Grand Slam * Stats & News
Updated: 20 juli 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Roef! en Olympia Haarlem delen openings double-header
English

MOERGESTEL - Roef! en Olympia Haarlem, die vorig jaar tegenover elkaar stonden in de Holland Series, ontmoetten elkaar op zaterdag (18 juli) in de eerste double-header van het nieuwe seizoen. Vorig jaar verloor Roef! de opener van de best-of-three Holland Series, maar won daarna de volgende twee wedstrijden om landskampioen te worden. Daarmee veroverde Roef! niet alleen voor het eerst de titel, maar het werd ook de eerste Noord-Brabantse kampioen in 25 jaar.

Vandaag kwam Olympia Haarlem tot een 6-0 shutout tegen de regerend landskampioen in de opener. Roef! herstelde zich en won het tweede duel met een 5-4 stand.

Vandaag was het Opening Day in de Golden League, later dan ooit in de historie. Het seizoen zou aanvankelijk van start gaan op zaterdag 18 april. Maar vanaf 12 maart werd het gehele oefenseizoen geschrapt vanwege de aangekondigde maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Vanaf 23 maart werd de start van de reguliere competitie verschillende keren uitgesteld.

Op 24 juni maakte de Rijksoverheid bekend dat er met ingang van 1 juli versoepelingen kwamen. De volgdende dag maakte de KNBSB bekend dat de competitie in zowel de Golden League als de Silver League vandaag, 18 juli, van start zou gaan. De teams kregen een periode van twee weken om zich voor te bereiden. Een aantal oefenwedstrijden werd vastgesteld en ook het Jan de Wit Toernooi keerde terug op het programma.

Dit seizoen is het eerste sinds 2009 dat het Nederlands Junioren Team niet uitkomt in de hoogste afdeling. Sinds 2010 nam de ploeg deel als Jong Oranje of Talent Team Holland. Echter, vorig seizoen trok de ploeg zich uit de competitie terug na twaalf wedstrijden, die allemaal ongeldig werden verklaard.

(18 juli)Game 1

De eerste vier innings van de openingswedstrijd bleven puntloos, want beide startende werpsters kwamen niet in de problemen. Roef!-starter Marjolein Merkx kreeg slechts één loopster in scoringspositie. Alyson Spinas-Valainis gooide het hele duel voor Olympia Haarlem. In de eerste vier innings kreeg Roef! drie loopsters in scoringspositie, waarvan er één het derde honk bereikte.

Onlangs voegde Roef! drie Franse speelsters aan de ploeg toe voor dit seizoen, Rosalie Coste, Chiara Enrione-Thorrand en Emma Patry. Vorig jaar namen de laatste twee met het Onder-16 team van Frankijk deel aan het Europees U16 Kampioenschap in Kroatië. Alledrie kwamen ze uit voor Les Pharaons tijdens het toernooi om de European Cup Winners Cup in Tsjechië. Tijdens dat evenement stond de Franse ploeg onder leiding van Roef! Hoofd Coach Jeroen Swers, terwijl Roef!-speelsters Marjolein Merkx en Sophie Verdaasdonk gastspeelsters waren. Naast het Franse trio werd ook de Duitse international Lara Brockmeyer in de ploeg opgenomen. Vorig jaar nam ze met Duitsland deel aan het Europees Kampioenschap in Tsjechië en Polen.

Marjolein Merkx kreeg drie opeenvolgende nullen (twee strikeouts) in de eerste inning, maar daarna twee loopsters in de volgende slagbeurt. Met één uit sloeg Anna Prins een honkslag in haar eerste Golden League-slagbeurt, maar werd daarna gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Shaneeka Croes, die eveneens in de hoogste afdeling debuteerde. In de derde inning schakelde Merkx de eerste twee slagvrouwen met drie slag uit, waarna een tweehonkslag volgde van Brenda Beers, maar die bleef achter op het tweede honk. Olympia Haarlem werd weer op rij uitgeschakeld in de vierde.

Sterre den Duijn begon de eerste inning voor Roef! met vier wijd in haar eerste slagbeurt voor de titelverdediger. Na vorig seizoen verhuisde ze naar Roef! van Twins Oosterhout. Nadat Spinas de volgende twee slagvrouwen met drie slag had uitgeschakeld stal Den Duijn het tweede honk, maar bleef achter. Spinas gooide driemaal drie slag in de tweede inning. In die slagbeurt kreeg ze een one-out single tegen van Onaisha Franka, die het tweede honk stal, maar daarna volgden nog eens twee strikeouts. Roef! werd weer op rij uitgeschakeld in de derde, maar kwam in de vierde weer op de honken. Cindy van der Zanden begon met een honkslag, maar strandde later op het derde honk.

