Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 augustus 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

European Premiere Cup: Roef! verliest tweemaal in verlenging op Dag 3
English

BUTTRIO / CASTIONS DI STRADA (Italië) - Roef! heeft twee kostbare nederlagen geleden op woensdag (18 augustus), Dag 3 van het toernooi om de European Premiere Cup. Tegen Forli (Italië) en Joudrs Praha (Tsjechië) verloor de Nederlandse landskampioen beide wedstrijden in de verlenging.

In beide wedstrijden lukte het Roef! niet een voorsprong vast te houden. In het eerste duel tegen Forli stond Roef! halverwege de zesde inning met 3-1 voor, vervolgens achter, maar hernam de leiding in de zevende. Forli kwam langszij en won met 6-5 in acht innings. In de wedstrijd tegen Joudrs stond Roef! halverwege de tweede inning met 6-1 voor, maar de Tsjechen kwamen vervolgens tot een rally van zes punten. Roef! kwam langszij en hernam de leiding weer in de vierde, maar ook Joudrs scoorde weer. In de achtste inning nam Roef! voor de derde keer een voorsprong. Echter, Joudrs kwam weer terug en won daarna met 10-9 in negen innings.

Doordat deze twee teams eveneens kandidaat zijn voor de Finale zullen deze nederlagen bepalend zijn voor de eindstand na de Round Robin, die op vrijdag wordt afgesloten. De negen deelnemende teams spelen allemaal tegen elkaar in dit toernooi, waarna de teams die op de eerste en tweede plaats eindigen zaterdag tegenover elkaar staan in de Finale. De ploegen op de derde en vierde plaats spelen in de Bronzen wedstrijd.

Roef! heeft nog vier wedstrijden te spelen in de Voorronde en is nog altijd in de race voor de top-vier, want er zijn nog verschillende (theoretische) scenarios mogelijk. Echter, de nederlagen van vandaag hebben waarschijnlijk de kansen verkleind om op de eerste of tweede plaats te kunnen eindigen.

Roef! opende het toernooi op maandag met een 7-0 shutout-winst tegen RusStar (Rusland). Op maandagavond werd de wedstrijd tegen het Italiaanse Bollate gestaakt met twee uit in de tweede helft van de zesde inning vanwege hevige bliksem. Er was op dat moment nog niet gescoord. De wedstrijd wordt vrijdagmiddag in Castions di Strada uitgespeeld.

Op dinsdag kwam Roef! tot een ruime 11-2 overwinning in 4½ inning tegen Les Comanches uit Frankrijk.

Op donderdag speelt Roef! de volgende twee wedstrijden en speelt dan tegen Apollo Bratislava (Slowakije) en Barracudas Zürich (Zwitserland).

(18 augustus)

Overige uitslagen Dag 3:
SK Joudrs Praha vs. Forli 4-13 (5 inn.); Les Comanches vs. Apollo Bratislava 4-5; Barracudas Zürich vs. RusStar 4-0; Apollo Bratislava vs. Rivas 4-3 (11 inn.); RusStar vs. Les Comanches 6-5; Bollate vs. Barracudas Zürich 7-0 (6 inn.).Roef! vs.Forli

Roef! stond kort achter, maar nam de leiding in de tweede inning. Met een 3-1 voorsprong was de ploeg zes nullen verwijderd van de winst, maar daarna draaide Forli de wedstrijd om. De Italiaanse ploeg kwam tot een rally van drie punten in de 2e6 om een 4-3 voorsprong te nemen. Dat duurde niet lang, want Roef! antwoordde met twee punten in de 1e7, alleen maar om te zien dat Forli even later weer langszij kwam en een verlenging afdwong. De ploeg bezegelde vervolgens de come-from-behind winst in de achste inning.

