Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 februari 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Indoor Cup, Eva Voortman & Marco Stoovelaar)

Neptunus wint Indoor Cup; Eva Voortman gooit drie Perfect Games op rij
English

SCHIEDAM - Neptunus heeft het internationale Indoor Cup Softball Tournament voor de tweede keer gewonnen. Op zondag (15 januari) won de Rotterdamse ploeg nipt met 1-0 van Roef! in de Finale van het jaarlijkse evenement in Schiedam.

Neptunus won The Cup voor het eerst in 2020. Een paar weken later won Neptunus ook het Pre-Season Tournament, het evenement dat wordt georganiseerd door Roef! en eveneens een indoor-toernooi is. Destijds was dat toernooi de laatste activiteit tot begin juli vanwege (nieuwe) maatregelen tegen de coronavirus-pandemie (COVID-19). In 2020 volgde een ingekort seizoen en de meeste toernooien, zowel nationaal als internationaal, werden afgelast of uitgesteld. Vanwege nieuwe en strengere maatregelen werd de Indoor Cup in 2021 en 2022 beide keren afgelast.

Maar nu, drie jaar later, was het toernooi er weer met zestien deelnemende ploegen uit vijf verschillende landen. Voor het eerst nam een ploeg uit Zweden aan het evenement deel. Twee teams kwam uit Tsjechië en eentje uit Groot-Brittannië. Zoals altijd was de USA vertegenwoordigd door zes teams. De overiges zes ploegen kwamen uit gastland Nederland. Samen speelden ze 48 wedstrijden in drie dagen in drie indoor-locaties in Schiedam.

En zo 'prolongeerde' Neptunus de titel als toernooi-winnaar. Neptunus-pitcher Eva Voortman domineerde op de slotdag van het evenement en schreef softbal-geschiedenis, want de linkshander nam deel aan drie opeenvolgende Perfect Games! Een prestatie die nooit eerder is voorgekomen in de Indoor Cup-historie. In de Kwartfinale gooide ze in een 'combined Perfect Game', waarne ze zelf het hele duel gooide in zowel de Halve Finale als de Finale. De Oranje-werpster werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster van het toernooi.

Het indoor-toernooi werd ooit bedacht door de Amerikaan Kirt Whiteside met de Franse stad Lyon als speel-locatie. Echter, na een paar edities, verhuisde het evenement naar Schiedam, dat het toernooi nu voor de 21e keer organiseerde. Zoals altijd was Whiteside zelf ook weer aanwezig om het toernooi te openen de prijsuitreiking te presenteren.

Tijdens de Openingsceremonie op vrijdagavond was er ook weer een spetterend optreden van Cobus Oosting, die live de volksliederen zong van de vijf deelnemende landen.

(18 januari)Eerste Ronde

In de Eerste Ronde waren de 16 deelnemende ploegen verdeeld in vier Poules van elk vier teams die allemaal driemaal speelden.

Poule A
Roef! (Nederland) eindigde op de eerste plaats in Poule A, maar de ploeg domineerde niet. Roef! opende het evenement met een puntloos gelijkspel tegen Euro Stars (Nederland). Beide teams sloegen twee honkslagen. Roef! liet vier loopsters op de honken achter, waarvan drie in scoringspositie, maar Euro Stars kreeg als enige een loopster op het derde honk. Roef!-pitcher Marjolein Merkx kwam tot elfmaal drie slag.

In de volgende wedstrijd won Roef! met 7-4 van Avengers (USA), maar stond halverwege de derde inning met 4-3 achter. Roef! scoorde driemaal in de eerste inning via een honkslag van Isa Los en vier wijd met volle honken voor Tess Remmers en Melissa Rottiers, maar liet ook drie loopsters achter. In de 1e3 scoorde Avengers vier punten, het gevolgd van vijf verdedigende fouten. Roef! antwoordde met een 4-run rally op slechts één honkslag, maar die werd geslagen door lead-off hitter Benthe Zwanenburg. Later werd tweemaal gescoorde op velderskeus-klappen van Melissa Rottiers en Kate Geldof. Twee punten werden daarna toegevoegd na vier wijd met volle honken voor Nicky Uytendaal en geraakt werpster voor Isa Los. Roef!-pitchers Kim Emmen en Vera de Boer gooiden samen een No-Hitter.

