Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 juli 2022
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2022
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2022 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis & Grega Valancic / Softball Europe)

Suka Van Gurp homert Nederlands Softbal Team naar EK-Finale; ItaliŽ onttroond
English

SANT BOI DE LLOBREGAT (Spanje) - Het Nederlands Softbal Team heeft zich donderdagavond (28 juli) op spectaculaire wijze geplaatst voor de Finale van het Europees Kampioenschap. Dankzij een walk-off homerun van Suka Van Gurp in de zevende inning won Oranje met 3-2 in de wedstrijd tegen ItaliŽ die gewonnen moest worden. Bovendien domineerde Eva Voortman als pitcher en gooide een 2-hitter.

Nederland begon de dag met een 5-0 nederlaag tegen Groot-BrittanniŽ, dat hierdoor ongeslagen bleef, terwijl Oranje voor het eerst verloor. 's Avonds kwam Groot-BrittanniŽ tot een 10-0 shutout-winst tegen Spanje om zich als eerste te plaatsen voor de Finale. Later in de avond werd Nederland de tweede finalst en dat betekent dat titelverdediger ItaliŽ is onttroond.

Nederland opende het evenement op zondag met een 7-0 shutout-win tegen Duitsland in de Eerste Ronde. Op maandag begon de ploeg de Tweede Ronde met een 7-0 zege tegen TsjechiŽ. En op dinsdag boekte Nederland eerst een ruime 16-0 overwinning in 2½ inning tegen Polen en zag Jessie van Aalst een 3-inning No-Hitter gooien. In de late namiddag speelde Nederland de volgende wedstrijd tegen Griekenland en won met 8-1 in vijf innings. Op woensdag sloot Nederland de Tweede Ronde af met wederom twee overwinningen om ongeslagen te blijven. Oranje begon eerst met de vijfde mercy-rule winst op rij, een 12-0 overwinning in 3½ inning tegen Slowakije. In de middag won Nederland met 7-2 van gastland Spanje.

Op vrijdag sluit Nederland de Finale-Ronde (Poule X) af tegen IsraŽl in Sant Boi, aanvang 15:00 uur.

(28 juli)

Overige uitslagen vandaag:

Poule X (Finale-Ronde, 1e-6e plaats): Spanje vs. IsraŽl 7-0 (6 inn.); TsjechiŽ vs. ItaliŽ 1-13 (5 inn.); TsjechiŽ vs. IsraŽl 9-7; Groot-BrittanniŽ vs. Spanje 10-0 (4 inn.).

Poule Y (7e-12e plaats): Slowakije vs. Frankrijk 1-3; Ierland vs. Polen 4-3; Griekenland vs. Duitsland 3-2; Polen vs. Frankrijk 0-7 (5 inn.); Duitsland vs. Slowakije 8-0 (4½ inn.); Griekenland vs. Ierland 6-5.

Poule G (13e-21e plaats): KroatiŽ vs. Malta 15-0 (2½ inn.); Zwitserland vs. BelgiŽ 1-8 (6 inn.); Denemarken vs. Turkije 8-0 (4½ inn.); OekraÔne vs. Malta 15-0 (2½ inn.); Zwitserland vs. Finland 14-2 (3½ inn.); Turkije vs. BelgiŽ 4-23 (4 inn.); Oostenrijk vs. KroatiŽ 0-3; OekraÔne vs. Denemarken 14-4 (4 inn.).Nederland vs. Groot-BrittanniŽ

Het Nederlands Team leed de eerste nederlaag van het toernooi, want de ploeg kwam met 5-0 te kort tegen Groot-BrittanniŽ, dat hierdoor de enige ongeslagen ploeg is. Hoewel de Britse ploeg slechts met 1-0 voorstond na vijf innings wist de Oranje-aanval geen vuist te maken, iets terug te doen en kwam niet verder dan maar twee honkslagen. Groot-BrittanniŽ kwam daarna tot een rally van vier punten in de zesde inning om een beslissende voorsprong te nemen.