...Juni Francisca als Hoofd Coach...
...van het Nederlands Softbal...
...Team tijdens het EK 2015...
(© Foto: Henk Seppen)
Forli staat dit seizoen onder leiding van voormalig Nederlands Softbal Team-Hoofd Coach en voormalig Hoofdklasse-coach Juny Francisca. Eén van zijn pitchers dit seizoen is voormalig Oranje-pitcher Leonella Elizabeth, die dit seizoen ook in de Hoofdklasse uitkwam voor Quick Amersfoort. De ploeg heeft ook drie Italiaanse internationals op het roster staan, Ilaria Cacciamani, Laura Vigna en Beatrice Ricci, die vorige maand met de Nationale Ploeg van Italië deelnamen aan de Olympische Spelen in Japan. Voor dit toernooi voegde de ploeg ook de Nederlandse internationals Suka Van Gurp en Laura Wissink toe, die beiden in de Hoofdklasse uitkomen. Van Gurp speelt voor Sparks Haarlem en Wissink voor Quick Amersfoort. Ook toegevoegd werden de Amerikaans/Mexicaanse speelsters Suzy Brookshire en Sierra Hyland, die met de Nationale Ploeg van Mexico aan de Olympische Spelen hebben deelgenomen. Beiden werden geboren in de USA, maar zijn van Mexicaanse afkomst. Kort voor aanvang van het toernooi arriveerde de Amerikaanse Samantha Sheeley, die professioneel speelde in de National Pro Fatspitch en tegenwoordig ook actief is als coach in het college-softbal. Ze maakte haar debuut in het Forli-team een paar dagen voor het begin van het toernooi in een winst tegen Bologna.

Samantha Sheeley stond aanvankelijk op de lijst als startende pitcher in de startende line-up van Forli voor het duel tegen Roef!, maar dat werd gewijzigd voor de start van de wedstrijd. In haar plaats werd Sierra Hyland, die in de slagvolgorde stond als designated player, de startende pitcher. Hierdoor werd Sheeley, die op de tiende plek stond in de line-up, de flex player. Hyland gooide de hele wedstrijd en werd de winnende werpster.

Sierra Hyland schakelde de eerste twee slagvrouwen met drie slag uit in de eerste helft van de eerste inning, maar raakte daarna Sterre den Duijn met en worp en gooide vier wijd op Elizabeth Snow. Ze sloot af met een volgende strikeout.

Forli opende de score daarna in de eigen eerste slagbeurt op Sydney Watkins, die aan het Roef!-roster voor dit toernooi werd toegevoegd als pick-up player. Met één uit kreeg de Amerikaanse rechtshander back-to-back doubles tegen van Suka Van Gurp en Suzy Brookshire, wat resulteerde in het openingspunt.

Roef! antwoordde met twee punten in de 1e2. Nadat Isa Los was begonnen met een honkslag kreeg de ploeg loopsters op het eerste en tweede honk toen er een fout werd gemaakt op een opofferingsstootslag van Nadine Marinus. Even later scoorde Los het gelijkmakende punt en schoof Marinus op naar het derde honk na een honkslag van Eva van Knegsel, die aanvankelijk na het seizoen 2019 stopte. Ze keerde al even terug tijdens het vorige seizoen en speelde ook alweer in een aantal wedstrijden voor Roef! tijdens het huidige seizoen. Met één uit kwamen de honken vol te staan via een infield-hit van Wies Ligtvoet, die Marinus op het derde honk hield. Kim Donkers leverde daarna de volgende honkslag af en dat zette Roef! op een 2-1 voorsprong. Donkers is ook een speelster die een aantal jaar geleden haar afscheid aankondigde toen ze uitkwam voor Gryphons, maar desondanks in het volgende jaar alweer in actie terugkeerde. Sierra Hyland volgde met een strikeout en kreeg daarna een grounder, wat betekende dat Roef! drie loopsters achterliet.

Nadat Roef! een inning-afsluitend dubbelspel had gemaakt in de 2e2 werden beide teams op rij uitgeschakeld in de derde slagbeurt.

Roef! voegde daarna weer een punt toe in de 1e4. Met één uit kreeg Onaisha Franka vier wijd en scoorde op een driehonkslag van Wies Ligtvoet, die daarna achterbleef.

In de 2e4 begon Suzy Brookshire voor Forli met een honkslag, maar zij werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Beatrice Ricci. Sydney Watkins kwam hierna tot drie slag op zowel Laura Wissink als Sierra Hyland.

