Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 juli 2022
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2022
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2022 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Jordi Cortadela & Grega Valancic / Softball Europe)

Nederlands Softbal Team verovert op overtuigende wijze Europese titel
English

SANT BOI DE LLOBREGAT (Spanje) - Het Nederlands Softbal Team staat weer aan de top in het Europese softbal! Op zaterdagavond (30 juli) veroverde het Oranje Softbal Team voor de elfde keer in de historie de Europese titel met een overtuigende 7-0 overwinning tegen Groot-Brittannië in de Finale van de 23 editie van het Europees Kampioenschap, dat werd georganiseerd in Spanje. Nederland pakte de titel voor het laatst in 2017. In de volgende twee edities (2019, 2021) was het Italë dat de titel veroverde.

Met de shutout-winst van vandaag nam Nederlands op overtuigende wijze wraak voor de 5-0 nederlaag tegen de Britse ploeg op donderdag. Dat bleef de enige nederlaag voor de Oranje-ploeg onder leiding van Hoofd Coach Ferenc Jongejan.

Met het bereiken van de Finale kwalificeerden zowel Nederland als Groot-Brittannië zich voor de eerste ronde van de WBSC Women's World Cup, die volgend jaar zal worden georganiseerd. Eerder vandaag won Italië het brons na een 4-2 overwinning tegen Tsjechië. Daarmee plaatste Italië zich als derde en laatste ploeg eveneens voor de eerste ronde van de World Cup.

Nederland opende het evenement op zondag met een 7-0 shutout-win tegen Duitsland in de Eerste Ronde. Op maandag begon de ploeg de Tweede Ronde met een 7-0 zege tegen Tsjechië. Op dinsdag boekte Nederland eerst een ruime 16-0 overwinning in 2½ inning tegen Polen en zag Jessie van Aalst een 3-inning No-Hitter gooien. In de late namiddag speelde Nederland de volgende wedstrijd tegen Griekenland en won met 8-1 in vijf innings. Op woensdag sloot Nederland de Tweede Ronde af met wederom twee overwinningen om ongeslagen te blijven. Oranje begon eerst met de vijfde mercy-rule winst op rij, een 12-0 overwinning in 3½ inning tegen Slowakije. En in de middag won Nederland met 7-2 van gastland Spanje.

Op donderdag, Dag 1 van de Finale-Ronde begon Nederland de dag met een 5-0 nederlaag tegen Groot-Brittannië, dat zodoende ongeslagen bleef, terwijl Oranje tegen de eerste nederlaag aanliep. 's Avonds kwam Groot-Brittannië tot een 10-0 shutout tegen Spanje om zich als eerste te plaatsen voor Finale. Later op de avond werd Nederland de tweede finalist op spectaculaire wijze. Dankzij een walk-off homerun van Suka Van Gurp in de zevende inning won Oranje met 3-2 in een 'must-win game' tegen Italië. Bovendien domineerde Eva Voortman als pitcher en gooide een 2-hitter. Het betekende ook dat titelverdediger Italië was onttroond. Op vrijdag sloot Nederland de Finale-Ronde af met een 14-6 winst tegen Israël in wat de 100e interlandwedstrijd was voor Suka Van Gurp.

(30 juli)

Eindstand:
1. Nederland, 2. Groot-Brittannië, 3. Italië, 4. Tsjechië, 5. Spanje, 6. Israël, 7. Griekenland, 8. Duitsland, 9. Ierland, 10. Frankrijk, 11. Poland, 12. Slowakije, 13. Kroatië, 14. Oostenrijk, 15. Oekraïne, 16. België, 17. Zwitserland, 18. Denemarken, 19. Malta, 20. Finland, 21. Turkije.


...De speelsters, coaches en begeleiding van Oranje vieren de titel...
...Achter: Ferenc Jongejan (Hoofd Coach), Lindsey Meadows, Robert Boersma (1B Coach),...
...Maxime van Dalen, Lizzie Clarijs, Eva Voortman, Jessie van Aalst, Tjerk Smeets...
...(Battery Coach), Cindy van der Zanden, Rebecca Soumeru, Mariëlle Vleugels,...
...Laura Wissink, Charlotte Drijvers, Sanne Bolhuis (Team Manager),...
...Saskia Kosterink (Hitting Coach) en Bas Besselink (Fysiotherapeut)...
...Voor: Damishah Charles, Lorraine Kieft (Bullpen Catcher), Dinet Oosting,...
...Annemiek Jansen, Lisa Hop, Marjolein Merkx, Suka Van Gurp, Brenda Beers en Britt Vonk...
(© Foto: Grega Valancic / Softball Europe)


In de 99e en laatste wedstrijd van het Europees Kampioenschap van dit jaar kwam Nederland al gelijk dicht bij het openingspunt in de eerste helft van de eerste inning, want het kreeg de lead-off hitter op het derde honk met nul uit. Britt Vonk dreunde de bal langs de rechtsveld-lijn, net buiten bereik van de rechtsveldster, voor een lead-off triple. Met één uit kreeg Jessie van Aalst vier wijd. Maar beide loopsters bleven achter toen de Britse pitching-troef Georgina Corrick de volgende twee slagvrouwen met drie slag uitschakelde.

