Grand Slam * Stats & News
Updated: 20 juli 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Quick Amersfoort debuteert in Golden League met tweemaal winst vs. Amsterdam Pirates
English

AMERSFOORT - Quick Amersfoort debuteerde op zaterdag (18 juli) in de hoogste softbal-afdeling met twee overwinningen tegen Amsterdam Pirates. In de opener van vandaag keek het thuisspelende Quick Amersfoort snel tegen een 4-0 achterstand aan in de eerste inning, maar draaide het duel om en won met 7-6 in acht innings. In de tweede wedstrijd stond Quick geen moment achter en won met 12-5.

Deze openings double-header ging tussen de twee teams die vorig seizoen naar de Golden League promoveerden. Twins Oosterhout en DSS degradeerden toen naar de Silver League.

Amsterdam Pirates speelde voor het laatst in de Hoofdklasse in 2007. Daarvoor speelde de ploeg voor het eerst in de hoogste afdeling in 1989, maar degradeerde na dat eerste seizoen. Na weer kampioen te zijn geworden in de Eerste Klasse in 1990 speelde Pirates vervolgens 15 seizoenen (1991-2005) in de hoogste afdeling. In die periode bereikte de ploeg viermaal de Play-Offs. In 1996 en 1997 won Pirates European Cup Winners Cup.

Vandaag was het Opening Day in de Golden League, later dan ooit in de historie. Het seizoen zou aanvankelijk van start gaan op zaterdag 18 april. Maar vanaf 12 maart werd het gehele oefenseizoen geschrapt vanwege de aangekondigde maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Vanaf 23 maart werd de start van de reguliere competitie verschillende keren uitgesteld.

Op 24 juni maakte de Rijksoverheid bekend dat er met ingang van 1 juli versoepelingen kwamen. De volgdende dag maakte de KNBSB bekend dat de competitie in zowel de Golden League als de Silver League vandaag, 18 juli, van start zou gaan. De teams kregen een periode van twee weken om zich voor te bereiden. Een aantal oefenwedstrijden werd vastgesteld en ook het Jan de Wit Toernooi keerde terug op het programma.

Dit seizoen is het eerste sinds 2009 dat het Nederlands Junioren Team niet uitkomt in de hoogste afdeling. Sinds 2010 nam de ploeg deel als Jong Oranje of Talent Team Holland. Echter, vorig seizoen trok de ploeg zich uit de competitie terug na twaalf wedstrijden, die allemaal ongeldig werden verklaard.

(18 juli)Game 1

In hun eerste Hoofdklasse-wedstrijd sinds 2007 had Amsterdam Pirates een productieve start en nam een snelle 4-0 voorsprong in de eerste helft van de eerste inning. Echter, daarna bleef de ploeg vrijwel stil. Pirates nam nog tweemaal de leiding, maar stond uiteindelijk met lege handen.

Quick Amersfoort, dat in hun eerste duel speelde op het hoogste niveau, had een nerveuze start en maakte vier fouten in de eerste inning. In totaal maakte de ploeg vijf fouten, maar slaagde er in zich te herstellen en terug te komen in de wedstrijd. Na de 4-0 achterstand halverwege de eerste inning pakte Quick een punt terug en kwam langszij in de zesde. Uiteindelijk dwong Quick een verlenging af en won met 7-6 in acht innings.

Pirates kwam tot een rally van vier punten (slechts één verdiend) in de eerste inning op starter Vera de Boer-Esmeijer, die in haar eerste Hoofdklasse-duel speelde sinds 1998. Toen kwam ze uit voor UVV. Met één uit kreeg ze een tweehonkslag tegen van Jessie Rodermans in haar eerste Golden League-slagbeurt. Volgende slagvrouw Rhowan Stuart kreeg opzettelijk vier wijd, maar Uchenna Jong Loy volgde met een puntscorende honkslag. Toen daar een fout op volgde kon ook Stuart tot scoren komen, terwijl Jong Loy het tweede honk kon bereiken. Hierna kwam Sietske Drijvers via een fout op het honk. Even later werd Jong Loy gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Chermaine Valk, maar daarna werden twee fouten gemaakt op grounders van Stacy Groot en Resa ter Heegde, wat nog eens twee punten opleverde en de stand opvoerde naar 4-0.

Quick Amersfoort pakte een punt terug in de eigen eerste slagbeurt op Loïs Brinks. Franka van Dijk begon met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Angelica Bomba. Nadat powerhitter Laura Wissink vier wijd had gekregen scoorde Van Dijk op een opofferingsslag van Nicky Uytendaal. Wissink kwam naar Quick na vorig seizoen toen ze speelde voor Tex Town Tigers.

