Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 juli 2022
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2022
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2022 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

Nederlands Softbal Team sluit Tweede Ronde EK af met tweemaal winst
English

BARCELONA (Spanje) - Het Nederlands Softbal Team sloot de Tweede Ronde van het Europees Kampioenschap in Spanje op woensdag (27 juli) af met wederom twee overwinningen om ongeslagen te blijven. Vandaag begon Oranje met de vijfde mercy-rule winst op rij, een 12-0 overwinning in 3½ inning tegen Slowakije. In de middag won Nederland met 7-2 van gastland Spanje.

Nederland opende het evenement op zondag met een 7-0 shutout-win tegen Duitsland in de Eerste Ronde. Op maandag begon de ploeg de Tweede Ronde met een 7-0 zege tegen TsjechiŽ. En op dinsdag boekte Nederland eerst een ruime 16-0 overwinning in 2½ inning tegen Polen en zag Jessie van Aalst een 3-inning No-Hitter gooien. In de late namiddag speelde Nederland de volgende wedstrijd tegen Griekenland en won met 8-1 in vijf innings.

Na de resultaten van vandaag eindigde Nederland op de eerste plek in Poule F, gevolgd door TsjechiŽ en Spanje. Deze drie ploegen gaan nu door naar de Finale-Ronde (Poule X). Zij krijgen daarin gezelschap van de drie beste ploegen uit Poule E, Groot-BrittanniŽ, ItaliŽ en IsraŽl. Groot-BrittanniŽ pakte de eerste plek na een verrassende 2-1 winst vandaag tegen ItaliŽ.

Op donderdag speelt Nederland de eerste twee wedstrijden in Poule X, allebei in Sant Boi de Llobregat. Eerst speelt de ploeg tegen Groot-BrittanniŽ (13:30 uur), daarna tegen ItaliŽ (20:15 uur). Op vrijdag ontmoet Oranje IsraŽl, eveneens in Sant Boi, vanaf 18:00 uur.

De twee beste teams uit Poule X staan op zaterdag tegenover elkaar in de Finale.

Dag 4 van het Europees Kampioenschap was wederom een lange dag. Vandaag stonden er negentien wedstrijden op het programma. Twee wedstrijden begonnen om 9 uur in de ochtend, eentje in Barcelona, de andere in Sant Boi de Llobregat. Maar wer waren weer een paar lange wedstrijden. In Viladecans nam het duel tussen Turkije en Finland liefst drie uur en 43 minuten in beslag! Finland won met 24-22. Hierdoor begon de slotwedstrijd daar tussen Denemarken en Oostenrijk uiteraard ook later en eindigde na middernacht om 0:07 uur. Oostenrijk won met 12-2 in vijf innings, maar er was even een schrikmoment met twee uit in de 2e5. Mathilde Nielsen sloeg toen een line drive terug richting pitcher Martina Lackner. De veteraan-rechtshander kon maar net voorkomen dat ze werd geraakt en kon het duel uitgooien. Even later maakte een gedwongen nul een einde achter de wedstrijd, waarin de Nederlandse umpire Bianca Dweelaard achter de plaat stond.

(27 juli)

Overige uitslagen vandaag:

Poule E (Championship Round Qualifier): ItaliŽ vs. Frankrijk 10-0 (4 inn.); Duitsland vs. Ierland 9-2 (4½ inn.); ItaliŽ vs. Groot-BrittanniŽ 1-2; IsraŽl vs. Ierland 2-1; Frankrijk vs. Groot-BrittanniŽ 1-11 (4 inn.); IsraŽl vs. Duitsland 13-1 (3½ inn.).

Poule F (Championship Round Qualifier): TsjechiŽ vs. Griekenland 7-0 (5 inn.); Polen vs. Griekenland 0-6; TsjechiŽ vs. Polen 10-0 (4 inn.); Spanje vs. Slowakije 8-3.

Poule G (13e-21e plaats): KroatiŽ vs. Turkije 14-0 (3½ inn.); Denemarken vs. Zwitserland 8-21 (4 inn.); OekraÔne vs. BelgiŽ 6-2; Oostenrijk vs. Finland 17-0 (2½ inn.); Malta vs. Zwitserland 0-13 (5 inn.); Turkije vs. Finland 22-24; Denemarken vs. Oostenrijk 2-12 (5 inn.).Nederland vs. Slowakije

In de eerste wedstrijd vandaag tegen Slowakije kwam Nederland opnieuw tot een overtuigende overwinning, dankzij twee rallies, eentje van zes punten in de eerste en eentje van vijf in de derde slagbeurt. De ploeg sloeg maar zes honkslagen, maar er waren ook vier Slowaakse fouten en zeven vrije lopen.

Jessie van Aalst startte voor Nederland en schakelde drie van de vier slagvrouwen uit die ze tegenover zich kreeg in de eerste helft van de eerste inning. Met ťťn uit bereikte een slagvrouw het honk na een fout, maar de linkshander volgde met nog eens twee strikeouts.