In hun derde wedstrijd won Roef! nipt met 1-0 van Impact (USA) en scoorde het enige punt in de derde inning. Tess Remmers begon toen met een tweehonkslag en scoorde na een stootslag van Lisa de Vries. Benthe Zwanenburg sloeg 3-uit-3.

In de andere wedstrijden in deze Poule opende Impact met een 2-1 winst tegen Avengers. Impact scoorde tweemaal in de eerste helft van de derde inning, dankzij een 2-out, 2-run double van Katelynn Murphy. Avengers pakte een punt terug in de eigen derde beurt via een stootslag van Jalyn Yakey.

Euro Stars kwam tot een 6-0 shutout tegen Impact 6-0 in hun tweede duel. Bodine Jansen en Daisy Visser kwamen samen tot tienmaal drie slag en gooiden een 'combined' No-Hitter.

De wedstrijd tussen Avengers en Euro Stars op zaterdag eindigde in een puntloos gelijkspel. Romy van der Ham gooide het hele duel voor Euro Stars, schakelde elf slagvrouwen met drie slag uit en stond maar één honkslag toe.


Poule B
In Poule B eindigde Neptunus (Nederland) op een gedeelde eerste plaats met Joudrs Praha (Tsjechië). Neptunus kreeg de eerste plaats toegewezen op basis van het 'overall' puntenverschil in de Poule.

Net als Roef! in Poule A opende Neptunus met een puntloos gelijk spel tegen Joudrs Praha in wat een pitching-duel was. Beide teams kwamen niet verder dan één honkslag. Neptunus-starter Eva Voortman gooide achtmaal drie slag in drie innings, waarna Nienke Weis de honkslag moest toestaan met twee uit in de vierde inning. Amálie Chaloupková gooide het hele duel voor Joudrs en kwam tot acht strikeouts in 4 1/3 inning.

In de tweede wedstrijd boekte Neptunus een 3-0 shutout tegen Spirit (USA). Neptunus scoorde het eerste punt in de eerste inning toen Reganied Franka een honkslag sloeg, het tweede honk stal en scoorde na een honkslag van Anouk van den Heuvel. Twee punten werden toegevoegd in de derde inning. Eva Voortman (zij sloeg 3-uit-4) sloeg toen een honkslag en scoorde nadat Reganied Franka op het honk kwam na een fout en dat werd gevolgd door een RBI-grounder van Anouk van den Heuvel.

Neptunus kwam ook tot een 3-0 shutout in de volgende wedstrijd tegen Pride (USA). Dit keer scoorde de ploeg alle punten in de eerste inning. Minke Blok opende met een tweehonkslag en scoorde op een daarnavolgende tweehonkslag van Lorijn Buise. Met één uit voegde Laura Wissink een RBI-double toe en scoorde later op een velderskeus. Winnende werpster Esmee Toet stond maar één honkslag toe.

Na het puntloze gelijke spel tegen Neptunus won ook Joudrs Praha de volgende twee wedstrijden. Eerst won de Tsjechische ploeg nipt met 2-1 van Pride. Nadat Pride drie loopsters had achtergelaten in de eerste helft van de eerste inning scoorde Joudrs tweemaal in de eigen eerste beurt, dankzij een RBI-triple van Karolína Beránková en een 2-out single van Amálie Chaloupková. Hierna stond Pride-pitcher Sydney Bosgraaf, die twaalfmaal drie slag gooide, geen punten meer toe. Pride scoorde het enige punt in de tweede inning toen Mia van der Heide begon met een honkslag en scoorde na een 2-out single van Ella Reifschneider.

Joudrs sloot de Poule af met een 2-0 winst tegen Spirit op zaterdag. Het eerste punt werd in de eerste inning gescoord na een fout, waarna het tweede punt werd gescoord in de tweede beurt op een tweehonkslag van Aneta Rambousková. Winnende werpster Amálie Chaloupková gooide een No-Hitter met tien keer drie slag.

Pride kwam tot een shutout tegen Spirit in de eerste wedstrijd in deze Poule op vrijdagavond. Met een 4-0 achterstand scoorde Spirit een punt in de 1e5, maar doordat deze inning niet compleet kon worden uitgespeeld binnen de speeltijd van 50 minuten, telde het niet mee voor de eindstand. Pride opende de score in de eerste inning op RBI-grounders van Avery Hobson en Paige Ratliff. Een punt werd daarna toegevoegd in de derde en vierde inning.