Groot-BrittanniŽ opende de score in de eerste helft van de eerste inning op Oranje-starter Lisa Hop. Met twee uit kreeg de rechtshander een comeback infield-hit tegen van Katie Burge, waarna ze een foute aangooi maakte die de slagvrouw in staat stelde het tweede honk te bereiken. Hierna werd Kendyl Scott geraakt door een worp en volgde Lauren Evans met een puntscorende honkslag.

Nederland moest het opnemen tegen Georgina Corrick, die in de voorgaande dagen al viermaal had gewonnen. Vandaag stond de rechtshander slechts twee honkslagen toe en schakelde elf slagvrouwen uit met drie slag, haar hoogste aantal in het toernooi. Corrick verhoogde haar strikeout-totaal daarmee naar 40 en stond maar zeven honkslagen toe in 24 2/3 inning, terwijl ze maar twee vrije lopen weggaf.

...Cindy van der Zanden...
...tweehonkslag...
(© Foto: Fred Versluis)
De in Engeland geboren Corrick was sinds 2018 de pitching-aas voor de University of South Florida. In het voorbije college-seizoen was Corrick 37-5 met een 0.51 ERA en 418 strikeouts in 274 1/3 inning. In haar vijfjarige loopbaan op USF won Corrick 113 wedstrijden, verloor er 32 en kwam tot 1.302 strikeouts in 985 2/3 inning, waarin ze 554 honkslagen tegen kreeg en 209 keer vier wijd gooide. Ze boekte 55 shutouts en gooide negen No-Hitters, waaronder twee Perfect Games. Corrick, die drie maanden oud was toen ze verhuisde naar de USA, waar ze opgroeide, nam met de Britse Nationale Ploeg ook deel aan het Wereldkampioenschap in 2016 en 2018 in respectievelijk Canada en Japan.

Met een 1-0 achterstand kwam Nederland dicht bij de gelijkmaker in de 2e2. Nadat de ploeg op rij was uitgeschakeld in de eerste inning opende Cindy van der Zanden de tweede inning met een tweehonkslag. Met ťťn uit bereikte ze het derde honk op een grounder van Dinet Oosting, maar bleef achter, want Georgina Corrick sloot af met een strikeout. Hierna kreeg ze drie nullen op rij in de derde, vierde en vijfde inning. In de vijfde gooide Corrick driemaal drie slag.

Intussen deed ook Lisa Hop het prima en hield Groot-BrittanniŽ op maar ťťn punt. De rechtshander kreeg drie opeenvolgende nullen in de tweede inning (tweemaal drie slag). Ze stond een one-out single tegen in de derde, maar schakelde daarna de volgende twee slagvrouwen uit. In de vierde inning werd Hop gesteund met een 'inning-ending double play'.

In de 1e5 verzuimde Groot-BrittanniŽ meer afstand te nemen en liet drie loopsters achter. Georgina Corrick begon met een honkslag en met ťťn uit raakten de honken vol na een honkslag en een fout. Vervolgens werd Corrick gedwongen uitgeschakeld op de plaat op een grounder. Drie loopsters bleven daarna achter toen een volgende grounder een einde aan de slagbeurt maakte.

Maar in de 1e6 sloeg Groot-BrittanniŽ toe met een 4-run rally om een beslissende voorsprong te nemen. Kendyl Scott begon met vier wijd, schoof op na een doorgeschoten bal en scoorde na een honkslag van Lauren Evans. Nadat volgende slagvrouw Rebecca Faulkner ook een honkslag sloeg, volgde Lisa Hop met een strikeout, maar daarna kreeg ze de honken vol na vier wijd voor Amy Moore. Een aantal jaren geleden speelde Moore in de Nederlands Hoofdklasse voor Alcmaria Victrix met wie ze landskampioen werd. Een werpsterswissel volgde. MariŽlle Vleugels nam het over van Hop en begon met een strikeout. Maar hierna sloeg Tia Warsop een 'baseclearing, 3-run triple'. Toen de aangooi vanuit het outfield langs de catcher ging probeerde Warsop zelf ook te scoren, maar werd op de plaat uitgeschakeld. Dat maakte een einde aan de slagbeurt, maar Groot-BrittanniŽ stond nu met 5-0 voor.