De Britse ploeg stond tegenover Eva Voortman, die opnieuw een uitstekend optreden in de werpcirkel had. Op donderdagavond domineerde de linkshander in de thriller tegen Italië en stond toen maar twee honkslagen toe. Vandaag, in de Finale, gooide Voortman een one-hitter!

In de tweede helft van de eerste inning gooide Voortman driemaal drie slag. Daarmee zag de eerste inning er al gelijk heel anders uit ten opzichte van het eerste duel tegen de Britten op donderdag. De Oranje-slagvrouwen hadden vanaf het begin veel beter contact, terwijl de Britse slagvrouwen niet konden produceren.

In de 1e2 was het Georgina Corrick die driemaal op rij drie slag gooide. De rechtshander werd geboren in Engeland, maar verhuisde naar de USA met haar ouders toen ze slechts drie maanden oud was. Ze groeide op in de USA en werd een dominerende college-pitcher. In het voorbij college-seizoen werd de rechtshander de eerste pitcher in NCAA Division I historie die de Pitching Triple Crown won. Alle overige speelsters op het Britse roster speelden eveneens college in de USA. Negen van de zestien speelsters werden geboren en groeiden op in de USA, twee werden geboren en groeiden op in Canada. De overige vijf speelsters werden geboren in Engeland, maar groeiden daarna eveneens op in de USA of gingen daar naar toe om college-softbal te spelen.

...Dinet Oosting...
...2-uit-3, drie binnengeslagen punten...
(© Foto: Jordi Cortadela / Softball Europe)
Op donderdag domineerde Corrick tegen Nederland in de Finale-Ronde, gooide elf keer drie slag en stond maar twee honkslagen toe. Vandaag kwam de rechtshander tot dertien keer drie slag, maar moest ook elf honkslagen toestaan, waaronder tweehonkslagen van Damishah Charles en Cindy van der Zanden en driehonkslagen van Britt Vonk en Jessie van Aalst. Dinet Oosting sloeg drie punten binnen.

In de 2e2 kreeg de Britse ploeg een eerste honkloopster toen Lauren Evans het honk bereikte na een fout, maar zij strandde op het eerste honk.

Oranje kwam daarna tot een rally van drie punten in de 1e3. En daarmee besliste de ploeg het duel al min-of-meer op dat moment, want het nam niet alleen een vroege voorsprong, het bleef ook de Britse verdediging onder druk zetten. Damishah Charles opende met een honkslag, waarna Britt Vonk vier wijd kreeg. Nadat de twee waren opgeschoven op een opofferingsstootslag van Brenda Beers, raakten de honken vol toen een stootslag van Jessie van Aalst onbespeelbaar bleek voor pitcher Georgina Corrick, zodat het een stootslag-honkslag werd. Corrick volgde met een strikeout, maar kreeg daarna een 2-run single te verwerken van Dinet Oosting! Even later droeg Oosting ook bij aan het volgende punt. Met Van Aalst op het derde honk vertrok ze van het eerste honk en kwam in een rundown. Maar Van Aalst scoorde voordat Oosting werd uitgetikt en zo stond Nederland met 3-0 voor.

Wat een mogelijk cruciaal moment voor de Britse ploeg was volgde in de 2e3. Catcher Amy Moore begon met vier wijd. Een stootslag van Aubrey Peterson werd daarna gevangen door derde honkvrouw Damishah Charles en drie slag voor Tia Warsop zorgde voor de tweede uit. Met twee uit maakten de Britse coaches een fout. In plaats van Warsop op het eerste honk in te zetten als temporary runner voor Moore werd Peterson naar het eerste honk gestuurd. Na de eerste worp naar volgende slagvrouw Sydney Brown kwam Oranje Hoofd Coach Ferenc Jongejan appèleren bij de Duitse Home Plate Umpire Galip Sönmez. De line-ups werden gecontroleerd en Peterson was inderdaad de verkeerde loopster. In voorgaande jaren kon dat simpelweg worden aangepast door de correcte loopster in te zetten, maar recentelijk werd een regel aangenomen dat wanneer een verkeerde temporary runner werd ingezet, en bevestigd, de loopster wordt uitgegeven. En dat is was Sönmez deed en dus kwam de inning ten einde.

Nederland antwoordde onmiddelijk met een extra punt in de 1e4. Laura Wissink begon met een honkslag, kwam in scoringspositie na een opofferingsstootslag van Annemiek Jansen en scoorde op een tweehonkslag langs de linksveld-lijn van Damishah Charles. Daarmee, halverwege de vierde inning, kan worden gesteld dat Nederland op dat moment al een comfortabele 4-0 voorsprong had genomen!

Verdedigend groeide Oranje ook. Met twee uit in de 2e4 was het midveldster Brenda Beers, die een schitterende diving catch maakte op een line drive van Kendryl Scott, wat een einde maakte aan de Britse slagbeurt.

Even later, in de 1e5, werd weer een Nederlands punt toegevoegd. Met twee uit sloeg Cindy van der Zanden een tweehonkslag en scoorde toen Dinet Oosting weer een puntscorende honkslag afleverde.

