Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 juni 2022
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2022
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2022 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Nederlands Softbal Team in Halve Finale Canada Cup na winst vs. Chinese Taipei
English

SURREY, British Columbia (Canada) - Het Nederlands Softbal Team plaatste zich voor de Halve Finale van het Canada Cup International Softball Championship op zondagmiddag (26 juni) na winst van een thriller tegen Chinese Taipei met een 7-5 stand. Oranje bereikte deze wedstrijd in de Championship Round via een 9-0 shutout-overwinning tegen Tsjechië op zaterdagavond. Chinese Taipei bereikte dit duel door zaterdagmiddag met 4-1 te winnen van het organiserende Canada, dat hierdoor werd uitgeschakeld.

Met deze overwinning kwalificeerde Nederland zich voor de Halve Finale, die ongeveer een half uur later volgde na afloop van het duel tegen Taipei. In die wedstrijd moet Oranje het opnemen tegen de USA, dat op zaterdag in de eerste Halve Finale wederom verrassend verloor van Triple Crown Colorado, dat zich zodoende plaatste voor de Finale. Colorado won met 3-2. In de Eerste Ronde won Colorado met 5-4.

Het Nederlands Team opende de Canada Cup afgelopen maandag met een overtuigende 7-2 overwinning tegen Mexico. Op dinsdagmiddag won de ploeg eerst met 4-1 tegen de Filippijnen. 's Avonds won Oranje wederom, dit keer met een 8-1 stand tegen het Aussie Spirit Development Team uit Australië. Op woensdagavond stond Oranje met lege handen tegen gastland Canada en verloor met 11-3 in een 5-inning wedstrijd, die eindigde met een walk-off grand slam! Op donderdag sloot Nederland de Eerste Ronde met een overtuigende 6-0 shutout-overwinning tegen Calahoo Erins, een club-team uit Canada.

Met vier overwinningen in vijf wedstrijden eindigde Nederland op de tweede plaats in de Black Pool, achter Canada, dat ongeslagen bleef. In de Red Pool eindigde TC Colorado op de eerste plaats na de verrassende overwinning tegen de Nationale Ploeg van de USA.

Op vrijdag werden de eerste wedstrijden gespeeld in de Play-Off Ronde, wat een 'double-elimination round' was. De Poule-winnaars moesten spelen tegen de nummer twee teams uit de andere Poule. En zo ontmoette Nederland Colorado, terwijl de USA tegenover Canada stond. De winnaars van deze wedstrijden gingen door naar de Halve Finale op zaterdag. De teams op de derde plaats speelden tegen de nummer vier uit de andere Poule. De verliezende ploegen uit deze wedstrijden waren uitgeschakeld. Doordat alle acht teams nog in de strijd waren voor de Finale waren deze wedstrijden de Kwartfinales.

Nederland verloor met 6-3 van Colorado en de USA versloeg Canada met 9-2. Zodoende gingen Colorado en de USA door naar de Halve Finale op zaterdagmiddag.

Voor Nederland betekende de nederlaag tegen Colorado dat het 'de lange weg' moest bewandelen om de Finale te kunnen bereiken. De ploeg moest alle wedstrijden winnen, want een verlies resulteerde in uitschakeling. Om de Finale te halen moest Oranje drie wedstrijden op rij winnend afsluiten, waarvan twee vandaag, voorafgaande aan de Finale.

Op zaterdagavond speelde Nederland de volgende wedstrijd tegen Tsjechië. De Tsjechen eindigden op de derde plek in de Red Pool en ontmoetten Mexico in de Kwartfinale. Op hetzelfde moment dat Nederland tegen Colorado speelde kwamen de Tsjechen in actie tegen Mexico en wonnen met 4-1. Zoals gezegd kwam Oranje tot een 9-0 shutout-winst en bereikte zodoende het duel van vandaag tegen Chinese Taipei, terwijl de Tsjechen waren uitgeschakeld.Nederland nam een vroege voorsprong in de eerste helft van de eerste inning tegen Chinese Taipei op startende pitcher Hsia-Ai Ke. Lead-off hitter Britt Vonk kreeg vier wijd en bereikte het tweede honk met één uit toen er een fout werd gemaakt op een force play-grounder van Jessie van Aalst. Met twee uit had Cindy van der Zanden goed contact en haar honkslag bracht Vonk over de plaat.