Het team van Pride is samengesteld uit speelsters uit de regio Grand Rapids in de Staat Michigan en dat betekent dat een aantal van hen een Nederlandse achtergrond heeft. Eén daarvan is Manager Michelle Brander (nu Michelle Metiva). In 2003 speelde ze in het Nederlands Softbal Team als catcher. Ze nam toen met Oranje deel aan het Europees Kampioenschap en het Olympische Kwalificatie Toernooi.

Spirit-Manager Rich LeViere nam deel aan zijn 23e Indoor Cup-toernooi. Nadat hij één van de coaches was toen het evenement nog werd georganiseerd in het Franse Lyon is hij er alle 21 edities in Schiedam bij geweest. In dit toernooi was zijn kleindochter één van de speelsters. De ploeg bestaat voornamelijk uit speelsters afkomstig uit Pennsylvania. Daar is Coach Rich ook de President en Head Instructor voor de Pittsburgh Spirit Travel Teams sinds 1998. Twee van zijn speelsters speelden professioneel voor Akron Racers in de National Pro Fastpitch (NPF).


Poule C
Olympia Haarlem (Nederland) bleef ongeslagen in Poule C en kwam tot drie comfortabele overwinningen, allemaal gespeeld op zaterdag. Vorig jaar pakte Olympia voor de tweede keer op rij de kampioenstitel in de Hoofdklasse en veroverde ook de European Premiere Cup.

In de eerste wedstrijd registreerde Olympia Haarlem een 4-0 shutout tegen Twins Oosterhout (Nederland). In de eerste inning sloegen Britt Vonk en Brenda Beers een honkslag en scoorden op een 2-out double van Lisa Hop. Een fout leverde een extra punt op in de tweede inning en een stootslag-honkslag van Brenda Beers zorgde voor het vierde punt in de vierde. Twins Oosterhout sloeg slechts één honkslag op pitchers Jessie van Aalst en Isis Kistemaker.

In de volgende wedstrijd was Olympia met 11-1 te sterk voor het Czech Under-18 Team (Tsjechië) op acht honkslagen, waaronder drie van Franka van Dijk. Olympia kwam tot een rally van zes punten in de eerste inning. Nadat de eerste drie punten waren gescoord na een honkslag van Lorraine Kieft en tweemaal geraakt werpster met volle honken leverde Britt Vonk een 'baseclearing, 3-run double' af. Een honkslag van Yindi Beekveldt bracht het volgende punt binnen in de tweede inning. Nog eens vier punten werden toegevoegd in de derde zonder een honkslag. De punten kwamen tot stand na driemaal vier wijd met volle honken en een geraakt werpster, allemaal met nul uit. De Tsjehische ploeg scoorde het enige punt in de derde inning na vier wijd met drie honken bezet.

In de derde wedstrijd kwam Olympia tot een 5-0 shutout tegen Chaos (USA). Dit keer scoorde de ploeg eenmaal in de eerste slagbeurt op een grounder van Jessie van Aalst. Twee punten volgden in zowel de tweede als de derde inning. In de tweede via een 2-run double van Lorraine Kieft, in de volgende slagbeurt na een tweehonkslag van Franka van Dijk en een fout. Lisa Hop en Machteld Rector gooiden samen een 'one-hitter'.

De overige drie teams in deze Poule eindigden samen op de tweede plaats, allemaal met eenmaal winst en tweemaal verlies. Op basis van het puntenverschil einigde Chaos tweede, gevolgd door Twins Oosterhout en de Tsjechische ploeg.

In de eerste wedstrijd op vrijdagavond wonnen de Tsjechen met 1-0 van Chaos. Het enige punt werd gescoord in de vierde inning na een honkslag van Katerina Kucharíková. Pitchers Kamila Groeslová en Lucie Vecerová gooiden een 'combined' No-Hitter.

Na verlies in de eerste wedstrijd stond Chaos tegenover Twins Oosterhout en kwam tot een 5-3 'come-from-behind' winst. Twins Oosterhout kwam tot een rally van drie punten in de eerste helft van de eerste inning op een honkslag van Kaitlyn Caleen, tweehonkslag van Yee Mei Cheong en vier wijd voor Lusi Hermans. Chaos antwoordde met twee punten via vier wijd voor Jules Aragon en een honkslag van Elli Raymond. De Amerikaanse ploeg maakte de achterstand ongedaan door driemaal te scoren in de derde inning. Een velderskeus-grounder van Elli Raymond zorgde voor zowel het gelijkmakende als het leidende punt. Vier wijd met volle honken voor Jules Aragon verhoogde de stand naar 5-3.

