Samenstelling & Copyright © 1997-2022 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Neptunus Softbal)

Neptunus opnieuw winnaar van Roef! Pre-Season Tournament
English

REUSEL - Het vrouwen-softbalteam van Neptunus heeft de 14e editie gewonnen van het internatonale Pre-Season Tournament, een indoor-toernooi dat jaarlijks wordt georganiseerd door Roef! sinds 2008. In de Finale op zondag (13 februari) boekte Neptunus een 4-0 shutout tegen Onze Gezellen. Alle wedstrijden werden gespeeld in de sporthallen van Optisport Sporthuis Reusel in de plaats Reusel, die dicht bij de Belgische grens ligt, ten zuiden van Moergestel, wat de thuishaven van Roef! is. Twee jaar geleden won Neptunus het toernooi ook. Dit jaar zal de Rotterdamse ploeg debuteren in de Hoofdlasse na promotie vorig seizoen.

...Neptunus won wederom het Pre-Season Tournament...
(© Foto: Neptunus Softball)
Vorig jaar werd het toernooi afgelast vanwege de maatregelen tegen de coronavirus-pandemie (COVID-19). In 2020 vond de dertiende editie van het toernooi eveneens begin februari plaats en was toen de laatste activiteit die doorgang vond voordat alle oefen- en competitiewedstrijden werden geschrapt en/of uitgesteld. Een ingekort oefenseizoen begon vervolgens op 4 juli en de competitie ging op 18 juli van start. Echter, begin oktober kwam het seizoen abrupt ten einde vanwege nieuwe maatregelen en werd er geen kampioen uitgeroepen voor het seizoen 2020.

Eerder dit jaar besloot het organisatie-comité van Roef! groen licht te geven en dat het toernooi op 12 en 13 februari zou plaatsvinden. De club berichtte toen: ,,We hebben kritisch gekeken naar de capaciteit in de sporthal in Reusel en rekening houdend met het handhaven van de geldende coronamaatregelen kunnen we beperkt publiek toelaten met een vaste zitplaats. Het belangrijkste is dat we wedstrijden kunnen spelen.'' Elk team mocht zes personen aan publiek meenemen, zodat ook de teams op de tribune konden plaatsnemen. Het dragen van een mondkapje was verplicht en ook moest een afstand van anderhalve meter worden aangehouden.

De buitenlandse teams waren afgezegd, met uitzondering van Antwerp Eagles uit België. De overige zeven teams uit het deelnemersveld kwamen allen uit Nederland. Drie daarvan komen dit seizoen uit in de Hoofdklasse, namelijk Neptunus, Onze Gezellen en Roef!. Drie anderen zullen spelen in de Eerste Klasse: Euro Stars, Hoofddorp Pioniers en Red Lions. Het organiserende Roef! nam ook deel met het tweede team. In totaal werden 25 wedstrijden gespeeld in het twee dagen durende evenement in twee sporthallen in Reusel.

Het toernooi vormde de eerste sofbal-actviteit van het jaar, want het jaarlijkse internationale Indoor Cup-toernooi in Schiedam in januari werd wederom afgelast vanwege de maatregelen tegen het coronavirus.

Op zaterdag, in de voorronde, deelden Roef! en Onze Gezellen de eerste plaats in Poule A om zich te plaatsen voor de Kampioenspoule. Roef! en Onze Gezellen kwamen tot een 1-1 gelijkspel tegen elkaar. Hierna boekte Roef! een 2-0 shutout tegen Hoofddorp Pioniers en won met 10-3 van Antwerp Eagles. Onze Gezellen kwam tot een 9-0 shutout tegen Eagles en won met 6-3 van Pioniers.

In Poule B eindigden Euro Stars, Neptunus en Red Lions samen op de eerste plaats. Op basis van het puntenverschil in de onderlinge wedstrijden gingen Euro Stars en Neptunus door naar de top-vier poule. Euro Stars had met 7-3 gewonnen van Neptunus, gevolgd door een 11-2 winst tegen Roef! 2, maar verloor met 3-1 van Red Lions. Na verlies tegen Euro Stars boekte Neptunus twee ruime shutout-overwinningen tegen Red Lions (10-0) en Roef! 2 (16-0).

Tijdens de Openingsceremonie op zaterdag was er een moment stilte en een applaus ter nagedachternis aan de Belgische speelster en voormalig Roef!-speelster Griet De Schrijvere, die op 4 februari op de veel te jonge leeftijd van 41 jaar overleed.

In de Kampioenspoule boekte Onze Gezellen een 7-0 shutout tegen Euro Stars in het eerste duel op zaterdag. De volgende dag begon met een interessant pitching-duel tussen Roef! en Neptunus, dat met een puntloze stand eindigde. De Australische Jessica Tolmie gooide het hele duel voor Roef!, Lisa Hoeverts gooide voor Neptunus.

Hierna stond Neptunus met lege handen tegen Euro Stars en verloor met 1-0 in wat eveneens een pitching-duel was. Mariëlle Vleugels, die gastspeelster was in het team van Euro Stars, was de winnende werpster. Hierna won Onze Gezellen met 2-1 van Roef! om zich te plaatsen voor de Finale. In de volgende wedstrijd boekte Neptunus een belangrijke 6-1 overwinning tegen Onze Gezellen, maar moest daarna wachten op de uitslag van het duel tussen Roef! en Euro Stars. Met een zege zou Euro Stars de tweede finalist worden. Echter, Roef! won met 4-0 en eindigde op gelijke hoogte met Neptunus. Doordat het onderlinge duel een 0-0 stand was werd de eindstand opgemaakt op basis van het puntenverschil in de wedstrijden gespeeld in de Kampioenspoule. Neptunus had een puntenverschil van vier, Roef! van drie en bereikte Neptunus de Finale.

In de Finale kwam Neptunus tot een 4-0 shutout tegen Onze Gezellen om het toernooi te winnen. Neptunus meldde dat de ploeg al snel driemaal scoorde, terwijl een solide verdediging voor de nodig steun zorgde voor pitchers Nienke Weis (3 innings), Kirsten Fischer (2 innings) en Lisa Hoeverts (2 innings).

Op 19 en 20 maart organiseert Roef! de jeugd-editie van het Pre-Season Tournament.