Met twee uit in de 2e6 sloeg Britt Vonk een honkslag voor Nederland en dat was pas de tweede honkslag voor de ploeg. Vonk stal daarna het tweede en derde honk, maar Georgina Corrick sloot weer af met een strikeout.

In de 2e7 werd de Oranje-aanval op rij uitgeschakeld en dat maakte een einde aan de wedstrijd.

Voor Nederland speelden in dit duel Britt Vonk (SS), Brenda Beers (CF), Jessie van Aalst (RF), Cindy van der Zanden (2B), Suka Van Gurp (2B), MariŽlle Vleugels (1B/RP), Dinet Oosting (C/1B), Laura Wissink (DP/C), Annemiek Jansen (LF), Damishah Charles (3B) en Lisa Hop (SP).


Nederland - Groot-BrittanniŽ 0-5
1234567RHE
Groot-BrittanniŽ1000040-580
Nederland0000000-023
pitcher Groot-BrittanniŽinn.SOBBHRER
Georgina Corrick, W (5-0)711-2--

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Lisa Hop, L (1-1)5.152755

MariŽlle Vleugels1.21-1--

Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Galip SŲnmez (Duitsland), 1B-Matteo Sabbadini (ItaliŽ), 3B-Jiři DostŠl (TsjechiŽ).
Official Scorer-Aida Gimeno (Spanje).
Play-by-Play Scorer-Jorge Franco (Spanje).
Technical Commissioner-????.
Aanvangstijd-14:02 uur.
Speeltijd-2:12 uur.
Locatie-Estadio Municipal de Sůfbol Antonio HervŠs, Sant Boi de Llobregat (Spanje).

Game Notes:
670e interlandwedstrijd voor het Nederlands Softbal Team.
29e wedstrijd in de historie van Nederland tegen Groot-BrittanniŽ.
Vierde nederlaag in de historie van Nederland tegen Groot-BrittanniŽ.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 30° C; windrichting west-noordwest; windsnelheid 18 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 60%.Nederland vs. ItaliŽ

Nederland stond in een 'must-win' situatie toen gespeeld moest worden tegen ItaliŽ in wat de slotwedstrijd was van Dag 5 van het Europees Kampioenschap. De wedstrijd werd gespeeld in Sant Boi de Llobregat en werd voorafgegaan door het duel tussen Groot-BritanniŽ en Spanje. De Britse ploeg won met 10-0 in vier innings en werd zo de eerste finalist. Dat betekende dat de winnaar van het duel tussen Nederland en ItaliŽ de tweede finalist zou worden.

Gelijk vanaf het begon was de ontmoeting een klassieke thriller. Hoewel Eva Voortman domineerde als pitcher, elf keer drie slag gooide en maar twee hits toestond, opende ItaliŽ de score in de tweede inning en kwam later langszij in de vierde slagbeurt. De wedstrijd werd daarna beslist in de tweede helft van de zevende inning toen Suka Van Gurp opende met een walk-off homerun!

...Een emotionele Suka Van Gurp wordt begroet na haar...
...walk-off homerun door winnende pitcher Eva Voortman,...
...catcher Laura Wissink, bullpen catcher Lorraine Kieft...
...en pitcher Lisa Hop...
(© Foto: Grega Valancic / Softball Europe)
Eva Voortman schakelde de eerste vier slagvrouwen met drie slag uit, maar moest daarna een one-out homerun incasseren van Elisa Cecchetti in de tweede inning. Met twee uit gooide de linkshander vier wijd op Sarah Edwards, maar sloot daarna af met een strikeout.

Nederland antwoordde onmiddellijk met twee eigen punten in de 2e2 op starter Ilaria Cacciamani. Dinet Oosting opende met een ground-rule double, waarna ze de gelijkmaker scoorde toen volgende slagvrouw Laura Wissink een honkslag sloeg. De laatste ging gedwongen uit op een grounder van Annemiek Jansen, die vervolgens in scoringspositie kwam na een wilde worp. Na vier wijd voor Suka Van Gurp scoorde Jansen vanaf het tweede honk toen er een foute aangooi werd gemaakt op een opofferingsstootslag van Damishah Charles om Oranje op een 2-1 voorsprong te zetten. Door de fout schoven Van Gurp en Charles op naar het derde en tweede honk en dat leidde tot een werpsterswissel. Alice Nicolini nam de pitching over en kreeg de honken vol na vier wijd voor Britt Vonk. Met drie loopsters op de honken schakelde Nicolini de volgende twee slagvrouwen met drie slag uit.