Loïs Brinks het het daarna goed in de volgende innings van haar Hoofdklasse-debuut. Ze zag Quick drie loopsters in scoringspositie achterlaten. Met twee uit in de tweede sloeg Elsie-Fieke de Boer een tweehonkslag in haar eerste Hoofdklasse-beurt, maar Brinks sloot af met een strikeout. In de derde sloeg Wissink een tweehonkslag met twee uit, maar strandde eveneens op het tweede honk. En in de vijfde bleef Franka van Dijk op het tweede honk achter.

In de vierde kreeg Brinks een one-out single tegen van 'veteran player' Mirjam Boode, die onlangs aan het roster van Quick Amersfoort werd toegevoegd. Boode speelde in de Hoofdklasse voor UVV en HCAW en was inmiddels gestopt, maar vandaag maakte ze haar rentree.

Vera de Boer herstelde zich goed na de eerste inning. Ze gooide vier wijd op lead-off hitter Sanne van der Putten in de tweede inning, maar schakelde daarna de volgende twaalf slagvrouwen op rij uit. Hierna moest De Boer een lead-off single toestaan aan Sietske Drijvers in de zesde, maar ving daarna een line drive van Chermaine Valk en schakelde daarna ook Drijvers op het eerste honk uit in een dubbelspel.

In de 2e6 kwam Quick langszij. Nicky Uytendaal begon met een tweehonkslag en Puck van der Kolk volgde met een driehonkslag. Met één uit kreeg Michelle Schuur vier wijd. Zij stal het tweede honk, maar toen dat eindigde in een wilde worp kon Van der Kolk scoren, terwijl Schuur opschoof naar het derde honk. Even later scoorde Schuur de gelijkmaker op een opofferingsslag van Else-Fieke de Boer.

In de 1e7 hernam Pirates de leiding. Die slagbeurt begon met wat verwarring. Resa ter Heegde begon met vier wijd, maar werd even later uitgegeven, nadat ze het eerste honk had bereikt. Op het moment dat de bal terug was bij de pitcher in de cirkel, stond Ter Heegde nog altijd op het oranje 'safety-base', terwijl ze op dat moment in contact had moeten zijn met het normale witte honk. En zoals de regels dan stellen werd Ter Heegde hiervoor 'uit' gecalld. Hierna bereikte pinch-hitter Jeske Meewisse het tweede honk na een fout, schoof op na een grounder en scoorde op een honkslag van Jessie Rodermans. En wie weet had Pirates een extra punt kunnen scoren als de 'verkeerde honk'-uit niet was gebeurd.

In de 2e7 bracht Quick de stand opnieuw in balans en kreeg een kans het duel te winnen, maar liet drie loopsters achter. Nadat Franka van Dijk was begonnen met een tweehonkslag nam Demi Brinks de pitching bij Pirates over. Zij zag Van Dijk opschuiven via een opofferingsstootslag van Angelica Bomba. Hoewel het eerste honk vrij was werd niet gekozen voor opzettelijk vier wijd voor Laura Wissink, die met een honkslag de gelijkmaker binnensloeg. Volgende slagvrouw Nicky Uytendaal sloeg eveneens een honkslag. Nadat de twee loopsters waren opgeschoven werd een gedwongen loop opgezet via opzettelijk vier wijd voor pinch-hitter Richelle van Gennip. Een grounder eindigde de slagbeurt en drie loopsters bleven achter.

In de 1e8 werd Richelle van Gennip de nieuwe pitcher voor Quick. Met Rhowan Stuart op het tweede honk als tie-break loopster kreeg Uchenna Jong Loy opzettelijk vier wijd, waarna de honken vol kwamen te staan na een stootslag-honkslag van Sietske Drijvers. Met één uit nam Pirates voor de derde keer de leiding, want Stacy Groot volgde met een puntscorende honkslag. Dit keer was het Pirates dat drie loopsters achterliet, want een strikeout en een groundout maakten een einde aan de slagbeurt.

