Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 juni 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

Nederlands Softbal Team opent Europees Kampioenschap met ruime shutout
English

RONCHI DEI LEGIONARI (ItaliŽ) - Het Nederlands Vrouwen Softbal Team is de 22e editie van het Europees Kampioenschap Softbal Vrouwen in ItaliŽ op zondagochtend (27 juni) begonnen met een ruime 16-0, mercy-rule, shutout tegen Oostenrijk. In hun eerste wedstrijd sloeg Oranje zes homeruns.

Vandaag speelde Nederland ťťn van de twee eerste wedstrijden van het toernooi die om 10 uur in de ochtend begonnen. Op maandag speelt Oranje de volgende wedstrijd. Dan speelt de ploeg ťťn van de twee laatste wedstrijden van de dag, aanvang 20:00 uur, tegen Duitsland.

Het Europees Kampioenschap is het tweede internationale evenement dit seizoen in Europa en volgt het Europees Kampioenschap Mannen Softbal, dat zaterdag werd afgesloten in TsjechiŽ. Vorig jaar werden alle evenementen in Europa geschrapt vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus (COVID-19). Aanvankelijk zou het Europees Kampioenschap in juni vorig jaar plaatsvinden, maar in april werd het toernooi uitgesteld naar eind september. Echter, in mei werd het EK uitgesteld naar dit jaar.

Naast het winnen van de Europese titel zijn er nog meer kwalificaties te verdelen in het toernooi van dit jaar. De Europees kampioen plaatst zich ook voor deelname aan de World Games, de drie beste ploegen plaatsen zich voor de WBSC Women's World Cup en de zes beste teams gaan naar de tweede editie van de Super6.

Aanvankelijk stond de World Cup voor dit jaar op de agenda, maar vanwege het verplaatsen van verschillende internationale (kwalificatie-)toernooien zal het volgende Wereldkampioeschap pas in 2023 plaatsvinden en zal weer een periode van om-de-vier-jaar worden aangehouden. Het organiserende land is nog niet bekend. De World Games, een multi-sport evenement, wordt volgend jaar georganiseerd in Birmingham, Alabama (USA). Dit evenement stond aanvankelijk op de lijst voor juli dit jaar, maar werd verschoven naar volgend jaar vanwege de verplaatsing van de Olympische Spelen. De Super6, die in 2018 voor het eerst werd gehouden, zal ook volgend jaar weer worden georganiseerd.

Zeventien landen nemen deel aan het Europees Kampioenschap van dit jaar in ItaliŽ. Vijf daarvan spelen in Groep A die bestaat uit organisator en titelverdediger ItaliŽ, Bulgarije, Hongarije, Polen en Rusland. In Groep B spelen Nederland (dat twee jaar geleden de tweede finalist was), Duitsland, Litouwen en Oostenrijk. Groep C bestaat uit Denemarken, IsraŽl, KroatiŽ en TsjechiŽ. En Groep D wordt gevormd door Frankrijk, OekraÔne, Slowakije en Spanje.

Aanvankelijk zouden er in het toernooi van vorig jaar 22 deelnemende landen zijn in zes groepen. In de eerste ronde van het evenement zouden de teams in Groepen C, D, E en F spelen, waarna de winnaars zou doorgaan naar Groepen A en B, waarvan de reeds geplaatste teams voor deze poules vanaf de tweede ronde in actie zouden komen. Echter, BelgiŽ, Griekenland, Groot-BrittanniŽ, Ierland en Zwitserland zijn er nu allemaal niet bij. Hierdoor werd een nieuw opzet, nieuwe poule-indelingen en een nieuw speelschema opgezet.

Het Nederlands Softbal Team bereidde zich in de afgelopen week in ItaliŽ voor en speelde vier oefenwedstrijden. Op dinsdag won Nederland met 7-3 in de eerste oefenwedstrijd tegen ItaliŽ. Oranje boekte daarna twee overtuigende overwinningen tegen Frankrijk op woensdag, 9-0 en 11-1. En op vrijdagavond won de ploeg met 12-3 van TsjechiŽ.

...Tommasita Pavan & Mariana Prins...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Er zijn in het EK van dit jaar ook vijf Nederlandse officials actief. Mariana Prins, Tommasita Pavan en Arjan Mens staan op het veld als umpire. Wout Isbouts is ťťn van de technical commissioners en Hans Hornstra is ťťn van de Umpires-in-Chief. Isbouts en Hornstra vervulden deze posities ook in de voorgaande twee Kampioenschappen.

