Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 juli 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis)

Nederlands naar Finale na winst thriller; Geplaatst voor WK; Van Aalst speelt 100e duel
English

RONCHI DEI LEGIONARI (ItaliŽ) - Het Nederlands Vrouwen Softbal Team heeft zich geplaatst voor de allesbeslissende Finale van de 22e editie van het Europees Kampioenschap Softbal Vrouwen in ItaliŽ. Op vrijdag (2 juli) won Oranje met een mercy-rule uitslag van 11-0 tegen Spanje in de middag. De ploeg sloot de Play-Off Ronde 's avonds af tegen TsjechiŽ in een wedstrijd die zich ontwikkelde in een thriller. Nederland stond achter, nam de leiding, maar zag de Tsjechen langzij komen in de zevende. Oranje won daarna met 5-4 op een walk-off walk voor Jessie van Aalst met de honken vol. Het was alleen maar terecht dat juist zij het winnende punt binnensloeg, want dit was de 100e interlandwedstrijd die Van Aalst in de Nationale Ploeg speelde. Met het bereiken van de Finale kwalificeerde Nederland zich ook voor het Wereldkampioenschap in 2023.

In de middag stelde titelverdediger ItaliŽ als eerste ploeg een plek in de allesbeslissende Finale veilig door met 11-0 te winnen van IsraŽl. En werd hierdoor ook de eerste ploeg die zich kwalificeerde voor deelname aan de World Cup in 2023.

De tweede finalist kwam uit het duel tussen Nederland en TsjechiŽ. Een gelijke stand tussen deze twee landen plus Spanje was theoretisch mogelijk in geval van een Tsjechische winst in combinatie met een Spaanse overwinning later op de avond tegen IsraŽl. Maar op basis van het puntenverschil in de onderlinge wedstrijden zou Spanje geen kans hebben gehad op de top-plek te eindigen. En Nederland zou in dit scenario de beste papieren hebben gehad, tenzij de Tsjechen een enorm grote overwinning zouden hebben geboekt. Echter, het zou een heel ander verhaal zijn geworden wanneer Spanje hun laatste duel zou hebben verloren en de Tsjechen zouden winnen. In dat geval zou Nederland zijn uitgeschakeld voor de Finale. De IsraŽlische ploeg won met 7-0 wat zorgde voor een gelijke stand tussen drie teams, maar ook de uitschakeling van Spanje. Zodoende spelen IsraŽl en TsjechiŽ nu om het Brons.

Oranje opende het toernooi op zondagochtend met een 16-0 mercy-rule shutout tegen Oostenrijk. Op maandagavond won de ploeg met 9-6 in wat een onverwacht spannende en close game werd tegen Duitsland, waarna op dinsdag de Eerste Ronde werd afgesloten met een 16-0 winst tegen Litouwen. Op woensdag opende Nederland de Tweede Ronde met een 8-1 winst tegen Frankrijk, waarna later op de dag met 9-0 werd gewonnen van IsraŽl. Op Dag 5 van het evenement (donderdag) sloot de ploeg de Tweede Ronde af met een 12-2 winst tegen Rusland. 's Avonds opende Oranje de Play-Offs met een 2-1 verlies tegen ItaliŽ.

Naast het winnen van de Europese titel zijn er nog meer kwalificaties te verdelen in het toernooi van dit jaar. Zoals eerder geschreven, de zes beste teams gaan naar de Super6, die volgend jaar weer wordt georganiseerd. Dat zijn de zes teams die zich plaatsten voor Groep X.

De drie beste ploegen plaatsen zich voor de WBSC Women's World Cup in 2023. Met het bereiken van de Finale kwalificeerden ItaliŽ en Nederland zich voor het WK. Het derde team wordt de winnaar van de Bronzen-wedstrijd op zaterdag.

De Europees kampioen plaatst zich ook voor deelname aan de World Games in 2022.

(2 juli)

Overige uitslagen van Dag 6:
1e t/m 6e plaats (Play-Off Ronde):
Groep X: TsjechiŽ vs. Frankrijk 1-0 (8 inn); ItaliŽ vs. IsraŽl 11-0 (3½ inn.); ItaliŽ vs. Frankrijk 10-0 (4 inn.); IsraŽl vs. Spanje 7-0 (4½ inn.).

9e t/m 17e plaats (Tweede Ronde):
Groep G: Denemarken vs. Hongarije 7-0 (6 inn.); Polen vs. Litouwen 16-1 (3 inn.); Denemarken vs. OekraÔne 6-8 (9 inn.).
Groep H: Bulgarije vs. KroatiŽ 9-3; Oostenrijk vs. Slowakije 1-0.

