Grand Slam * Stats & News
Updated: 20 juli 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis)

Terrasvogels opent seizoen met dubbele winst bij Sparks Haarlem
English

HAARLEM - Terrasvogels opende het nieuwe seizoen op zaterdag (18 juli) met twee overwinningen bij Sparks Haarlem. In de eerste wedstrijd won Terrasvogels nipt van Sparks Haarlem met 3-2 in acht innings. In de tweede wedstrijd kwam Terrasvogels tot een rally van vijf punten in de zesde slagbeurt en won met 6-3.

Sinds de creatie van de Hoofdklasse halverwege de jaren zestig zijn deze twee teams vanaf het begin elkaars rivalen. Zij zetten de toon, eindigden jaarlijks in de top en werden regelmatig landskampioen. Destijs speelde Sparks onder de naam HHC. De honkbal-afdeling van die vereniging fuseerde in de jaren zeventig en werd Sparks. In 1991 voegde ook de softbal-afdeling van HHC zich bij de nieuwe club. Na een nieuwe fusie in 2001 met SC Haarlem ontstond het huidige Haarlem.

Vandaag was het Opening Day in de Golden League, later dan ooit in de historie. Het seizoen zou aanvankelijk van start gaan op zaterdag 18 april. Maar vanaf 12 maart werd het gehele oefenseizoen geschrapt vanwege de aangekondigde maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Vanaf 23 maart werd de start van de reguliere competitie verschillende keren uitgesteld.

Op 24 juni maakte de Rijksoverheid bekend dat er met ingang van 1 juli versoepelingen kwamen. De volgdende dag maakte de KNBSB bekend dat de competitie in zowel de Golden League als de Silver League vandaag, 18 juli, van start zou gaan. De teams kregen een periode van twee weken om zich voor te bereiden. Een aantal oefenwedstrijden werd vastgesteld en ook het Jan de Wit Toernooi keerde terug op het programma.

Dit seizoen is het eerste sinds 2009 dat het Nederlands Junioren Team niet uitkomt in de hoogste afdeling. Sinds 2010 nam de ploeg deel als Jong Oranje of Talent Team Holland. Echter, vorig seizoen trok de ploeg zich uit de competitie terug na twaalf wedstrijden, die allemaal ongeldig werden verklaard.

(18 juli)Game 1

Terrasvogels keek tegen een vroege achterstand aan in de derde inning en zag daarna een 2-1 voorsprong ongedaan worden gemaakt in de zesde. Maar in de achtste hernam Terrasvogels de leiding en won met 3-2. Terrasvogels werd met 10-5 'outhit', maar Sparks Haarlem liet elf loopsters achter, waarvan acht in scoringspositie.

Sparks Haarlem kwam in scoringspositie in de eerste twee innings, maar liet in beide slagbeurten loopsters achter op het tweede en derde honk. Met één uit in de eerste sloeg Kimberly Jones een honkslag op starter Roos-Marijn Kramer en kreeg Maxime van Dalen vier wijd. Zijn schoven op na een grounder, maar een vangbal eindigde de inning. In de tweede openden Denice van Dijk en Tammie Lijbers met honkslagen. Een poging voor een opofferingsstootslag eindigde in een vangbal, maar de twee loopsters schoven op na een grounder. Dit keer sloot Kramer af met een strikeout.

De thuisploeg opende daarna de score in de 2e3 toen Maxime van Dalen homerde met één uit. Met twee uit sloeg Lorraine Kieft een honkslag en stal het tweede honk, maar strandde eveneens in scoringspositie.

Terrasvogels werd puntloos gehouden in de eerste drie innings door 'veteran righthander' Kirsten Scheele. In de eerste helft van de eerste inning maakte ze een foute aangooi op een stootslag van lead-off hitter Bobbi Scheurkogel, die het tweede honk stal, maar daarna achterbleef. Scheele volgde met twee strikeouts, waarna een line drive van Lizzie Clarijs de slagbeurt afsloot. Scheele schakelde zeven slagvrouwen (vier strikeouts) op rij uit, waarna ze een one-out single tegen kreeg van Gabi Obia, maar daarna volgden twee vangballen.