Ook nu verzuimde Pirates de voorsprong vast te houden, want Quick besliste het duel even later door tweemaal te scoren met twee uit. Tie-break loopster Michelle Schuur bereikte het derde honk na een doorgeschoten bal, maar de volgende twee slagvrouwen werden uitgeschakeld. Hierna ging het mis voor Pirates, maar goed voor Quick. Franka van Dijk kreeg vier wijd en Angelica Bomba volgde met een honkslag die Schuur in staat stelde het gelijkmakende punt te scoren. Met Van Dijk en Bomba (op de aangooi) op het derde en tweede honk was Laura Wissink de volgende slagvrouw. Niet alleen om het slagwerk van Wissink te ontwijken, maar ook om een gedwongen loop te creëren, werd dit keer wel een opzettelijke vrije loop gegeven en dat zette de honken vol. Maar hierna was het Nicky Uytendaal die een 'walk-off single' sloeg die Quick een 7-6 winst opleverde.

Nicky Uytendaal (12 wedstrijden) en Michelle Schuur (3 wedstrijden) maakten vorig jaar hun debuut in de Golden League als speelster van het Talent Team Holland. Echter, de ploeg trok zich na twaalf wedstrijden uit de competitie terug en dus werden al die wedstrijden ongeldig verklaard. En dus maakten de twee vandaag wederom hun debuut in de hoogste afdeling.


Quick Amersfoort - Amsterdam Pirates 7-6 (8 inn.)
RHE
Amsterdam Pirates40000011-660
Quick Amersfoort10000312-7115
(twee uit toen het winnende punt werd gescoord in de achtste inning)
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Loïs Brinks6 (*)13755

Demi Brinks, BS (1), L (0-1)1.2-3421
(*) - Loïs Brinks gooide op één slagvrouw in de zevende inning

pitchers Quickinn.SOBBHRER
Vera de Boer-Esmeijer753451

Richelle van Gennip, W (1-0)12121-
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Bob Gieskens, 1B-Arjan Mens.
Official Scorer-Ben Goorts.
Play-by-Play Scorer-Rienette Hamers.
Technical Commissioner-Bob Gieskens.
Public Address Announcer-Bammetje.
Scoreboard Operator-Barney Schuur.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:12 uur.
Locatie-XL Lease Park 'Dorrestein', Amersfoort.

Game Notes:
Game 1 van double-header.
Sanne van der Putten, Jessie Rodemans, Sietske Drijvers, Chermaine Valk, Stacy Groot, Resa ter Heegde, Loïs Brinks, Demi Brinks (allen Amsterdam Pirates), Nicky Uytendaal, Finette Stokman, Michelle Schuur en Else-Fieke de Boer (allen Quick Amersfoort) debuteerden in de Golden League.
Nicky Uytendaal en Michelle Schuur debuteerden tijdens het seizoen 2019 als speelster van het Talent Team Holland, maar die werden ongeldig verklaard nadat de ploeg zich terugtrok.
Ted ter Heegde (1B Coach Amsterdam Pirates), Maja Kouwenhoven (Pitching Coach Amsterdam Pirates), Ricardo Bryson (Bench Coach Quick Amersfoort), Anthony Hosé (Bench Coach Quick Amersfoort) en Emely Uytendaal (Pitching Coach Quick Amersfoort) maken hun debuut als Coach in de Golden League.
Jessie Rodermans (Amsterdan Pirates) en Else-Fieke de Boer (Quick Amersfoort) sloegen beiden een tweehonkslag in hun eerste Golden League-slagbeurt.
Ben Goorts begint aan zijn 44e seizoen als Official Scorer.
Quick Amersfoort speelt hun eerste wedstrijd in de hoogste afdeling.
Wedstrijd stond vastgesteld voor zaterdag 11 juli in het oorspronkelijke programma, maar werd geschrapt na bekendmaking van de nieuwe competitie op 25 juni.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 25° C; windrichting zuid-zuidwest; windsnelheid 14 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 49%.Game 2

In de tweede wedstrijd sloeg Quick Amersfoort al snel toe en scoorde minimaal twee punten in vier van de vijf gespeelde innings. De ploeg scoorde gelijk tweemaal in de eerste slagbeurt en heeft geen moment achter gestaan.

Echter, het was Amsterdam Pirates dat een kans kreeg de score te openen in de eerste helft van de eerste inning op Richelle van Gennip, die het hele duel gooide voor Quick. In de eerste slagbeurt gooide de rechtshander driemaal vier wijd, op lead-off hitter Sanne van der Putten, met één uit op Rhowan Stuart en met twee uit op Jeske Meewisse. Maar met de honken vol sloot ze af met een strikeout.

In de eigen eerste slagbeurt scoorde Quick tweemaal op Sanne van der Putten, die het hele duel voor Pirates gooide en tien honkslagen moest toestaan. Met één uit gooide de rookie vier wijd op Angelica Bomba, die het tweede honk stal en het eerste punt scoorde op een hiernavolgende honkslag van Laura Wissink. Nadat Nicky Uytendaal was geraakt door een worp en met twee uit leverde ook Richelle van Gennip een puntscorende honkslag af.