...Winnende pitcher Eva Voortman...
...one-hitter, acht strikeouts...
(© Foto: Jordi Cortadela / Softball Europe)
Nu met een 5-0 achterstand kreeg de Britse ploeg een kleine kans iets terug te doen toen het de eerste twee speelsters op het honk kreeg in de 2e5. Lead-off hitter Lauren Evans werd geraakt door een worp, maar die raakte ook catcher Laura Wissink op haar helm, maar zij kon in de wedstrijd blijven. Hierna bereikte Georgina Corrick het honk op een comeback infield-hit naar pitcher Eva Voortman. De bal raakte de linkshander en dit zou de enige honkslag zijn die ze toestond! Voortman herstelde ook en volgde met een strikeout. Nadat een binnenhoog voor de tweede uit had gezorgd sloot Voortman af met haar achtste strikeout.

Beide teams gingen op rij uit in de zesde, waarna Nederland nog eens twee punten toevoegde in de 1e7. Deze 'insurance runs' verhoogden de voorsprong naar 7-0. Britt Vonk begon met een honkslag, waarna een stootslag van Brenda Beers voor de catcher terecht kwam voor een stootslag-honkslag. Beiden scoorden toen een line drive van Jessie van Aalst net over het eerste honk langs de rechtsveld-lijn verdween voor een stand-up, 2-run triple! De volgende drie slagvrouwen gingen uit, maar Nederland had nu een overtuigende voorsprong.

Met één uit in de 2e7 gooide Eva Voortman vier wijd op Lauren Evans. Zij kreeg toen haar Britse pitching-collega Georgina Corrick tegenover zich. De Nederlandse verdediging eindigde het duel daarna in stijl, want de vijfde worp op Corrick (en 86e in totaal voor Voortman) eindigde in een game-ending double play!

En zo eindigde het Europees Kampioenschap in een feestelijke sfeer op het veld in Sant Boi de Llobregat. Eerder in het toernooi moest het Nederlands Team twee dompers incasseren, want twee speelsters raakten geblesseerd. Catcher Charlotte Drijvers speelde alleen in de eerste wedstrijd tegen Duitsland, waarin ze op haar knie werd geraakt door een foutbal. Daarna speelde ze niet meer, maar de foutbal was daarvan niet de reden. Kort voordat de ploeg vertrok naar Spanje werd de catcher op haar hoofd geraakt door een bal in de slagkooi tijdens een training. Aanvankelijk waren er geen blessure, maar in Spanje werd toch een hersenschudding geconstateerd en dus speelde ze niet meer in het restant van het toernooi. De volgende dag, tegen Polen, werd Lindsey Meadows in haar gezicht geraakt door een foutbal en liep niet alleen eveneens een hersenschuding op, maar tevens een breuk in haar jukbeen. Ook zij kon in het restant van het toernooi niet meer in actie komen. Gelukkig waren Drijvers en Meadows beiden op het veld tijdens de prijsuitreiking om hun Gouden Medailles in ontvangst te nemen. Ook bij de ploeg op dat moment was eerste honkvrouw Maxime van Dalen, die op krukken liep. Zij liep zo'n drie weken geleden een zware knieblessure op, eveneens tijdens een training, en zal ongeveer negen maanden zijn uitgeschakeld. Maar vandaag was ze bij haar teamgenoten om samen de Europese titel te vieren!

Voor Nederland speelden in dit duel Britt Vonk (SS), Brenda Beers (CF), Jessie van Aalst (RF), Cindy van der Zanden (DP), Dinet Oosting (1B), Laura Wissink (C), Annemiek Jansen (LF), Suka Van Gurp (2B), Damishah Charles (3B) en Eva Voortman (P).


Groot-Brittannië - Nederland 0-7
1234567RHE
Nederland0031102-7111
Groot-Brittannië0000000-010
pitcher Nederlandinn.SOBBHRER
Eva Voortman, W (3-0)821---

pitcher Groot-Brittanniëinn.SOBBHRER
Georgina Corrick, W (5-1)71321177

Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Galip Sönmez (Duitsland), 1B-Ibon Arévalo Lafuente (Spanje), 3B-Matteo Sabbadini (Italië).
Official Scorer-Guillem Alzamora (Spanje).
Pitchcount Scorer-Elikarina Acosta (Spanje).
Play-by-Play Scorer-Elisabet Salvador (Spanje).
Technical Commissioners-Connie Chwojka (Oostenrijk), Gabrielle Hardinger (Oostenrijk), Zsusza Balog (Hongarije).
Aanvangstijd-18:00 uur.
Speeltijd-2:00 uur.
Locatie-Estadio Municipal de Sófbol Antonio Hervás, Sant Boi de Llobregat (Spanje).

Game Notes:
Elfde Europese Kampioenstitel voor Nederland.
673e interlandwedstrijd van het Nederlands Softbal Team.
30e wedstrijd in de historie tussen Nederland en Groot-Brittannië.
26e overwinning in de historie van Nederland tegen Groot-Brittannië.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 29° C; windrichting zuidwest; windsnelheid 21 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 53%.



Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2022 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.