Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 augustus 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Olympia Haarlem)

European Cup Winners Cup: Olympia Haarlem wint Cup in thriller Finale!
English

SARONNO / LEGNANO / BOVISIO-MASCIAGO (ItaliŽ) - Olympia Haarlem kwam terug van een achterstand in een thriller Finale tegen Inox Team Saronno op zaterdagavond (21 augustus) om met 3-2 te winnen en de te veroveren. Voor Olympia is dit de derde keer dat de ploeg de Cup Winners Cup wint. De ploeg won het evenement eerder in 2016 en 2017. Tegenstander Saronno nam voor het eerst deel aan een Europees Bekertoernooi. In 2006 was de vereniging mede-organisator van het toernooi, maar nam toen zelf niet deel.

Op maandag won Olympia Haarlem de eerste twee wedstrijden in de Eerste Ronde. De ploeg kwam tot een 11-0 shutout tegen ZŁrich Challengers uit Zwitserland in 3½ inning, waarna een 8-2 winst volgde tegen het Belgische Chicaboo's Stabroek.

Op dinsdag kwam de Haarlemse ploeg tot een overtuigende 8-0 shutout-winst in 4½ inning tegen Crazy Chicklets (Oostenrijk) in de eerste wedstrijd in de Tweede Ronde.

Op woensdag voegde Olympia Haarlem twee overwinningen toe. De ploeg boekte eerst een 13-0 shutout-winst in vier innings tegen Carrousel (Rusland). 's Avonds volgde nog een mercy-rule overwinning door met 10-2 te winnen in vijf innings tegen Viladecans (Spanje).

Op donderdag won Olympia Haarlem met 7-6 tegen Eagles Praha (TsjechiŽ) in de middag, waarna 's avonds met 8-5 werd verloren van het organiserende Inox Team Saronno. Na afloop van de wedstrijden op donderdag was het duidelijk dat zowel Olympia Haarlem als Saronno waren van een plek in de Finale.

Op vrijdag sloot Olympia de Kampioenspoule af met een 11-0 shutout in 3½ inning tegen Chicaboo's Stabroek.

Vandaag, in de Finale, werd Olympia met 8-5 'outhit' en stond met 2-0 achter na vijf innings, maar sloeg daarna toe met drie punten om het duel in eigen voordeel om te draaien.

(21 augustus)

Overige uitslagen Dag 6:
9e-10e plaats: Neunkirchen Nightmares vs. Medvednica 10-3 (5 inn.).
3e-4e plaats: Eagles Praha vs. Carrousel 0-2.

Eindstand:
1. Olympia Haarlem (Nederland), 2. Saronno (ItaliŽ), 3. Carrousel (Rusland), 4. Eagles Praha (TsjechiŽ), 5. Viladecans (Spanje), 6. Chicaboo's Stabroek (BelgiŽ),
7. Crazy Chicklets (Oostenrijk), 8. Trnava Panthers (Slowakije), 9. Neunkirchen Nightmares (Duitsland), 10. Medvednica (KroatiŽ),
11. Les Pharaons d'Evry-Courcouronnes (Frankrijk), 12. Gepardy Żory (Polen), 13. ZŁrich Challengers (Zwitserland), 14. Fireballs (IsraŽl).Olympia Haarlem vs. Inox Team Saronno

...Olympia Haarlem viert de winst van de Cup...
(© Foto: Olympia Haarlem)
Olympia Haarlem had vanaf het begin goed contact, keek na vijf innings tegen een 2-0 achterstand aan, maar draaide de wedstrijd in de zesde inning om. De ploeg stond tegenover de Cubaanse rechtshander Yamerky Guevara Limonta, die regelmatig voor vertraging in het duel zorgde door haar pitching-maniertjes. Voor elke worp veegde ze gravel weg voor de werpplaat, ze keek regelmatig naar haar dug-out, pakte verschillende keren gravel op, liep om de plaat heen en veegde voor elke pitch met haar gooi-hand over haar broek. Deze week was de rechtshander een pick-up player in het team van Saronno, want in het reguliere seizoen in ItaliŽ komt ze uit voor Taurus Donati Gomme Old Parma.