Nadat Roef! een loopster had achtergelaten op het tweede honk in de 1e5 maakte de ploeg een bijzonder (en zeldzaam) dubbelspel in de 2e5. Ilaria Cacciamani begon met een honkslag, waarna Forli een volgende loopster kreeg toen er niemand werd uitgeschakeld op een opofferingsstootslag van Carlotta Onofri. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Miriana Cerioni en Onofri werd vervolgens vervangen door pinch-runner Elda Ghilardi. Hierna sloeg Laura Vigna een pop-fly net achter het tweede honk-gebied. Midveldster Isa Los kwam inlopen en ving de bal op de rand van het infield en outfield, terwijl de loopsters terugkeerden naar hun honk. Echter, vlak nadat Los het tweede honk naderde na de bal te hebben gevangen verliet Ghilardi kort haar honk. Ze werd toen uitgetikt door Los die daarmee een unassisted double play maakte! En dat is uiteraard heel bijzonder voor een midveldster. En het maakte een einde aan de scoringskansen van Forli.

Echter, Roef! was minder gelukkig in de 2e6 toen Forli tot een rally van drie punten kwam om de 3-1 achterstand uit te wissen. Met één uit sloeg Suzy Brookshire een honkslag en scoorde na een driehonkslag van Beatrice Ricci. Laura Wissink kreeg vervolgens drie slag. Nu met twee uit werd besloten om volgende slagvrouw Sierra Hyland opzettelijk vier wijd te geven om niet alleen om deze slagvrouw heen te gooien, maar ook een gedwongen loop op te zetten. Maar Ilaria Cacciamani volgde daarna met een 2-run double om de Italiaanse ploeg op een 4-3 voorsprong te zetten.

De wedstrijd was echter verre van afgelopen, want Roef! hernam de leiding in de 1e7. Met twee uit dreunde Elizabeth Snow de bal over de omheining in het linksveld voor een homerun en dat bracht de stand in balans. Hierna werd Sophie Verdaasdonk geraakt door een worp. Ze stal het tweede honk, waarna ze het leidende punt scoorde na een honkslag van Isa Los.

Roef! was nu drie nullen af van de winst. Echter, Forli kwam langszij, maar liet ook drie loopsters achter. Nadat Miriana Cerioni opende met een honkslag, volgde een werpsterswissel. Marjolein Merkx werd ingezet en nam het over van Sydney Watkins. Ze werd begroet met een honkslag van Laura Vigna, waarna ze een puntscorende honkslag tegen kreeg van Suka Van Gurp, die er weer een gelijke stand van maakte. Vigna en Van Gurp schoven op nadat Suzy Brookshire was uitgevangen. Met één uit werd een gedwongen loop opgezet via opzettelijk vier wijd voor Beatrice Ricci. De gedwongen nul kwam niet, maar een vangbal en grounder eindigden de slagbeurt en dus volgende een verlenging.

In de 1e8 kreeg Roef! twee loopsters in scoringspositie. Met Nadine Marinus op het tweede honk als tie-break loopster en één uit werd pinch-hitter Charlotte Drijvers geraakt door een worp. Ze werd daarna vervangen door pinch-runner Onaisha Franka, die re-enterde. Marinus en Franka schoven op naar het tweede en derde honk na een wilde worp, maar dat was ook de derde slagbal op Wies Ligtvoet. De twee loopsters bleven daarna achter.

In de 2e8 was Sierra Hyland de tie-break loopster voor Forli. Ilaria Cacciamani sloeg de bal daarna het midveld in voor een honkslag. Hyland rende naar de plaat terwijl midveldster Isa Los een prima aangooi maakte richting catcher Elizabeth Snow, die de bal op tijd leek te ontvangen, maar het te kort kwam. En zodoende scoorde Hyland en won Forli met 6-5.


Forli - Roef! 6-5 (8 inn.)
12345678RHE
Roef!02010020-570
Forli10000311-6121
(nul uit toen het winnende punt werd gescoord in de achtste inning)
pitchers Roef!inn.SOBBHRER
Sydney Watkins6 (*)71955

Marjolein Merkx, BS (1), L (1-1)1 (**)-131-

(*) - Watkins gooide op één slagvrouw in de zevende inning
(**) - Merkx gooide op één slagvrouw in de achtste inning

pitchers Forliinn.SOBBHRER
Samantha Sheeley- (*)-----

Sierra Hyland, W (1-0)883754

(*) - Sheeley was aangekondigde als startende pitcher, maar werd vervangen door Hyland toen de 1e1 begon

Homerun: Roef: Elizabeth Snow (1)(7e,solo,2 uit,op Hyland).
Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Galip Sönmez (Duitsland), 1B-Franck Lautier (Frankrijk),
3B-Ibon Arévalo Lafuente (Spanje).
Official Scorer-Alessandro Meli (Italië).
Play-by-Play Scorer-Francesca Valenti (Italië).
Technical Commissioner-Wout Isbouts (Nederland).
Aanvangstijd-15:00 uur.
Speeltijd-2:24 uur.
Locatie-Campo di Baseball/Softball, Buttrio (Italië) (complex White Sox Buttrio).

