Grand Slam * Stats & News
Updated: 26 juli 2022
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2022
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2022 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis & Marco Stoovelaar)

Nederlands Softbal Team voegt twee mercy-rule wins toe op EK; Lindsey Meadows geblesseerd
English

SANT BOI DE LLOBREGAT (Spanje) - Het Nederlands Softbal Team speelde tweede wedstrijden op dinsdag (26 juli) in de Tweede Ronde van de 33e editie van het Europees Kampioenschap, dat wordt georganiseerd in Catalunya, Spanje. Vandaag ontmoette Oranje Polen en Griekenland in Poule F.

...Lindsey Meadows...
...blessure...
(© F: Marco Stoovelaar)
De ploeg won beide wedstrijden, maar zag ervaren speelster Lindsey Meadows de eerste wedstrijd verlaten nadat ze in haar gezicht was geraakt door een foutbal. Meadows liep een gebroken jukbeen en een hersenschudding op. Hierdoor zal de pitcher in het restant van het toernooi niet meer in actie komen. Maar gelukkig is een operatie niet nodig.

Nederland boekte eerst een ruime 16-0 overwinning in 2½ inning tegen Polen. Jessie van Aalst gooide een 3-inning No-Hitter.

In de late namiddag speelde Nederland de volgende wedstrijd tegen Griekenland en won met 8-1 in vijf innings.

Nederland opende het evenement op zondag met een 7-0 shutout-win tegen Duitsland in de Eerste Ronde. Op maandag begon de ploeg de Tweede Ronde met een 7-0 zege tegen TsjechiŽ. Zodoende eindigden allevier door Nederland gespeelde wedstrijden via de mercy-rule.

Doordat er 99 wedstrijden op het programma staan tijdens dit EK op vier locaties beginnen verschillende wedstrijden niet op de geplande aanvangstijd vanwege de lengte van voorgaande wedstrijden. Vandaag stonden er twintig wedstrijden op het schema. Nederland speelde beide wedstrijden vandaag in Sant Boi de Llobregat. De ploeg moest om 11:15 uur beginnen tegen Polen, maar dat duel begon pas om 12 uur. Het eerste duel in Sant Boi tussen Griekenland en Slowakije, dat om 9 uur begon, nam twee uur en 44 minuten in beslag. Hierdoor begonnen alle volgende wedstrijden in Sant Boi later dan aangekondigd.

De wedstrijd tussen Nederland en Polen duurde ťťn uut en 21 minuten en werd gevolgd door het duel tussen Spanje en TsjechiŽ. Die wedstrijd duurde twee uur en 45 minuten. Hierna moest Oranje spelen tegen Griekenland. In plaats van 15:45 uur begon die wedstrijd nu om 17:15 uur, anderhalf uur later dan de bedoeling was.

Na afloop van het Nederland vs. Griekenland duel moesten nog twee wedstrijden worden gespeeld in Sant Boi. TsjechiŽ en Slowakije moesten vanaf 18:00 uur tegen elkaar spelen, gevolgd door het duel tussen Polen en Spanje vanaf 20:15 uur. Echter, door de twee wedstrijden die beide bijna drie uur duurden zullen deze wedstrijden uiteraard ook niet op tijd kunnen beginnen.

Wedstrijden begonnen ook later in Viladecans, waar een paar wedstrijden eveneens meer dan twee uur in beslag namen.

BelgiŽ boekte vandaag twee ruime overwinningen. De ploeg won eerst met 20-3 van Malta in een 4-inning wedstrijd. BelgiŽ won daarna met 24-8 in a 2½ inning wedstrijd tegen Finland en scoorde 23 punten in de tweede inning. Tijdens dit EK maken de Amerikaanse coaches Connie Clark en Michelle Gromacki deel uit van de Finse coaching-staf, die wordt geleid door Manager Marko Kšrkkšinen. In een deel van 2018 en 2019 waren Clark en Gromacki coaches van het Nederlands Softbal Team.

Op woensdag speelt Nederland opnieuw twee wedstrijden, dit keer in Barcelona. De ploeg ontmoet dan Slowakije (11:15 uur) en Spanje (15:45 uur).

(26 juli)

Overige uitslagen vandaag:

Poule E (Championship Round Qualifier): Ierland vs. Groot-BrittanniŽ 4-11 (5 inn.); ItaliŽ vs. Duitsland 4-3; IsraŽl vs. Frankrijk 6-4; ItaliŽ vs. Ierland 7-0 (6 inn.); Frankrijk vs. Duitsland; IsraŽl vs. Groot-BrittanniŽ.

Poule F (Championship Round Qualifier): Slowakije vs. Griekenland 4-13 (6 inn.); TsjechiŽ vs. Spanje 4-0; TsjechiŽ vs. Slowakije 7-0 (4½ inn.); Polen vs. Spanje.

