Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 april 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Meijboom)

Olympia Haarlem wint tweemaal nipt van Amsterdam Pirates
English

HAARLEM - Olympia Haarlem en Amsterdam Pirates speelden op zaterdag (24 april) twee aantrekkelijke en spannende wedstrijden ter afsluiting van hun oefenseizoen.

Beide wedstrijden werden gewonnen door Olympia Haarlem, maar de vice-kampioen won beide ontmoetingen met slechts één punt verschil.

In de opener stond Olympia Haarlem met 9-5 voor toen de zevende inning begon, maar won met slechts 9-8. In de tweede wedstrijd keek Olympia tegen een 9-6 achterstand aan toen de 2e7 van start ging, maar slaagde er in viermaal te scoren om met 10-9 te winnen.

Met nog één week te gaan voor de start van het nieuwe seizoen is de coach-situatie bij Amsterdam Pirates nog altijd onduidelijk. In de voorbije weken verzorgden Jaap Braakman, Jeff Delfina, Sandra Gouverneur, Babette Kouwenhoven en Pitching Coach Mirjam Soumokil de trainingen. Vandaag leidde Delfina het team van Pirates. Een week geleden, toen Pirates een double-header speelde tegen Tex Town Tigers, werd de ploeg geleid door Erik Boland en Ted ter Heegde, die vorig seizoen de coaches waren, met Braakman als aandachtig volger van de wedstrijden. Boland deelde vorig jaar de functie van Hoofd Coach met Gouverneur.

Aanstaande zaterdag (1 mei) gaat de reguliere competitie van start in de Hoofdklasse. Op die dag staan de ploegen opnieuw tegenover elkaar, maar dan in Amsterdam. De eerste wedstrijd begint om 14:00 uur.

(24 april)Game 1
In de eerste wedstrijd kwam Olympia Haarlem tot een rally van zes punten in de eerste inning en leek op weg te zijn naar een ruime overwinning. Echter, de ploeg scoorde nog maar drie punten in het restant van de wedstrijd, terwijl Amsterdam Pirates punten bleef scoren vanaf de derde inning. Uiteindelijk won Olympia met slechts één punt verschil.

...Jessie van Aalst...
...4-uit-4, double, triple...
...1 gescoord punt, 3 RBI's...
(© Foto: Robert Meijboom)
In de tweede helft van de eerste inning bereikten de eerste zeven slagvrouwen van Olympia allemaal het honk op starter Mandy van der Maas. Brenda Beers en Machteld Rector begonnen met vier wijd en scoorden beiden op een hiernavolgende driehonkslag van Jessie van Aalst. Hierna voegden Mariëlle Vleugels en Cindy van der Zanden back-to-back RBI-doubles toe. De laatste bereikte het derde honk na een doorgeschoten bal, waarna Rachel van Veen vier wijd kreeg en een double-steal voor het volgende punt zorgde. Van Veen scoorde het zesde punt in deze beurt op een wilde worp.

Amsterdam Pirates scoorde het eerste punt in de 1e3 op starter Mariëlle Vleugels, die werd gesteund met een 'unassisted double play' in de tweede slagbeurt. In de derde kreeg de rechtshander een lead-off triple tegen van Iris Hooijer, die daarna scoorde op een grounder van Ailleen Boland.

Pirates voegde twee runs toe in de vierde, Rhowan Stuart begon met vier wijd en scoorde op een driehonkslag van Jeske Meewisse, die daarna het volgende punt scoorde toen Resa ter Heegde na een fout het honk bereikte. De laatste stal het tweede honk, waarna Iris Hooijer vier wijd kreeg met twee uit, maar Vleugels sloot af met een strikeout.

Olympia Haarlem scoorde het volgende punt in de 2e4. Quilen Dirksz begon met een honkslag, schoof op na een one-out single van Machteld Rector en scoorde op een honkslag van Jessie van Aalst. Een dubbelspel eindigde de slagbeurt.

In de 1e5 scoorde Pirates nog eens twee punten op nieuwe pitcher Isis Kistemaker om de achterstand terug te brengen naar 7-5. Lead-off hitter Ailleen Boland kwam na een fout op het honk en kwam in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Stacy Groot. Ze scoorde op een driehonkslag van Rhowan Stuart, die daarna zelf scoorde op een velderskeus-grounder van Jeske Meewisse.

