Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 juni 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis)

Nederlands Softbal Team wint tweemaal in Tweede Ronde Europees Kampioenschap; Geplaatst voor Super6
English

CASTIONS DI STRADA (ItaliŽ) - Het Nederlands Vrouwen Softbal Team is succesvol begonnen aan de Tweede Ronde van de 22e editie van het Europees Kampioenschap Softbal Vrouwen in ItaliŽ. Op woensdag (30 juni) speelde het Nederlands Team voor het eerst tijdens het evenement twee wedstrijden op ťťn dag. Dag 4 was de drukste van het toernooi met dertien wedstrijden op het programma in vier speelsteden. Beide Oranje-wedstrijden eindigde met een mercy-rule puntenverschil en beide eindigden met een walk-off homerun. De ploeg won eerst met 8-1 van Frankrijk, waarna later op de dag een 9-0 shutout volgde tegen IsraŽl om zicg te verzekeren van een plek in Groep X, wat de Play-Off Ronde is. Met het bereiken van deze Groep kwalificeerde Nederland zich ook voor deelname aan de tweede editie van de Super6, die vorig jaar weer zal plaatsvinden. De zes teams die zich plaatsen voor Groep X kwalificeren zich allemaal voor dit evenement, dat in 2018 voor het eerst werd georganiseerd in Hoofddorp.

Op donderdagochtend (10 uur) sluit Oranje Groep F af tegen Rusland in Castions di Strada.

Doordat Frankrijk vanavond met 5-3 won van Rusland zal Nederland op de eerste plaats eindigen in Groep F. Hierdoor zal Oranje op donderdag in Castions di Strada blijven waar het de Play-Off Ronde (Groep X) om 20:00 uur zal openen tegen de winnaar van Groep E. Wie dat is wordt beslist in de wedstrijden die op donderdag worden gespeeld.

Op vrijdag speelt de ploeg voor de derde dag op rij twee wedstrijden ter afsluiting van de Play-Off Ronde. Dit keer speelt Nederland beide wedstrijden in Ronchi dei Legionari. Om 12:30 uur wordt de tegenstander de ploeg die in Groep E op de derde plaats zal eindigen. En om 17:30 uur speelt Oranje tegen het team dat tweede wordt in Groep E. De teams die in Groep X op de eerste en tweede plaats eindigen ontmoeten elkaar zaterdagavond in de Finale.

Oranje opende het toernooi op zondagochtend met een 16-0 mercy-rule shutout tegen Oostenrijk. Op maandagavond won de ploeg met 9-6 in wat een onverwacht spannende en close game werd tegen Duitsland, waarna op dinsdag de Eerste Ronde werd afgesloten met een 16-0 winst tegen Litouwen.

Naast het winnen van de Europese titel zijn er nog meer kwalificaties te verdelen in het toernooi van dit jaar. Zoals gezegd, de zes beste teams gaan naar de Super6, die volgend jaar weer wordt georganiseerd. De Europees kampioen plaatst zich ook voor deelname aan de World Games 2022 en de drie beste ploegen plaatsen zich voor de WBSC Women's World Cup 2023.

(30 juni)

Overige uitslagen van Dag 4:
1e t/m 8e plaats:
Groep E: Spanje vs. Duitsland 8-9; ItaliŽ vs. TsjechiŽ 5-0; Duitsland vs. TsjechiŽ 2-10 (5 inn.); ItaliŽ vs. Spanje 13-0 (3½ inn.).
Groep F: Rusland vs. IsraŽl 5-7 (8 inn.); Rusland vs. Frankrijk 3-5.

9e t/m 17e plaats:
Groep G: Litouwen vs. OekraÔne 0-19 (4 inn.); Polen vs. Denemarken 10-1 (5 inn.); Litouwen vs. Hongarije 4-12 (6 inn.).
Groep H: Bulgarije vs. Oostenrijk 5-14 (5inn.); KroatiŽ vs. Slowakije 2-1.Nederland vs. Frankrijk
...Cindy van der Zanden...
...twee homeruns...
(© Foto: Fred Versluis)
Nederland werd met 7-6 'outhit' door Frankrijk en stond kort achter, maar kwam tot een rally van vier punten in de tweede helft van de eerste inning. De ploeg zou het duel afsluiten met een mercy-rule puntenverschil, dankzij een walk-off homerun van Cindy van der Zanden, haar tweede vierhonker in de wedstrijd. Van der Zanden sloeg vijf van de acht Oranje-punten binnen.

Frankrijk opende de score met twee uit in de eerste helft van de eerste inning op starter Lisa Hop. Kimane Rogron begon met een tweehonkslag en schoof op naar het derde honk met ťťn uit via een opofferingsstootslag van EloÔse Tribolet, die in 2019 in de Nederlandse Hoofdklasse speelde voor Tex Town Tigers. Met twee uit scoorde Rogron na een tweehonkslag van Emilie Olivier, maar dit bleef het enige Franse punt in deze wedstrijd.

