Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 augustus 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

European Premiere Cup: Roef! wint Brons in verlenging
English

BUTTRIO / CASTIONS DI STRADA (Italië) - De Nederlandse landskampioen Roef! heeft het Brons gewonnen in de 43e editie van het toernooi om de European Premiere Cup, dat werd georganiseerd in Italië. De ploeg uit Moergestel won met 2-1 in acht innings tegen Rivas (Spanje) om na een spannend duel op de derde plaats te eindigen. Voor Roef! was dit de eerste deelname aan een Europees Bekertoernooi.

In de allesbeslissende Finale sloeg Poderi dal Nespoli Forlì toe met een 5-run rally in de zebende inning om met 5-2 te winnen van Premiere Cup-bekerhouder MKF Bollate. Twee jaar geleden won Forlì de European Cup Winners Cup. Het was de vierde keer dat Forlì de Premiere Cup won, maar voor het eerst sinds 2007 toen het evenement een andere naam had (toen was het gewoon de Europa Cup). Dit seizoen staat de ploeg voor het eerst onder leiding van voormalig Nederlands Softbal Team-Hoofd Coach Juni Francisca. In het verleden was Francisca ook succesvol als coach bij Sparks Haarlem. Hij leidde ook Oranje naar de vierde plaats tijdens het Wereldkampioenschap van 2016 en naar de titel tijdens het Europees Kampioenschap in 2017.

Roef! opende het evenement op maandag met een 7-0 shutout-winst tegen RusStar (Rusland). Maandagavond werd de wedstrijd tegen het Italiaanse Bollate gestaakt met twee uit in de tweede helft van de zesde inning vanwege hevige bliksem. Er was op dat moment nog niet gescoord. De wedstrijd werd op vrijdag uitgespeeld.

Op dinsdag boekte Roef! een ruime 11-2 overwinning in 4½ inning tegen Les Comanches uit Frankrijk.

Op woensdag leed de ploeg uit Moergestel twee lastige nederlagen. Roef! had beide keren de leiding, maar verloor vervolgens in de verlenging. Eerst stond Roef! met 3-1 voor in de zesde inning tegen Forlì (Italië), maar verloor met 6-5 in acht innings. 's Avonds stond Roef! halverwege de tweede inning met 6-1 voor tegen SK Joudrs Praha (Tsjechië), maar verloor met 10-9 in negen innings.

Op donderdag Roef! twee shutouts, eerst een 10-0 winst tegen Apollo Bratislava (Slowakije) in de middag, daarna een 2-0 winst 's avonds tegen Barracudas Zürich (Zwitserland).

Op vrijdag had Roef! weer een succesvolle dag. De ploeg won eerst met 6-1 van Rivas, waarna het gestaakte duel tegen Bollate werd uitgespeeld en met 3-2 werd gewonnen in tien innings.

In de Finale stond de Nederlandse Umpire Gerrit-Jan van der Hoeven bij het derde honk. De Belgische Umpire Britt Nielandt, die ook wedstrijden leidt in de Nederlandse Hoofdklasse, stond bij het eerste honk. De crew werd gecompleteerd door Michal Židek uit Tsjechië, die achter de plaat stond. De Nederlander Wout Isbouts was in de Finale de Technical Commissioner.

(21 augustus)

Eindstand Voorronde:
1. Forlì (Italië), 2. Bollate (Italië), 3. Roef! (Nederland), 4. Rivas (Spanje), 5. Apollo Bratislava (Slowakije), 6. Joudrs Praha (Tsjechië),
7. Barracudas Zürich (Zwitserland), 8. RusStar (Rusland), 9. Les Comanches (Frankrijk).Roef! vs. Rivas

De Bronzen wedstrijd had een bijzondere line score, oftewel scoreverloop. Rivas kwam tot zes honkslagen. Roef! produceerde slechts één honkslag en die werd in de eerste inning genoteerd. Sinds de eerste slagbeurt werden 20 opeenvolgende slagvrouwen van Roef! op rij uitgeschakeld. Hoewel Rivas-pitcher Yilian Tornés vanaf de eerste inning geen slagvrouw meer tot de honken toeliet stond ze met lege handen. Het beslissende punt werd gescoord via de tie-break regel die Tornés een automatische loopster bezorgde in de achtste inning.

Yilian Tornés is één van de zes Cubaanse speelsters die dit seizoen in de Italiaanse competitie uitkomen. Tijdens dit toernooi is de linkshander een pick-ip player in het team van Rivas, want zij speelt in de Italian Softball League voor Rheavandors Caronno. Ze gooide het hele duel voor de Spaanse ploeg, schakelde tien slagvrouwen met drie slag uit, maar was de verliezende pitcher.

