Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 juli 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: WBSC & Marco Stoovelaar)

Japan wint Olympisch Softbal Goud; Twee Nederlandse officials in Finale
English

TOKYO / YOKOHAMA (Japan) - Japan kwam op dinsdagavond (27 juli) tot een 2-0 shutout tegen de USA in de allesbeslissende Finale van het Softbal-toernooi van de Olympische Spelen om in eigen land de Olympische Gouden Medaille te winnen. Eerder op de dag won Canada nipt met 3-2 van Mexico om het Brons te winnen en voor het eerst een Olympische Softbal Medaille te veroveren. In de voorbije dagen was het soms regenachtig en de tyfoon In-Fa ligt voor de kust. Vandaag begon met regen en er waren ook regen-momenten tijdens het Bronzen duel, maar de beslissende wedstrijden konden gewoon worden gespeeld.

Softbal keerde weer terug op de Olympische Spelen voor het eerst sinds 2008 toen het multi-sport evenement werd georganiseerd in Peking (China). Vanaf woensdag maakt ook honkbal een rentree na geen deel te hebben uitgemaakt van de Spelen in 2012 (Londen, Verenigd Koninkrijk) en 2016 (Rio de Janeiro, Brazilië).

...Yukiko Ueno (17) en haar teamgenoten vieren...
...de winst van de Gouden Medaille...
(© Foto: WBSC)
In de Bronzen-wedstrijden nam Canada een 2-0 voorsprong in de tweede inning, maar Mexico kwam langszij door te scoren in de derde en vijfde inning. Canada hernam de leiding in de 2e5 op een opofferingsslag van Kelsey Harshman.

Met de winst van de Finale verdedigde Japan succesvol de Olympische titel, want het land won het Goud ook in Peking in 2008. Destijds stond Japan ook tegen de USA in de Finale en won toen met 3-1. De Amerikaanse ploeg won het Goud in de eerste drie Olympische Softbal-toernooien in 1996 (Atlanta, USA), 2000 (Sydney, Australië) en 2004 (Athene, Griekenland).

'Veteraan' pitchers Yukiko Ueno en Cat Osterman stonden wederom tegenover elkaar, 13 jaar nadat ze ook de Finale gooiden van de Olympische Spelen in 2008.

Yukiko Ueno gooide een sterke wedstrijd voor Japan. In 2008 was de rechtshander ook de winnende werpster in de Olympische Finale, nadat ze eerder al het Zilver had gewonnen op de Spelen van 2004. In dat jaar gooide Ueno de eerste Olympische Perfect Game.

Beide teams kregen een loopster op het derde honk in de eerste inning. Voor Japan opende Eri Yamada met een infield-hit richting startende pitcher Cat Osterman. Yamada schoof op na een opofferingsstootslag en een grounder, maar strandde op het derde honk. Voor de USA sloeg Janie Reed een driehonkslag met één uit. Volgende slagvrouw Amanda Chidester kreeg drie slag, maar de derde slagbal was een wilde worp. Reed probeerde te scoren, maar werd op de plaat uitgeschakeld.

Yukiko Ueno domineerde daarna in de volgende slagbeurten. Ze werd gesteund met een dubbelspel in de tweede inning, waarna ze drie slagvrouwen op rij uitschakelde in de derde en vierde slagbeurt.

Japan kwam ook in scoringspositie in de 1e2 op Cat Osterman, één van de veteranen in de Amerikaanse ploeg. Ze won het Goud op de Spelen van 2004 en het Zilver in 2008. Met één uit sloeg Saki Yamazaki een tweehonkslag, maar twee vangballen volgden.

Nadat Mana Atsumi de derde inning voor Japan begon met vier wijd nam Ally Carda de Amerikaanse pitching over. De rechtshander gooide negenmaal drie slag en kreeg vier honkslagen en één (onverdiend) punt tegen in 5 1/3 inning in de laatste voorronde-wedstrijd tegen Japan op maandag. De USA won toen met 2-1 op een walk-off homerun van Kelsey Stewart in de zevende inning. Carda zag Atsumi worden uitgeschakeld na een stootslag, maar met twee uit raakte ze een slagvrouw met een worp. Een grounder eindigde de slagbeurt, maar in de 1e4 opende Japan de score met twee uit.

Yamato Fujita begon de vierde inning met een honkslag, werd in scoringspositie gebracht via een opofferingsstootslag van Saki Yamazaki en bereikte het derde honk op een grounder van Haruka Agatsuma. Met twee uit kreeg Yuka Ichiguchi vier wijd en Fujita scoorde vervolgens op een infield-hit van Mana Atsumi.