Poule G (13e-21e plaats): Oostenrijk vs. Turkije 15-0 (3 inn.); Malta vs. BelgiŽ 3-20 (4 inn.); OekraÔne vs. Zwitserland 4-3; KroatiŽ vs. Finland 10-0 (4 inn.); Malta vs. Turkije 8-0 (4½ inn.); BelgiŽ vs. Finland 24-8 (2½ inn.); OekraÔne vs. Oostenrijk; KroatiŽ vs. Denemarken.Nederland vs. Polen

Het Nederlands Team zette de toon in deze wedstrijd met een 12-run rally in de tweede helft van de eerste inning. Echter, er was ook even een schrik-moment, want de ploeg zag ervaren speelster Lindsey Meadows uitvallen, nadat ze in haar gezicht was geraakt door een foutbal.

Lead-off hitter Britt Vonk bereikte het tweede honk toen er een foute aangooi werd gemaakt op haar stootslag. Ze scoorde toen volgende slagvrouw Annemiek Jansen de bal diep het links-midveld in sloeg voor een inside-the-park-homerun, wat de eerste homerun van de ploeg was tijdens dit evenement. Hierna sloeg Damishah Charles een tweehonkslag en scoorde het derde punt op een one-out single van Laura Wissink. Die schoof op naar het derde honk toen Dinet Oosting volgde met een ground-rule double.

Dat bracht Lindsey Meadows, die de designated player was, in het slagperk. Met een 2-1 count sloeg de ervaren speelster een foutbal op de volgende worp van de Poolse starter Emilia Kozioł. Op de volgende worp maakte Meadows opnieuw contact, maar de bal sprong gelijk van de knuppel terug, rechtstreeks op de rechterkant van haar gezicht, net onder haar helm. Meadows viel onmiddellijk neer en had duidelijk pijn. Ze werd gelijk onderzocht door Fysiotherapeut Bas Besselink en twee medewerkers van het Spaanse Rode Kruis (Cruz Roja). Tijdens de behandeling van de speelster maakte Besselink gebruik van het hersenschudding-protocol, terwijl hij haar reacties controleerde. Na zo'n vijf minuten kon Meadows opstaan en lopen, maar ze moest wel worden ondersteund terwijl ze het veld verliet. In het ziekenhuis werd een gebroken jukbeen geconstateerd en ook dat ze een hersenschudding had opgelopen.

...Jessie van Aalst...
...No-Hitter...
(© Foto: Fred Versluis)
Met een 2-2 count nam MariŽlle Vleugels de slagbeurt van Meadows over en bereikte het honk met een infield-hit, waarop Wissink binnenkwam. Oosting schoof op naar het derde honk en zij scoorde het volgende punt toen een vrije loop voor Lizzie Clarijs eindigde in een wilde worp. Vleugels en Clarijs bereikten het volgende honk nadat Suka Van Gurp was uitgevangen, waarna beiden scoorden toen Britt Vonk de bal over de midveld-omheining sloeg voor een 3-run homerun. Nu met een 8-0 voorsprong en twee uit kreeg Annemiek Jansen vier wijd en scoorde het volgende punt toen een uithaal van Damishah Charles werd gemist in het outfield. Charles kwam hierdoor op het tweede honk terecht.

Dat werd gevolgd door een 'defensive conference' van de Poolse Hoofd Coach Borbťly Dušan. Nadat dat eindigde en met Nederland nu op een 9-0 voorsprong ging Oranje Hoofd Coach Ferenc Jongejan in discussie met de Tsjechische Home Plate Umpire Jiři DostŠl en dat leek te gaan over het aantal defensive conferences die door de Poolse coach waren gebruikt. Maar doordat dit pas de eerste conference was hoefde er geen werpsterswissel te worden gemaakt en ging het duel verder. Even later scoorde Charles het tiende punt na een honkslag van Cindy van der Zanden. Hierna volgde Laura Wissink met een ground-rule double. Met loopsters op het tweede en derde honk maakte Dušan vervolgens wel een werpsterswissel en zette Ewelina Piszczek in als nieuwe pitcher. Zij werd begroet met een 2-run triple van Dinet Oosting en dat verhoogde de stand naar 12-0.

Het Nederlands Team scoorde nog eens vier punten in de 2e2. Lead-off hitter Lizzie Clarijs bereikte het honk na een fout, waarna ze scoorde toen Suka Van Gurp een inside-the-park-homerun sloeg. Hierna sloeg Britt Vonk haar tweede 'over-the-fence homerun' in deze wedstrijd. Met ťťn uit sloeg Damishah Charles een honkslag, schoof op nadat Cindy van der Zanden het honk bereikte na een fout en scoorde na een grounder van Laura Wissink.