Game Notes:
European Premiere Cup 2021.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 27° C; windrichting zuidoost; windsnelheid 10 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 35%.Roef! vs. SK Joudrs Praha

Roef! stond halverwege de tweede inning met 6-1 voor, maar de vroege voorsprong bleek allesbehalve comfortabel. De Tsjechische tegenstander kwam tot een rally van zes punten in de tweede inning om de leiding te nemen, maar Roef! wist weer langszij te komen. De ploeg nam hierna nog eens tweemaal de leiding, maar slaagde er niet in die vast te houden. En zodoende stond Roef! voor de tweede keer vandaag met lege handen na wederom een 'come-from-behind extra-inning' nederlaag.

Roef! ging voortvarend van start en kwam tot een rally van drie punten met twee uit in de eerste helft van de eerste inning op de Amerikaanse rechtshander Taylor Edwards. Wies Ligtvoet begon met vier wijd en scoorde het eerste punt op een 2-out double van Elizabeth Snow. Hierna leverde Sophie Verdaasdonk een puntscorende honkslag af, waarna ze zelf scoorde op een tweehonkslag van Isa Los.

Joudrs pakte een punt terug in de eigen eerste slagbeurt op starter Marjolein Merkx. Ook dat punt werd gescoord met twee uit. Veronika Klimplová sloeg toen een honkslag, stal het tweede honk en scoorde op een honkslag van Jana Furková.

Roef! nam meer afstand via een volgende 3-run rally in de 1e2. Lead-off hitter Charlotte Drijvers werd geraakt door een worp en schoof op na een wilde worp, maar kon niet opschuiven op een one-out infield-hit richting derde honk van Wies Ligtvoet. Beiden scoorden hierna op een driehonkslag van Kim Donkers, die zelf ook kon scoren toen er een fout op volgde.

En zo stond Roef! op een ogenschijnlijk comfortabele 6-1 voorsprong halverwege de tweede inning. Maar dat veranderde snel in de tweede slagbeurt van Joudrs, dat tot een 6-run rally kwam. De Tsjechische ploeg kreeg de honken snel vol, want Michaela Poláková begon met een honkslag en Klara Hudikova en Amalie Chaloupkova kregen beiden vier wijd. Een punt werd daarna gescoord toen Kristyna Horackova werd geraakt door een worp. Met één uit en de honken nog altijd vol werden twee punten toegevoegd nadat er een foute aangooi werd gemaakt op wat een zekere force play-grounder zou worden van Aneta Molentova, wat ook zorgde voor loopsters op het tweede en derde honk. De honken raakten weer vol doordat Veronika Klimplová werd geraakt door een worp. Dat zorgde voor een werpsterswissel, want Kim Horsten nam het over van Marjolein Merkx. Ze kreeg een opofferingsslag tegen van Jana Furková, wat de achterstand verkleinde naar 6-5. Tereza Sládková volgde daarna met een 2-run double die Joudrs op een 7-6 voorsprong zette.

Roef! kwam onmiddellijk langszij in de 1e3 op nieuwe pitcher Anna Zoulová. Ze werd begroet met een lead-off triple van Isa Los. Met één uit scoorde Los het gelijkmakende punt op een velderskeus/opofferingsstootslag/squeeze van Charlotte Drijvers. Een opofferingsstootslag van Lisa de Vries en een wilde worp brachten Drijvers naar het derde honk, maar daar bleef ze achter.

Nadat Joudrs op rij was uitgeschakeld in de 2e3 hernam Roef! de leiding weer in de 1e4. Met één uit werd Nadine Marinus geraakt door een worp en kwam in scoringspositie na een vangbal. Met twee uit bereikte ze het derde honk na een doorgeschoten bal, waarna ze scoorde toen de volgende pitch in een wilde worp eindigde.