Japan verdubbelde de voorsprong in de vijfde inning en opnieuw met twee uit. Nadat de eerste twee slagmensen waren uitgeschakeld sloeg Yu Yamamoto een honkslag wat werd gevolgd door een werpsterswissel, want Monica Abbott nam het over. Ook zij is een pitching-veteraan in Team USA en maakte ook deel uit van het Zilveren Team in 2008. Echter, de vierde worp van Abbott was een wilde worp en dat stelde Yamamoto in staat op te schuiven naar het tweede honk. Twee pitches later scoorde ze na een honkslag van Yamato Fujita.

Nu met een 2-0 achterstand kreeg Team USA de openingsslagvrouw op het honk in de 2e5 via vier wijd voor Ali Aguilar. Yukiko Ueno schakelde de volgende drie slagvrouwen uit, waarvan twee met drie slag.

Nadat Japan een loopster had achtergelaten op het tweede honk in de zesde inning kreeg de USA de lead-off hitter weer op het honk in de 2e6. Michelle Moultrie opende met een honkslag en dat leidde tot een werpsterswissel. Miu Goto nam het over en begon met een strikeout, maar kreeg daarna een honkslag tegen van Janie Reed. Een cruciaal moment volgde. Amanda Chidester sloeg een line drive, maar die werd gevangen door derde honkvrouw Yu Yamamoto en dat zorgde voor een dubbelspel, want Moultrie werd uitgeschakeld op het tweede honk.

...Mariana Prins, Dennis Duin & Linda Steijger...
(© Alle Foto's: Marco Stoovelaar)
In de 2e7 keerde Yukiko Ueno terug als werpster en schakelde drie slagvrouwen op rij uit om de winst mee te bezegelen!

Hiermee sloot Japan weer een succesvol toernooi af onder leiding van Reika Utsugi, die sinds 2011 Manager van de ploeg is. Utsugi, die als speelster Olympisch Zilver won in 2000 en 2004, leidde Japan ook naar twee titels op een Wereldkampioenschap.

Nederland kwalificeerde zich niet voor de Olympische Spelen, want de ploeg werd in 2019 uitgeschakeld tijdens het Europa/Afrika Olympisch Kwalificatie Toernooi in Vleuten, dat werd gewonnen door Italië.

Echter, er waren wel twee Nederlandse wedstrijd-officials aangesteld voor de Finale. Umpire Mariana Prins stond bij het derde honk en Dennis Duin was één van de drie Official Scorers. Linda Steijger was de Scoring Director van het Softbal Toernooi.

Verder bleef één van de Olympische softbal-records waarbij een Nederlandse speelster betrokken was overeind, namelijk die van de jongste speelster ooit. In 2008 was Britt Vonk 17 jaar, vier maanden en één dag oud toen ze deelnam in Peking. En dat is nog steeds een Olympisch Softbal Record.

(27 juli)

Eindstand:
1. Japan, 2. USA, 3. Canada, 4. Mexico, 5. Australië, 6. Italië.


USA - Japan 0-2
1234567RHE
Japan0001100-280
USA0000000-030
pitchers Japaninn.SOBBHRER
Yukiko Ueno, W (2-0)5 (*)522--

Miu Goto11-1--

Yukiko Ueno1-----

(*) - Ueno gooide op één slagvrouw in de zesde inning

pitchers USAinn.SOBBHRER
Cat Osterman2 (*)-12--

Ally Carda, L (0-1)2.221322

Monica Abbott2.12-3--

(*) - Osterman gooide op één slagvrouw in de derde inning

Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Kyira Cox (Australië), 1B-Geneviève Gaudreau (Canada),
2B-Zhiling Yu (China), 3B-Mariana Prins (Nederland).
Clock Operator-Manuel Tovar (Venezuela).
Replay Umpire-Gianluca Magnani (Italië).
Off-the-Field Umpire-Frankie Billingsley (Canada).
Official Scorers (Pitch Count, Play-by-Play)-Dennis Duin (Nederland), Stefano Pieri (Italië), Miyoko Yagi (Japan).
Technical Commissioners-Gabriele Hardinger (Oostenrijk), Totoni Sanna (Italië), Santos Vazquez (Puerto Rico).
Aanvangstijd-20:00 uur.
Speeltijd-2:03 uur.
Locatie-Yokohama Baseball Stadium, Naka-ku, Yokohama, Kanagawa (Japan) (stadion Yokohama DeNA BayStars).

Game Notes:
Finale Olympische Spelen 2020.
Japan wint Gouden Medaille, USA wint Zilveren Medaille.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 29° C; windrichting west-zuidwest; windsnelheid 8 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 64%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.