Echter, Chinese Taipei kwam gelijk langszij in de tweede helft van de eerste inning op Oranje-starter Lisa Hop. Met één uit kreeg de rechtshander een honkslag tegen van Feng-Chen Lin, die het derde honk bereikte via twee wilde worpen. Met twee uit scoorde ze na een tweehonkslag van Chia-Yi Chen. Maar Hop sloot daarna sterk af met een strikeout.

Oranje kwam vervolgens tot een rally van zes punten in de 1e2 op drie pitchers. Elf Nederlandse slagvrouwen kwamen aan slag en die produceerden zes honkslagen. De ploeg kreeg snel alle honken in bezit. Laura Wissink en Mariëlle Vleugels openden met honkslagen en dat leidde tot een werpsterswissel. Tzu-Ching Weng nam het over, maar zij kreeg de honken vol toen ook Damishah Charles een honkslag sloeg. Even later scoorde Wissink het tweede Oranje-punt na vier wijd voor Britt Vonk. En toen ging de rally echt van start. Vleugels scoorde het volgende punt op een opofferingsslag van Brenda Beers, waarna Jessie van Aalst een 2-run single van haar knuppel liet vertrekken. Dat verhoogde de voorsprong naar 5-1 en zorgde voor de volgende werpsterswissel. Chia-Chen Tsai werd de derde Taipei-pitcher in deze slagbeurt en kwam eveneens in de problemen. Ze kreeg de honken vol toen Maxime van Dalen vier wijd kreeg en Cindy van der Zanden een honkslag sloeg. Van Aalst werd even later op de plaat uitgeschakeld op een grounder van Annemiek Jansen voor de tweede uit. Maar de rally was nog niet afgelopen, want Laura Wissink sloeg hierna een 2-run single, haar tweede honkslag in deze inning! Met loopsters op het eerste en tweede honk eindigde de lange slagbeurt, maar Nederland stond met 7-1 voor!

Echter, de wedstrijd was zeker nog niet gespeeld, want Chinese Taipei antwoordde met een 4-run rally in de 2e3. Chih-Ying Lin begon met vier wijd, waarna ze scoorde op een hiernavolgende tweehonslag van Chia-Yi Chen. Met één uit scoorde Chen het volgende punt na een honkslag van Chia-Wen Shen, die op haar beurt gedwongen werd uitgeschakeld op het tweede honk op een grounder van pinch-hitter Hsuan Liu. Met twee uit en Liu op het eerste honk sloeg volgende slagvrouw Chia-Yun Chang de bal diep het linksveld in en kon alle honken aflopen, wat haar een 2-run inside-the-park-homerun opleverde. Daarmee bracht Taipei de achterstand terug naar slechts 7-5. Een werpsterswissel volgde en Eva Voortman nam het over van Lisa Hop. De linkshander sloot de inning af, maar het verschil in punten was nu slechts twee en er moesten nog vijf innings worden gespeeld!

Vijf spannende slagbeurten volgden, want beide teams wisten niet meer tot scoren tot komen. Eva Voortman had een sterk optreden en gooide driemaal drie slag in de 2e6. De spanning steeg nog wat meer in de 2e7 toen Taipei twee loopsters kreeg met één uit. Na de honken te hebben bereikt werden twee pinch-runners ingezet en dat betekende dat er snelheid op de honken stond! Maar een binnenhoog zorgde hierna voor de tweede nul en Voortman sloot de wedstrijd af met drie slag voor pinch-hitter Chia-Hui Ko!

En zo boekte Nederland een schitterende 7-5 overwinning om zich te plaatsen voor de Halve Finale!

Voor Nederland kwamen in actie: Britt Vonk (SS), Brenda Beers (CF), Jessie van Aalst (RF), Maxime van Dalen (1B), Cindy van der Zanden (2B), Annemiek Jansen (LF), Laura Wissink (C), Mariëlle Vleugels (DP), Damishah Charles (3B), Lisa Hop (SP) en Eva Voortman (RP).

(later meer)

(26 juni)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2022 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.