Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 augustus 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

European Cup Winners Cup: Olympia Haarlem naar Finale na resultaten Dag 4
English

SARONNO / LEGNANO / BOVISIO-MASCIAGO (ItaliŽ) - Olympia Haarlem kwam tot een overwinning en leed een nederlaag op donderdag (19 augustus), Dag 4 van het toernooi om de European Cup Winners Cup in ItaliŽ. De ploeg won met 7-6 van Eagles Praha (TsjechiŽ) in de middag, waarna 's avonds met 8-5 werd verloren van het organiserende Inox Team Saronno.

In het duel tegen Eagles kwam Olympia terug van een achterstand en brak een gelijke stand om een cruciale overwinning te boeken. Ondanks de nederlaag in de avond bereikten Olympia en Saronno beide de Finale van het toernooi die op zaterdagavond wordt gespeeld. Daar kan op vrijdag geen verandering meer in komen wat de resultaten ook zijn op de slotdag van de Voorronde. Olympia kan op vrijdag gelijk eindigen met Eagles of zelfs met twee ploegen, maar de onderlinge resultaten (twee teams) of de Team Qualify Balance (3 teams) zijn in voordeel van de Haarlemse ploeg.

Op maandag won Olympia Haarlem de eerste twee wedstrijden in de Eerste Ronde. De ploeg kwam tot een 11-0 shutout tegen ZŁrich Challengers uit Zwitserland in 3½ inning, waarna een 8-2 winst volgde tegen het Belgische Chicaboo's Stabroek.

Op dinsdag kwam de Haarlemse ploeg tot een overtuigende 8-0 shutout-winst in 4½ inning tegen Crazy Chicklets (Oostenrijk) in de eerste wedstrijd in de Tweede Ronde.

Op woensdag voegde Olympia Haarlem twee overwinningen toe. De ploeg boekte eerst een 13-0 shutout-winst in vier innings tegen Carrousel (Rusland). 's Avonds volgde nog een mercy-rule overwinning door met 10-2 te winnen in vijf innings tegen Viladecans (Spanje).

Op vrijdag sluit Olympia Haarlem de Kampioenspoule (Groep X) af tegen Chicaboo's Stabroek uit BelgiŽ.

(19 augustus)

Overige uitslagen Dag 4:
Groep X (1e t/m 8e plaats): Eagles Praha vs. Carrousel 8-1 (6 inn.); Viladecans vs. Saronno 2-8; Carrousel vs. Chicaboo's Stabroek 8-1.
Groep G (9e t/m 14 plaats): Les Pharaons vs. Gepardy Zory 3-0; ZŁrich Challengers vs. Neunkirchen Nightmares 1-8 (6 inn.); Fireballs vs. Les Pharaons 1-13 (4 inn.); ZŁrich Challengers vs. Gepardy Zory 1-5; Neunkirchen Nightmares vs. Medvednica 6-2.Olympia Haarlem vs. Eagles Praha

Olympia Haarlen stond halverwege de derde inning met 4-0 achter tegen Eagles Praha, maar kwam terug. De ploeg zag daarna een 6-4 voorsprong verdwijnen in de zevende inning, maar brak vervolgens een 6-6 stand om te winnen op een walk-off single.

Olympia Haarlem keek tegen een snelle achterstand aan, want Eagles Praha opende de score met twee uit in de eerste helft van de eerste inning op starter Alyson Spinas-Valainis. Met twee uit bereikte Gabriela SlabŠ het honk via een comeback infield-hit, waarna ze scoorde toen volgende slagvrouw Stephanie Texeira homerde.

