Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 juni 2022
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2022
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2022 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Nederlands Softbal Team pakt Brons in Canada Cup na verlies vs. USA
English

SURREY, British Columbia (Canada) - Het Nederlands Softbal Team eindigde op de derde plaats in het Canada Cup International Softball Championship op een zeer warme zondagmiddag (26 juni) in Surrey. In de Halve Finale tegen de USA liep Oranje tegen een 7-0 shutout-nederlaag aan in een 4½ inning mercy-rule wedstrijd. Nederland plaatste zich voor de Halve Finale door in de voorgaande wedstrijd op zondag met 7-5 te winnen van Chinese Taipei. Met de winst bereikte de USA de Finale.

Met het winnen van de Bronzen Medaille sloot Nederland een prima gespeeld toernooi af, waarin zes van de negen gespeelde wedstrijden werden gewonnen. Het is de eerste keer sinds 2006 dat Nederland op de derde plaats eindigt in de Canada Cup. Dit was de achtste keer dat Nederland aan het evenement deelnam, maar de eerste keer sinds 2009.

Nederland keek al snel tegen een achterstand aan, want Team USA scoorde eenmaal in de eerste inning en kwam tot rally van vier punten in de tweede.

Met één uit in de tweede helft van de eerste inning kreeg Oranje-starter Marjolein Merkx een honkslag tegen van Kiki Milloy, die daarna zowel het tweede als het derde honk ging stelen. Ze scoorde vervolgens op een opofferingsslag van Hannah Flippen.

De USA, de nummer één op de wereld-ranglijst van de World Baseball Softball Confederation, voegde vier punten toe in de tweede inning. Met één uit sloeg Sharlize Palacios de bal diep het midveld in voor een homerun. Hierna kreeg Taylor Pleasants vier wijd en scoorde na een honkslag van Sami Reynolds. De USA kreeg weer een honkloopster toen ook volgende slagvrouw Kayla Kowalik een honkslag liet noteren. Met twee uit scoorden Reynolds en Kowalik beiden toen er een fout werd gemaakt op een grounder van Charla Echols. En dat verhoogde de stand naar 5-0.

Nog twee Amerikaanse punten werden toegevoegd in de derde inning op nieuwe pitcher Rebecca Soumeru. Nadat Sahvanna Jaquish was begonnen met een tweehonkslag volgden twee schitterende verdedigende acties. Eerst maakte korte stop Britt Vonk een fraaie play op een harde grounder van Baylee Klingler en hield bovendien Jaquish op het tweede honk. Hierna ving rechtsvelder Jessie van Aalst een line drive met haar handschoen hangend over de omheining, waarmee ze Sharlize Palacios beroofde van een homerun. Maar met twee uit dreunde volgende slagvrouw Taylor Pleasants de bal diep het linksveld in voor een 2-run homerun wat er een 7-0 stand van maakte.

In de 2e4 werd Mariëlle Vleugels de derde Oranje-pitcher en stond geen extra punten meer toe. Met twee uit gooide ze tweemaal vier wijd, maar een vangbal eindigde de slagbeurt.

Intussen werd de Oranje-aanval zowel puntloos als hitloos gehouden door de Amerikaanse pitcher Jailyn Ford. In de vijf Nederlandse slagbeurten bereikten slechts vier slagvrouwen het honk en maar één daarvan kwam in scoringspositie. In de eerste helft van de eerste inning begon Nederland aanvankelijk goed, want Britt Vonk opende met vier wijd, maar een dubbelspel volgde. Met één uit in de derde inning kreeg Lizzie Clarijs vier wijd, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Suka Van Gurp. Zij stal even later het tweede honk, maar bleef achter. En met twee uit in de 1e5 kreeg Charlotte Drijvers vier wijd, maar een line drive van Lizzie Clarijs werd daarna gevangen door derde honkvrouw Charla Echols. Dat maakte een einde aan de wedstrijd via de mercy-rule.

Voor Nederland kwamen in actie: Britt Vonk (SS), Brenda Beers (CF), Jessie van Aalst (RF), Maxime van Dalen (1B), Cindy van der Zanden (DP), Damishah Charles (LF), Charlotte Drijvers (C), Lizzie Clarijs (3B), Suka Van Gurp (2B), Marjolein Merkx (SP), Rebecca Soumeru (RP) en Mariëlle Vleugels.

(later meer)

(26 juni)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2022 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.