Nederland antwoordde met vier punten in de tweede helft van de eerste inning op starter Louise Le Chenadec. Oranje kreeg de honken snel vol. Britt Vonk begon met vier wijd, Brenda Beers volgde met een infield-hit en Jessie van Aalst sloeg een honkslag. Vonk scoorde daarna het gelijkmakende punt op een grounder van Maxime van Dalen. En hierna volgde Cindy van der Zanden met een 3-run homerun om Nederland op een 4-1 voorsprong te zetten.

Oranje voegde een punt toe in de tweede inning. Met ťťn uit sloeg Britt Vonk een driehonkslag en dat leidde tot een werpsterswissel. Enora Simon nam het over, maar haar eerste worp op volgende slagvrouw Brenda Beers was een wilde worp, waardoor Vonk kon scoren.

Het volgende punt kwam tot stand met twee uit in de 2e3. Het was toen Dinet Oosting die haar vierde homerun in vier dagen (en vier wedstrijden) sloeg om de stand op te voeren naar 6-1.

Na te hebben gescoord in de eerste inning werd Frankrijk op rij uitgeschakeld in de tweede inning, maar kreeg een loopster in scoringspositie in de derde. Met twee uit sloegen Pauline Prade en EloÔse Tribolet beiden een honkslag, maar zij strandden op het eerste en derde honk. Net als Tribolet speelde ook Prade in de Nederlandse Hoofdklasse. Zij kwam in 2016 uit voor Olympia Haarlem.

Lisa Hop kreeg weer drie nullen op rij in de 1e4 en sloot af met twee strikeouts. In de vijfde inning nam Kirsten Scheele de pitching over. Met twee uit kreeg ook zij twee honkslagen tegen, dit keer geslagen door Kimane Rogron en Pauline Prade. Hierna sloeg ook EloÔse Tribolet weer een honkslag. Op deze klap probeerde Rogron te scoren, maar werd op de plaat uitgeschakeld na een aangooi van midveldster Annemiek Jansen, die net in het duel was gekomen. De bal bereikte catcher Dinet Oosting op tijd om Rogron uit te kunnen tikken. En dat maakte een einde aan de Franse slagbeurt.

Even later bereikte Nederland het mercy-rule puntenverschil op nieuwe pitcher Clťlia Costes. Zij gooide vier wijd op Jessie van Aalst, maar hierna werd Maxime van Dalen uitgevangen. Dat bracht Cindy van der Zanden in het slagperk en zij haalde vervolgens uit voor haar tweede homerun in de wedstrijd. Dit keer was het een walk-off homerun, want de klap sloot de wedstrijd af, omdat Nederland hiermee de stand opvoerde naar 8-1.


Nederland - Frankrijk 8-1 (5 inn.)
1234567RHE
Frankrijk10000 -170
Nederland41102 -860
(ťťn uit toen een verschil van zeven punten werd bereikt in de 2e helft 5e inning)
pitchers Frankrijkinn.SOBBHRER
Louise Le Chenadec, L (1-2)1.1-2455

Enora Simon2.211111

Clťlia Costes0.1-1122

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Lisa Hop, W (2-0)45-411

Kirsten Scheele11-3--

Homerun: Nederland: Cindy van der Zanden 2 (2)(1e,3-run,1 uit,op Le Chenadec; 5e,2-run,1 uit,op Costes), Dinet Oosting (4)(3e,solo,2 uit,op Simon).
Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Ibůn Arťvalo Lafuente (Spanje),
1B-Jens Jakobsen (Denemarken), 3B-Francisco Marin (Spanje).
Official Scorer-Mario Fedele (ItaliŽ).
Play-by-Play Scorer-Arianna Pagani (ItaliŽ).
Technical Commissioner-Gabriele Hardinger (Oostenrijk).
Umpire-in-Chief-????.
Aanvangstijd-10:00 uur.
Speeltijd-1:50 uur.
Locatie-Campo da Softball, Castions di Strada (ItaliŽ) (veld Softball Club Castionese).

Game Notes:
647e interlandwedstrijd van het Nederlands Vrouwen Softbal Team.
Achtste wedstrijd van Nederland tegen Frankrijk.
Achtste overwinning van Nederland tegen Frankrijk.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 27° C; windrichting zuid; windsnelheid 10 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 52%.Nederland vs. IsraŽl
...Dinet Oosting...
...walk-off grand slam homerun...
...5e homerun in 5 wedstrijden...
(© Foto: Fred Versluis)
De tweede wedstrijd vandaag begon bijna drie kwartier later dan gepland vanwege de lengte van de voorgaande ontmoetingen in Castions di Strada, waar vijf wedstrijden werden gespeeld. Na afloop van het duel tussen Nederland en Frankrijk stond IsraŽl en Frankrijk tegenover elkaar. Dat duel had als eerste tijdens het toernooi een verlenging nodig, gewonnen door IsraŽl met 7-5, maar duurde twee uur en 40 minuten. Hierdoor startte de volgende wedstrijd tussen Hongarije en Litouwen ongeveer 45 minuten en nam bijna twee uur in beslag. En zo werd het duidelijk dat de wedstrijd tussen Nederland en IsraŽl niet op de geplande aanvangstijd van 18:00 uur zou beginnen.