Eindstanden Tweede Ronde 9e t/m 17e plaats:
Group G: 1. Polen, 2. OekraÔne, 3. Denemarken, 4. Hongarije, 5. Litouwen (Litouwen eindigt op 17e plaats).
Groep H: 1. KroatiŽ, 2. Oostenrijk, 3. Slowakije, 4. Bulgarije.

Eindstand Play-Off Ronde:
Groep X: 1. ItaliŽ, 2. Nederland, 3. TsjechiŽ, 4. IsraŽl, 5. Spanje, 6. Frankrijk (Spanje en Frankrijk eindigen op gedeelde 5e plaats)

Programma Finale-dag:
10:00 uur - OekraÔne (G2) vs. Oostenrijk (H2) (11e-12e plaats); Bulgarije (H4) vs. Hongarije (G4) (15e-16e plaats).
12:30 uur - KroatiŽ (H1) vs. Polen (G1) (9e-10e plaats); Slowakije (H3) vs. Denemarken (G3) (13e-14e plaats).
15:00 uur - Duitsland (E4) vs. Rusland (F4) (7e-8e plaats).
17:30 uur - TsjechiŽ (X3) vs. IsraŽl (X4) (3e-4e plaats).
20:30 uur - Finale: ItaliŽ (X1) vs. Nederland (X2) (1e-2e plaats)Nederland vs. Spanje
...Marjolein Merkx...
...winnende pitcher...
(© Foto: Fred Versluis)
Nederland scoorde in dit duel niet alleen elf punten, de ploeg kwam ook tot elf honkslagen, waaronder twee van Maxime van Dalen, Wies Ligtvoet en Britt Vonk. Van Dalen sloeg vier punten binnen.

Spanje kreeg de eerste honkloopster in de wedstrijd in de eerste helft van de eerste inning op starter Marjolein Merkx. Met twee kreeg Carla Segura drie slag, maar bereikte het honk na een doorgeschoten bal. Ze strandde op het eerste honk.

Even later opende Nederland de score met drie punten op starter Raquel FernŠndez. De ploeg begon met vier opeenvolgende honkslagen, waaronder drie back-to-back-to-back doubles. Britt Vonk begon met een stootslag-honkslag, schoof op na een wilde worp en scoorde op een tweehonkslag van Annemiek Jansen. Volgende slagvrouw Jessie van Aalst leverde ook een tweehonkslag af, waarna Maxime van Dalen een 2-run double afleverde.

Nederland voegde twee punten toe in de tweede slagbeurt. Met ťťn uit sloeg Wies Ligtvoet een honkslag, stal het tweede honk, bereikte het derde na een wilde worp en scoorde na een honkslag van Britt Vonk. Hierna stal Vonk het tweede en bereikte het derde op een grounder van Annemiek Jansen. Kort daarna scoorde Vonk op een volgende wilde worp van de Spaanse pitcher.

Spanje werd op rij uitgeschakeld in de 1e2, waarna de ploeg de eerse honkslag sloeg in de derde. Maria Valls opende met een honkslag, maar ging later gedwongen uit.

Oranje kwam vervolgens tot een rally van zes punten in de 2e3 om een mercy-rule puntenverschil te bereiken. Vijf van deze punten werden gescoord met twee uit. Cindy van der Zanden begon met een driehonkslag en scoorde op een hiernavolgende grounder van MariŽlle Vleugels. Volgende slagvrouw Dinet Oosting sloeg een honkslag, stal het tweede honk en schoof op naar het derde op een grounder van Laura Wissink. Met twee uit kwam Wies Ligtvoet op het honk via een stootslag-honkslag. In een double-steal situatie scoorde Oosting, waarna Ligtvoet het volgende punt scoorde op een pinch-hit single van Suka Van Gurp. Dat leidde tot een werpsterswissel, want Julia SebastiŠn nam het over. Zij zag Van Gurp het tweede honk stelen, waarna een gedwongen loop werd opgezet via opzettelijk vier wijd voor Annemiek Jansen. Echter, de honken raakten vol na vier wijd voor Jessie van Aalst en Maxime van Dalen volgde met een honkslag. Dat stelde Van Gurp en Jansen in staat te scoren. Van Aalst bereikte het derde honk, maar kon ook tot scoren komen toen er een fout in het outfield werd gemaakt. En daarmee werd de stand opgevoerd naar 11-0.

In de 1e4 nam Kirsten Scheele de Oranje-pitching over. Met twee uit kreeg ze de tweede Spaanse honkslag tegen en die kwam op naam van Raquel Moncho. Maar de rechtshander sloot af met een strikeout en dat betekende dat Spanje niet in scoringspositie wist te komen. En dat maakte ook een einde aan de wedstrijd.