...Jessie van Aalst...
...Winnende Pitcher...
...2 Hits, 3 Runs, 3 RBI's...
(© Foto: Henk Seppen)
Oranje sloeg daarna toe met zes punten in de tweede helft van de eerste inning op Klaudia MihŠlkovŠ, die het hele duel gooide voor Slowakije. Ze begon met vier wijd voor Damishah Charles en Brenda Beers, die beiden scoorden toen er een fout werd gemaakt op een hiernavolgende grounder van Jessie van Aalst. Met ťťn uit kreeg ook Dinet Oosting vier wijd. Even later scoorde Van Aalst toen er een fout volgde op een honkslag van Laura Wissink. Lizzie Clarijs volgde met een puntscorende honkslag. Dat bracht Oosting over de plaat en Wissink naar het derde honk, die daarna het volgende punt scoorde op de aangooi terug naar het infield. Het zesde punt in deze slagbeurt werd gescoord op een opofferingsslag van Suka Van Gurp.

Eťn Oranje-punt werd toegevoegd in de tweede slagbeurt. Met ťťn uit sloeg Jessie van Aalst een tweehonkslag en scoorde toen er een fout werd gemaakt op een grounder van Cindy van der Zanden bij een poging een dubbelspel te maken.

In de derde inning kwam Nederland tot een rally van vijf punten. Opnieuw begon de slagbeurt met tweemaal vier wijd, dit keer voor Laura Wissink en Lizzie Clarijs. De twee schoven op na een vangbal, waarna ze scoorden na een tweehonkslag van Annemiek Jansen. Met twee uit kreeg Brenda Beers vier wijd en dit keer volgde Jessie van Aalst met een 2-run single. De laatste kwam in scoringspositie na een honkslag van Cindy van der Zanden en scoorde toen er een vangfout werd gemaakt op een pop-fly van Dinet Oosting.

Als pitcher voegde Jessie van Aalst nog eens twee strikeouts toe in een one-two-three tweede inning. Slowakije kwam daarna het dichtst bij een punt in de 1e3. Met ťťn uit bereikte Dorota RehŠčkovŠ het honk met een infield-hit. Na een nieuwe strikeout schoof ze op naar het tweede honk op een comeback infield-hit van Ivana PetergŠčovŠ. Hierna sloeg ook Lenka GunišovŠ een honkslag. RehŠčkovŠ werd doorgestuurd, maar werd op de plaat uitgeschakeld na een aangooi van midveldster Brenda Beers. En dat maakte een einde aan de slagbeurt.

In de 1e4 gooide MariŽlle Vleugels voor Nederland. Ze kreeg drie nullen op rij en sloot het duel af met een strikeout.

Voor Nederland speelden Damishah Charles (SS), Brenda Beers (CF), Jessie van Aalst (DP-SP-DP), Cindy van der Zanden (RF), Dinet Oosting (1B), Laura Wissink (C), Lizzie Clarijs (3B), Suka Van Gurp (2B), Annemiek Jansen (LF) en MariŽlle Vleugels (Flex Player-RP).


Nederland - Slowakije 12-0 (3½ inn.)
1234567RHE
Slowakije0000 -034
Nederland615X -1261
pitcher Slowakijeinn.SOBBHRER
Klaudia MihŠlkovŠ, L (1-1)3-76127

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
MariŽlle Vleugels- (*)-----

Jessie van Aalst, W (2-0)36-3--

MariŽlle Vleugels11----

(*) - Vleugels was aangekondigd als startende pitcher, maar werd vervangen door Van Aalst toen 1e1 begon

Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Santiago Aguilera (Dominicaanse Republiek), 1B-Angelo Nearco (ItaliŽ), 3B-Matteo Sabbadini (ItaliŽ).
Official Scorer-Ignacio Estoquera (Spanje).
Play-by-Play Scorer-Jorge Franco (Spanje).
Technical Commissioner-Gabriele Hardinger (Oostenrijk).
Aanvangstijd-11:15 uur.
Speeltijd-1:14 uur.
Locatie-Campo Municipal de Sůfbol Carlos Pťrez de Rozas, MontjuÔc, Barcelona (Spanje).

Game Notes:
668e interlandwedstrijd van het Nederlands Softbal Team.
Vierde wedstrijd in de historie van Nederland tegen Slowakije.
Vierde overwinning in de historie van Nederland tegen Slowakije.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 25° C; windrichting zuid-zuidoost; windsnelheid 14 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 70%.Nederland vs. Spanje

De 18e wedstrijd in de historie tussen Nederland en Spanje nam bijna drie uur in beslag. Oranje won met 7-2 en boekte de 18e overwinning tegen de Spaanse softbalsters. Het was ook de eerste wedstrijd waarin Nederland niet tot een mercy-rule winst kwam.

Nederland opende de score met ťťn punt in de tweede helft van de eerste inning. Met twee uit sloegen Brenda Beers en Jessie van Aalst een honkslag, waarna Cindy van der Zanden volgde met een puntscorende honkslag.