De Tsjechische ploeg voegde twee punten toe in de tweede slagbeurt. Beide punten waren onverdiend, want de Olympia-verdediging maakte twee fouten. Dit keer bereikten de eerste twee slagvrouwen het honk. Alice ŠkardovŠ begon met een honkslag, waarna ze safe was op het tweede honk toen er een foute aangooi werd gemaakt op een force play-grounder van Karla VčelŠkovŠ. De twee loopsters schoven op via een opofferingsstootslag van Lucie ČernohlŠvkovŠ. Hoewel er nu loopsters op het tweede en derde honk stonden leek het er op dat tegenpunten konden worden voorkomen. Echter, nadat ŠkardovŠ op de plaat was uitgeschakeld bij een poging te scoren op een grounder van Sabina Borecka volgde een fout bij een poging een dubbelspel te completeren en dat stelde VčelŠkovŠ in staat tot scoren te komen. Hierna leverde Eliška ThompsonovŠ een puntscorende honkslag af die de voorsprong opvoerde naar 4-0.

In de 1e3 kreeg de Amerikaanse Stephanie Texeira vier wijd met ťťn uit voor Eagles. Lindsey Meadows nam vervolgens de Olympia-pitching over en schakelde de volgende twee slagvrouwen uit.

Olympia Haarlem herstelde vanaf deze inning en kwam tot een rally van drie punten op de Amerikaanse Cassady Knudsen. De rechtshander kreeg drie nullen op rij in de eerste inning en kreeg ťťn loopster in de tweede, nadat MariŽlle Vleugels een honkslag had geslagen. Maar in de 2e3 kreeg ze niet alleen een productieve Olympia-ploeg tegenover zich, maar zag haar verdediging ook twee fouten maken, resulterend in drie onverdiende punten. Machteld Rector opende met een honkslag, waarna een fout werd gemaakt op een opofferingsstootslag van Lisa Hop, wat zorgde voor loopsters op het tweede en derde honk. Net als in de 1e2 leek het er nu op dat Eagles ongeschonden uit deze situatie zou komen, maar Olympia kwam driemaal tot scoren. Eerst werd Rector op de plaat uitgeschakeld bij een poging te scoren op een grounder van Brenda Beers. Even later scoorde Hop toen er een vangfout werd gemaakt op een uithaal van Dinet Oosting, wat de derde nul had kunnen zijn. Nu bereikte Oosting het honk (op een opofferingeslag/fout) en schoof Beers op naar het derde honk. Nadat Oosting het tweede honk had gestolen leverde Jessie van Aalst een 2-run single af die de achterstand terugbracht naar 4-3.

Eagles werd door de Olympia-pitching puntloos gehouden vanaf de derde inning, tot aan de zevende. De ploeg had loopsters op het eerste en tweede honk met twee uit in de 1e5 toen KlŠra ČejkovŠ-KolacŪ een line drive sloeg, maar die werd gevangen door pitcher Lindsey Meadows.

Olympia draaide het duel vanaf de vijfde inning om. Eerst werd de ploeg op rij uitgeschakeld in de 2e4 door nieuwe pitcher Robyn Wampler. Vorige maand nam de linkshandige Amerikaanse pitcher met de Nationale Ploeg van IsraŽl deel aan het Europees Kampioenschap in ItaliŽ. Ze was toen ťťn van de veertien Amerikaanse speelsters met een IsraŽlische achtergrond op het roster. Drie speelsters kwam uit IsraŽl.

Olympia nam daarna de leiding in de vijfde. Nadat Brenda Beers was begonnen met vier wijd kreeg de ploeg loopsters op het tweede en derde honk toen er een fout werd gemaakt op een force play-grounder van Dinet Oosting. Beiden scoorden op een hiernavolgende honkslag van Jessie van Aalst, die in dit duel vier punten binnensloeg. Van Aalst kwam in scoringspositie na een foul-fly van Lizzie Clarijs en met het eerste honk open kreeg MariŽlle Vleugels haar tweede opzettelijke vrije loop in dit duel. De twee loopsters voerden een double-steal uit, waarna een dubbelspel op een grounder van Cindy van der Zanden een einde aan de slagbeurt maakte. Maar Olympia stond nu met 5-4 voor.

Nadat de Olympia-verdediging een dubbelspel had gemaakt in de 1e6 voegde de ploeg weer een punt toe in de eigen zesde slagbeurt. Met ťťn uit sloeg Machteld Rector een honkslag, kwam in scoringspositie na een grounder van Lisa Hop en scoorde op een tweehonkslag van Brenda Beers.