Op zaterdag eindigde deze Poule met het duel tussen de Tsjechen en Twins. Met een overwinning zou het Tsjechische team op de tweede plek eindigen. Maar het was Twins (dat acht loopsters achterliet) dat tot een 1-0 overwinning kwam. Het enige punt werd gescoord in de tweede inning via een doorgeschoten bal.


Poule D
In deze Poule eindigden Amsterdam Pirates (Nederland) en The Mix (Groot-Brittannië) op een gedeelde eerste plaats. Zij stonden tegenover elkaar in de eerste wedstrijd, maar ook die eindigde in een puntloos gelijkspel. Hierna wonnen beide teams de volgende wedstrijd. Pirates eindigde vervolgens op de eerste plaats, op basis van het puntenverschil.

De eerste wedstrijd tussen Pirates, dat alle wedstrijden op zaterdag speelde, en The Mix had een snel verloop, was spannend en een pitching-duel. Binnen de tijdlimiet van 50 minuten ging de zevende inning van start. Pirates kwam toen toen scoren toen Winke Verdick opende met een honkslag en scoorde op een 2-out double van Sanne van der Putten op Anna-Bč Bartels, die tienmaal drie slag gooide. Maar zij was ook de laatste slagvrouw, want de speeltijd was verstreken. Doordat de inning niet geheel werd uitgespeeld telde het punt niet mee en dus eindigde het duel officiëel met een 0-0 stand. The Mix sloeg slechts één honkslag op Mandy van der Maas.

In de tweede wedstrijd won Pirates met 6-0 van het Zweedse Under-23 Team. Pirates, dat minder dan een maand geleden Hubert Bomba aanstelde als nieuwe Hoofd Coach, kwam tot een rally van vier punten in de tweede inning. Winke Verdick sloeg het eerste punt binnen met een honkslag en Mara Vonk volgde met een ground-rule double. Het vierde punt werd gescoord op een grounder van Kelsy Pieneman. Twee punten werden toegevoegd in de derde slagbeurt, dit keer na een fout en vier wijd met volle honken voor Pieneman. Winnende pitcher Sanne van der Putten had negen strikeouts en stond maar één honkslag toe.

In de laatste wedstrijd maakte Amsterdam Pirates een vroege 1-0 achterstand ongedaan tegen Destroyers (USA). De Amerikanen openden de score in de eerste inning. Chloe Salapatas begon met vier wijd en zou gaan scoren. Hierna bereikte geen speelster van Destroyers meer het honk, want pitcher Demi Brinks schakelde de volgende 15 slagvrouwen op rij uit, waarvan negen met drie slag en gooide een No-Hitter. Pirates kwam langszij in de derde inning na een honkslag van Kelsy Pieneman. Een 4-run rally volgde in de vierde inning na vier wijd met volle honken voor Mickey Ras, een fout, een doorgeschoten bal en een honkslag van Lizzie Clarijs.

Eerder op zaterdag kwam The Mix tot een 5-0 shutout tegen Destroyers. De Britse ploeg scoorde de eerste twee punten in de tweede inning via honkslagen van Chelsie Robison en Amie Hutchison (stootslag). De ploeg scoorde daarna nog een punt in elk van de volgende drie slagbeurten. Respectievelijk op een ground-rule double van Alice Hunter, een grounder van Emma Agostini en een grounder van Jade Yerex. Winnende pitcher Amie Hutchison stond slechts één honkslag toe.

In hun laatste duel won The Mix nipt met 1-0 van Zweden. Het enige punt werd gescoord in de derde inning op een honkslag van Katerine Golik.

In de eerste wedstrijd op vrijdagavond maakte Zweden een sterk toernooi-debuut door met 5-3 te winnen van Destroyers. De Zweedse Nationale Ploeg onder de 23 jaar kwam tot een rally van vijf punten in de tweede inning, dankzij een 2-run single van Frida Esters, een honkslag van Linnea Sandahl en vier wijd voor Emilia Thornemo en Anna Erlandsson. De Amerikaanse tegenstander antwoordde met drie punten via een honkslag van Pascalle Toet en een 2-run double van Chloe Salapatas, maar de ploeg stond met lege handen.