Nederland - Spanje 11-0 (3½ inn.)
1234567RHE
Spanje0000 -021
Nederland326X -11110
pitchers Spanjeinn.SOBBHRER
Raquel FernŠndez, L (2-2)2.2211099

Julia SebastiŠn0.112121

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Marjolein Merkx, W (1-0)33-1--

Kirsten Scheele12-1--

Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Franck Lautier (Frankrijk), 1B-Gianluca Magnani (ItaliŽ), 3B-Svatopluk Smysl (TsjechiŽ).
Official Scorer-Francesca Valenti (ItaliŽ).
Play-by-Play Scorer-Luciano Luciani (ItaliŽ).
Technical Commissioner-Gabriele Hardinger (Oostenrijk).
Umpire-in-Chief-????.
Aanvangstijd-12:30 uur.
Speeltijd-1:20 uur.
Locatie-Campo Comunale Giordano Gregoret, Ronchi dei Legionari (ItaliŽ) (veld Stars Ronchi Softball Club).

Game Notes:
651e interlandwedstrijd van het Nederlands Vrouwen Softbal Team.
17e wedstrijd van Nederland tegen Spanje.
17e overwinning van Nederland tegen Spanje.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 29° C; windrichting zuidwest; windsnelheid 10 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 31%.Nederland vs. TsjechiŽ
...Jessie van Aalst...
...100 interlands...
...walk-off walk...
...game-winning RBI...
(© Foto: Fred Versluis)
De slotwedstrijd van Nederland in de Play-Off Rond tegen de Tsjechische ploeg ontwikkelde zich onverwacht in een close game thriller. In de week voor aanvang van het toernooi kwam Oranje tot een overtuigende 12-3 winst tegen de Tsjechen in een oefenduel. De laatste keer dat de teams voor dat duel tegenover elkaar stonden was in 2019. Toen won Nederlands met 6-2 tijden het Europees Kampioenschap, waarna een paar weken later een 7-0 shutout-winst volgde tijdens de Europa/Afrika Olympische Qualifier.

Vanavond kwam de winst beslist niet makkelijk tot stand. De ploeg was ťťn uit af van de overwinning in de 1e7, maar toen kwamen de Tsjechen langszij. Op dat moment waren alle acht punten (vier door elk team) gescoord op homeruns. Maar het belangrijkste punt werd gescoord na vier wijd. Met de honken vol in de 2e7 kreeg Jessie van Aalst vier wijd en dat resulteerde in het winnende punt. Hiermee sloeg ze niet alleen het winnende punt binnen voor Nederland, maar won ze ook wat haar 100e interlandwedstrijd was in de Nationale Ploeg. En met de wint kwalificeerde Nederland zich zowel voor de Finale als het Wereldkampioenschap in 2023.

De eerste drie innings bleven puntloos, want beide startende pitchers gaven niet veel weg. Ervaren rechtshander Lindsey Meadows startte voor Nederland en kreeg drie nullen op rij in de eerste inning. In de tweede slagbeurt kreeg ze een lead-off single tegen van Gabriela SlabŠ, maar die ging even later uit bij een steelpoging. Kort daarna sloeg Tereza KubicovŠ een line drive naar het linksveld, maar de bal werd daar prima gevangen door Wies Ligtvoet. In de derde kwam de eerste Tsjechische loopster in scoringspositie. Met twee uit sloeg Barbora Saviola een tweehonkslag, maar Meadows sloot daarna keurig af met een strikeout.

Nederland moest het opnemen tegen Veronika PeckovŠ en kwam ook slechts eenmaal in scoringspositie in de eerste drie slagbeurten. In de eerste inning schakelde de eveneens ervaren rechtshander de eerste twee slagvrouwen met drie slag uit, kreeg daarna een tweehonkslag tegen van Jessie van Aalst, maar een foul-out volgde. PeckovŠ kwam wederom tot drie slag op de eerste twee slagvrouwen in de tweede inning. Dit keer gooide ze vier wijd op Dinet Oosting, maar sloot af met een volgende strikeout. In de 2e3 kreeg PeckovŠ, die een sterk duel gooide, drie nullen op rij en voegde nog eens twee strikeouts toe.

In de 1e4 opende het Tsjechische team de score. Met ťťn uit sloeg Veronika KlimplovŠ een honkslag en scoorde toen volgende slagvrouw Gabriela SlabŠ homerde.

Nederlands reageerde onmiddellijk met het scoren van drie eigen punten in de 2e4. Jessie van Aalst begon met vier wijd, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Maxime van Dalen. Hierna leek het er op dat ook Van Dalen gedwongen uitgeschakeld zou worden op een grounder van Cindy van der Zanden, maar er werd een fout gemaakt. Met twee loopsters op de honken dreunde volgende slagvrouw MariŽlle Vleugels de bal diep het links/midveld in voor een 3-run homerun. Hierna volgde Veronika PeckovŠ weer met twee strikeouts, maar haar ploeg stond nu met 3-2 achter.