Met een 6-4 voorsprong was Olympia drie nullen verwijderd van de winst, maar daar kwam in de zevende inning verandering in. Sabina Borecka begon met een honkslag en Eliška ThompsonovŠ kreeg vier wijd. Met twee loopsters op de honken keerde Alyson Spinas-Valainis terug in de werpcirkel voor de Haarlemse ploeg. Ze kreeg een grounder, maar hierdoor schoven de loopsters ook op. Zij scoorden toen volgende slagvrouw Gabriela SlabŠ een honkslag afleverde. Met de stand nu op 6-6 kreeg de ploeg uit Praag weer een honkloopster na vier wijd voor Stephanie Texeira. Nadat een binnenhoog voor de tweede nul had gezorgd raakten de honken vol toen ook Alice ŠkardovŠ een honkslag sloeg. En waren de Tsjechen dicht bij het hernemen van de leiding. Maar de drie loopsters bleven achter toen een vangbal een einde aan de slagbeurt maakte.

Opnieuw toonde Olympia veerkracht en kwam weer terug in de 2e7. Lead-off hitter Jessie van Aalst kwam op het honk na een fout en schoof op naar het tweede honk via een opofferingsstootslag van Lizzie Clarijs. Hierna kreeg MariŽlle Vleugels voor de derde keer opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop op te zetten. Maar Cindy van der Zanden dreunde de bal hierna het rechts/midveld in voor een walk-off single, want Van Aalst wist hierop het winnende punt te scoren.


Olympia Haarlem - Eagles Praha 7-6
1234567RHE
Eagles Praha2200002-684
Olympia Haarlem0030211-772
(ťťn uit toen het winnende punt werd gescoord in de zevende inning)
pitchers Eagles Prahainn.SOBBHRER
Cassady Knudsen32243-

Robyn Wampler, L (2-1)3.112342

pitchers Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Alyson Spinas-Valainis2.121442

Lindsey Meadows3.2 (*)33222

Alyson Spinas-Valainis, BS (1), W (2-0)1-12--

(*) - Meadows gooide op twee slagvrouwen in de zevende inning

Homerun: Eagles: Stephanie Texeira (2)(1e,2-run,2 uit,op Spinas).
Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Michael Renggli (Zwitserland), 1B-Tomislav Ozimec (KroatiŽ),
3B-Patrik Knechtle (Duitsland).
Official Scorer-Cinzia Cozzi (ItaliŽ).
Play-by-Play Scorer-Fausto Nardi (ItaliŽ).
Technical Commissioner-Anna Battigelli (ItaliŽ).
Aanvangstijd-15:00 uur.
Speeltijd-2:20 uur.
Locatie-Campo Comunale Baseball Softball, Saronno (ItaliŽ) (complex Saronno Softball).

Game Notes:
European Cup Winners Cup 2021.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 28° C; windrichting zuid-zuidoost; windsnelheid 6 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 39%.Olympia Haarlem vs. Inox Team Saronno

Olympia Haarlem stond halverwege de derde inning met 2-1 voor, maar Saronno nam hierna de leiding over en besliste het duel met een 5-run rally in de vierde slagbeurt. Olympia antwoordde met een eigen rally in de vijfde, maar kwam te kort. Desondanks, na de resultaten van vandaag, was de stand in de Kampioenspoule dusdanig dat zowel Saronno als Olympia Haarlem zeker waren van een plek in de allesbeslissende Finale.