...Annemiek Jansen...
...2 Hits, 2 runs, 3 RBI's...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Twee punten volgden in de tweede slagbeurt. Dinet Oosting en Annemiek Jansen begonnen met een vrije loop, wat leidde tot een werpsterswissel. Starter Beatriz Alonso werd opgevolgd door Beatriz Parejo, maar die werd begroet met een puntscorende honkslag van Damishah Charles. Hierna raakten de honken vol toen ook Britt Vonk vier wijd kreeg. Met ťťn uit scoorde Jansen het volgende punt na een opofferingsslag van Brenda Beers. Met twee uit en loopsters 'op de honken', werd geprobeerd nogmaals te scoren, maar dat mislukte. Vonk vertrok vanaf het eerste honk, maar Charles werd op de plaat uitgeschakeld toen ze vanaf het derde honk probeerde te scoren in deze double steal-situatie.

Marjolein Merkx startte als pitcher voor Nederland. Zij stond ťťn slagvrouw tot het honk toe in de eerste inning en kreeg drie opeenvolgende nullen in de tweede. Met Nederland op een 3-0 voorsprong pakte Spanje een punt terug in de 1e3, nadat de eerste vier Spaanse slagvrouwen allemaal het honk bereikten. De honken raakten snel vol toen Roser JonŠs opende met een honkslag, Maria Caicoya vier wijd kreeg en Candela GarcŪa met een stootslag-honkslag op het honk kwam. JonŠs scoorde daarna toen er een fout werd gemaakt op een grounder van Carla Segura. Merkx herstelde en volgde met een strikeout, waarna ze meer tegenpunten voorkwam, want een dubbelspel eindigde de slagbeurt.

Oranje nam onmiddellijk meer afstand met een 3-run rally in de 2e3. Met twee uit kreeg MariŽlle Vleugels vier wijd en sloeg Dinet Oosting een tweehonkslag. Beiden scoorden toen volgende slagvrouw Annemiek Jansen eveneens een tweehonkslag afleverde. Dat zorgde voor een nieuwe werpsterswissel. Nieuwe pitcher Ane Barandiaran kreeg de honken vol na vier wijd voor Damishah Charles en Britt Vonk. Hierna gooide ze een wilde worp en daardoor kon Jansen scoren. Nadat de honken wederom vol raakten na vier wijd voor Eva Voortman sloot Barandiaran af met een strikeout. Maar Nederland stond nu wel met 6-1 voor.

Nederland wist niet meer afstand te nemen, want twee puntloze innings volgden.

In de 1e5 nam veteraan-rechtshander Rebecca Soumeru de Oranje-pitching over. Ze kreeg drie vangballen in de vijfde, maar moest het tweede Spaanse punt toestaan in de zesde. Soumeru kreeg de honken vol na drie opeenvolgende honkslagen. Met drie loopsters op de honken sloeg Estibaliz Ńlvarez een line drive, maar die werd gevangen door derde honkvrouw Damishah Charles. Hierna werd een punt gescoord via een opofferingsslag van Raquel Moncho. Dat leverde ook de derde nul op, want de loopster van het eerste honk probeerde op te schuiven, maar werd bij het tweede honk uitgeschakeld.

In de 2e6 voegde Nederland een 'insurance run' toe. Lead-off hitter Jessie van Aalst kwam na een fout op het honk en ging scoren op een 2-out single van Annemiek Jansen.

MariŽlle Vleugels gooide de zevende inning voor Nederland. Ze gooide vier wijd met twee uit, maar sloot het duel af met een strikeout, net zoals ze dat had gedaan in het eerste duel vandaag.

Voor Nederland speelden Britt Vonk (SS), Eva Voortman (DP), Laura Wissink (PH/C), Brenda Beers (CF), Jessie van Aalst (RF), Cindy van der Zanden (2B), MariŽlle Vleugels (1B/RP), Suka Van Gurp (1B), Dinet Oosting (C/1B), Annemiek Jansen (LF), Damishah Charles (3B), Marjolein Merkx (SP) en Rebecca Soumeru (RP).


Nederland - Spanje 7-2
1234567RHE
Spanje0010010-261
Nederland123001X-782
pitchers Spanjeinn.SOBBHRER
Beatriz Alonso, L (0-3)1 (*)12333

Beatriz Parejo1.2-2333

Ane Barandiaran3.136211

(*) - Alonso gooide op twee slagvrouwen in de tweede inning

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Marjolein Merkx, W (2-0)422311

Rebecca Soumeru2--311

MariŽlle Vleugels111---

Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Galip SŲnmez (Duitsland), 1B-Matteo Sabbadini (ItaliŽ), 3B-Darrell Pitman (USA).
Official Scorer-Aida Gimeno (Spanje).
Play-by-Play Scorer-Jorge Franco (Spanje).
Technical Commissioner-Gabriele Hardinger (Oostenrijk).
Aanvangstijd-15:45 uur.
Speeltijd-2:37 uur.
Locatie-Campo Municipal de Sůfbol Carlos Pťrez de Rozas, MontjuÔc, Barcelona (Spanje).

Game Notes:
669e interlandwedstrijd van het Nederlands Softbal Team.
18e wedstrijd in de historie van Nederland tegen Spanje.
18e overwinning in de historie van Nederland tegen Spanje.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 27° C; windrichting zuid; windsnelheid 19 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 54%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2022 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.