In de 1e4 scoorde Terrasvogels tweemaal. Yindi Beekveldt begon met vier wijd en Lizzie Clarijs sloeg een honkslag. De twee schoven op via een opofferingsstootslag van Karin Tuk, waarna ze respectievelijk scoorden op een honkslag van Jessica Waasdorp en een grounder van Kelsy Pieneman. Terrasvogels liet een loopster achter in scoringspositie in de vijfde inning.

Na de score te hebben geopend in de derde inning kreeg Sparks Haarlem nog een aantal scoremogelijkheden in de volgende slagbeurten. Met één uit in de vierde sloeg Caressa Schoor een honkslag en kreeg Nina Oomes vier wijd. Schoor schoof op naar het derde honk toen Dervisa Mutic werd uitgevangen, maar de inning eindigde toen ze even later op het derde honk werd uitgeschakeld via een pick-off van catcher Gabi Obia. In de vijfde, met één uit op nieuwe Margot van Eijl, kreeg Maxime van Dalen vier wijd en sloeg Suka Van Gurp een honkslag. Dit keer maakte een dubbelspel een einde aan de inning.

Maar met een 2-1 achterstand kwam Sparks Haarlem langszij in de 2e6. Denice van Dijk begon met vier wijd, schoof op na een OSS van Tammie Lijbers en een honkslag van Caressa Schoor, waarna ze de gelijkmaker scoorde op een tweehonkslag van Nina Oomes. Maar opnieuw liet de thuisploeg loopsters achter op het tweede en derde honk, want een strikeout en groundout volgden.

Terrasvogels werd op rij uitgeschakeld in de 1e7, die eindigde met een fraaie vangbal op fout gebied van eerste honkvrouw Maxime van Dalen. In de 2e7 kreeg Sparks Haarlem nog twee honkloopsters Met één uit sloeg Suka Van Gurp een honkslag. Zij schoof op na een opofferingsstootslag van Lorraine Kieft, die die door derde honkvrouw Katharina Szalay bij de plaat werd verwerkt. Met het derde honk open probeerde Van Gurp een extra honk op te schuiven, maar werd uitgetikt door catcher Gabi Obia, die het derde honk overnam en daar op tijd arriveerde om de loopster uit te schakelen. Een pop-fly maakte een einde aan de inning en dus volgde een achtste inning.

In de 1e8 nam ervaren pitcher Rebecca Soumeru de pitching bij Sparks over met Bobbi Scheurkogel op het tweede honk als tie-break loopster. Zij schoof op na een OSS van Katharina Szalay, waarna ze het leidende punt scoorde toen Soumeru een fout maakte op een opofferingsstooslag/squeeze van volgende slagvrouw >Yindi Beekveldt.

In de 2e8 schoof ook Sparks Haarlem tie-break loopster Denice van Dijk op naar het derde honk na een OSS van Tammie Lijbers. Maar zij strandde, want een strikeout en een groundout maakten een einde aan de wedstrijd.


...Links: Speciale vakken zijn gecreëerd naast beide dug-outs voor speelsters die niet actief deelnemen...
...Recht: Hoofd Coaches Rob Walgien (Terrasvogels) en Peter van Dalen (Sparks Haarlem) ontmoeten elkaar voor het duel...

...Links: Kirsten Scheele was de startende pitcher voor Sparks Haarlem...
...Rechts: Linksveldster Denice van Dijk maakt een fraaie vangbal op fout gebied in de 2e inning...

...Links: Hoofd Coach Peter van Dalen feliciteert dochter Maxime met haar homerun in de 3e inning...
...Rechts: 1B Bobbi Scheurkogel heeft de bal op tijd om Denice van Dijk uit te schakelen in 3e inning...

...Links: Voormalige Sparks Haarlem-speelsters Kim Kluijskens, Anne Blaauwgeers en Jolanda Kroesen als toeschouwers...
...Rechts: Nina Oomes viert haar double die voor een gelijke stand zorgt in de 6e inning...