Jessie van Aalst startte voor Nederland. De linkshander schakelde de eerste zes slagvrouwen op rij uit, waarvan vier met een strikeout. In de 1e3 werd Agnieszka Ciesielska de enige Poolse honkloopster toen ze na een fout op het honk kwam. Even later werd ze uitgeschakeld toen volgende slagvrouw Sylwia Stankowska in een dubbelspel sloeg. Een volgende grounder maakte daarna een einde aan zowel de slagbeurt als de wedstrijd. En daarmee had Van Aalst een 3-inning No-Hitter gegooid.

Dit was pas de tweede wedstrijd in de historie tussen Nederland en Polen. De eerste keer was in 2019 toen het EK werd georganiseerd in TsjechiŽ en Polen. Oranje won toen met 10-0.

Voor Nederland speelden in dit duel: Britt Vonk (SS), Annemiek Jansen (LF), Damishah Charles (RF), Cindy van der Zanden (CF), Laura Wissink (C), Dinet Oosting (1B), Lindsey Meadows (DP), MariŽlle Vleugels (PH/DP), Lizzie Clarijs (3B), Suka Van Gurp (2B) en Jessie van Aalst (P, Flex Player).


Nederland - Polen 16-0 (2½ inn.)
1234567RHE
Polen000 -004
Nederland124X -16121
pitchers Poleninn.SOBBHRER
Emilia Kozioł, L (0-1)0.2-28124

Ewelina Piszczek1.1--442

pitcher Nederlandinn.SOBBHRER
Jessie van Aalst, W (1-0)34----

(Jessie van Aalst gooit een No-Hitter)

Homeruns: Nederland: Annemiek Jansen (1)(inside-the-park,1e,2-run,0 uit,op Kozioł), Britt Vonk 2 (2)(1e,3-run,2 uit,op Kozioł; 2e,solo,0 uit,op Piszczek), Suka Van Gurp (1)(inside-the-park,2e,2-run,0 uit,op Piszczek).
Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Jiři DostŠl (TsjechiŽ), 1B-Megan Hylton (USA), 3B-Galip SŲnmez (Duitsland).
Official Scorer-Martha Moya (Spanje).
Play-by-Play Scorer-Sara MartŪn (Spanje).
Technical Commissioner-Conny Chwojka (Oostenrijk).
Aanvangstijd-12:00 uur.
Speeltijd-1:21 uur.
Locatie-Estadio Municipal de Sůfbol Antonio HervŠs, Sant Boi de Llobregat (Spanje).

Game Notes:
5-minuten 'injury delay' nadat Lindsey Meadows (Nederland) in haar gezicht was geraakt door een foutbal in de 2e1 met ťťn uit, loopsters op het tweede en derde honk en een 3-0 voorsprong voor Nederland.
Jessie van Aalst (Nederland) gooit een No-Hitter.
666e interlandwedstrijd van het Nederlands Softbal Team.
Tweede wedstrijd in de historie tussen Nederland en Polen.
Tweede overwinning in de historie van Nederland tegen Polen.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 28° C; windrichting zuidwest; windsnelheid 14 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 47%.Nederland vs. Griekenland

In de tweede wedstrijd vandaag stond het Nederlands Koninkrijksteam na vier innings met 6-0 voor, waarna een mercy-rule puntenverschil werd bereikt in de 2e5, waarmee de vierde mercy-rule winst op rij werd bereikt.

De eerste twee Oranje-punten werden gescoord in de tweede helft van de eerste inning op de Griekse starter Chelsea Runyon. Ze is ťťn van verschillende in Amerika geboren en opgegroeide speelsters in de Griekse ploeg, die gerechtigd zijn voor het land uit te komen vanwege hun Griekse achtergrond. Britt Vonk opende met een stootslag-honkslag, kwam in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Eva Voortman, stal het derde honk en scoorde toen daar een foute aangooi op volgde. Met twee uit sloeg Jessie van Aalst een honkslag en scoorde het tweede punt op een driehonkslag van Cindy van der Zanden.

In de tweede inning werd Nederland op rij uitgeschakeld door Chelsea Runyon, die 8-5 was met 83 strikeouts in het voorbije college-seizoen, waarin ze gooide voor Hawks, het softbalteam van de University of Massachusetts at Lowell, voor wie ze sinds 2020 speelt.

