Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 oktober 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Clovis Lodewijks...
(1930 - 2021)
Langdurig internationaal softbal-bestuurder en -pionier Clovis Lodewijks overleden
English

WILLEMSTAD (Curaçao) - Clovis Lodewijks, die een lange en gerespecteerde loopbaan heeft gehad als (internationaal) softbal-bestuurder, is op zondag (3 oktober) overleden, elf dagen na zijn 91e verjaardag. De heer Lodewijks is ruim zeventig jaar actief geweest als multifunctioneel sportbestuurder op clubniveau en van landelijke organisaties in Curaçao, maar ook van internationale bonden. In zijn indrukwekkende loopbaan richtte hij ook een aantal verenigingen en bonden op en was een langdurig softbal-pionier op zijn geliefde Curaçao. Clovis Lodewijks is opgenomen in de Hall of Fame van de International Softball Federation waarvan hij 36 jaar deel uitmaakte van het Uitvoerend Bestuur.

Claudomiro Mauricio (Clovis) Lodewijks werd geboren op 22 september 1930 in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, dat tot 2010 als Eilandgebied deel uitmaakte van de Nederlandse Antillen. Sindsdien is het een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden en heet formeel Land Curaçao. Lodewijks ontwikkelde zichzelf al op jonge leeftijd tot bestuurder. Zo was hij op 18-jarige leeftijd al één van de leidinggevende personen van voetbalclub Centro Dominguito, waarvan hij ook één van de coaches was. Hij was de club-voorzitter in 1950-1965. In 1957 werd Lodewijks lid van de Board of Directors van de Curaçaose Voetbal Bond en werd Bondssecretaris in 1963. Hij vertegenwoordigde de Voetbal Bond tijdens verschillende internationale evenementen en werd ook bestuurslid van de Nederlands Antilliaanse Voetbal Bond.

In de jaren zestig was hij een bijzonder actieve sportbestuurder op Curaçao en organiseerde regelmatig (intenationale) sport-evenementen.

Vanaf jonge leeftijd toonde hij al zijn liefde voor softbal en honkbal. In 1966 was Lodewijks één van de oprichters van de Wild Cats Baseball Club, waarvan hij de Manager was. Met deze ploeg won hij acht opeenvolgende Kampioenstitels. Vele jaren was Lodewijks de voorzitter van Wild Cats. Lodewijks richtte ook de Wild Cats Softball Club op en was daarvan eveneens langdurig voorzitter.

Clovis Lodewijks speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling en de groei van softbal. Niet alleen op Curaçao en wat toen de Nederlandse Antillen was, maar ook op het Amerikaanse continent en wereldwijd. Hierdoor werd Lodewijks één van de meest belangrijke en invloedrijke Caribische softbal-leiders en was wereldwijd zeer geliefd en gerespecteerd. Door zijn toewijding en gepassioneerde werk om honkbal en softbal te laten ontwikkelen op Curaçao en op de Nederlandse Antillen werd Lodewijks een bijzonder populaire, inspirerende en gewaardeerde persoonlijkheid. Niet alleen op Curaçao, maar ook op Aruba en de andere Antilliaanse eilanden. Door zijn vele activiteiten voor de ontwikkeling van het softbal klom Curaçao gestaag op de internationale ladder.

In 1968 was Lodewijks mede-oprichter van de Curaçao Softball Federation (Federashon di Sòftbòl di Kòrsou) en werd de eerste voorzitter (President). In hetzelfde jaar was hij ook één van de oprichters van de Nederlands Antilliaanse Softbal Bond (Federashon di Sòftbòl i Antia, NASOFE). Lodewijks zou de Nationale Softbal Bond ruim dertig jaar leiden. Daarnaast was hij ook nog vice-voorzitter van zowel de Curaçao Baseball Federation als de Nederlands Antilliaanse Honkbal Bond.

In 1969 behoorde Clovis Lodewijks ook tot de groep personen die toen de Curaçaose Sport Federatie oprichtte, waarvan hij President was van 1971 tot 1984. Hij werd ook opgenomen in de Hall of Fame van deze overkoepelende Bond.

...Clovis Lodewijks met KNBSB-bestuurder...
...Dick Bliek als toeschouwer van de...
...Haarlemse Honkbal Week 1992...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Lodewijks hield ook enorm van paardrijden en was de President van de Koningin Juliana Paardensport Vereniging in 1969-1973.

In 1973 werd Lodewijks gekozen tot Secretary-General van het Nederlands Antilliaans Olympisch Comité, wat hij bleef tot en met 1980.

Clovis Lodewijks werd ook een langdurig bestuurslid van de International Softball Federation (ISF), dat sinds 2013 de Softball Division is van de World Baseball Softball Confederation (WBSC). Tijdens het ISF Congres in 1973 werd hij gekozen tot Vice-President voor Latijns-Amerika. Veertien jaar later, in 1987, werd Lodewijks gekozen tot 1e Vice-President. Na 36 jaar actief te zijn geweest als ISF-bestuurder nam Lodewijks op 24 oktober 2009 afscheid tijdens het ISF Congres in Isla Margarita (Venezuela), samen met de Amerikaan Andrew Loechner, die 22 jaar lang de Secretary-General was geweest. Voor hun jarenlange inzet kregen Lodewijks en Loechner beiden de ISF Medal of Honor. Lodewijks werd opgevolgd door de Canadees Dale McMann, terwijl Loechner werd opgevolgd door Beng-Choo Low uit Maleisië. Zij is momenteel de Secretary-General van de Executive Board van de World Baseball Softball Confederation (WBSC). Op datzelfde Congres in 2009 in Venezuela werd de Nederlandse bestuurder André van Overbeek gekozen tot één van de twee Vice-Presidents voor Europa, samen met Ami Baran (Israël). André van Overbeek overleed dit jaar op 4 mei op 71-jarige leeftijd.