Olympia kreeg de eerste twee slagvrouwen op het honk in de eerste helft van de eerste inning op de Amerikaanse starter Kelly Barnhill, die snel in de problemen kwam. De rechtshander gooide in het seizoen 2019 voor Chicago Bandits in de National Pro Fastpitch. Vorig jaar speelde ze in het inaugurele seizoen van Athletes Unlimited, een nieuwe profcompetitie in de USA. In 2016 en 2018 kwam Barnhill uit voor de Nationale Ploeg van de USA, die toen de titel veroverde op het Wereldkampioenschap in respectievelijk Canada en Japan. Maar in dit duel gooide ze eerst vier wijd op lead-off hitter Brenda Beers, die daarna opschoof naar het tweede honk na een wilde worp. Barnhill gooide daarna vier wijd op volgende slagvrouw Dinet Oosting en doordat de vierde wijdbal een wilde worp was bereikte Beers het derde honk. Hierna kwam ze op een 1-1 count op volgende slagvrouw Jessie van Aalst waarbij de tweede pitch eindigde in haar derde wilde worp en dat stelde Oosting in staat het tweede honk te bereiken. Dat bracht Saronno's Hoofd Coach Larry Castro in het veld en hij paste een werpsterswissel toe. Alice Nicolini nam het over met een 1-1 count en kreeg een vangbal van Van Aalst. Beers probeerde hierop te scoren, maar werd op de plaat uitgeschakeld, zodat het een dubbelspel werd. Op deze actie bereikte Oosting het derde honk, waarna ze scoorde op een hiernavolgende honkslag van Lizzie Clarijs, maar een vangbal eindigde daarna de slagbeurt.

Saronno kwam langszij in de tweede helft van de eerste inning. Net als Olympia kreeg de Italiaanse ploeg de kans meer dan ťťn punt te scoren, maar slaagde daar niet in. Olympia-starter Lisa Hop kreeg een lead-off infield-hit tegen van Fabrizia Marrone, maar volgde met een strikeout. De rechtshander kreeg hierna loopsters op het tweede en derde honk toen de Venezolaanse Milagros Lozada Lago een tweehonkslag sloeg. Marrone scoorde de gelijkmaker na een stootslag-honkslag van Giulia Longhi, die even later het tweede honk stal. Maar met loopsters op het tweede en derde honk maakte een strikeout en een vangbal een einde aan de eerste Italiaanse slagbeurt.

Olympia Haarlem hernam de leiding in de 1e2. Cindy van der Zanden begon met een driehonkslag en scoorde op een one-out single van Machteld Rector. Dit keer eindigde de inining met een gedwongen nul, gevolgd door een uit bij stelen.

Nadat Lisa Hop drie nullen op rij had gekregen in de 2e2 kreeg Olympia weer een scoringsmogelijkheid in de derde slagbeurt, maar liet drie loopsters achter. Brenda Beers begon met een honkslag en schoof op na een grounder. Met twee uit kreeg Lizzie Clarijs opzettelijk vier wijd, waarna de honken vol kwamen toen MariŽlle Vleugels een gewone vrije loop kreeg. Maar Alice Nicolini sloot daarna af met een strikeout.

Saronno antwoordde met twee punten in de 2e3 om het duel om te draaien. Met ťťn uit bereikten vijf opeenvolgende slagvrouwen het honk, maar geen daarvan sloeg een punt binnen. Eerst sloeg Brittany Abacherli een honkslag, maar zij werd uitgegeven omdat ze het eerste honk te vroeg los liet. Hoewel Saronno's Hoofd Coach Larry Castro in discussie ging had de Zwitserse 1B Umpire Michael Renggli de juiste call gemaakt, want Abacherli was kort niet in contact met het honk toen de pitch werd gemaakt, zoals is te zien op de videobeelden. Hierna sloeg Milagros Lozada Lago een honkslag en werd Giulia Longhi geraakt door een worp. De twee schoven eerst op na een doorgeschoten bal en vervolgens een wilde worp, wat de gelijkmaker opleverde. Met Longhi op het derde honk kreeg Priscilla Brandi vier wijd. In wat begon als een double-steal situatie vertrok Brandi richting tweede honk. Longhi vertrok daarna vanaf het derde honk op de aangooi naar korte stop Machteld Rector. Terwijl Brandi het tweede honk naderde werd de bal teruggegooid naar catcher Dinet Oosting die Longhi in een rundown kreeg voor wat een zekere uit leek te worden. Echter, Oosting maakte een foute aangooi en raakte Longhi op haar rug, waardoor de bal wegsprong, wat haar in staat stelde het leidende punt te scoren. Intussen had Brandi het tweede honk bereikt. Zodoende scoorde Longhi on een uitgemaakt-bij-stelen-fout en schoof Brandi op via velderskeus. Echter, beide loopsters kregen een gestolen honk op hun naam. Er volgde nog een vrije loop, dit keer voor gastspeelster Noa Armirotto, die in de Nederlandse Hoofdklasse uitkomt voor Onze Gezellen. Op de eerste worp op volgende slagvrouw Gioia Tittarelli vertrokken beide loopsters. Tittarelli leek een slap-hit te willen plaatsen, liep wat naar voren, maar trok haar knuppel terug, wat werd gevolgd door een aangooi naar het derde honk. Daar werd Brandi uitgeschakeld bij haar steelpoging en dat eindigde de inning.