Eindstanden Eerste Ronde
Poule A: 1. Roef!, 2. Euro Stars, 3. Impact, 4. Avengers.
Poule B: 1. Neptunus, 2. Joudrs Praha, 3. Pride, 4. Spirit.
Poule C: 1. Olympia Haarlem, 2. Chaos, 3. Twins Oosterhout, 4. Czech Under18.
Poule D: 1. Amsterdam Pirates, 2. The Mix, 3. Sweden Under23, 4. Destroyers.Tweede Ronde

Alle zestien teams waren nog allemaal in de race voor de Finale toen de Tweede Ronde werd gespeeld op zaterdagmiddag. De ploegen die de Eerste Ronde afsloten op de eerste plaats vormden een nieuwe Poule en dat deden de ploeg ook die eindigden op de tweede, derde en vierde plaats.

Olympia Haarlem kwam tot een 5-0 shutout tegen Amsterdam Pirates. De ploeg besliste het duel vroeg door tweemaal te scoren in de eerste inning en er drie aan toe te voegen in de tweede slagbeurt. Met één uit in de eerste inning sloegen Britt Vonk en Lorraine Kieft (beiden nieuwkomers in de ploeg) een honkslag. Met twee uit scoorden beiden na een fout. In de tweede inning leverden Vonk (one-run) en Kieft (two-run) back-to-back puntscorende tweehonkslagen af. Pirates sloeg slechts één honkslag op twee pitchers.

Neptunus was met 2-1 'outhit', maar won van Roef! met 3-1. Neptunus stond in de derde inning met 1-0 achter, het gevolgd van een 2-out single van Isa Los in de eerste inning. Neptunus scoorde driemaal in de 2e3. Lorijn Buise sloeg de gelijkmaker binnen met een velderskeus-grounder. Vrije lopen met volle honken voor Judith Buschman en (nieuwkomer) Damishah Charles zorgden voor de andere punten.

The Mix boekte een 5-0 shutout tegen Joudrs Praha. De ploeg scoorde tweemaal in de eerste en derde slagbeurt. Amie Hutchison (grounder) en Sian Wiginton (honkslag) sloegen de eerste punten binnen. De andere twee punten werden gescoord na vier wijd met volle honken voor Jade Yerex en een honkslag van Chelsie Robison, die in 2020 in de Nederlandse Hoofdklasse speelde voor Olympia Haarlem. Gast-pitcher Anna-Bč Bartels was de winnaar, stond maar één honkslag toe en had acht strikeouts. Dit seizoen zal de werpster spelen voor Onze Gezellen.

Euro Stars brak een 1-1 stand in de tweede inning met een 6-run rally en won met 7-2 van Chaos. In de eerste inning opende Chaos de score via een honkslag van Cassidy Bruner, maar Euro Stars kwam langszij na een tweehonkslag van Daisy Visser. Hoogtepunten in de 6-run rally waren RBI-singles van Laura Schouten en Julie Winkel.

In Poule Y (de teams die na de Eerste Ronde eindigden op de 9e t/m 12e plaats) kwam Pride tot een ruime 9-0 shutout tegen Zweden U23. De Amerikaanse ploeg kwam tot vijf honkslagen en scoorde tien punten, maar het tiende punt verdween uit de eindstand, omdat het werd gescoord in een incomplete inning. Pride kwam tot een rally van zeven punten in de eerste inning. Slechts één van deze punten werd binnengeslagen door een honkslag van Megan Beemer. Vier punten werden gescoord in steel-situaties. Winnende pitcher Sydney Bosgraaf had tien strikeouts en gooide een No-Hitter.

Twins Oosterhout draaide een achterstand om en won met 4-2 tegen Impact. Twins scoorde het eerste punt in de eerste inning na een honkslag van Yee Mei Cheong, maar Impact scoorde tweemaal in de derde via een tweehonkslag van Alexis Kuka en een grounder van Riley Hopkins. Twins antwoordde met drie punten, dankzij back-to-back RBI-honkslagen met twee uit van Madelief Croonen (tweehonkslag), Gitte Jansen en Yana Rotthier.

