Grand Slam * Stats & News
Updated: 25 juli 2022
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2022
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2022 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Fred Versluis)

Nederlands Softbal Team boekt opnieuw mercy-rule winst op Dag 2 Europees Kampioenschap
English

BARCELONA (Spanje) - Het Nederlands Softbal Team is de Tweede Ronde van de 33e editie van het Europees Kampioenschap op maandag (25 juli) begonnen met een 7-0 overwinning tegen TsjechiŽ. Dit was de tweede mercy-rule winst voor de ploeg in twee dagen, want Oranje opende het evenement op zondag met een 7-0 shutout-overwinning tegen Duitsland in de Eerste Ronde.

Nederland speelde slechts ťťn wedstrijd in deze Eerste Ronde, net als de overige zeven beste ploegen van het EK van vorig jaar. Deze acht teams waren al verzekerd van een plek in de Tweede Ronde. De acht teams waren verdeeld over vier Poules en ontmoetten elkaar in de eerste wedstrijd om te bepalen wie eerste en tweede zou worden. De overige ploegen in deze vier Poules speelden twee wedstrijden om de derde plaats in de Poule te bereiken en zich ook te plaatsen voor de Super Round (of Tweede Ronde, of Kwartfinale Ronde).

ItaliŽ en Polen plaatsten zich al vantevoren in Poule A. ItaliŽ kwam tot een 11-0 shutout tegen Polen om eerste te worden. De twee ploegen kregen gezelschap van Griekenland, dat tweemaal tot winst kwam. Vorig jaar eindigde Polen op de negende plaats achter Rusland, dat toen achtste werd, maar niet deelneemt aan de editie van dit jaar.

In Poule B eindigden Nederland en Duitsland op de eerste en tweede plaats in Poule B en kregen gezelschap van Ierland, dat eveneens tweemaal won.

In Poule C stonden TsjechiŽ en Frankrijk tegenover elkaar in het duel om de eerste en tweede plaats. De Tsjechen wonnen nipt met 9-8. Derde in deze Poule werd Groot-BrittanniŽ, dat hun twee wedstrijden in de voorronde won.

En in Poule D won IsraŽl van Spanje (7-1) om eerste te worden. De derde beste ploeg in deze Poule werd Slowakije, dat driemaal speelde en driemaal won in was de enige Poule was met zes teams.

In de Tweede Ronde speelt Nederland in Poule F. Na het openingsduel vandaag tegen TsjechiŽ ontmoet Oranje achtereenvolgens Polen (11:15 uur, dinsdag, Sant Boi), Griekenland (15:45 uur, dinsdag, Sant Boi), Slowakije (11:15 uur, woensdag, Barcelona) en Spanje (15:45 uur, woensdag, Barcelona).

De drie beste ploegen uit Poule E en F gaan daarna door naar de Finale Ronde (Poule X). De ploegen die op de eerste en tweede plaats eindigen in Poule X ontmoeten elkaar komende zaterdag in de Finale. De teams op de derde en vierde plaats spelen om het brons.De wedstrijd van vandaag werd gespeeld op Campo Municipal de Sůfbol Carlos Pťrez de Rozas, dat ligt op de heuvel MontjuÔc in Barcelona.

Een stukje geschiedenis. MontjuÔc was de geboorteplek van de stad Barcelona en is altijd een strategische locatie aan de Middellandse Zee geweest, al vanaf de Romeinse tijd, en overziet de haven. MontjuÔc is de plek geweest van verschillende forten en kastelen, waaronder het nog altijd bestaande Kasteel van MontjuÔc, dat dateert uit de 17e eeuw. MontjuÔc was ook de locatie van de Barcelona International Exposition in 1929, de tweede Wereldtentoonstelling die plaatsvond in de stad, de eerste keer was in 1888.

Verschillende gebouwen op de heuvel werden gebouwd voor de tentoonstelling en bestaan nog altijd, waaronder het schitterende Palau Nacional, het Olympisch Stadion, de Font Mŗgica (Magische Fontein) en de Poble Espanyol (Spaans Dorp).

In 1992, tijdens de Olympische Spelen in Barcelona, waren verschillende sport-accomodaties gelegen op MontjuÔc. De wedstrijden van het honkbaltoernooi werden toen gespeeld in Viladecans en L'Hospitalet de Llobregat. In 2007 werden wedstrijden gespeeld in het honkbalstadion op MontjuÔc tijdens het Europees Honkbal Kampioenschap, dat toen altijd de status had van Olympisch Kwalificatie Toernooi voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking (China).

Op MontjuÔc ligt ook de Fundaciů Joan Mirů, een museum voor moderne kunst, de botanische tuinen en het Olympic and Sports Museum Joan Antoni Samaranch.

Het Nederlands Softbal Team opende de score vandaag in de tweede helft van de eerste inning op de Tsjechische pitching-aas Veronika PeckovŠ.

Kort ervoor had de Tsjechische ploeg als eerste het honk bereikt op Oranje-starter Lisa Hop. Lead-off hitter Veronika KlimplovŠ bereikte het honk na een fout, maar werd uitgeschakeld in een dubbelspel. Met twee uit werd Eliška ThompsonovŠ geraakt door een worp, maar zij ging uit bij een steelpoging.

