Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 februari 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis & Marco Stoovelaar)

Rebecca Soumeru gekozen in ESF-Hall of Fame
English

VILNIUS (Litouwen) - Voormalig Nederlands Team-pitcher Rebecca Soumeru is gekozen in de Hall of Fame van de European Softball Federation (ESF). Ook gekozen werden speler en international Jesper Panduro (Denemarken) en bestuurders Libby Moss (Groot-BrittanniŽ) en Robert Kessler (IsraŽl). Met de toevoeging van de 'Class of 2020' bestaat de ESF Hall of Fame nu uit 35 leden. De verkiezing van de nieuwe Hall of Fame-leden vond plaats tijdens het Congres van de ESF afgelopen weekeinde in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. De resultaten van de verkiezing werden dinsdag (11 februari) officiŽel bekend gemaakt door de ESF. In Vilnius vonden de gezamenlijke Congressen plaats van de ESF, de European Baseball Confederation en WBSC Europe.

...Rebecca Soumeru in actie voor Oranje...
...tijdens het Europees Kampioenschap 2013...
...in Praag (TsjechiŽ)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Rebecca Soumeru is de achtste Nederlander die is gekozen in de Hall of Fame en de eerste sinds 1991. Ze is ook de vijfde Nederlandse speelster in de ESF Hall of Fame.

De eerste Hall of Fame-verkiezing vond plaats tijdens het Congres van 1988 in Parjis (Frankrijk). Toen werd Theo Vleeshhouwer als eerste Nederlander gekozen, samen met de Italiaanse bestuurder Renato Germonio. Theo Vleeshhouwer had jarenlang zitting in het bestuur van de ESF.

In 1989, eveneens in Parijs, was Ludy van Mourik de eerste Nederlandse softbalster die werd gekozen in de Hall of Fame. Twee jaar later (1991) werden vijf nieuwe leden toegevoegd, allen afkomstig uit Nederland. Speelsters Renee van den Berg, Annemiek van Kappel en Caroline Smit, coach Nol Houtkamp en umpire Bert Brebde werden toen allemaal gekozen tijdens het Congres in VenetiŽ (ItaliŽ). Bert Brebde werd postuum gekozen, want hij overleed in augustus 1990, nadat hij tijdens een Hoofdklasse-wedstrijd tussen HCAW en Schiedam in Bussum onwel was geworden.

Vorig jaar, tijdens het Congres in Athene (Griekenland), werd slechts ťťn persoon gekozen in de Hall of Fame en dat was de Italiaanse coach en voormalige umpire Michele Dodde. De verkiezing van vier personen is de grootste sinds 1991 en 1992. In deze beide jaren werden vijf personen opgenomen in de Hall of Fame.

Libby Moss en Robert Kessler zijn de eerste personen die Groot-BrittanniŽ en IsraŽl vertegenwoordigen in de Hall of Fame. De groep van 35 Hall of Famers is afkomstig uit acht verschillende landen. Negen daarvan komen uit ItaliŽ, acht uit Nederland. De andere landen die zijn vertegenwoordigd in de ESF Hall of Fame zijn BelgiŽ (6 personen), TsjechiŽ (5), Denemarken (4), Groot-BrittanniŽ (1), IsraŽl (1) en Zweden (1).

Rebecca Soumeru heeft een lange en indrukwekkende loopbaan in het internationale softbal. Sinds 2001 kwam de rechtshandige pitcher uit voor het Nederlands Softbal Team. Vorig jaar, in de laatste wedstrijd van het Europa/Afrika Olympisch Kwalificatie Toernooi in Vleuten, nam Soumeru afscheid als Oranje-international. Het duel tegen TsjechiŽ werd kort onderbroken en een emotioneel afscheid volgde.

Met het Nederlands Team nam Rebecca Soumeru deel aan zo'n vijftig internationale evenementen, waaronder de Olympische Spelen van 2008 in Peking (China). Ze maakte ook deel uit van de Oranje-ploeg tijdens drie Olympische Kwalificatie Toernooien, vijf Wereldkampioenschappen, drie World Cups of Softball, tien Europese Kampioenschappen en vier Canada Cups. In haar carriŤre werd ze viermaal Europees kampioen. In de afgelopen jaren klom de Nationale Ploeg ook op de ranglijst tijdens een Wereldkampioenschap met als hoogtepunt de hoogste klassering ooit in 2016, een historische vierde plaats.

...Rebecca Soumeru in actie voor Sparks Haarlem...
...tijdens het Golden League-seizoen 2019...
(© Foto: Fred Versluis)
In totaal kwam Rebecca Soumeru uit in 135 officiŽle interlandwedstrijden van het Nederlands Team, een record voor een pitcher.

Na met softbal te zijn begonnen bij Run '71 in Oldenzaal verhuisde Rebecca Soumeru naar Sparks Haarlem voor wie ze speelt sinds 2001. Met uitzondering van het seizoen 2006 toen ze in ItaliŽ speelde voor Macerata. Komend seizoen keert Soumeru weer terug in de werpcirkel voor Sparks Haarlem met wie ze negenmaal landskampioen werd.

Met Sparks Haarlem nam Rebecca Soumeru deel aan 17 Europese beker-toernooien in de 18 seizoenen bij de ploeg. In die periode won ze zowel de European Premiere Cup als de European Cup Winners Cup viermaal met haar ploeg. Vorig jaar plaatste Sparks Haarlem zich niet voor deelname voor het eerst sinds 1999. In 2006 won ze de Premiere Cup met Macerata.

In haar 18 Nederlandse Hoofdklasse-seizoenen werd Rebecca Soumeru driemaal gekozen tot Beste Pitcher (2002, 2005, 2013) en kreeg ook nog twee nominaties voor deze prijs (2004, 2008). In 2004 werd ze uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster van de hoogste afdeling, waarna ze de Holland Series MVP was in 2016. Ze won ook de Bep van Beijmerwerdt Trofee voor de Meest Talentvolle Jeugdspeelster in 2000 en de Egbert van der Sluis Award voor de Meest Talentvolle International onder de 23 jaar in 2004. Internationaal was ze de Beste Pitcher van het Europees Kampioenschap Junioren in 1998 en de Beste Pitcher van het Europees Kampioenschap in 2009.

(11 februari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.