Tsjechië U18 won met 4-0 in Poule Z van Avengers. Katerina Kucharíková sloeg het eerste punt binnen in de eerste inning met een tweehonkslag. Nadat vier wijd met volle honken voor het tweede punt had gezorgd in de tweede inning werden nog eens twee runs toegevoegd in de derde.

Destroyers stond met 1-0 achter, maar won met 3-1 van Spirit. Een 2-out single van Abbie Deiseroth bezorgde Spirit de voorsprong in de derde inning. In de volgende slagbeurt scoorde Destroyers driemaal op twee grounders en een fout. De Nederlandse winnende pitcher Daniek van de Wiel gooide twaalfmaal drie slag en stond twee honkslagen toe.

Met deze wedstrijden werd de tweede speeldag van het toernooi afgesloten.Eliminatie Ronde

Op zondag waren alle wedstrijden belangrijk in deze Elimination Round. Een nederlaag betekende dat een ploeg was uitgeschakeld. Een overwinning betekende dat een ploeg doorging naar de Kwartfinales.

Neptunus maakte een snelle 1-0 achterstand ongedaan tegen Avengers en won met 3-1 om door te gaan.

...Sydney Bosgraaf gooit een No-Hitter voor Pride...
(© Foto: Screenshot SDTV/Marco Stoovelaar)
De wedstrijd tusen Twins Oosterhout en Joudrs Praha eindigde met een 1-1 stand. Twins ging door op basis van het aantal loopsters dat in dit duel het derde honk had bereikt. In de spannende wedstrijd nam Joudrs een 1-0 voorsprong in de derde inning via een tweehonkslag van Aneta Rambousková. Twins kwam langszij in de zesde na een fout. De ploeg wist daarna de zesde inning even later uit te spelen, anders het het punt niet geteld volgens de toernooiregels. En zo werd Twins de tegenstander van Neptunus in de Kwartfinale.

Pride kwam tot een 5-0 shutout tegen Chaos om door te gaan naar de Kwartfinale. Met een 1-0 voorsprong kwam de ploeg tot een rally van vier punten in de tweede slagbeurt via drie wilde worpen en een honkslag van Macy Verbeek. Winnende pitcher Sydney Bosgraaf had acht strikeouts en gooide een No-Hitter.

Olympia Haarlem werd de tegenstander van Pride in de Kwartfinale door met 4-0 te winnen van Spirit. De ploeg scoorde driemaal in de tweede inning op een one-out 2-run double van Brenda Beers en een 2-out double van Jessie van Aalst.

Amsterdam Pirates boekte een 'come-from-behind' 4-2 overwinning tegen Destroyers om door te gaan naar de Kwartfinale. Destroyers scoorde tweemaal in de eerste inning via tweehonkslagen van Paije Peterson en gast-speelster Pascalle Toet. Pirates sloeg daarna toe in de derde inning door viermaal te scoren na een fout, een RBI-single van Jeske Meewisse en tweemaal vier wijd met volle honken.

Euro Stars versloeg Zweden U23 met 2-0 om de tegenstander van Pirates te worden in de Kwartfinale. De ploeg scoorde beide punten in de derde inning via een fout en een opofferingsslag van Julie Winkel. Winnende pitcher Romy van der Ham had zeven strikeouts en stond drie hits toe.

Roef! bereikte de Kwartfinale door met 4-0 te winnen van het Czech U18-team. Na drie puntloze innings werd de tie-break regel gebruikt en scoorde de ploeg driemaal in de vierde. Een 2-run double van Tess Remmers en een fout zorgden voor de punten.

The Mix completeerde de Kwartfinales door met 4-1 te winnen van Impact. De ploeg besliste het duel door driemaal te scoren in de eerste inning. Honkslagen van Anna-Bč Bartels en Alice Hunter, plus een fout zorgden toen voor de punten....Eva Voortman gooide in 3 Perfect Games op rij...
...en werd gekozen tot Meest Waardevolle Speelster...
(© Foto: Eva Voortman Instagram)
Kwartfinales

In de eerste Kwartfinale boekte Neptunus een 6-0 shutout-winst tegen Twins Oosterhout. Met een 1-0 voorsprong voegde Neptunus twee punten toe in de tweede slagbeurt na een wilde worp en een grounder van Minke Blok. Een fout en een wilde worp met twee uit leverden nog eens twee punten op in de vierde. Een volgende wilde worp verhoogde de stand naar 6-0 in de vijfde. Eva Voortman startte voor Neptunus en kwam tot acht keer drie slag in drie innings, Esmee Toet voegde daarna nog eens drie strikeouts toe in de volgende twee innings. Samen gooiden ze een Perfect Game.