Hoewel Tornés domineerde werd ze al bijna de verliezende werpster in de reguliere zeven innings. Ze kreeg een punt tegen in de eerste inning, maar Rivas kwam langszij in de vierde om er een spannende wedstrijd van te maken.

Nadat Rivas op rij was uitgeschakeld in de eerste helft van de eerrste inning door starter Sydney Watkins opende Roef! de score in de eigen eerste slagbeurt. Met haar tweede pitch raakte Yilian Tornés lead-off hitter Wies Ligtvoet met een worp. Ze werd in scoringspositie gebracht via een opofferingsstootslag van Kim Donkers. Hierna raakte Tornés ook volgende slagvrouw Elizabeth Snow met een worp, waarna de honken volraakten toen Nadine Marinus een honkslag sloeg. Dit zou de enige honkslag voor Roef! blijven in dit duel. De tweede nul kwam tot stand toen een pop-fly van volgende slagvrouw Isa los op fout gebied werd gevangen. Met twee uit en een 2-2 count op volgende slagvrouw Sterre den Duijn scoorde Ligtvoet na een wilde worp. Den Duijn kreeg drie slag, maar Roef! stond met 1-0 voor.

In de 1e2 kreeg Rivas voor het eerst een loopster in scoringspositie. Gast-speelster Kimberly Jones opende met een stootslag-honkslag. Jones, die in de Hoofdklasse speelt voor Sparks Haarlem, schoof op naar het tweede honk via een opofferingsstootslag van Sarah Edwards, maar bleef achter.

Vanaf de tweede inning werden alle slagvrouwen van Roef! op rij uitgeschakeld door Yilian Tornés en dus kreeg de ploeg geen scoringskansen.

Rivas kreeg de volgende honkloopster in de 1e3 met twee uit toen Yaicey Sojo werd geraakt door een worp, maar de Venezolaanse speelster strandde op het eerste honk.

In de 1e4 nam Shomayra Franka de Roef!-pitching over. Zij werd begroet met honkslagen van de Venezolaanse speelster Anyibell Ramírez en de Nederlandse speelster Kimberly Jones. Nadat volgende slagvrouw Sarah Edwards werd uitgevangen volgde weer een werpsterswissel. Jessica Tolmie nam het over en kreeg een foul-fly. Hierna leverde Carmen Caicoya een puntscorende honkslag af. Ramírez scoorde, maar de Spaanse ploeg liet de andere twee loopsters achter.

Met één uit in de 1e5 werd Yaicey Sojo geraakt door een worp en schoof op na een wilde worp. Met twee werd Marjolein Merkx de vierde pitcher voor Roef! en sloot af met een strikeout.

Rivas kreeg weer een loopster in de zesde, maar die ging gedwongen uit. De ploeg kwam weer in scoringspositie in de zevende. Met één uit kreeg Marjolein Merkx een honkslag tegen en gooide daarna vier wijd, maar een strikeout en groundout volgden.

In de 1e8 was Anyibell Ramírez de tie-break loopster voor Rivas, maar zij kwam niet verder dan het tweede honk. Merkx schakelde Kimberly Jones met drie slag uit, waarna een vangbal en groundout de slagbeurt afsloten.

In de 2e8 stond Sterre den Duijn op het tweede honk als tie-break loopster voor Roef! en zij bereikte het derde honk na een wilde worp. Hierna werd Sophie Verdaasdonk uitgevangen en werd de 20e opeenvolgende slagvrouw van Roef! die sinds de eerste inning werd uitgeschakeld. Echter, Den Duijn scoorde op de vangbal, die daardoor een walk-off opofferingsslag werd. En zodoende won Roef! met 2-1 en veroverde het Brons.


Roef! - Rivas 2-1 (8 inn.)
12345678RHE
Rivas00010000-160
Roef!10000001-210
(één uit toen het winnende punt werd gescoord in de 8e inning)
pitcher Rivasinn.SOBBHRER
Yilian Tornés, L (3-3)7.110-121

pitchers Roef!inn.SOBBHRER
Sydney Watkins33-1--

Shomayra Franka0.1--211

Jessica Tolmie1.1--1--

Marjolein Merkx, W (2-1)3.1512--

Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Galip Sönmez (Duitsland), 1B-Franck Lautier (Frankrijk),
3B-Loretta Lamieri (Italië).
Official Scorers-Stefano Burlini (Italië), Francesca Valenti (Italië).
Play-by-Play Scorer-Matteo Curci (Italië).
Technical Commissioner-Zsuzsa Balog (Hongarije).
Aanvangstijd-12:00 uur.
Speeltijd-2:09 uur.
Locatie-Campo di Baseball/Softball, Buttrio (Italië) (complex White Sox Buttrio).

Game Notes:
Bronzen Medaille-wedstrijd, European Premiere Cup 2021.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 29° C; windrichting zuidwest; windsnelheid 6 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 33%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.