In de eerste helft van de eerste inning dreunden Brenda Beers en Dinet Oosting, de eerste twee slagvrouwen van Olympia Haarlem, harde line drives het outfield in, maar de door hen geslagen ballen werden gevangen. Een pop-fly maakte een einde aan de eerste slagbeurt.

Saronno kwam in scoringspositie in de eigen eerste slagbeurt op starter Lindsey Meadows, die tijdens dit toernooi gast-speelster was in het team van Olympia Haarlem. Met twee uit kreeg ze een honkslag tegen van de Venezolaanse international Milagros Lozada Lago, waarna ze vier wijd gooide op Giulia Longhi, die deel uitmaakt van de Italiaanse Nationale Ploeg. Maar zij bleven achter toen een grounder een einde aan de slagbeurt maakte.

Nadat Olympia Haarlem weer op rij was uitgeschakeld in de 1e2 kreeg Saronno opnieuw een loopster in scoringspositie in de 2e2. Gioia Tittarelli en gast-speelster Noa Armirotto openden de slagbeurt met honkslagen. De eerste werd daarna gedwongen uitgeschakeld op het derde honk. Armirotto, die in de Hoofdklasse speelt voor Onze Gezellen, strandde op het tweede honk.

Olympia Haarlem kreeg voor het eerst een honkloopster met twee uit in de 1e3. Lisa Hop sloeg toen een honkslag, maar werd even later uitgeschakeld bij een steelpoging.

Saronno, dat vorig seizoen de best-of-five Italiaanse Kampioensreeks (3-1) verloor van MKF Bollate, opende de score in de 2e3. De Amerikaanse Brittany Abacherli (afkomstig uit Corona, California) opende met een homerun.

In de 1e4 kwam Olympia Haarlem voor het eerst in de Finale in scoringspositie. Met ťťn uit sloeg Dinet Oosting een honkslag en schoof op na een grounder van Jessie van Aalst, maar bleef achter.

Saronno kreeg een kans wat meer afstand te nemen in de 2e4, maar verzuimde dat te doen. Zodoende was deze slagbeurt waarschijnlijk de meest cruciale voor de Italiaanse ploeg in deze Finale, want er hadden meer punten kunnen worden toegevoegd. Lead-off hitter Gioia Tittarelli kwam op het honk na een fout, waarna Noa Armirotto via een stootslag-honkslag op het honk kwam. Hierna volgde niet alleen een werpsterswissel. Met twee loopsters op de honken en nul uit was dit een stootslag-situatie en dus maakte Olympia's Hoofd Coach Stanley Doney ook een tactische verdedigende wissel en dat bleek succesvol. Alyson Spinas-Valainis kwam in het duel als nieuwe pitcher als vervangster van Lindsey Meadows. Daarnaast werd midveldster Cindy van der Zanden (die ook een infielder is) naar binnen gebracht als extra infielder. Rechtsveldster Jessie van Aalst schoof op naar het midveld, zodat het rechtsveld open was. De opofferingsstootslag volgde inderdaad en slagvrouw Nicoletta Motta werd uitgeschakeld, omdat Van der Zanden het eerste honk overnam om de nul te maken. Met loopsters nu op het tweede en derde honk volgde nog een stootslag-poging van volgende slagvrouw Valeria Bettinsoli. Echter, haar stootslag ging fout omdat ze als op een 0-2 count stond eindigde dat in een cruciale strikeout. Met de verdediging weer terug naar normaal eindigde de inning met een groundout. En dus bleef de stand op slechts 1-0 staan.

Olympia Haarlem kwam dicht bij de gelijkmaker in de 1e5. MariŽlle Vleugels opende met een line drive stand-up triple langs de rechtsveld-lijn. Echter, de Haarlemse ploeg wist niet te scoren. Met pinch-runner Yindi Beekveldt op het derde honk nam de Amerikaanse rechtshander Kelly Barnhill de pitching over van de Cubaanse starter. Zij kreeg eerst een grounder van Cindy van der Zanden, die Vleugels op het derde honk hield. Barnhill sloot daarna af met twee strikeouts.