Pirates werd op rij uitgeschakeld in de 1e2, waarna Quick drie punten toevoegde in hun tweede beurt. De honken kwamen vol te staan via Else-Fieke de Boer (geraakt werpster), Vera de Boer-Esmeijer (honkslag) en Franka van Dijk (honkslag). Een punt werd gescoord toen een 'illegal pitch' werd geconstateerd en even later werd het volgende punt gescoord op een grounder van Angelica Bomba. Met twee uit kreeg Nicky Uytendaal vier wijd, waarna Van Dijk scoorde in een 'double steal'-situatie wat de stand opvoerde naar 5-0.

Pirates verkleinde de achterstand naar 5-3 in de derde inning. Sanne van der Putten opende met een honkslag en met één uit kregen Rhowan Stuart en Uchenna Jong Loy beiden vier wijd. Met de honken vol dreunde Jeske Meewisse de bal het linksveld in voor een 'baseclearing triple'. De inning eindigde toen Meewisse probeerde te scoren op een vangbal in het linksveld, maar zij werd in een dubbelspel uitgeschakeld op de plaat.

Quick nam wat meer afstand in de 2e3 door nog eens twee punten te scoren. Richelle van Gennip begon met vier wijd en bereikte het derde honk op een 2-out single van Vera de Boer. Beide scoorden op een hiernavolgende driehonkslag van Franka van Dijk. Ze probeerde hier een homerun van te maken, maar werd uitgetikt op de plaat.

In de 1e4 was het Pirates dat tweemaal scoorde om er een 7-5 stand van te maken. Sietske Drijvers begon met een honkslag en scoorde op een driehonkslag van Chermaine Valk. Die scoorde met één uit het volgende punt op een opofferingsslag van Sanne van der Putten.

Voor Amsterdam Pirates stopte het scoren hier, maar Quick Amersfoort had nog een productieve vijfde slagbeurt in petto.

Quick liet loopsters achter op het tweede en derde honk in de vierde inning, maar kwam tot een rally van vijf punten in de vijfde beurt om tot een mercy-regel verschil te komen. Met één uit en Else-Fieke de Boer (vier wijd) en Vera de Boer (geraakt werpster) op de honken sloeg Franka van Dijk de eerste loopster binnen met een honkslag. Met twee uit werden nog eens vier runs toegevoegd. Eerst kwamen de honken vol te staan na vier wijd voor Laura Wissink. Hierna werd gescoord op een honkslag van Nicky Uytendaal en daarna nog eens tweemaal na een honkslag van Puck van der Kolk. Even later scoorde Uytendaal het twaalfde punt toen Richelle van Gennip's grounder eindigde in een fout. En dat maakte gelijk een einde aan de wedstrijd.

Winnende Richelle van Gennip had een opmerkelijke 'pitching line' in dit duel. Ze gooide vijf innings, schakelde vijf slagvrouwen met drie slag uit, gaf vijf vrije lopen weg, kreeg vijf honkslagen tegen en moest vijf punten toestaan, die alle vijf verdiend waren.


Quick Amersfoort - Amsterdam Pirates 12-5 (5 inn.)
RHE
Amsterdam Pirates00320 -553
Quick Amersfoort23205 -12100
(twee uit toen een verschil van zeven punten werd bereikt in de vijfde inning)
pitcher Piratesinn.SOBBHRER
Sanne van der Putten, L (0-1)4.216101211

pitcher Quickinn.SOBBHRER
Richelle van Gennip, W (2-0)555555
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Arjan Mens, 1B-Bob Gieskens.
Official Scorer-Ben Goorts.
Play-by-Play Scorer-Rienette Hamers.
Technical Commissioner-Bob Gieskens.
Public Address Announcer-Bammetje.
Scoreboard Operator-Barney Schuur.
Aanvangstijd-16:45 uur.
Speeltijd-1:31 uur.
Locatie-XL Lease Park 'Dorrestein', Amersfoort.

Game Notes:
Game 2 van double-header.
Iris Hooijer (Amsterdam Pirates) en Finette Stokman (Quick Amersfoort) debuteren in de Golden League.
Wedstrijd stond vastgesteld voor zaterdag 11 juli in het oorspronkelijke programma, maar werd geschrapt na bekendmaking van de nieuwe competitie op 25 juni.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 25° C; windrichting zuidwest; windsnelheid 11 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 55%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.