Olympia Haarlem nam wat meer afstand door een punt te scoren in de vijfde en zesde inning op nieuwe pitcher Demi Brinks to raise its led to 9-5. In de vijfde sloeg Rachel van Veen een driehonkslag met één uit en scoorde op een honkslag van Lisa Hop. In de zesde sloeg Brenda Beers een stootslag-honkslag met één uit en ging scoren op een 2-out double van Jessie van Aalst, die 4-uit-4 sloeg met een double en triple, eenmaal scoorde en drie punten binnensloeg in dit duel.

Met een 9-5 achterstand produceerde Pirates een spannende zevende inning, want de ploeg scoorde driemaal met twee uit. Jeske Meewisse kreeg toen vier wijd, schoof op na een wilde worp en scoorde op een honkslag van Resa ter Heegde. Hierna kreeg ook Sietske Drijvers vier wijd. Twee runs werden toegevoegd toen Kelly Koeman de bal het rechtsveld insloeg voor een tweehonkslag. Echter, terwijl Ter Heegde en Drijvers beiden scoorden probeerde Koeman van haar klap een driehonkslag te maken en werd uitgeschakeld op het derde honk. En dat eindigde de wedstrijd.


Olympia Haarlem - Amsterdam Pirates 9-8 (6½ inn.)
1234567RHE
Amsterdam Pirates0012203-882
Olympia Haarlem600111X-9123
pitchers Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Mandy van der Maas, L (0-2)415877

Demi Brinks2-1422

pitchers Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Mariëlle Vleugels, W (1-0)472533

Isis Kistemaker, SV (1)313354

Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Geert-Steven Gruppelaar, 1B-Patrick Reus.
Scorer-Colinda de Vries (Olympia Haarlem).
Aanvangstijd-13:00 uur.
Speeltijd-0:00 uur.
Locatie-Nol Houtkamp Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Oefenwedstrijd; Game 1 double-header.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 11° C; windrichting noord-noordoost; windsnelheid 24 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 56%.Game 2
In de tweede wedstrijd was het Amsterdam Pirates dat een grote rally had in de eerste inning door vijfmaal te scoren op starter Asmara de Greef. Met één uit bereikten vijf opeenvolgende slagvrouwen de honken. Ailleen Boland sloeg een honkslag en Stacy Groot een tweehonkslag, waarna Jeske Meewisse volgde met een puntscorende honkslag. Een fout op een opofferingsstootslag van Isabelle Markies zorgde voor het tweede punt, waarna een wilde worp Meewisse in staat stelde te scoren. Hierna sloeg Sietske Drijvers een honkslag en met twee uit leverde Merel Kramer een 2-run single af om Pirates op een vroege 5-0 voorsprong te brengen.

...Anna Prins...
...'walk-off single'...
(© Foto: Robert Meijboom)
Olympia scoorde daarne eenmaal in elk van de volgende drie beurten op starter Sanne van der Putten om er een 5-3 stand van te maken.

In de eerste inning stond Jessie van Aalst (velderskeus) op het eerste honk met twee uit. Ze kreeg het tweede honk na een illegal pitch en scoorde op een driehonkslag van Cindy van der Zanden. Die strandde op het derde honk, want een line drive van Yindi Beekveldt werd gevangen door eerste honkvrouw Anouk Boontjes.

In de tweede inning werd een onverdiend punt toegevoegd. Rachel van Veen begon met vier wijd, schoof op na een stootslag-honkslag van Michelle van der Meer en een illegal pitch, waarna ze scoorde toen Mayke Maas na een fout op het honk kwam.

In de derde sloeg Cindy van der Zanden een tweehonkslag met twee uit en scoorde op een honkslag van Yindi Beekveldt.