Van de drie umpires is Mariana Prins de meest ervaren. Volgende maand is ze ook ťťn van de umpires in het softbaltoernooi van de Olympische Spelen in Japan. In de voorbije paar jaar was ze ook umpire tijdens het Europees Kampioenschap 2017, het Wereldkampioenschap 2018 en het Europa/Afrika Olympisch Kwalificatie Toernooi 2019. Tommasita Pavan en Arjan Mens nemen deel aan hun eerste Europees Kampioenschap en maakten hun internationale debuut in Europese toernooien. In de afgelopen paar jaar kwamen beiden in actie in een aantal internationale toernooien in Nederland. Voor Pavan is dit jaar eerste grote internationale toernooi. Mens was ook umpire in een aantal Little League-toernooien in Nederland en was umpire tijdens de Junior League Softball World Series in de USA in 2018.

Tommasita Pavan debuteerde vandaag achter de plaat in de wedstrijd tussen Frankrijk en Denemarken. In dat duel was ze in gezelschap van de internationaal zeer ervaren umpires Gianluca Magnani (ItaliŽ) en Galip SŲnmez (Duitsland). Later op de dag stond ze bij het derde honk in het duel tussen IsraŽl en KroatiŽ.

Arjan Mens debuteerde eveneens achter de plaat wat hij deed in de ontmoeting tussen Rusland en Bulgarije. Hierna stond hij bij het derde honk in de wedstrijd tussen Polen en Hongarije.

Mariana Prins stond bij het eerste honk in haar eerste wedstrijd vandaag, de ontmoeting tussen TsjechiŽ en Denemarken. Ze stond daarna achter de plaat in de avondwedstrijd tussen het organiserende ItaliŽ en Rusland wat de officiŽle openingswedstrijd van het toernooi was en volgde op de openingsceremonie in Castions di Strada. In dat duel stond ze samen met twee andere ervaren umpires, Franck Lautier (Frankrijk) en Jens Jakobsen (Denemarken). Wout Isbouts en Hans Hornstra waren in dit duel eveneens in functie. De ervaren Italiaanse pitcher Greta Cecchetti gooide in dit duel een No-Hitter.

(27 juni)

Overige uitslagen van Dag 1:
TsjechiŽ vs. Denemarken 9-0 (4½ inn.), Rusland vs. Bulgarije 10-0 (4 inn.), Frankrijk vs. OekraÔne 5-2, Spanje vs. Slowakije 5-3, Litouwen vs. Duitsland 1-17 (4 inn.), IsraŽl vs. KroatiŽ 7-0 (5 inn.), Polen vs. Hongarije 11-1 (4 inn.), ItaliŽ vs. Rusland 9-0 (4½ inn.).In hun openingswedstrijd stond Nederland tegenover 'veteraan' rechtshander Martina Lackner, die veel internationale ervaring heeft en de afgelopen jaren uitkwam in de hoogste softbal-afdeling in TsjechiŽ. Lackner gooide het hele duel voor Oostenrijk.

Nederland scoorde het eerste punt voordat de tweede slagvrouw iets had gedaan. Britt Vonk opende met een stootslag-honkslag en stal het tweede honk met Brenda Beers in het slagperk. Vonk stal daarna ook het derde honk en scoorde toen daar een fout op volgde. Tien jaar leden waren Vonk en Lackner teamgenoot toen beiden in de Nederlandse Hoofdklasse uitkwamen voor Tex Town Tigers. Nadat Vonk had gescoord werd Beers uitgeschakeld toen ze een grounder sloeg. Met twee uit sloeg Maxime van Dalen een honkslag en scoorde op een driehonkslag van Cindy van der Zanden, die zelf ook kon scoren toen er een fout werd gemaakt.

In de tweede inning voegde Nederland een punt toe toen Suka Van Gurp de eerste Oranje-homerun sloeg met twee uit.

Twee homeruns zorgden daarna voor nog eens vier punten in de derde slagbeurt. Met ťťn uit sloeg Jessie van Aalst de bal over de omheining. Hierna kreeg Maxime van Dalen vier wijd en sloeg Cindy van der Zanden een honkslag. De eerste werd gedwongen uitgeschakeld op het derde honk op een grounder van MariŽlle Vleugels, maar Dinet Oosting volgde met een 3-run homerun die de stand opvoerde naar 8-0.