In de 1e5 nam Ginger de Weert de Oranje-pitching over. Zij kreeg een lead-off infield-hit tegen van Ema VodičkovŠ, maar werd daarna gesteund met een dubbelspel. Met twee uit sloeg ook Barbora Saviola een honkslag, waarna een grounder een einde maakte aan de Tsjechische slagbeurt.

In de 2e5 scoorde Nederland wat een 'insurance run' leek te zijn. Met ťťn uit sloeg Britt Vonk een homerun en dat verhoogde de stand naar 4-2. Er volgde een kans om nog een punt toe te voegen, want Brenda Beers bereikte het honk met een infield-hit en Jessie van Aalst kreeg vier wijd. Echter, de inning eindigde toen Maxime van Dalen in een dubbelspel sloeg.

Ondanks de kleine voorsprong bleef de spanning aanwezig, want de Tsjechen bleven op de honken komen. In de 1e6 begon Kristżna MalŠ met een honkslag en kwam in scoringspositie op een grounder. Ze schoof op naar het derde honk na een volgende grounder, maar strandde daar, want een vangbal eindigde de slagbeurt.

Nadat Oranje op rij was uitgeschakeld in de 2e6 kregen de Tsjechen opnieuw de openingsslagvrouw op het honk in de 1e7. Tereza KubicovŠ begon met vier wijd, maar Ginger de Weert volgde met een strikeout en een vangbal zorgde voor de tweede nul. Zodoende was Nederland ťťn uit af van de winst. Maar dat veranderde drie pitches later, want Barbora Saviola maakte goed contact en sloeg een homerun die de stand met 4-4 in balans bracht. En zo ontwikkelde het duel zich in een regelrechte, spannende thriller!

In de 2e7 begon Veronika PeckovŠ met drie slag voor powerhitter Laura Wissink en dat was haar elfde strikeout. Hierna kreeg ze een honkslag tegen van Wies Ligtvoet. Wat volgde was een mogelijk cruciale beslissing. Met Ligtvoet op het eerste honk werd er voor gekozen Britt Vonk opzettelijk vier wijd te geven. Hierdoor gooiden de Tsjechen weliswaar om de ervaren speelster heen, maar het betekende ook dat het winnende punt nu op het tweede honk stond (in de vorm van een snelle loopster) met een aantal solide slagvrouwen in aantocht. De honken raakten vol toen iedereen safe was op een stootslag-honkslag van Brenda Beers. Dat bracht Jessie van Aalst in het slagperk. Zij bleef kalm en geduldig, keek naar de pitches en kwam op een 3-1 count. De volgende pitch was ook buiten de slagzone en zodoende kreeg Van Aalst een walk-off walk, want het stelde Ligtvoet in de gelegenheid het winnende punt te scoren. De Finale was bereikt!


Nederland - TsjechiŽ 5-4
1234567RHE
TsjechiŽ0002002-481
Nederland0003101-560
(ťťn uit toen het winnende punt werd gescoord in de zevende inning)
pitcher TsjechiŽinn.SOBBHRER
Veronika PeckovŠ, L (2-2)6.1115654

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Lindsey Meadows42-422

Ginger de Weert, BS (1), W (2-1)311422

Homeruns: TsjechiŽ: Gabriela SlabŠ (1)(4e,2-run,1 uit,op Meadows), Barbora Saviola (1)(7e,2-run,2 uit,op De Weert); Nederland: MariŽlle Vleugels (1)(4e,3-run,1 uit,op PeckovŠ), Vonk (2)(5e,solo,1 uit,op PeckovŠ).
Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Gianluca Magnani (ItaliŽ), 1B-Ńkos Farkas (Hongarije), 3B-Ibůn Arťvalo Lafuente (Spanje).
Official Scorer-Tamara Todaro (ItaliŽ).
Play-by-Play Scorer-Maurizio Ronchi (ItaliŽ).
Technical Commissioner-Gabriele Hardinger (Oostenrijk).
Umpire-in-Chief-????.
Aanvangstijd-17:30 uur.
Speeltijd-2:13 uur.
Locatie-Campo Comunale Giordano Gregoret, Ronchi dei Legionari (ItaliŽ) (veld Stars Ronchi Softball Club).

Game Notes:
Jessie van Aalst speelt in haar 100e interlandwedstrijde voor het Nederlands Team.
652e interlandwedstrijd van het Nederlands Vrouwen Softbal Team.
35e wedstrijd van Nederland tegen TsjechiŽ.
26e overwinning van Nederland tegen TsjechiŽ.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 28° C; windrichting zuidwest; windsnelheid 13 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 36%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.