Pirates nam meer afstand door tweemaal te scoren in de 1e4. Sietske Drijvers opende met een tweehonkslag en Anouk Boontjes kreeg vier wijd. Nadat de twee waren opgeschoven op een wilde worp werd een punt gescoord na een honkslag van Merel Kramer. Met loopsters op het eerste en derde honk werd een klap van Iris Hooijer gemist in het outfield. Boontjes scoorde, maar Kramer moest wachten of de bal wel of niet gevangen zou worden en ging gedwongen uit op het tweede honk. Zodoende bereikte Hooijer het honk via velderskeus, maar ging later uit bij een steelpoging.

In de 2e5, met een 7-3 achterstand, scoorde Olympia driemaal op nieuwe pitcher Mandy van der Maas. Met één uit stond Machteld Rector (velderskeus) op het eerste honk, stal het tweede en schoof op na een wilde worp. Hierna kreeg Jessie van Aalst vier wijd en in een double-steal situatie scoorde Rector. Van Aalst scoorde vervolgens op een tweehonkslag van Cindy van der Zanden, die zelf scoorde op een 2-out single van pinch-hitter Mariëlle Vleugels. Van der Maas sloot af met een strikeout, maar Olympia stond nu slechts met 7-6 achter.

In de 1e6 leek Pirates twee 'insurance runs' te scoren. Isabelle Markies en Sietske Drijvers begonnen met honkslagen, wat zorgde voor een werpsterswissel, want Isis Kistemaker nam het over. Met één uit sloeg Merel Kramer een RBI-double en Iris Hooijer volgde met een puntscorende honkslag om er een 9-6 stand van te maken.

Pirates kwam dicht bij nog een punt in de zevende. Met één uit sloeg Jeske Meewisse een honkslag en bereikte het derde honk op twee wilde worpen. Kistemaker volgde met drie slag en de inning eindigde toen korte stop Machteld Rector een line drive ving van Sietske Drijvers, die 3-uit-4 sloeg.

In de 2e7 was Pirates drie nullen verwijderd van de winst en kon zelfs twee punten toestaan. Maar Olympia kwam tot een productieve slagbeurt. Lead-off hitter Brenda Beers bereikte het derde honk toen haar uithaal werd gemiste in het outfield. Ze scoorde op een hiernavolgende honkslag van Machteld Rector. Toen volgende slagvrouw Jessie van Aalst vier wijd kreeg nam Demi Brinks de pitching over. Zij zag de loopsters opschuiven na een wilde worp, waarna de honken volraakten toen Cindy van der Zanden vier wijd kreeg. Van der Zanden sloeg 3-uit-3 (twee doubles, triples) en scoorde tweemaal. Er volgde weer een wilde worp en dat stelde Rector in staat te scoren om de stand op 9-8 te brengen. Lisa Hop volgde met een tweehonkslag die Van Aalst binnenbracht en er een gelijke stand van maakte. Met loopsters op het tweede en derde honk kreeg Mariëlle Vleugels opzettelijk vier wijd, wat voor volle honken zorgde. Met nog altijd nul uit schakelde Brinks de volgende slagvrouw met drie slag uit, waarna Van der Zanden gedwongen uitging op de plaat op een grounder van Mayke Maas. Maar de honken stonden nog altijd vol en daarna sloeg Anna Prins een 'walk-off single' die Hop binnenbracht en Olympia een 'come-from-behind', 10-9 overwinning opleverde.


Olympia Haarlem - Amsterdam Pirates 10-9 (7 inn.)
1234567RHE
Amsterdam Pirates5002020-9142
Olympia Haarlem1110304-10111
(twee uit toen het winnende punt werd gescoord in de 2e7)
pitchers Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Sanne van der Putten412532

Mandy van der Maas2 (*)32465

Demi Brinks, BS (1), L (0-1)0.212211

(*) - Van der Maas gooide op drie slagvrouwen in de zevende inning

pitchers Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Asmara de Greef5 (*)111198

Isis Kistemaker, W (1-0)2113--

(*) - De Greef gooide op twee slagvrouwen in de zesde inning
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Patrick Reus, 1B-Geert-Steven Gruppelaar.
Scorer-Colinda de Vries (Olympia Haarlem).
Aanvangstijd-0:00 uur.
Speeltijd-0:00 uur.
Locatie-Nol Houtkamp Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Oefenwedstrijd, Game 2 double-header.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 12° C; windrichting noord-noordoost; windsnelheid 23 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 51%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.