Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 juli 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Nederland opent Qualifier Wereldkampioenschap met verlies
English

VALENCIA (Spanje) - Het Nederlands Softbal Team liep tegen een verrassende 4-3 nederlaag aan in de openingswedstrijd in Groep B van de World Cup Qualifier op dinsdag (18 juli). De twee beste teams van het evenement plaatsen zich voor het Wereldkampioenschap, dat volgend jaar zal plaatsvinden in Italië.

Afgelopen week werd in Groep A gespeeld in Balbriggan (Ierland). Op een regenachtige zaterdag won de USA de Finale tegen Groot-Brittannië met 7-0 om zich als eerste ploeg te kwalificeren. Later op de dag won Australië met 4-1 van Groot-Brittannië in wat kan worden gezien als de tweede Finale. Australië bereikte deze wedstrijd door met 4-3 te winnen van Chinese Taipei in het duel tussen de nummer drie en vier die volgde na de Finale.

Aanstaande zaterdag begint Groep C in Buttrio en Castions di Strada in Italië.

De wedstrijd tussen Nederland en Cuba was de openingswedstrijd van Groep B in Valencia (Spanje). Op het Camp Municipal de Beisbol i Sofbol de Valencia nam Oranje een snelle voorsprong door tweemaal te scoren in de eerste inning, maar de ploeg keek tegen een 4-2 achterstand aan na de vierde inning. In het restant van de wedstrijd wist Nederland nog slechts één punt toe te voegen in de zevende slagbeurt. Doordat er een paar fraaie vangballen waren in het Oranje-outfield werden meer Cubaanse punten voorkomen.

Het was een hete dag in Valencia met een temperatuur van 33 graden, die volgens de berichten echter aanvoelde als 38. Na afloop van de eerste twee innings werd de Home Plate Umpire van het veld af begeleid. Bericht werd dat hij mogelijk last had van de extreme warmte. Hij werd achter de plaat vervangen door de 2B Umpire, waarna het duel werd uitgespeeld met een 3-umpire crew in plaats van vier.

In de eerste helft van de eerste inning opende Britt Vonk met een honkslag en kreeg Brenda Beers vier wijd. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Dinet Oosting, waarna beiden scoorden op een groundrule-double van Maxime van Dalen. Nederland kreeg hierna nog een loopster toen volgende slagvrouw Jessie van Aalst vier wijd kreeg, maar twee loopsters bleven achter.

Cuba werd op rij uitgeschakeld in de tweede helft van de eerste inning door Jessie van Aalst, maar kwam daarna langszij in de tweede slagbeurt. De eerste twee slagvrouwen sloegen toen een honkslag en schoven op na een opofferingsstootslag. De voorstte loopster werd vervolgens uitgeschakeld op de plaat na een grounder richting kort, maar met twee uit leverde Yanisleidys Casanova Dominiguez (die 3-uit-3 sloeg) een 2-run triple af.

Een fout vormde de inleiding voor het derde Cubaanse punt in de 2e3. Cuba scoorde opnieuw in de vierde, dit keer dankzij een groundrule-double van Elizabeth Robert. Dat zette Cuba op een 4-2 voorsprong.

Cuba werd in het restant van het duel puntloos gehouden door Lindsey Meadows, maar intussen wist ook Nederland niet tot scoren te komen.

Na een loopster te hebben achtergelaten op het tweede honk in de tweede inning kreeg de ploeg een loopster op het eerste honk in de derde slagbeurt en ging op rij uit in de vierde. Met één uit in de vijfde sloeg Brenda Beers een honkslag, maar volgde een dubbelspel. Met één uit in de zesde kreeg Jessie van Aalst vier wijd, maar zij bleef achter, want er volgde tweemaal drie slag.

Nadat Cuba drie loopsters had achtergelaten in de 2e6 kwam Nederland voor het eerst sinds de eerste inning weer in scoringspositie in de 1e7 en scoorde toen ook weer. Suka Van Gurp begon met een honkslag, kwam in scoringspositie na een doorgeschoten bal en scoorde op een 2-out single van Brenda Beers. Oranje kreeg daarna loopsters op het eerste en derde honk toen ook volgende slagvrouw Dinet Oosting een honkslag sloeg. Maar zij bleven achter, want de wedstrijd eindigde toen volgende slagvrouw Maxime van Dalen een grounder sloeg.

Verder op dinsdag won China met 2-0 van Puerto Rico en het organiserende Spanje was met 14-0 te sterk voor Zuid-Afrika.

Op woensdag speelt Nederland tegen China.

Voor Nederland speelde op dinsdag:
Britt Vonk (SS), Brenda Beers (CF/LF), Dinet Oosting (3B), Maxime van Dalen (DP/1B), Jessie van Aalst (SP/RF), Cindy van der Zanden (RF/CF), Laura Wissink (C), Suka Van Gurp (2B), Damishah Charles (1B/OPO), Annemiek Jansen (LF, flex), Lindsey Meadows (RP).

(18 juli)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.