Hierna werden de overige drie Kwartfinales tegelijkertijd gespeeld.

Olympia Haarlem bereikte de Halve Finale door met 6-0 te winnen van Pride. De Haarlemse ploeg opende de score met twee punten in de eerste inning na een honkslag van Jessie van Aalst en een ground-rule double van Franka van Dijk. De voorsprong werd opgevoerd via een 4-run rally in de vijfde inning. Lisa Hop en Britt Vonk droegen toen bij met puntscorende honkslagen. Winnende werpster Isis Kistemaker gooide het hele duel en stond maar één honkslag toe.

In een spannende wedstrijd bereikte Euro Stars de Halve Finale via een nipte 1-0 winst tegen Amsterdam Pirates. Het enige punt werd in de derde inning gescoord door Liz van der Hoeven na een doorgeschoten bal.

Een andere spannende Kwartfinale werd gespeeld in Hal 3 tussen Roef! en The Mix. Het duel werd via de tie-break regel beslist en Roef! won met 1-0. Na vier puntloze innings scoorde Roef! het enige punt in de vijfde inning. Tiebreak-loopster Lisa de Vries scoorde toen er een fout werd gemaakt op een grounder van Melissa Rottiers.Halve Finales

In Hal 1 won Roef! met 1-0 van Olympia Haarlem om zich te plaatsen voor de allesbeslissende Finale. In het laatste toernooi in 2020 was het Olympia Haarlem dat in de Finale stond. Het enige punt werd gescoord in de 1e3. Lead-off hitter Benthe Zwanenburg werd geraakt door een worp, schoof op na een grounder van Kate Geldof en scoorde op een daarnavolgende tweehonkslag van Nicky Uytendaal. Olympia kreeg een paar scoringskansen, maar wist niet te scoren op pitcher Marjolein Merkx. In de eerste inning had de ploeg loopsters op het tweede en derde honk met nul uit, maar de volgende drie slagvrouwen werden uitgeschakeld. In de tweede slagbeurt had Olympia wederom loopsters op het tweede en derde honk, dit keer met één uit. Met een 1-0 achterstand kreeg Olympia opnieuw een scoringskans in de 1e4. De ploeg had loopsters op het eerste en derde honk staan met twee uit toen de speeltijd van 50 minuten verstreek. Volgens de regels moet de slagvrouw dan wel haar slagbeurt afmaken. In dit geval was het makkelijk geweest een opzettelijke vrije loop te geven en dat had dan een einde aan de wedstrijd gemaakt. Een honkslag had de stand in balans gebracht en dan zou een verlenging hebben gevolgd. Echter, Marjolein Merkx koos er voor gewoon op de slagvrouw te pitchen en sloot het duel af met een strikeout!

In Hal 2 bereikte Neptunus de Finale wat makkelijker door met 5-0 te winnen van Euro Stars. Daarmee keerde Neptunus terug naar de Finale, waarin men ook drie jaar geleden stond (en toen won). Neptunus scoorde tweemaal in de eerste inning na een wilde worp en een grounder van Anouk van den Heuvel. Drie punten werden toegevoegd in de tweede inning via een tweehonkslag van Eva Voortman en puntscorende grounders van Van den Heuvel en (nieuwkomer) Laura Wissink. Als pitcher domineerde Voortman. De linkshander schakelde twaalf slagvrouwen met drie slag uit en gooide weer een Perfect Game!...Livestream van de Finale tussen Neptunus en Roef!...
(© Livestream verzorgd door SDTV)
Finale

In de Finale won Neptunus met 1-0 van Roef! om de Toernooi-titel te prolongeren. In tegenstelling tot alle andere wedstrijden was de Finale een 7-inning wedstrijd zonder tijdlimiet.

De drukbezochte Finale was een pitching-duel tussen Eva Voortman (Neptunus) en Marjolein Merkx (Roef!).

Het enige punt in de wedstrijd werd gescoord in de eerste helft van de derde inning. Met één uit sloeg Eva Voortman een honkslag, stal het tweede honk en scoorde op een 2-out single van Anouk van den Heuvel.