...Sparks Haarlem Hoofd Coach Peter van Dalen ziet hoe Suka Van Gurp wordt uitgetikt...
...door catcher Gabi Obia in de zevende inning...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)


Sparks Haarlem - Terrasvogels 2-3 (8 inn.)
RHE
Terrasvogels00020001-350
Sparks Haarlem00100100-2102
pitchers Terrasvogelsinn.SOBBHRER
Roos-Marijn Kramer513511

Margot van Eijl, BS (1), W (1-0)422511

pitchers Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Kirsten Scheele761522

Rebecca Soumeru, L (0-1)11--1-

Homerun: Sparks Haarlem: Maxime van Dalen (1)(3e,solo,1 uit,op Kramer).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Gerrit-Jan van der Hoeven, 1B-Bianca Dweelaard.
Official Scorer-Brigitta Zaal.
Play-by-Play Scorer-Huub Nelissen.
Public Address Announcer-Coert Oomes.
Scoreboard Operator-Jan Zaal.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-1:55 uur.
Locatie-Noordersportpark, Haarlem.

Game Notes:
Game 1 van double-header.
Edwin Pieneman (1B Coach Terrasvogels) en Patrick Howell (Assistent Coach Sparks Haarlem) debuteren als Coach in de Golden League.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 23° C; windrichting zuidwest; windsnelheid 24 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 80%.Game 2

In de tweede wedstrijd nam Sparks Haarlem aanvankelijk ook de leiding. Dit keer kwam Terrasvogels tot een rally van vijf punten in de zesde inning om het duel te beslissen en met 6-3 te winnen.

In de eerste helft van de eerste inning kreeg Terrasvogels een kans de score te openen op Rachel Henks, maar liet drie loopsters achter. Henks, die vorig seizoen gooide voor Amsterdam Pirates in de Silver League en vandaag debuteerde in de hoogste afdeling, gooide vier wijd op lead-off hitter Bobbi Scheurkogel, waarna ze Katharina Szalay het honk zag bereiken op een stootslag-honkslag. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Yindi Beekveldt. Even later kwam Scheurkogel in een rundown op een grounder van Lizzie Clarijs. Hierna kwamen de honken vol te staan toen Henks Karin Tuk met een worp raakte, maar een foul-out maakte een einde aan de slagbeurt.

In de volgende vier innings kreeg Terrasvogels slechts twee honkloopsters. De eerste ging uit bij een steelpoging, de tweede bleef achter op het eerste honk.

Sparks Haarlem wist ook nu een aantal scoringskansen niet te verzilveren en liet acht loopsters achter in de eerste vier slagbeurten. Met twee uit in de tweede inning sloeg Ismay Poot een honkslag en stal het tweede honk, waarna Nina Oomes het honk bereikte via velderskeus, maar Terrasvogels-starter Roos-Marijn Kramer sloot af met een strikeout.

In de derde inning kreeg Sparks Haarlem de honken snel vol. Dervisa Mutic begon met een stootslag-honkslag, waarna Kimberly Jones en Maxime van Dalen beiden vier wijd kregen. Kramer volgde met een strikeout, waarna de inning eindigde met een 'unassisted double play'. Met de honken vol sloeg Tammie Lijbers een grounder naar derde honkvrouw Katharina Szalay, die Mutic tikte en gedwongen uitschakelde, waarna ze ook Jones op het derde honk uitschakelde om het dubbelspel te completeren die een einde aan de inning maakte.

In de vierde kiet Sparks Haarlem drie loopsters achter. Denice van Dijk begon met een vrije loop en dat leidde tot een werpsterswissel. Margot van Eijl nam het over, maar kreeg de honken vol met één uit toen Nina Oomes een honkslag sloeg en de debuterende Tenley Boersma na een fout op het honk kwam. Een gedwongen nul op de plaat volgde op een grounder van Dervisa Mutic en een grounder maakte een einde aan de slagbeurt.

In de vijfde inning scoorde Sparks Haarlem tweemaal om de score te openen. De honken kwamen vol te staan nadat Maxime van Dalen begon met vier wijd, Suka Van Gurp een honkslag sloeg en Tammie Lijbers werd geraakt door een worp. Met één uit sloeg Ismay Poot de bal het linksveld in voor een tweehonkslag. Dat bracht Van Dalen en Van Gurp binnen, maar Lijbers werd op de plaat uitgeschakeld. Poot strandde op het derde honk.