Clovis Lodewijks was ook bestuurder van Continentale Bonden. Hij werd in 1968 gekozen tot penningmeester van de Confederación de Centroamérica y del Caribe de Softbol (Centraalamerikaanse en Caribische Softbal Bond, CONCACAS), een functie die hij twee jaar uitoefende, want hij werd daarna in 1969 gekozen tot President, wat hij bleef tot 1979. De heer Lodewijks was ook bijna 25 jaar de President van de Confederación Panamericana de Softbol (Panamerikaanse Softbal Federatie, CONPASA). Na te zijn gekozen tot President van CONPASA in 1981 trad hij in 2004 vanwege gezondheidsredenen terug.

In mei 1992 werd de Asociación de Confederaciones Deportivas Panamericanas (Associatie van Panamerikaanse Sport Confederaties, ACODEPA) opgericht in Acapulco (Mexico) als vertegenwoordiger van 26 verschillende sporten. De Braziliaan Dennis Clemence, bestuurder in het zeilen, werd de eerste President en Lodewijks werd gekozen tot president. Drie jaar later, in maart 1995 in Mar del Plata (Argentinië), tijdens een volgende ACODEPA-verkiezing, werd Clemence herkozen als President, terwijl Lodewijks werd gekozen tot Executive Vice-President. In oktober 1998 werd Lodewijks benoemd tot Interim President als opvolger van Clemence. Nadat de Mexicaanse atletiek-bestuurder (moderne vijfkamp) Ivar Sisniega in juli 1999 werd gekozen tot nieuwe President keerde Lodewijks terug naar zijn functie van Executive Vice-President. Hij nam afscheid van deze positie in juli 2007 en werd toen opgevolgd door de Venezolaanse hockey-bestuurder Antonio Von Ondarza.

...Verslag van TeleCuracao Multimedia van het 50-jarig bestaan van...
...Wild Cats in januari 2017 met ondermeer Kenley Jansen,...
...Antonio Keller, Johnny Balentina en Clovis Lodewijks...
Tijdens zijn lange bestuurlijke loopbaan ontving Clovis Lodewijks verschillende onderscheidingen. In 1992 kreeg hij een Koninklijke Onderscheiding en werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn vele bijdragen aan de (sport)ontwikkeling op Curaçao. Hij werd ook benoemd tot Erelid van de Curaçao Softball Federation en Ere-Voorzitter van de Confederación de Centroamérica y del Caribe de Softbol. Clovis Lodewijks kreeg ook onderscheidingen van de Olympische Comité's van Japan en Colombia.

In 1981 maakte Clovis Lodewijks deel uit van de inaugurele groep softbal-persoonlijkheden die werd opgenomen in de Hall of Fame van de International Softball Federation, samen met Esther Deason (Australië) en Bill Kethan (USA). Helaas is de heer Lodewijks het vijfde lid van de ISF Hall of Fame die dit jaar is overleden. Op 23 januari overleed de Amerikaanse linkshandige pitcher Ty Stofflet (Hall of Fame 2005) op 79-jarige leeftijd. Op 31 januari overleed de Canadese umpire Wayne Brown (HOF 2007) op 72-jarige leeftijd. In mei overleden de Venezolaanse bestuurder Jacinto David Amaiz González (HOF 2009) en de Colombiaanse bestuurder Antonio Morales Arrieta (HOF 2013) op 63-jarige leeftijd.

Op 2 juli 2011 kreeg Clovis Lodewijks de Krus di Merito (Kruis van Verdienste) van Curaçao, dat wordt uitgereikt aan Curacaoënaars die zich jarenlang hebben ingezet voor de ontwikkeling van het eiland. Op die dag, wat Dia di Bandera (Dag van de Vlag) was, werd Lodewijks geëerd samen met voormalig bankier Lionel Capriles, voormalig vakbondsman Oscar Semerel, musicus Juan 'Victo' Bartholomeus en Melva Leito, die veertig jaar actief is geweest in de scouting op Curaçao.

Wanneer je in gesprek kwam met Clovis Lodewijks was hij altijd attent en geïnteresseerd in andere mensen. Hij had altijd een lach op zijn gezicht en nam tijd om met iedereen te praten. Clovis was zeer gepassioneerd in alles wat hij deed en was een gedreven bestuurder. Dankzij zijn administratieve en communicatieve kwaliteiten werd hij een bijzonder gerespecteerde en geliefde persoonlijkheid die enorm veel heeft gedaan voor de ontwikkeling van softbal op Curaçao en de Nederlandse Antillen. Clovis zal door velen worden gemist.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie van Clovis Lodewijks en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(8 oktober)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.