Neptunus kreeg nog een scoringskans in de vijfde inning. Dit keer sloeg Voortman een tweehonkslag met één uit. Met twee uit stal ze het derde honk in wat een close play was bij het derde honk. Ze bleef achter, want een pop-fly eindigde de slagbeurt.

De minimale voorsprong kwam geen moment in gevaar, want Eva Voortman domineerde opnieuw. De linkshander schakelde alle 21 slagvrouwen die ze tegenover zich kreeg op rij uit en gooide haar tweede Perfect Game op rij. Het was ook haar derde, want ze gooide een 'combined' Perfect Game in de Kwartfinale.

In de Finale kwam Voortman tot zestien keer drie slag, Merkx had veertien strikeouts.

Hier zijn de livestreams van SDTV en de box scores te vinden van alle wedstrijden


Roef! - Neptunus 0-1
1234567RHE
Neptunus0010000-140
Roef!0000000-000
pitcher Neptunusinn.SOBBHRER
Eva Voortman, W (3-0)716----

Voortman gooit een Perfect Game

pitcher Roef!inn.SOBBHRER
Marjolein Merkx, L (1-2)7141411

Umpires: HP-Carmen Leon (USA), 1B-Bud Pruitt (USA), 3B-Jeanot van Vliet (Ned.).
Official Scorer-Marco Stoovelaar.
Play-by-Play Data Entry-Kitty Dirksen.
Umpire Commissioners-Gerrit-Jan van der Hoeven, Martin Lemstra.
Public Address Announcers-Diana Remmers, Michael Zwitzer.
Aanvangstijd-14:45 uur.
Speeltijd-0:56 uur.
Locatie-Sporthal 1, Margriethal, Schiedam (Nederland).

Game Notes:
Finale 21e Internationaal Indoor Cup Softbal Toernooi.Officials

Zoals altijd reisde er ook een Amerikaanse umpiring crew naar Schiedam om zich bij hun Nederlandse collega's te voegen voor het leiden van de wedstrijden van The Cup. De Umpires waren dit jaar Bill Bendel, Art Dietrich, Carmen Leon, Sonny Pompilii, Bud Pruitt en Joe Scaramella (allemaal USA), Daniël van Campenhout, Bianca Dweelaard, Geert-Steven Gruppelaar, Barend Kieft, Serge Meijer, Tommasita Pavan en Jeanot van Vliet (allemaal Nederland).
De Umpire Commissioners waren Gerrit-Jan van der Hoeven en Martin Lemstra. Sonny Pompilii had de leiding over de Amerikaanse umpiring-crew.

De Official Scorers waren Jeanette van Drunen, Ben Goorts, Robert Meijboom, Karin Pieneman, Huub Rustman, Stefan Slinger en Marco Stoovelaar, die allemaal actief zijn in de Hoofdklasse. Van Drunen, Goorts, Pieneman, Slinger en Stoovelaar staan allemaal op de Internationale Lijst van de Nederlandse scorers. Slinger en Stoovelaar zijn beiden ook International WBSC Scorers.
De Play-by-Play Data Entry werd verzorgd voor Kitty Dirksen, José Gram, Christien ter Linde, Hannie Mulders, Ingrid Ooms en Therese van Veen.

Dennis Duin, eveneens een International WBSC Scorer, was voor het eerst betrokken bij het toernooi. Hij overzag de statistieken en met Organisatie-lid Mariëlle Vleugels en Marco Stoovelaar vormde Duin ook de commissie die de Individuele Prijzen bepaalden.


Eindstand
1Neptunus (Nederland)9Joudrs Praha (Tsjechië)
2Roef! (Nederland)10Chaos (USA)
3Olympia Haarlem (Nederland)11Zweden U23 (Zweden)
4Euro Stars (Nederland)12Impact (USA)
5Amsterdam Pirates (Nederland)13Tsjechië U18 (Tsjechië)
6The Mix (Groot-Brittannië)14Avengers (USA)
7Pride (USA)15Spirit (USA)
8Twins Oosterhout (Nederland)16Destroyers (USA)
Persoonlijke Prijzen
Beste SlagvrouwBritt VonkOlympia Haarlem
Beste PitcherAmálie ChaloupkováJoudrs Praha
Meest Waardevolle SpeelsterEva VoortmanNeptunus


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.