Sparks-starter Rachel Henks schakelde sinds de derde inning zeven slagvrouwen op rij uit en elf van de laatste twaalf. Die streak begon met een bijzondere situatie in de tweede inning, want toen werd een slagvrouw van Terrasvogels uitgegeven omdat er in de verkeerde volgorde werd geslagen. Maar in de 1e6 kwam Terrasvogels tot een 5-run rally die begon met vijf opeenvolgende honkslagen. Katharina Szalay, Yindi Beekveldt en Lizzie Clarijs openden met drie singles en dat resulteerde in het eerste punt. Karin Tuk volgde met een 2-run double die Terrasvogels op een 3-2 voorsprong zette. Dat leidde ook tot een werpsterswissel, want Quincey Catsburg nam het over van Henks. Zij kreeg een honkslag tegen van Jessica Waasdorp, maar schakelde de volgende twee slagvrouwen uit. De honken kwamen vol te staan na vier wijd voor Gabi Obia, waarna een punt werd gescoord toen Catsburg Bobbi Scheurkogel met een worp raakte. Even later werd het vijfde punt in de slagbeurt gescoord na een wilde worp, voordat de inning eindigde met een vangbal.

Terrasvogels voegde een 'insurance run' toe in de zevende inning op nieuwe pitcher Caressa Schoor. In deze slagbeurt begon Yindi Beekveldt (die 3-uit-3 sloeg) met een honkslag, stal het tweede honk en scoorde met één uit toen een grounder van Karin Tuk eindigde in een fout.

Met een 6-2 achterstand pakte Sparks Haarlem nog één punt terug in de zevende slagbeurt. Suka Van Gurp begon met vier wijd en schoof op na een doorgeschoten bal. Met één uit kreeg pinch-hitter Jackie Huijben vier wijd en met twee uit sloeg Nina Oomes een puntscorende honkslag. Maar een grounder eindigde de inning en de wedstrijd, zodat twee loopsters achterbleven. In dit duel liet Sparks Haarlem twaalf loopsters achter.


...Bobbi Scheurkogel wordt uitgetikt door pitcher Rachel Henks...
...in een rundown in de 1e inning, onder toeziend oog van...
...Umpire Bianca Dweelaard en Terrasvogels-Coach Rob Walgien...

...Rachel Henks en Caressa Schoor gooiden voor Sparks Haarlem...

...Links: Maxime van Dalen en Suka Van Gurp scoren voor Sparks Haarlem in de 5e inning...
...Rechts: Yindi Beekveldt scoort voor Terrasvogels in de 6e inning; Catcher Tammie Lijbers wil dat voorkomen...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)


Sparks Haarlem - Terrasvogels 3-6
RHE
Terrasvogels0000051-692
Sparks Haarlem0000201-361
pitchers Terrasvogelsinn.SOBBHRER
Roos-Marijn Kramer3 (*)342--

Margot van Eijl, W (2-0)413433
(*) - Roos-Marijn Kramer pitched to one batter in the fourth inning

pitchers Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Rachel Henks, L (0-1)5 (*)21744

Quincey Catsburg111111

Caressa Schoor11-11-
(*) - Rachel Henks pitched to four batters in the sixth inning
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Bianca Dweelaard, 1B-Gerrit-Jan van der Hoeven.
Official Scorer-Brigitta Zaal.
Play-by-Play Scorer-Huub Nelissen.
Public Address Announcer-Coert Oomes.
Scoreboard Operator-Jan Zaal.
Aanvangstijd-16:30 uur.
Speeltijd-2:07 uur.
Locatie-Noordersportpark, Haarlem.

Game Notes:
Game 2 van double-header.
Rachel Henks en Tenley Boersma (beiden Sparks Haarlem) debuteren in de Golden League.
Weeromstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 23° C; windrichting west-zuidwest; windsnelheid 16 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 83%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.