In de vijfde en zesde inning maakte de verdediging van Roef! vier fouten en dat leidde tot vijf onverdiende punten. In de vijfde kwamen Shakeena Croes en Rachel van Veen (opofferingsstootslag) beiden op het honk na fouten. De twee scoorden toen Corinne Ammerlaan volgde met een tweehonkslag. Met één uit scoorde Ammerlaan het volgende punt na een honkslag van Brenda Beers.

Olympia Haarlem voegde nog eens drie runs toe in de zesde op nieuwe pitcher Kim Horsten. Mariëlle Vleugels begon de slagbeurt met een honkslag, stal het tweede honk en scoorde op een honkslag van Anna Prins. Die schoof op na een outfield-fout en scoorde toen volgende slagvrouw Shakeena Croes het derde honk bereikte na een foute aangooi. Croes scoorde het derde punt in de inning op een grounder van Corinne Ammerlaan en dat verhoogde de stand naar 6-0.

Roef! kwam weer in scoringspositie in de zesde en zevende inning, maar werd door de Olympia-verdediging puntloos gehouden. Met één uit in de zesde kwam Cindy van der Zanden na een fout op het honk en met twee uit sloeg Charlotte Drijvers een honkslag, maar een gedwongen nul volgde. En in de zevende opende de Duitse pinch-hitter Lara Brockmeyer met een honkslag in haar eerste Golden League-slagbeurt. Hierna schakelde Alyson Spinas haar negende en tiende slagvrouw met drie slag uit, maar moest even later een honkslag toestaan van Sterre den Duijn. Ook nu sloot een gedwongen nul de slagbeurt af en omdat dit de zevende inning was betekende dat ook het einde van de wedstrijd.


Roef! - Olympia Haarlem 0-6
RHE
Olympia Haarlem0000330-661
Roef!0000000-064
pitcher Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Alyson Spinas-Valainis, W (1-0)71016--

pitchers Roef!inn.SOBBHRER
Marjolein Merkx, L (0-1)56-43-

Kim Horsten21-231
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Martin Lemstra, 1B-Britt Nielandt.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play Scorer-Linda Steijger.
Public Address Announcer-Rieke Dirks.
Scoreboard Operator-Hannie Mulders.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:00 uur.
Locatie-Sportpark 'Stokeind', Moergestel.

Game Notes:
Game 1 van double-header.
Anna Prins, Shakeena Croes, Fleur Verdonk, Mayke Maas (allen Olympia Haarlem), Chiara Enrione-Thorrand, Rosalie Coste, Emma Patry, Lara Brockmeyer en Eva Versloot (allen Roef!) debuteren in de Golden League.
Gregory Grampon (Hoofd Coach Olympia Haarlem) debuteert als Coach en als Hoofd Coach in de Golden League.
Anna Prins (Olympia Haarlem) en Lara Brockmeyer (Roef!) slaan beiden een honkslag in hun eerste Golden League-slagbeurt.
Wedstrijd stond vastgesteld voor zaterdag 23 mei in het oorspronkelijke programma, maar werd op 21 april geannuleerd.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 26° C; windrichting zuid-zuidwest; windsnelheid 11 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 56%.Game 2

Olympia Haarlem nam ook de leiding in de tweede wedstrijd en stond zelfs driemaal voor. Maar dat werd telkens ongedaan gemaakt voor Roef!, dat daarna de leiding overnam in de vijfde en vervolgens vasthield.

In de eerste helft van de eerste inning, op starter Shomayra Franka, scoorde Olympia Haarlem het eerste punt. De rechtshandige rookie kreeg een lead-off single tegen van Brenda Beers, die het tweede honk stal en opschoof na een wilde worp. Met één uit kreeg Jessie van Aalst vier wijd, waarna Beers een onverdiend punt scoorde toen er, met twee uit, een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Anna Prins.

Roef! reageerde met twee punten in de eigen eerste slagbeurt op starter Mariëlle Vleugels. Sterre den Duijn begon met vier wijd en kwam in scoringspositie na een opofferingsstootslag van Kim Donkers. Volgende slagvrouw Cindy van der Zanden bereikte het honk na een fout, waarna Sophie Verdaasdonk volgde met een 2-run triple.

