Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 juli 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Nederland ook met lege handen in tweede duel Qualifier Wereldkampioenschap
English

VALENCIA (Spanje) - Het Nederlands Softbal Team stond ook met lege handen in het tweede duel in Groep B van de World Cup Qualifier op woensdag (19 juli). Na met 4-3 te hebben verloren van Cuba op dinsdag verloor de ploeg van Hoofd Coach Ferenc Jongejan vandaag met 5-4 tegen China. Het was opnieuw een hete dag in Valencia met een gemiddelde temperatuur van 34 graden Celsius.

De twee beste teams van het evenement plaatsen zich voor het Wereldkampioenschap, dat volgend jaar in Italië wordt georganiseerd. De teams die op de eerste en tweede plaats eindigen spelen de Finale, waarvan de winner zich plaatst voor het WK. Na de Finale spelen de teams die op de derde en vierde plaats eindigden tegen elkaar. De winnaar van dat duel ontmoet vervolgens het verliezende team uit de Finale in wat eigenlijk dus een tweede Finale is om te bepalen welk team zich ook zal plaatsen voor het Wereldkampioenschap.

In de eerste wedstrijd op dinsdag nam Nederland een vroege 2-0 voorsprong tegen Cuba, dat vervolgens langszij kwam en het duel in eigen voordeel omdraaide. Vandaag opende Oranje wederom de score. Dit keer stond de ploeg met 3-0 voor halverwege de derde inning. Maar opnieuw wist het team de voorsprong niet vast te houden, want China scoorde tweemaal in zowel de derde als de vierde inning. Nederland wist nog op gelijke hoogte te komen in de 1e6, maar China antwoordde onmiddellijk met een eigen punt en dat bleek ook beslissend te zijn.

De Nederlandse aanval 'outhittte' China met 8-6, waaronder twee honkslagen van Brenda Beers en Maxime van Dalen.

Oranje liet loopsters achter op het tweede en derde honk in de eerste inning, waarna loopsters strandden op het eerste en derde honk in de tweede slagbeurt.

Maar Nederland sloeg daarna toe met een 3-run rally in de 1e3. Brenda Beers begon met een stootslag-honkslag en kwam in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Dinet Oosting. Nadat volgende slagvrouw Maxime van Dalen vier wijd had gekregen was iedereen safe op een velderskeus-grounder van Jessie van Aalst. Hierna volgde ook een grounder van Cindy van der Zanden en ook dit keer volgde geen gedwongen nul en was iedereen safe. Beers scoorde en de honken bleven vol. Even later sloeg Laura Wissink een 2-run single die de voorsprong opvoerde naar 3-0. Dat leidde tot een werpsterswissel. Nederland kreeg nog loopsters op het tweede en derde honk na een doorgeschoten bal, maar een strikeout en groundout eindigden de slagbeurt.

Echter, de 3-0 voorsprong bleek niet genoeg.

Oranje-starter Eva Voortman gooide driemaal drie slag in de eerste inning. Na een lead-off vier wijd in de tweede inning volgde de linkshander met nog eens twee strikeouts. Maar hierna kreeg ze de honken vol toen ook de volgende twee slagvrouwen vier wijd kregen. China liet drie loopsters achter, want een vangbal maakte een einde aan deze scoringskans.

China scoorde daarna wel in de 2e3 toen Voortman ook in de problemen kwam. Met één uit raakte Voortman Jiaqi Li met een worp en met twee uit kreeg ze een homerun tegen van Min Ren, wat de stand op 3-2 bracht.

China scoorde opnieuw tweemaal in de vierde slagbeurt. Na een lead-off single te hebben moeten incasseren van Bei Wang raakte Voortman Zixuan Dong met een worp. Met twee loopsters op de honken nam Marjolein Merkx de Oranje-pitching over. Ze kreeg een grounder wat resulteerde in een gedwongen nul op het derde honk en volgde met een strikeout. Maar daarna kreeg Merkx de honken vol via vier wijd, waarna ze een 2-run single tegen kreeg van Jia Xu, die China op een 4-3 zette.

Nederland kreeg een grote scoringskans in de 1e6, maar scoorde slechts eenmaal. Nadat Britt Vonk was begonnen met een honkslag volgde een werpsterswissel. Maar nieuwe pitcher Lan Wang kreeg de honken vol via een stootslag-honkslag van Brenda Beers en een velderskeus-grounder van Dinet Oosting. Een honkslag van Maxime van Dalen bracht Vonk over de plaat en zorgde voor een gelijke 4-4 stand. Met de honken nog altijd vol en nul uit zorgde een strikeout voor de eerste uit. Hierna werd pinch-runner Annemiek Jansen (zij liep voor Beers) gedwongen uitgeschakeld op de plaat na een grounder van Cindy van der Zanden. Drie loopsters bleven achter toen vangbal een einde maakte aan wat een productieve slagbeurt had kunnen zijn.

China hernam onmiddellijk de leiding in de 2e6. Net als in het duel tegen Cuba leidde een fout tot een cruciaal punt. Dit keer bereikte lead-off hitter Zixuan Dong het tweede honk na een foute aangooi. Ze scoorde toen volgende slagvrouw Xiaoyan He een tweehonkslag sloeg. Een grounder en twee strikeout eindigden de slagbeurt, maar China stond met 5-4 voor.

In de 1e7 kreeg Lan Wang drie nullen op rij om de winst te bezegelen.

Ook op woensdag kwam Zuid-Afrika tweemaal in actie en verloor beide wedstrijden, allebei via de mercy-rule. Cuba won met 10-3 en Puerto Rico boekte een 8-1 overwinning. 's Avonds speelde Cuba ook een tweede wedstrijd vandaag en stond tegenover Spanje. Cuba won met 2-1 om ongeslagen te blijven.

Op donderdag zal het Nederlands Team twee wedstrijden spelen. De ploeg opent de dag tegen Spanje (10 uur) en ontmoet in de middag Zuid-Afrika (15:00 uur).

Voor Nederland speelden op woensdag:
Britt Vonk (SS), Brenda Beers (LF), Annemiek Jansen (PR/LF), Dinet Oosting (1B/OPO), Maxime van Dalen (DP/1B), Jessie van Aalst (RF), Cindy van der Zanden (CF), Laura Wissink (C), Suka Van Gurp (2B), Damishah Charles (3B), Eva Voortman (SP, flex), Marjolein Merkx (RP, flex).

(19 juli)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.