Nederland sloeg daarna toe met een 3-run rally, die begon met vier opeenvolgende links slaande slagvrouwen. Britt Vonk opende met een tweehonkslag en scoorde toen een opofferingsstootslag van Eva Voortman in een fout eindigde. Hierna raakten de honken vol nadat Brenda Beers en Jessie van Aalst beiden vier wijd kregen. Een 5-2-3 dubbelspel volgde op een grounder van Cindy van der Zanden, maar nog eens twee punten werden daarna toegevoegd toen volgende slagvrouw MariŽlle Vleugels een honkslag afleverde.

Beide teams gingen op rij uit in de tweede inning, maar bereikten de honken weer in de derde.

...Lisa Hop...
...complete game, 8 strikeouts, 3 hits...
(© Foto: Fred Versluis)
In de 1e3 werd Veronika PeckovŠ ingezet als pinch-hitter en opende met een tweehonkslag. PeckovŠ stond als tiende in de Tsjechische line-up en was de zogenoemde Flex Player. In deze slagbeurt sloeg ze voor haar zus Michaela PeckovŠ, die de designated player was. Nadat ze het tweede honk had bereikt werd Veronika PeckovŠ vervangen door pinch-runner Lenka BakusovŠ. Met ťťn uit sloeg Gabriela SlabŠ een honkslag en zorgde voor loopsters 'op de hoeken'. Maar een gedwongen nul en een vangbal eindigden de slagbeurt. Hierna leek er iets niet goed te gaan wat de regels betreft, want zowel Veronika PeckovŠ als Lenka BakusovŠ bleven in de wedstrijd en dat is uiteraard niet mogelijk. PeckovŠ keerde terug naar de tiende plek, terwijl BakusovŠ de nieuwe designated player (of offensive player only) werd, in plaats van Michaela PeckovŠ. Echter, BakusovŠ was de vervanger van Veronika PeckovŠ en niet van Michaela PeckovŠ, wat betekende dat Veronika (toen ze terugkeerde naar de tiende plek) re-enterde voor BakusovŠ, die zodoende niet meer aan de wedstrijd had mogen deelnemen.

Oranje voegde even later het vierde punt toe in de 2e3. Eva Voortman kwam op het honk na een fout, schoof op na een opofferingsstootslag van Brenda Beers en scoorde op een 2-out single van Cindy van der Zanden.

In de vierde inning kregen de Tsjechen een honkloopster met twee uit, maar zij werd uitgeschakeld bij een steelpoging. Nederland scoorde daarna weer een punt in de eigen vierde slagbeurt. Dinet Oosting opende met een honkslag, stal het tweede honk, schoof op naar het derde honk via een opofferingsstootslag van Damishah Charles en scoorde daarna op een wilde worp.

Beide teams werden op rij uitgeschakeld in de vijfde inning. In de 1e5, met ťťn uit, werd Veronika PeckovŠ opnieuw ingezet als pinch-hitter, want dit keer sloeg ze voor Lenka BakusovŠ. Nu sloeg ze een grounder, terwijl twee anderen drie slag kregen. In de 2e5 werden ook twee Oranje-slagvrouwen met drie slag uitgeschakeld. In de 1e6 gooide Oranje-pitcher Lisa Hop driemaal drie slag om haar totaal op te voeren naar acht.

Het zesde en zevende Oranje-punt werden daarna gescoord in de 2e6. Met twee uit kreeg Dinet Oosting vier wijd en haar temporary runner Laura Wissink scoorde toen volgende slagvrouw Annemiek Jansen een driehonkslag sloeg. Hierna kreeg Damishah Charles vier wijd en kwam in scoringspositie via velderskeus (fielder's indifference). Het mercy-rule puntenverschil werd even later bereikt toen Britt Vonk een walk-off bad-hop single door het midden sloeg in een 10-pitch slagbeurt (vijf foutballen). Dat bracht de stand op 7-0 en maakte een einde aan de wedstrijd.

Lisa Hop gooide het hele duel voor Nederland, had acht strikeouts, gaf geen vrije lopen weg en stond slechts drie honkslagen toe.

Voor Nederland speelden in deze wedstrijd: Britt Vonk (SS), Eva Voortman (DP), Brenda Beers (CF), Jessie van Aalst (RF), Cindy van der Zanden (2B), Suka Van Gurp (2B), MariŽlle Vleugels (1B), Laura Wissink (PH), Dinet Oosting (C), Annemiek Jansen (LF), Damishah Charles (3B) en Lisa Hop (P).

(25 juli)


Nederland - TsjechiŽ 7-0 (6 inn.)
1234567RHE
TsjechiŽ000000 -032
Nederland301102 -761
(twee uit toen een verschil van 7 punten werd bereikt in de zesde inning)
pitcher TsjechiŽinn.SOBBHRER
Veronika PeckovŠ, L (0-1)5.244673

pitcher Nederlandinn.SOBBHRER
Lisa Hop, W (1-0)68-3--

Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Megan Hylton (USA), 1B-Darrell Pitman (USA), 3B-Sara Dielen (BelgiŽ).
Official Scorer-Elikarina Acosta (Spanje).
Play-by-Play Scorer-Sara MartŪn (Spanje).
Technical Commissioner-Gabrielle Hardinger (Oostenrijk).
Aanvangstijd-18:00 uur.
Speeltijd-2:10 uur.
Locatie-Campo Municipal de Sůfbol Carlos Pťrez de Rozas, MontjuÔc, Barcelona (Spanje).

Game Notes:
665e interlandwedstrijd van het Nederlands Softbal Team.
37e wedstrijd in de historie tussen Nederland en TsjechiŽ.
28e overwinning in de historie van Nederland tegen TsjechiŽ.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 28° C; windrichting oost-zuidoost; windsnelheid 19 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 66%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2022 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.