Grand Slam * Stats & News
Updated: 20 juli 2022
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2022
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2022 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Fred Versluis)

Roster Nederlands Softbal Team bekend voor Europees Kampioenschap
English

NIEUWEGEIN - Het roster van het Nederlands Softbal Team voor het komende Europees Kampioenschap in Spanje is op woensdag (20 juli) bekend gemaakt. Alle 17 speelsters op het roster namen vorige maand met Oranje deel aan het toernooi om de Canada Cup. Daar speelde Team Kingdom of the Netherlands (zoals men de nationale teams van Nederland graag genoemd wil hebben) een prima toernooi en eindigde op de derde plaats. De ploeg vertrekt op donderdag naar Spanje, waar het de komende dagen geen oefenwedstrijden op het programma heeft staan.

Het Nederlands Team reisde met 20 speelsters naar Canada, maar er mogen er slechts 17 op een roster staan voor evenementen zoals het Europees Kampioenschap. Tijdens de Canada Cup maakten drie speelsters hun interland-debuut, catchers Charlotte Drijvers en Lorraine Kieft en infielder Sterre den Duijn.

De drie rookies stonden aanvankelijk alledrie niet op het roster voor het komende Europees Kampioenschap. Echter, ervaren speelster Maxime van Dalen liep 2½ week geleden een zware, 'season-ending', knieblessure op tijdens een training van de nationale ploeg. Zij werd op het roster vervangen door Charlotte Drijvers. Lorraine Kieft zal bij de ploeg in Spanje zijn als bullpen-catcher.

Dit wordt het derde Europees Kampioenschap in de laatste vier jaar. In 2019 namen 23 landen deel aan de 21e editie die plaatsvond in TsjechiŽ en Polen. Daar veroverde ItaliŽ de titel en eindigde Nederland op de tweede plek, gevolgd door Groot-BrittanniŽ en TsjechiŽ.

Vorig jaar werd het volgende EK georganiseerd in ItaliŽ met deelname van zeventien landen. Opnieuw pakte ItaliŽ de titel en Oranje werd wederom tweede. Dit keer wonnen de Tsjechen het brons, gevolgd door IsraŽl.

Doordat de volgorde van het Europees Kampioenschap werd aangepast staat er dit jaar opnieuw een EK op het programma. Het 23e EK wordt georganiseerd in Catalunya, Spanje, waar Barcelona, Sant Boi de Llobregat, Viladecans en GavŠ de speel-locaties zijn. Het evenement begint op zondag 24 juli. De Finale wordt gespeeld op zaterdag 30 juli in Sant Boi de Llobregat. In totaal nemen 21 landen deel en staan er 99 wedstrijden op het speelschema.

Nederland opent het toernooi in Poule B in gezelschap van Duitsland, Ierland, Oostenrijk en Zwitserland.

In Poule A spelen BelgiŽ, Griekenland, ItaliŽ, KroatiŽ en Polen.
In Poule C spelen Frankrijk, Groot-BrittanniŽ, OekraÔne, TsjechiŽ en Turkije.
En in Poule D spelen Denemarken, Finland, IsraŽl, Malta Slowakije en Spanje.

...Maxime van Dalen...
...'out for the season'...
(© Foto: Fred Versluis)
Voor dit EK wordt een nieuw speelsysteem gebruikt. De top-acht van het voorgaande EK in 2021 is zeker van de Super Round. De eerste ronde eindigt op maandagmiddag. De twee beste teams van elke Poule spelen voor de stand in de Quarterfinal Group (Poule E en F). De overige teams gaan verder voor de stand in hun Quarterfinal Group. De drie beste ploegen uit Poule E en F gaan naar de Halve Finale Groep (Poule X) voor de medaille-wedstrijden. De overige teams gaan naar de groep waarin wordt gespeeld om de zevende tot en met twaalfde plaats. De teams op de eerste en tweede plaats in Poule X ontmoeten elkaar in de Finale.

Het roster van het Nederlands Team ziet er als volgt uit:

Pitchers:
Lisa Hop (Olympia Haarlem), Marjolein Merkx (Roef!), Lindsey Meadows (Tex Town Tigers), Rebecca Soumeru (Sparks Haarlem) en Eva Voortman (Neptunus).
Catchers:
Charlotte Drijvers (Roef!), Dinet Oosting en Laura Wissink (beiden Tex Town Tigers).
Infielders:
Damishah Charles (Amsterdam Pirates), Lizzie Clarijs, Britt Vonk (beiden Tex Town Tigers), Suka Van Gurp (Sparks Haarlem) en MariŽlle Vleugels (Olympia Haarlem).
Outfielders:
Jessie van Aalst, Brenda Beers, Cindy van der Zanden (allen Olympia Haarlem) en Annemiek Jansen (Tex Town Tigers).

Coaching Staf:
Ferenc Jongejan (Hoofd Coach), Saskia Kosterink (Hitting Coach), Robert Boersma (1B Coach en Infield Coach) en Tjerk Smeets (Battery Coach).
Begeleiding:
Bas Besselink (Fysiotherapeut), Sanne Bolhuis (Team Manager) en Lorraine Kieft (Bullpen Catcher).

(20 juli)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2022 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.