Met ťťn uit in de vierde inning werd Wies Ligtvoet ingezet als pinch-hitter en sloeg de bal langs de rechtsveldlijn. De snelle Ligtvoet rende over de honken met een inside-the-park-homerun om de stand op 9-0 te brengen. Doordat het verschil van tien punten nog niet was bereikt moest er in elk geval nog een inning worden gespeeld.

In de 1e5 bereikte Oranje wel het mercy-rule puntenverschil met een 7-run rally, met als hoogtepunten twee back-to-back homeruns. Met ťťn uit kwam Laura Wissink op het honk met een infield-hit, waarna ze opschoof toen Dinet Oosting na een fout het honk bereikte. Lizzie Clarijs volgde met een puntscorende honkslag, waarna de honken volraakten na een velderskeus-klap van Suka Van Gurp. Britt Vonk leverde hierna een 2-run double af. Met twee uit was het Annemiek Jansen die de bal het rechtsveld in dreunde voor een 3-run homerun en Maxime van Dalen volgde met een solo-klap. Nederland stond nu met 16-0 voor.

Met haar homerun zorgde Annemiek Jansen voor een bijzondere prestatie. De outfielder debuteerde in de Nationale Ploeg in een oefenwedstrijd in 2016, maar werd dit jaar pas echt geselecteerd voor de hoofdmacht. Hierdoor is het Europees Kampioenschap haar eerste officiŽle toernooi als speelster van het Nederlands Team. En de homerun was haar eerste honkslag in haar eerste toernooi-wedstrijd.

Oostenrijk werd in hun eerste twee slagbeurten op rij uitgeschakeld door starter Kirsten Scheele. De rechtshander kreeg daarna een lead-off infield-hit tegen van Sophie De Rouin in de derde inning. Ze schoof op na een opofferingsstootslag van Ina Kaindl, maar strandde op het tweede honk. De Rouin's honkslag bleef de enige voor Oostenrijk, dat drie jaar geleden op de dertiende plaats eindigde toen het EK werd georganiseerd in TsjechiŽ en Polen.

In de vierde inning, met Nederland op een 9-0 voorsprong, nam Marjolein Merkx de Oranje-pitching over en kreeg ook een loopster in scoringspositie. Met twee uit gooide ze vier wijd op Caroline Meriaux en Denise Orlovits-Zaidan, maar een vangbal eindigde de slagbeurt. Merkx schakelde daarna drie slagvrouwen op rij ui in de vijfde om de wedstrijd af te sluiten.


Oostenrijk - Nederland 0-16 (5 inn.)
1234567RHE
Nederland31417 -16140
Oostenrijk00000 -014
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Kirsten Scheele, W (1-0)32-1--

Marjolein Merkx222---

pitcher Oostenrijkinn.SOBBHRER
Martina Lackner-Keil, L (0-1)522141614

Homeruns: Nederland: Suka Van Gurp (1)(2e,solo,2 uit,op Lackner), Jessie van Aalst (1)(3e,solo,1 uit,op Lackner), Dinet Oosting (1)(3e,3-run,2 uit,op Lackner), Wies Ligtvoet (1)(4e,solo,inside-the-park,1 uit,op Lackner), Annemiek Jansen (1)(5e,3-run,2 uit,op Lackner), Maxime van Dalen (1)(5e,solo,2 uit,op Lackner).
Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Francisco Marin (Spanje), 1B-Bernd Denz (Duitsland), 3B-Gianluca Magnani (ItaliŽ).
Official Scorers-Stefano Burlini (ItaliŽ), Tamara Todaro (ItaliŽ).
Play-by-Play Scorer-Gaia Gabanini (ItaliŽ).
Technical Commissioner-Anna Di Luca (ItaliŽ).
Umpire-in-Chief-Raoul Machalet (Duitsland).
Aanvangstijd-10:00 uur.
Speeltijd-1:45 uur.
Locatie-Campo Comunale Giordano Gregoret, Ronchi dei Legionari (ItaliŽ) (veld Stars Ronchi Softball Club).

Game Notes:
644e interlandwedstrijd van het Nederlands Vrouwen Softbal Team.
Zevende wedstrijd van Nederland tegen Oostenrijk.
Zevende overwinning van Nederland tegen Oostenrijk.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 30° C; windrichting zuidwest; windsnelheid 11 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 36%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.