Grand Slam * Stats & News
Updated: 24 juli 2022
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2022
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2022 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Fred Versluis)

Nederlands Softbal Team opent Europees Kampioenschap met shutout-winst
English

VILADECANS (Spanje) - Het Nederlands Softbal Team is de 33e editie van het Europees Kampioenschap op zondag (24 juli) begonnen met een 7-0 shutout-overwinning tegen Duitsland.

De wedstrijd werd gespeeld op Camp Municipal de Sófbol de Viladecans in Viladecans, een voorstad van Barcelona. Het EK wordt georganiseerd in Catalunya rondom Barcelona. De andere speel-locaties zijn Gavá, Sant Boi de Llobregat en Barcelona zelf.

21 landen nemen deel aan het EK van dit jaar. Zij zijn verdeeld over vier Poules in de Eerste Ronde, die op maandagmiddag wordt afgesloten. De acht beste landen gaan dan naar de Super Round in de nieuwe opzet van het EK die voor het eerst wordt gebruikt.Het Nederlands Team gebruikte één inning om de openingswedstrijd min-of-meer mee te beslissen. De ploeg kwam tot een rally van vijf punten in de tweede slagbeurt. In vier andere innings samen scoorde de ploeg nog slechts tweemaal, maar het team wist het duel wel via de mercy-rule af te sluiten in de vijfde inning.

Oranje opende de score met één punt in de tweede helft van de eerste inning op starter Hannah Held, die in de Nederlands Hoofdklasse-competitie uitkomt voor Sparks Haarlem. Zij kreeg een lead-off single tegen van Britt Vonk, maar die werd, met één uit, gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Damishah Charles. Na vier wijd voor Jessie van Aalst scoorde Charles na een honkslag van Cindy van der Zanden.

...Brenda Beers...
...3 hits, 3 RBI's, 1 gescoord punt...
(© Foto: Fred Versluis)
De tweede inning was de meest productieve voor Nederland. De ploeg sloeg vier honkslagen en nam meer afstand met een 5-run rally. Dinet Oosting begon met een honkslag en Charlotte Drijvers vier wijd. Nadat de twee een honk waren opgeschoven via een opofferingsstootslag van Annemiek Jansen raakten de honken vol na vier wijd voor Britt Vonk. Brenda Beers volgde met een 2-run single en dat leidde ook tot een werpsterswissel. De in Amerika geboren en opgegroeide Kyrie Denny nam de Duitse pitching over. Zij kreeg een grounder van Damishah Charles, maar iedereen was safe en Vonk scoorde. Nog eens twee punten werden daarna toegevoegd toen Jessie van Aalst een honkslag sloeg. Volgende slagvrouw Cindy van der Zanden dreunde de bal diep het linksveld in voor een tweehonkslag. Maar Van Aalst en Van der Zanden bleven achter, want een strikeout en vangbal eindigden de slagbeurt.

Marjolein Merkx startte voor Nederland. De rechtshander schakelde de eerste zeven slagvrouwen op rij uit, waarvan de laatste vier met een strikeout. Met één uit in de derde kreeg Merkx haar enige honkslag tegen, een klap van >Fiona Brosch, maar haar pinch-runner Teresa Vanah ging later uit bij een steelpoging.

Met twee uit in de vierde gooide Merkx vier wijd op Lara Brockmeyer, maar zij strandde op het eerste honk.

Met Nederland op een 6-0 voorsprong nam Rebecca Soumeru de Oranje-pitching over in de 1e5. Met twee uit kreeg de veteraan-rechtshander een honkslag tegen van haar veteraan-collega Claudia Volkmann (die werd ingezet als pinch-hitter). Volkmann's pinch-runner Lisa Delay werd daarna de enige Duitse loopster in scoringspositie toen een vrije loop volgde, maar een grounder sloot de slagbeurt af.

Nederland werd puntloos gehouden in de derde en vierde inning. Met twee uit in de derde sloeg Britt Vonk de bal diep het midveld in. De snelle Vonk wilde er een driehonkslag van maken, maar werd uitgeschakeld op het derde honk.

In de vierde liet Nederland loopsters achter op het eerste en derde honk.

Maar in de 2e5 werd het mercy-rule puntenverschil bereikt. Dinet Oosting begon met een tweehonkslag en bereikte het derde honk toen Annemiek Jansen na een fout op het honk kwam. Een gedwongen loop werd daarna opgezet via opzettelijk vier wijd voor Britt Vonk, maar Brenda Beers volgde met een walk-off single die er een 7-0 stand van maakte. Beers sloeg 3-uit-4 en sloeg ook drie punten binnen.

Voor Nederland speelden in dit duel: Britt Vonk (1B/SS), Brenda Beers (CF), Damishah Charles (SS), Lizzie Clarijs (3B), Jessie van Aalst (RF), Cindy van der Zanden (2B), Suka Van Gurp (2B), Laura Wissink (DP/C), Dinet Oosting (3B/OPO), Charlotte Drijvers (C), Mariëlle Vleugels (PH/1B), Annemiek Jansen (LF), Marjolein Merkx (SP) en Rebecca Soumeru (RP).

(24 juli)


Nederland - Duitsland 7-0 (5 inn.)
1234567RHE
Duitsland00000 -021
Nederland15001 -7110
(één uit toen een verschil van 7 punten werd bereikt in de 5e inning)
pitchers Germanyinn.SOBBHRER
Hannah Held, L (0-1)1.123455

Kyrie Denny311722

pitchers Netherlandsinn.SOBBHRER
Marjolein Merkx, W (1-0)4411--

Rebecca Soumeru1111--

Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Ibon Arévalo Lafuente (Spanje), 1B-Angelo Nearco (Italië), 3B-Jonas Kristensen (Denemarken).
Official Scorer-Martha Moya (Spanje).
Play-by-Play Scorer-Marina Estoquera (Spanje).
Technical Commissioner-Zsusza Balog (Hongarije).
Umpire-in-Chief-Loeki Vischschoonmaker (België).
Aanvangstijd-16:55 uur.
Speeltijd-1:45 uur.
Locatie-Camp Municipal de Sófbol de Viladecans, Viladecans (Spanje).

Game Notes:
664e interlandwedstrijd van het Nederlands Softbal Team.
21e wedstrijd in de historie van Nederland tegen Duitsland.
21e overwinning in de historie van Nederland tegen Duitsland.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 29° C; windrichting zuidwest; windsnelheid 21 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 71%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2022 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.