In de 2e5 verdubbelde Saronno de voorsprong met twee uit. Giulia Longhi dreunde de bal toen diep het rechts/midveld in. Daar rende rechtsveldster Jessie van Aalst rende naar achteren en leek een schitterende 'over-the-fence' vangbal te maken. Echter, doordat ze achteruit rende en door haar snelheid knalde Van Aalst tegen de omheining en verloor de controle over de bal, die daarna voor Olympia aan de verkeerde kant van het hek viel. En dus werd het een homerun en had Saronno een 2-0 voorsprong.

De spanning in het duel steeg nog meer in de 1e6, want toen kwam Olympia Haarlem weer in scoringspositie. Dit keer sloeg Olympia toe en draaide het duel om. Lisa Hop begon met een line drive infield-hit. Korte stop Noa Armirotto sprong op, maar kon de bal net niet vangen. Volgende slagvrouw Brenda Beers kreeg vier wijd. Met ťťn wijd op volgende slagvrouw Dinet Oosting kwam Saronno's Hoofd Coach Larry Castro naar de werpcirkel voor het maken van een wissel. De Cubaanse Yamerky Guevara Limonta keerde terug en dit keer hadden de Olympia-slagvrouwen beter contact. Guevara werd begroet met een puntscorende honkslag van Oosting die de achterstand verkleinde naar 2-1. Hierna sloeg Jessie van Aalst de bal het rechtsveld in waar Nicoletta Motta een vangfout maakte. Dat stelde zowel Beers als Oosting in staat tot scoren te komen en zette Olympia op een 3-2 voorsprong. Guevara schakelde de volgende drie slagvrouwen uit, maar Olympia Haarlem had het duel omgedraaid. Echter, de spanning bleef tot het einde.

Alyson Spinas-Valainis schakelde drie slagvrouwen op rij uit in de zesde inning (twee strikeouts) en leek hetzelfde te doen in de zevende. Ze kreeg toen twee snelle nullen (beide grounders), maar daarna sloeg Brittany Abacherli een grounder terug naar Spinas. Uit balans kon de rechtshander de bal niet goed fielden en dus bereikte Abacherli het honk met een infield-hit. Hierna sloeg Milagros Lozada Lago de bal door het midden voor een honkslag. Met loopsters op het eerste en tweede honk was powerhitter Giulia Longhi de volgende slagvrouw. Maar zij sloeg de bal de lucht in voor een pop-fly en het was tweede honkvrouw Rachel van Veen die daarna de vangbal maakte. Dat maakte een einde aan deze thriller 'come-from-behind' overwinning en had Olympia Haarlem de Cup Winners Cup gewonnen!


Inox Team Saronno - Olympia Haarlem 2-3
1234567RHE
Olympia Haarlem0000030-351
Inox Team Saronno0010100-281
pitchers Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Lindsey Meadows3 (*)21511

Alyson Spinas-Valainis, W (4-0)44-311

(*) - Meadows gooide op twee slagvrouwen in de vierde inning

pitchers Saronnoinn.SOBBHRER
Yamerky Guevara Limonta4 (*)3-3--

Kelly Barnhill, H (1)1 (**)21122

Yamerky Guevara Limonta, L (2-1)23-11-

(*) - Guevara gooide op ťťn slagvrouw in de vijfde inning
(**) - Barnhill gooide op twee slagvrouwen in de zesde inning

Homeruns: Saronno: Brittany Abacherli (3)(3e,solo,0 uit,op Meadows), Giulia Longhi (2)(5e,solo,2 uit,op Spinas).
Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Tomislav Ozimec (KroatiŽ), 1B-Vojtěch Machovskż (TsjechiŽ),
3B-Stefan Thilemans (BelgiŽ).
Official Scorers-Paolo Lugarini (ItaliŽ), Patrizia Dardanelli (ItaliŽ).
Play-by-Play Scorer-Mario Fedele (ItaliŽ).
Technical Commissioner-Anna Battigelli (ItaliŽ).
Aanvangstijd-20:00 uur.
Speeltijd-2:21 uur.
Locatie-Campo Comunale Baseball Softball, Saronno (ItaliŽ) (complex Saronno Softball).

Game Notes:
Finale European Cup Winners Cup 2021.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Onbewolkt, 28° C; windrichting noordwest; windsnelheid 3 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 65%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.