrijf.

Anton Kops zag ambitie, teambuilding, organisatie-talent en communicatie altijd als zijn meest belangrijke kwaliteiten. Hij straalde deze karakteristieken vele malen uit door de jaren heen. Zijn organisatie-talent, humor en warme aanwezigheid zal zeker worden gemist.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie van Anton en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(17 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.