Maar ook dat was van korte duur. Met één uit in de 2e3 stond Aneta Molentova op het tweede en Veronika Klimplová op het eerste honk. Nadat de twee een double-steal hadden uitgevoerd sloeg Jana Furková een honkslag. Molentova scoorde, maar Klimplová, die ook probeerde te scoren, werd op de plaat uitgeschakeld. Dat werd gevolgd door een wepsterswissel, want Jessica Tolmie werd ingezet als reliever voor Kim Horsten. Zij kreeg een inning-afsluitende grounder, maar de stand was 8-8.

Drie puntloze innings volgden. In deze drie slagbeurten kreeg Roef! geen scoringskansen, maar Joudrs kreeg een mogelijkheid de leiding te nemen in de 2e6 toen het de honken vol kreeg met nul uit! Maar de Roef!-verdediging voorkwam tegenpunten. Nadat de eerste drie slagvrouwen de honken hadden bereikt nam Sydney Watkins de pitching over. Ze kreeg een force play-grounder, die zorgde voor een uitschakeling op de plaat, waarna ze tot drie slag kwam op de volgende twee slagvrouwen. In de 2e7 kreeg Watkins een tweehonkslag tegen, maar gooide ook driemaal drie slag.

Met de stand nog altijd op 8-8 kreeg ook dit duel een verlenging. En dit keer waren er twee extra innings nodig om tot een beslissing te komen.

In de 1e8 nam Roef! voor de derde keer de leidng. Tie-break loopster Sophie Verdaasdonk bereikte het derde honk via een opofferingsstootslag van Isa Los, waarna ze scoorde op weer een succesvolle opofferingsstootslag/squeeze die in een velderskeus eindigde, dit keer geproduceerd door Eva van Knegsel. Roef! liet loopsters achter op het eerste en tweede honk.

Joudrs kwam ook weer tot scoren in de 2e8, dankzij een 2-out single van Veronika Klimplová.

In de 1e9 schoof tie-break loopster Wies Ligtvoet op naar het derde honk via een opofferingsstootslag van Kim Donkers, maar bleef daarna achter.

Joudrs besliste even later de wedstrijd. Veronika Klimplová was de tie-break loopster voor de Tsjechen. Ze leverde een puntscorende honkslag af in de voorgaande slagbeurt, maar ging daarna uit bij een steelpoging. Doordat ze laatste slagvrouw was in die slagbeurt werd ze de tie-break loopster in deze inning. En ook nu was ze succesvol. Toen volgende slagvrouw Jana Furková werd uitgevangen wist Klimplová op te schuiven naar het derde honk. Pitcher Sydney Watkins kwam daarna op een 1-1 count op de volgende slagvrouw. Maar op de tweede worp (een swingende strike) wist Klimplová de thuisplaat te stelen en dat bezorgde Joudrs de winst! En maakte na meer dan 3½ uur een einde aan de wedstrijd.


SK Joudrs Praha - Roef! 10-9 (9 inn.)
123456789RHE
Roef!331100010-961
SK Joudrs Praha160100011-10111
(één uit toen het winnende punt werd gescoord in de negende inning)
pitchers Roef!inn.SOBBHRER
Marjolein Merkx1.122373

Kim Horsten2.13-411

Jessica Tolmie1.12 (*)-2--

Sydney Watkins, L (0-1)3.16-22-

(*) - Tolmie gooide op drie slagvrouwen in de zesde inning

pitchers Joudrs Prahainn.SOBBHRER
Taylor Edwards232565

Anna Zoulová, W (2-0)731131

Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Martin Moravćík (Slowakije), 1B-Roberto Valentinis (Italië),
3B-Loretta Lamieri (Italië).
Official Scorer-Marco Battistella (Italië).
Play-by-Play Scorer-Roberto Saletti (Italië).
Technical Commissioner-Zsuzsa Balog (Hongarije).
Aanvangstijd-20:00 uur.
Speeltijd-3:33 uur.
Locatie-Campo da Softball, Castions di Strada (Italië) (complex Softball Club Castionese).

Game Notes:
European Premiere Cup 2021.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Onbewolkt, 21° C; windrichting noordoost; windsnelheid 10 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 42%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.