Nadat het duel was begonnen nam Nederland een snelle voorsprong en nam daarna meer afstand in de derde en vierde inning. De ploeg bereikte een mercy-rule puntenverschil in de vijfde toen Dinet Oosting een walk-off, grand slam homerun sloeg! Dat was haar tweede homerun van de dag en haar vijfde in vijf wedstrijden. Cindy van der Zanden, die tweemaal homerde in de eerste wedstrijd van vandaag, sloeg ook weer een homerun.

IsraŽl kwam slechts eenmaal in scoringspositie op de Oranje-pitching. Met twee uit in de eerste inning, op starter Ginger de Weert, bereikte Rebecca Blitz het honk na een fout, maar strandde op het eerste honk. In de tweede inning kreeg Aliyah Heurta-Leipner vier wijd, maar kwam ook niet verder dan het eerste honk. Nadat IsraŽl op rij was uitgeschakeld in de derde inning kwam de ploeg in scoringspositie en het dichtst bij een punt in de 1e4. Met ťťn uit werd Olivia Gott geraakt door een worp en sloeg Alexis Kaiser een infield-hit. Met twee uit werd Gott gedwongen uitgeschakeld op het derde honk. IsraŽl liet weer een loopster achter op het eerste honk in de vijfde op Marjolein Merkx.

Nederland opende de score met twee punten in de tweede helft van de eerste inning op starter Sydney Goldman. Zij gooide vier wijd op Britt Vonk en Brenda Beers. De laatste werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Jessie van Aalst, maar hierna raakten de honken vol na vier wijd voor Maxime van Dalen. Vonk scoorde hierna het eerste punt na een wilde worp, maar de honken kwamen weer vol te staan toen ook Cindy van der Zanden vier wijd kreeg. Van Aalst scoorde het tweede punt op een opofferingsslag van MariŽlle Vleugels.

Na een puntloze tweede inning werden twee Oranje-punten toegevoegd in de derde slagbeurt. Met ťťn uit kreeg Jessie van Aalst vier wijd en scoorde toen Cindy van der Zanden de bal diep het midveld in sloeg voor haar derde homerun van de dag!

In de 2e4 opende Dinet Oosting met een infield-hit en scoorde het vijfde punt voor Nederland toen Laura Wissink volgde met een tweehonkslag.

Met een 5-0 voorsprong was een mercy-rule winst in de maak, want de ploeg had nog maar twee punten nodig om het duel in de vijfde inning te kunnen afsluiten. En die punten kwamen er inderdaad op Vanessa Foreman, die de pitching in de vierde inning had overgenomen. Jessie van Aalst begon met vier wijd en Maxime van Dalen sloeg een honkslag. Nadat Van Dalen was vervangen door pinch-runner Wies Ligtvoet schoven de twee loopsters op via een opofferingsstootslag van Cindy van der Zanden. Een gedwongen loop werd daarna opgezet via opzettelijk vier wijd voor MariŽlle Vleugels. Annemiek Jansen werd ingezet als pinch-runner voor Vleugels en Dinet Oosting was de volgende slagvrouw. Zij maakte goed contact op de tweede worp die ze zag en dreunde de bal diep het midveld in voor een walk-off grand slam homerun.


Nederland - IsraŽl 9-0 (5 inn.)
1234567RHE
IsraŽl00000 -010
Netherlands20214 -951
(ťťn uit toen een verschil van zeven punten werd bereikt in de 2e helft 5e inning)
pitchers IsraŽlinn.SOBBHRER
pitchers Israelinn.SOBBHRER
Sydney Goldman, L (1-1)3.114355

Vanessa Foreman1-2244

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Ginger de Weert, W (1-0)4311--

Marjolein Merkx12----

Homeruns: Nederland: Cindy van der Zanden (3)(3e,2-run,2 uit,op Goldman), Dinet Oosting (5)(5e,grand slam,1 uit,op Foreman).
Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Galip Sonmez (Duitsland), 1B-Gianluca Magnani (ItaliŽ), 3B-Sandro Sina (ItaliŽ).
Official Scorer-Francesca Valenti (ItaliŽ).
Play-by-Play Scorer-Gaia Gabanini (ItaliŽ).
Technical Commissioner-Gabriele Hardinger (Oostenrijk).
Umpire-in-Chief-????.
Aanvangstijd-18:12 uur.
Speeltijd-1:37 uur.
Locatie-Campo da Softball, Castions di Strada (ItaliŽ) (veld Softball Club Castionese).

Game Notes:
648e interlandwedstrijd van het Nederlands Vrouwen Softbal Team.
Tweede wedstrijd van Nederland tegen IsraŽl.
Tweede overwinning van Nederland tegen IsraŽl.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 29° C; windrichting zuidoost; windsnelheid 8 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 40%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.