Nadat Olympia Haarlem op rij was uitgeschakeld in de 1e4 sloeg Saronno toe met een 5-run rally in de 2e4. Gioia Tittarelli opende met een tweehonkslag en dat leidde tot een werpsterswissel. Lizzie Clarijs nam het over van Lisa Hop, maar kwam in de problemen. Ze kreeg de honken vol na twee honkslagen. Een velderskeus, een honkslag, een wild worp, een opofferingsslag en een volgende honkslag zorgden daarna voor vijf punten en een 8-2 voorsprong voor de thuisploeg.

In de 1e5 kwam Olympia Haarlem weer terug in de wedstrijd. Met ťťn uit sloeg Dinet Oosting een honkslag en volgde een werpsterswissel. De Cubaanse rechtshander Yamerky Guevara Limonta nam het over, maar zij raakte Jessie van Aalst met een worp, waarna ze een 3-run homerun moest incasseren van Lizzie Clarijs. Dat verkleinde de achterstand naar 8-5.

In het restant van de wedstrijd lukt het Olympia niet om meer punten toe te voegen. In de zesde sloeg Machteld Rector een driehonkslag met ťťn uit, maar de volgende twee slagvrouwen kregen drie slag. En in de zevende sloeg Jessie van Aalst een honkslag en kreeg Lizzie Clarijs vier wijd, maar de Cubaans pitcher sloot daarna weer af met twee strikeouts.


Inox Team Saronno - Olympia Haarlem 8-5
1234567RHE
Olympia Haarlem1100300-580
Inox Team Saronno102500X-8120
pitchers Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Lisa Hop, L (2-1)3 (*)32643

Lizzie Clarijs11-544

Lisa Hop25-1--

(*) - Hop gooide op ťťn slagvrouw in de vierde inning

pitchers Saronnoinn.SOBBHRER
Kelly Barnhill- (*)-2-11

Alice Nicolini, W (3-0)4.142522

Yamerky Guevara Limonta2.261322

(*) - Barnhill gooide op twee slagvrouwen in de eerste inning en werd vervangen met een 1-1 count op de derde slagvrouw
(**) - Nicolini nam het over met een 1-1 count op haar eerste slagvrouw; deze slagvrouw werd uitgevangen en kwam op haar naam

Homerun: Olympia: Lizzie Clarijs (1)(5e,3-run,1 uit,op Guevara).
Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Jan Svatos (TsjechiŽ), 1B-Michael Renggli (Zwitser),
3B-Tomasz Plutarski (Polen).
Official Scorer-Patrizia Dardanelli (ItaliŽ).
Play-by-Play Scorer-Vincenzo Amoruso (ItaliŽ).
Technical Commissioner-Anna Battigelli (ItaliŽ).
Aanvangstijd-20:00 uur.
Speeltijd-14:31 uur.
Locatie-Campo Comunale Baseball Softball, Saronno (ItaliŽ) (complex Saronno Softball).

Game Notes:
European Cup Winners Cup 2021.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Onbewolkt, 28° C; windrichting noord; windsnelheid 6 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 53%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.