...MariŽlle Vleugels...
...2 hits, double, 2 RBI's...
(© Foto: Fred Versluis)
Maar nog eens drie punten werden daarna toegevoegd in de derde slagbeurt. Opnieuw begon Britt Vonk met een stootslag-honkslag. De snelle Vonk stal daarna het tweede honk en bereikte het derde na een foute aangooi. Met ťťn uit bereikte Brenda Beers het tweede honk in een velderskeus-situatie. Even later scoorden Vonk en Beers allebei. Vonk vertrok vanaf het derde honk in wat een squeeze-situatie leek te zijn, maar slagvrouw Jessie van Aalst miste. Een foute aangooi richting derde honk volgde en dat stelde Vonk in staat te scoren. Beers bereikte het derde honk waar derde honkvrouw Demi Ann Patonis in de weg stond. 1B Umpire Jiři DostŠl gaf onmiddellijk het teken voor obstructie, maar Beers ging vervolgens scoren toen er nog een fout volgde. En dat maakte er een 4-0 stand van. Nadat Van Aalst was uitgevangen sloeg Cindy van der Zanden een honkslag en scoorde na een tweehonkslag van MariŽlle Vleugels.

In de vierde inning, met een 5-0 voorsprong, wilde Oranje duidelijk weer een mercy-rule puntenverschil forceren. Met twee uit en Damishah Charles (vier wijd) op het eerste honk was Eva Voortman de slagvrouw. Charles stal het tweede honk en bereikte het derde toen daar een fout op volgde. Voortman kreeg vervolgens vier wijd en rende onmiddellijk door richting tweede honk. In deze situatie scoorde Charles, maar Voortman werd bij de steelpoging uitgetikt bij het eerste honk in een 2-1-6-3 rundown.

Veteraan-rechtshander Rebecca Soumeru stond aanvankelijk op de lijst als startende pitcher, maar het was Eva Voortman die vanaf de eerste inning de pitching deed. De linkshander schakelde de eerste twaalf slagvrouwen op rij uit, waarvan zeven met drie slag. In de 1e5 verloor Voortman de Perfect Game, No-Hitter en ShutOut. Ze kreeg een lead-off single tegen van Caramia Tsirigos, waarna vier wijd volgde voor Konstantina Zepeda. Met ťťn uit scoorde Tsirigos na een tweehonkslag van Brianna Nykaza. Met loopsters op het tweede en derde honk sloot Voortman daarna af met twee strikeouts.

Dit was het eerste punt dat de Nederlandse verdediging tegen kreeg in vier wedstrijden.

Met een 6-1 voorsprong scoorde Nederland tweemaal in de 2e5 op Kathryn Stavrou, die de pitching in de derde inning had overgenomen. Brenda Beers begon met een tweehonkslag en Jessie van Aalst kreeg vier wijd. MariŽlle Vleugels volgde met een puntscorende honkslag. Suka Van Gurp, de pinch-runner voor Vleugels, stal daarna het tweede honk en de honken raakten vol toen Dinet Oosting na een fout op het honk kwam. Annemiek Jansen volgde met een walk-off single en dat maakte er een 8-1 stand van.

Voor Nederland speelden in deze wedstrijd: Britt Vonk (SS), Eva Voortman (DP/P), Brenda Beers (CF), Jessie van Aalst (RF), Cindy van der Zanden (2B), MariŽlle Vleugels (1B), Suka Van Gurp (PR), Dinet Oosting (C), Annemiek Jansen (LF), Damishah Charles (3B) en Rebecca Soumeru (Flex Player, aangekondigde starter).


Nederland - Griekenland 8-1 (5 inn.)
1234567RHE
Griekenland00001 -126
Nederland20312 -890
(ťťn uit toen een verschil van 7 punten werd bereikt in de vijfde inning)
pitchers Griekenlandinn.SOBBHRER
Chelsea Runyon, L (1-1)2.22-655

Kathryn Stavrou1.223333

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Rebecca Soumeru- (*)-----

Eva Voortman, W (1-0)5101211

(*) - Soumeru was aangekondigd als startende pitcher, maar werd vervangen door Voortman toen 1e1 begon

Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Ibon Arťvalo Lafuente (Spanje), 1B-Jiři DostŠl (TsjechiŽ), 3B-Angelo Nearco (ItaliŽ).
Official Scorer-Martha Moya (Spanje).
Play-by-Play Scorer-Rocio Gutiťrrez (Spanje).
Technical Commissioner-Conny Chwojka (Oostenrijk).
Aanvangstijd-17:12 uur.
Speeltijd-1:36 uur.
Locatie-Estadio Municipal de Sůfbol Antonio HervŠs, Sant Boi de Llobregat (Spanje).

Game Notes:
667e interlandwedstrijd van het Nederlands Softbal Team.
14e wedstrijd in de historie tussen Nederland en Griekenland.
Zevende overwinning in de historie van Nederland tegen Griekenland.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 29° C; windrichting zuid-zuidwest; windsnelheid 24 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 61%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2022 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.