Olympia hernam de leiding in de 1e3 met het scoren van twee runs, die ook onverdiend waren. Brenda Beers opende met een honkslag en Lisa Hop kreeg vier wijd. Met loopsters op het eerste en derde honk en één uit werd een honkslag van Mariëlle Vleugels gevolgd door een outfield-fout en konden beide loopsters scoren.

Roef! liet weer een loopster op het derde honk achter in de tweede slagbeurt. Lara Brockmeyer begon met een tweehonkslag en schoof op na een doorgeschoten bal, maar bleef achter. Met een 3-2 achterstand kwam Roef! langszij in de derde, maar verzuimde de leiding te nemen. Met één uit kreeg Cindy van der Zanden vier wijd en sloeg Sophie Verdaasdonk een honkslag. Charlotte Drijvers volgde met een puntscorende honkslag. De honken kwamen vol te staan toen er een fout werd gemaakt op een opofferingsstootslag van Onaisha Franka. Met drie loopsters op de honken nam Lisa Hop de pitching over bij Olympia. Zij kreeg een foul-fly en een gedwongen nul en dus bleven er drie loopsters achter.

In de vierde inning nam Olympia voor de derde keer de leiding. Rachel van Veen begon met vier wijd, waarna Kim Horsten het werpen overnam van Shomayra Franka. Zij gooide vier wijd op Corinne Ammerlaan, maar volgde met een strikeout. Even later werd Van Veen gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Brenda Beers, waarna een wilde zorgde voor loopsters op het tweede en derde honk. Hierna produceerde Lisa Hop een puntscorende honkslag. Vanwege de doorschuif-regel kwam het punt op naam van Franka. Met Beers op het derde honk stal Hop het tweede honk, maar Horsten sloot af met een strikeout.

Voor de derde keer maakte Roef! de achterstand ongedaan met het scoren van een onverdiend punt. De Franse lead-off hitter Chiara Enrione-Thorrand kwam na een fout op het honk en schoof op na een opofferingsstootslag van Sterre den Duijn en een honkslag van Kim Donkers. Met twee uit werd het gelijkmakende punt gescoord op een honkslag van Sophie Verdaasdonk, die 3-uit-4 sloeg. Met de stand nu op 4-4 en loopsters op het eerste en tweede honk sloot Hop af met een strikeout.

In de vijfde inning kwam Olympia dicht bij het nemen van de leiding voor de vierde keer. Mariëlle Vleugels begon met een honkslag en schoof op na een wilde worp en een grounder. Marjolein Merkx werd hierna de derde pitcher voor Roef! en schakelde de volgende twee slagvrouwen uit.

In de 2e5 nam Roef! een 5-4 voorsprong. Onaisha Franka begon met een driehonkslag en scoorde na een doorgeschoten bal met één uit.

Olympia kreeg wederom een scoringskans in de 1e6, maar liet toen drie loopsters achter. Met twee uit kreeg Brenda Beers vier wijd, sloeg Lisa Hop een honkslag en was er ook een vrije loop voor Jessie van Aalst, maar een grounder maakte een einde aan de slagbeurt.

In de 1e7 bezegelde Marjolein Merkx de winst met drie nullen op rij.


Roef! - Olympia Haarlem 5-4
RHE
Olympia Haarlem1021000-463
Roef!201110X-582
pitchers Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Mariëlle Vleugels2.122432

Lisa Hop, L (0-1)3.24-42-

pitchers Roef!inn.SOBBHRER
Shomayra Franka3 (*)-3341

Kim Horsten1.1212--

Marjolein Merkx, W (1-1)2.2221--
(*) - Shomayra Franka gooide op één slagvrouw in de vierde inning
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Britt Nielandt, 1B-Martin Lemstra.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play Scorer-Linda Steijger.
Public Address Announcer-Rieke Dirks.
Scoreboard Operator-Hannie Mulders.
Aanvangstijd-16:28 uur.
Speeltijd-2:14 uur.
Locatie-Sportpark 'Stokeind', Moergestel.

Game Notes:
Game 2 van double-header.
Shomayra Franka (Roef!) debuteert in de Golden League.
Wedstrijd stond vastgesteld voor zaterdag 23 mei in het oorspronkelijke programma, maar werd op 21 april geannuleerd.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 27° C, windrichting zuidwest; windsnelheid 8 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 52%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.