In de 1e3 kreeg ItaliŽ weer een loopster in scoringspositie. Lead-off hitter Fabrizia Marrone kwam na een fout op het honk en schoof op via een opofferingsstootslag, maar daarna volgde Eva Voortman met twee strikeouts.

Oranje kreeg drie honkloopsters in de 2e3, maar twee daarvan werden gedwongen uitgeschakeld op het tweede honk.

ItaliŽ kwam langszij in de 1e4. Met ťťn uit sloeg Elisa Cecchetti een driehonkslag langs de rechtsveld-lijn en scoorde daarna na een wilde worp. Een vangbal naar het midveld volgde, waarna Voortman afsloot met een strikeout, maar de stand was nu 2-2.

In de 2e4 was het Nederland dat weer in scoringspositie kwam. Met ťťn uit sloeg Damishah Charles een honkslag, waarna ze vertrok richting tweede honk nadat Britt Vonk werd uitgevangen. Echter, Charles was te vroeg vertrokken en zo volgde een appŤl en eindigde de inning.

In de vijfde maakte de Oranje-verdediging een dubbelspel, waarna ItaliŽ op rij werd uitgeschakeld in de zesde. Nederland werd op rij uitgeschakeld in zowel de vijfde als zesde inning.

Eva Voortman kreeg weer drie opeenvolgende nullen in de zevende inning. Ze gooide tweemaal drie slag en bracht daarmee haar totaal op elf. Even later werd ze winnende werpster. Suka Van Gurp opende voor Nederland en met een 1-0 count, kort voor middernacht, dreunde ze de volgende worp van Alice Nicolini diep over de midveld-omheining voor een walk-off homerun!

Nederland won met 3-2 en plaatste zich voor de FINALE! Tegelijkertijd was ItaliŽ onttroond als Europees kampioen!

Voor Nederland speelden Britt Vonk (SS), Brenda Beers (CF), Jessie van Aalst (RF), Cindy van der Zanden (DP), Dinet Oosting (1B), Laura Wissink (C), Annemiek Jansen (LF), Suka Van Gurp (2B), Damishah Charles (3B) en Eva Voortman (P).


Nederland - ItaliŽ 3-2
1234567RHE
ItaliŽ0101000-221
Nederland0200001-351
(nul uit toen het winnende punt werd gescoord in de zevende inning)
pitchers ItaliŽinn.SOBBHRER
Ilaria Cacciamani1.121321

Alice Nicolini, L (1-1)4.2 (*)61211

(*) - Nicolini gooide op ťťn slagvrouw in de zevende inning

pitcher Nederlandinn.SOBBHRER
Eva Voortman, W (2-0)7112222

Homerun: ItaliŽ: Elisa Cecchetti (1)(2e,solo,1 uit,op Voortman); Nederland: Suka Van Gurp (2)(7e,solo,0 uit,op Nicolini).
Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Jonas Kristensen (Denemarken), 1B-Galip SŲnmez (Duitsland), 3B-Ibon Arťvalo Lafuente (Spanje).
Official Scorer-Francisca Martinez (Spanje).
Play-by-Play Scorer-Rocio Gutiťrrez (Spanje).
Technical Commissioner-????.
Aanvangstijd-21:51 uur.
Speeltijd-1:54 uur.
Locatie-Estadio Municipal de Sůfbol Antonio HervŠs, Sant Boi de Llobregat (Spanje).

Game Notes:
671e interlandwedstrijd van het Nederlands Softbal Team.
119e wedstrijd in de historie van Nederland tegen ItaliŽ.
71e overwinning in de historie van Nederland tegen ItaliŽ.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 27° C; windrichting zuidwest; windsnelheid 8 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 71%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2022 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.